Csatlakozz hozzánk facebookon
Eufória : Még több pénzbõl még több sorozat készül  

Fokozódik a streamingháború, a cégek igyekeznek évekre lekötni a keresett sorozatalkotókat, miközben a megtörtént események és Kelet-Európa is egyre érdekesebb a nemzetközi közönség számára. Milyen sorozatokra kell készülnünk jövõre és utána, ha a jelenlegi trendek folytatódnak?

2019 végén sincs jele annak, hogy az angolul Peak TV-nek nevezett nemzetközi sorozat-túltermelés lassulna, idén még több tévésorozat készült, mint az eddigi csúcsot jelentõ tavalyi évben, és most elõször az angol nyelvû, fikciós sorozatok száma meghaladja az ötszázat is. Ez a rengeteg tartalom egyebek között azt is jelenti, még tovább rétegzõdik a kínálat, még több zsáner és almûfaj tûnik fel, és még több csoportnak szolgálják ki az ízlését, ahelyett, hogy mindenki a következõ Trónok harcát vagy A szolgálólány meséjét keresné. De mik jelenleg a sorozatgyártás egyértelmû irányai mostanában? Mivel a sorozatpiacot senki se látja elõre, és természeténél fogva is lassan reagál, ezért a jelen trendjeibõl lehet következtetni a jövõre.
1. Jön a nagy átrendezõdés

Az idei évben még csak inkább az elõjáték zajlott a küszöbön álló háborúhoz, de az nyilvánvaló, hogy a következõ évek a streamingpiac radikális átalakulásáról fognak szólni. A Netflix hegemóniája egész biztosan a múlté, és az HBO Max néven újratöltött HBO-nak is fel kell kötnie a gatyát, ha talpon akar maradni a jövõben, az Amazonról nem is beszélve, melynek a 2021-re ígért A Gyûrûk Ura sorozat lehet az aduja. Egyelõre inkább csak felsorakoztak a csatamezõn a kihívók, de még egyikük sincs teljes harci díszben: a Disney Plus eleve nem is hozzáférhetõ a világ nagy részén (hozzánk például csak 2021-ben ér el), az Apple TV+ modellje pedig inkább szól árukapcsolásról, mint teljes értékû piaci szereplõrõl.

Jövõre azonban már mindketten nekilátnak a fokozott tartalomgyártásnak, és ezzel párhuzamosan a vetélytársak zsebébõl is kihúznak néhány értékes kincset, hiszen sokáig például a Netflixen lehetett Disney-produkciókat nézni. És várható még egy résztvevõ, nevezetesen az NBCUniversal jövõ áprilisban induló streaming platformja, a Peacock, amely nemcsak az Office és a Városfejlesztési osztály sorozatokat viszi magával, hanem új sorozatokkal is beszáll a versenybe. Azt tehát láthatjuk, hogy pénz van bõséggel a rendszerben, és a verseny élesebbé válásával ez csak fokozódni fog a közeljövõben. De hogy ez nem azzal jár-e majd végül, hogy a filmipar mintájára a sorozatipart is uralni fogják a nagy franchise-ok és egyéb gigaprodukciók (konkrétan a Disney), azt még maximum csak remélni lehet.
2. Nõk a kormánynál

A sorozattúlttengés egyik legfõbb hozadéka, hogy évrõl évre nagyobb súllyal esnek a latba az érzékenyítést, kisebbségi témákat felkaroló produkciók, de ezeken belül is elsõsorban a nõközpontú, a világot nõi szemszögbõl megmutató sorozatok, melyek egyrészt egyáltalán nem csak nõknek szólnak, másrészt mára eljutottunk oda, hogy a legkeresettebb sorozatalkotók között is szép számmal akadnak nõk, sõt már az operatõr is egyre kevésbé számít férfiszakmának. Az év nagy nõi sorozatsikerei között meg kell említeni a Phoebe Waller-Bridge-bõl sztárt csináló Fleabag sorozat befejezõ évadát (õ a showrunnerje egyébként a Killing Eve-nek is), a Russian Dollt (Natasha Lyonne) és a több nõi alkotóval bíró Unbelievable-t is (a rendezõ Lisa Cholodenko talán a legfontosabb név itt), 19. századi leszbikus románcról készített sorozatot Sally Wainwright (Gentleman Jack), míg a When They See Ust jegyzõ Ava DuVernay megmutatta, rá lehet bízni egy egyáltalán nem nõi történetet is.

Mindez lehet, hogy ma már nem feltûnõ, de még öt évvel ezelõtt sem tûnt volna magától értetõdõnek, hogy ilyen jellegû sorozatok kerülnek a mainstreambe, azelõtt pedig végképp nem. Ugyanígy senki nem lepõdik meg azon, hogy Pamela Adlon a kirúgott Louis C.K. nélkül is életben tudja tartani a Jobb idõk (Better Things) sorozatot, vagy azon, hogy A Grace klinika alkotóját, Shonda Rhimest felfoghatatlanul nagy összegért szerzõdtette tavaly a Netflix. És ezzel egy újabb trendhez is értünk.
3. Bezsákolják a sorozatalkotókat

Azután, hogy a Netflix 2018-ban 300 millió dollár értékû, ötéves szerzõdést kötött Ryan Murphyvel, a Glee és az American Horror Story alkotójával, illetve a fent említett Shonda Rhimest is lekötötte, a többi cég is követni kezdte a gyakorlatot, és egyre több keresett alkotóval kötnek exkluzív, dollárban kilenc számjegyû összegû szerzõdéseket. Így a Netflix a fentieken túl magához kötötte a Trónok harcáért felelõs David Benioff – D.B. Weiss párost, a Black-ish (Feketék fehéren) szitkomsorozatot jegyzõ Kenya Barrist, aztán a spanyol Money Heist (Alex Pina) és a német Dark alkotóit (Jantje Friese és Baran bo Odar), és legutóbb Peter Morgan (The Crown) is aláírt a streamingóriáshoz, a sort pedig rövidesen Charlie Brooker (Black Mirror) folytathatja.

Az HBO a J.J. Abrams – Kate McGrath házaspár produkciós cégével kötött ötéves szerzõdést, amely számos Star Trek– és Mission Impossible-filmet gyártott egyebek között, továbbá leszerzõdtette a DC univerzum sorozatait készítõ Greg Berlantit is. Az Amazon Prime egy másik házaspárra, a Westworld sorozatot megálmodó Lisa Joyra és Jonathan Nolanre csapott le, és ott fejlesztenek majd új, saját sorozatokat, akárcsak Phoebe Waller-Bridges. Végül az új versenyzõket se hagyjuk ki: az Apple TV a Luther sorozat alkotóját, Neil Crosst, a Disney Plus pedig a Marvel-univerzum fejét, Kevin Feige-t stoppolta le csillagászati összegekért.
4. Kelet-Európa felfedezése

Számunkra az egyik legfontosabb trend az lehet, hogy az egykori keleti blokk eddig jobbára csak egzotikumként, többnyire felületesen bemutatott országai váratlanul érdekesek lettek. Kiderült, hogy nemcsak butácska akcióthrillerek helyszíneiként használhatók, hanem az ott élõk drámái a saját jogukon is érdekesek. Nyilván ebben oroszlánrésze volt a Csernobil váratlan világsikerének: az HBO sorozata nemcsak azért robbant ekkorát, mert egy közismert, ám kellõen sosem megmagyarázott történelmi eseményt mesélt el, hanem mert kellõ tisztelettel közelített az országban élõ emberekhez is: „Szinte elképzelhetetlen, hogy egy nyugati tévémûsor ilyen szintû energiát fordítson rá, hogy hitelesen ábrázolja a korabeli szovjet életet” – írta egy hatalmas népszerûséget szerzett Twitter-posztban egy ex-szovjet állampolgár, Slava Malamud.

De a Csernobil ráadásul nincs is egyedül. Ugyancsak érzékenyen igyekezett bemutatni az oroszokat az idei Nagy Katalin sorozat, míg a nemzetközi Emmyt nyert McMafia már tavaly megpróbálkozott ezzel, bár még inkább épített a sztereotípiákra. Ráadásul Kelet-Európa nem csak a volt szovjet tagállamokból áll: Lengyelország is kezd divatba jönni, olyannyira, hogy az egyébként nem túl erõs, brit második világháborús sorozat, a Lángoló világ (World on Fire) sorozat nem kis részben a németek megszállta Lengyelországban játszódik, vezetõ lengyel színészekkel. Az pedig, hogy a Netflix már a második saját, lengyel sorozatát forgatja éppen, illetve az HBO cseh sorozatai is nemzetközi csúcsminõséget képviselnek, azt mutatja, egyre több figyelmet kap a térség, legyen szó saját gyártású, vagy csak itt játszódó nyugati produkciókról. Egy lehetséges irányt mutat egy ambiciózus, idei cseh-lengyel-ukrán koprodukciós bûnügyi sorozat, a Pleasure Principle, melyet jövõre az Arte csatorna is mûsorra tûz. Kár, hogy hasonló igényû, készülõ magyar sorozatról egyelõre nem tudunk beszámolni.
5. Az élet forgatókönyveire nagyobb a kereslet

Szintén nem független a Csernobiltól az év egyik leglátványosabb drámatrendje, a megtörtént eseményeken alapuló tévésorozatok sikere. Ez sem a semmibõl jött, de miután az idei év elsõ felében a legtöbbet két, valós és egyben tragikus eseményeket elbeszélõ sorozatról cikkezett a legtöbbet a nemzetközi sajtó (a másik az elképesztõ történetet elmesélõ When They See Us volt), hirtelen sláger lett a valóság. Korábban már a true crime (valódi bûneseteket bemutató) dokumentumfilmek sikere is megmutathatta ezt az irányt, a megtörtént eseteken alapuló bûnügyi drámák népszerûsége pedig szintén nem teljesen új fejlemény.

Mégis, idén az õszi szezonba fordulva lett igazán szembetûnõ, hogy egymást érik a történelmi és a true crime sorozatok. A teljesség igénye nélkül, láthattuk a Fox News felemelkedését bemutató A legharsányabb hangot, az izraeli A mi fiainkat a gázai háború közvetlen elõzményeirõl, az ugyancsak izraeli szuperkém életét feldolgozó The Spy-t, az egy megerõszakolt nõ további meghurcolásáról szóló Unbelievable-t, nem beszélve olyan, sikeres sorozatok új évadairól, mint a Crown vagy a Mindhunter, vagy az év elsõ felében bemutatott A tett (The Act). Az idei cannes-i iparági konferencián is elhangzott, hogy a streamingszolgáltatók idei sorozatainak már mintegy tíz százaléka megtörtént eseményen alapult. Látva, hogy mik vannak még készülõben, ez a trend is velünk fog még maradni sokáig.
6. A sérült tinédzserekben is nagy potenciál van

A Peak TV-t utolérte végre a young adult mûfaj is, olyan értelemben is, hogy a Netflixen már eddig is rengeteg tizenéveseknek szóló sorozat készült, igaz, inkább a mennyiségre, semmint a minõségre törekedve. Az utóbbi egy-két évben viszont megtörtént a paradigmaváltás a mûfajban, és egyre több az olyan, fiatalokról szóló sorozat, amely azonban sokkal szélesebb körû közönségnél is mûködik. Ebben volt úttörõ korábban a tömegbõl a természetességével és életszerûségével kitûnõ norvég Skam (Szégyen), melynek nyomában aztán egyre több olyan sorozat látott napvilágot, amely nem akarta hülyének nézni a tinédzsereket, sõt a korábban tabunak számító témákhoz is bátran hozzányúl.

2019 pedig az az év volt, amikor végre az HBO is csinált egy tinédzserekrõl szóló prémium drámasorozatot, a nagy sikert arató, vállaltan provokatív Eufóriát, mely a nyár kötelezõ sorozata lett (és a magyar Rév Marcell operatõrként komoly szerepet vállalt az egyedi vizuális világa megteremtésében). De ez sem a semmibõl jött, hiszen egymást érik már a szexualitásról, drogokról, mentális zavarokról és a közösségi média veszélyeirõl szóló, és gyakran felnõtt közönséget is szerzõ sorozatok, mint az idén a második évaddal jelentkezõ Sex Education, a Hulu által indított Pen 15, a spanyol Elite, és a harmadik évadnál tartó 13 okom volt (13 Reasons Why), de ettõl a zsánertõl eltávolodva is láthattunk a közelmúltban young adult fekete komédiát (The End of the F**ing World), vagy young adult bûnügyi drámát is, mint a svéd Quicksand. E sorozatok sikere láttán pedig még több defektes, drogfüggõ, szorongó, traumatizált kamaszra készülhetünk a jövõ évben.
7. A látványtervezõk nagy lehetõsége

Sosem volt ilyen nagy szerepük a látvány- és jelmeztervezõknek, mint manapság, amikor olyan produkciók készülnek, melyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna a televízióban. Ezért ma már a látvány sem másodlagos szempont egy sorozatban, és ez meghozta a lehetõséget a tervezõknek is, hogy megmutassák, mit tudnak, legyen szó kosztümös sorozatról, amikor egy évtizedekkel vagy akár évszázadokkal ezelõtti világot kell minél élethûbben megidézni, vagy éppen fantasy, sci-fi és horrorsorozatokról, ahol el is várják tõlük, hogy elszabaduljon a fantáziájuk.

Így az Izlandtól Horvátországig festõi helyszíneken forgató, CGI nélkül is vagyonokba kerülõ Trónok harca, a már ránézésre is elképesztõen drága The Crown, a futurisztikus világot megálmodó Altered Carbon (Valós halál) vagy a nálunk forgatott The Alienist mind ott vannak a legdrágább sorozatok között, és ez meg is látszik mindegyiken. Az Ember a fellegvárban sikeréhez is hozzájárult az alternatív világ leleményes megjelenítése, bár ennek költségessége egyszersmind abban is szerepet játszhatott, hogy az Amazon a tervezettnél korábban fejezte be a sorozatot. Itt is meg kell említeni aztán a Csernobilt, ahol a Luke Hull vezette látványcsapat hihetetlenül élethûen varázsolta a képernyõre a nyolcvanas évek szovjet mindennapjait, de az 1989-es Csehszlovákiát tökéletesen megidézõ Eszmélet képi világa is mutatta, hogy milyen magasra került mára a léc az autentikusságot célul kitûzõ produkciókban.

Borítófotó: Theo Wargo/Getty Images

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Nemzetközi botrány: Orbán az EU jogállamisági biztos kirúgását követeli
Orbán háborúja: vissza kell térnünk a választási csatatérre
Összecserélt üvegek a magyar kórházban: Meghalt egy csurgói nő
Elszabadultak az indulatok Dér Heni oldalán - Hatalmas csalódás vagy
A nagy népszerűségnek örvendő Nyerő páros című műsorban napról napra komolyabb balhék keletkeznek a versenyzők között, ami már a kommentelőket sem kerüli el: most épp Dér Heni az e...
  
Tragédia: 46 éves korában elhunyt a magyar televíziós
Gyászol a televíziós szakma. Szomorú hírt jelentette be a televíziós műsorokat gyártó Show & Game Produkció. 46 éves korában elhunyt szeretett kollégájuk, Várhidy Zsófia. "A gyász...
  
Autóbaleset szenvedett Kunhalmi Ágnes
Autóbalesetet szenvedett Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, aki egy villamossal ütközött autójával a Parlamentnél. A politikus a Facebook-oldalán írta le, mi történt. Szerencsére senk...
  
Nem ellenőrizte a pénzügyminiszter a drága lélegeztetőgépek beszerzését, mert már nincs veszélyhelyzet
A Népszava hívja fel a figyelmet a DK-s parlamenti képviselő, Sebián-Petrovszki László kérdésére, és Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár válaszára, a gyanúsan drága l...
  
Müller Cecília: Az a célunk, hogy működjön Magyarország
Nem célozzák a halasztható egészségügyi ellátások felfüggesztését, mondta Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján. „Az a célunk, hogy működjön Magyarország, mű...
  
Trump botrány: 21 millió forint fodrászra
A novemberi választáshoz közeledve élesedik az amerikai elnökválasztási kampány, és folyamatosan kerülnek nyilvánosságra új információk a jelöltekről, köztük néhány szó szerint h...
  
Hitelmoratórium és lakáseladási hullám
Átalakulás és kínálatbővülés jöhet a használt lakások piacán egyrészt a járványhatás miatt megtorpanó albérletpiac, másrészt a hitelmoratórium részleges lejárta miatt. Az elmú...
  
Vihar előtti csend a kirúgási hullám előtt
Augusztusban javultak a munkaerőpiaci adatok, ahogy a gazdaság elkezdett kimászni a járvány első hulláma okozta gödörből. Azonban a második hullám miatt ősszel, sőt 2021 elején várhat...
  
Háború: vádat emeltek Fekete-Győr András és momentumos politikustársa ellen
Vádat emelt az ügyészség mások mellett Fekete-Győr András, a Momentum vezetője, illetve Szarvas Koppány Bendegúz, szintén momentumos politikus ellen. A vád nem csekély: hivatalos személy...
  
Az Orbánról készült szinkronparódiát négy nap alatt félmillióan látták
Az önkormányzati választás óta állítólag pánik van a Fideszben, mert a méréseik szerint nem túl népszerűek a fiatalok körében. Erre egy csomó válasz született a párt részéről. P...
  
Botrány: a gyámhatóság váratlanul elvitte a kislányt Ceglédre, nevelőszülőkhöz
Krisztina és tízéves lánya, Pálma egy 19 négyzetméteres zugban élt együtt idén januárig, amikor a gyámhatóság egy csütörtöki napon váratlanul elvitte a kislányt Ceglédre, nevel...
  
Új frontot nyitott Orbán az EU-val vívott háborújában
Kedd reggel hozta nyilvánosságra a magyar kormány Orbán Viktor levelét, amiben Ursula Von Der Leyen bizottsági elnöknek arról írt, hogy Vera Jourová biztosnak távoznia kell hivatalából. A...
  
Tűz volt egy józsefvárosi iskolában
A diákok időben elhagyták az intézményt. Tűz ütött ki Budapesten, a VIII. kerületi Deák Diák Általános Iskola tetőterében, a kazánházban kedd reggel. A négyemeletes épületnek cs...
  
Atlétikai emlékversenyt rendeznek 3,2 milliárdért
Évente 800 millió forinttal támogatja a kormány az emlékverseny megrendezését. A 2006-ban elhunyt ismert sportriporter, volt rövidtávfutó, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség egykori főt...
  
Győzelmet aratott a választáson, pedig két hete meghalt
64 százalékkal nyerte a vasárnapi önkormányzati választást egy romániai falu, Deveselu polgármestere, aki két héttel korábban, szeptember 15-én meghalt koronavírus-fertőzésben. A hivat...
  
Varga Judit tollat ragadott mert az EU Bizottság alelnöke Magyarországot beteg demokráciának nevezte
Speciális karakterekben gazdag üzenetben támadta az igazságügy miniszter Věra Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét a Spiegel német hetilapban nemrég megjelent interjúja miatt. A min...
  
Összecserélt üvegek a magyar kórházban: Meghalt egy csurgói nő
Meghalt az a csurgói nő, akit sóoldat helyett fertőtlenítővel kezeltek idén májusban a Szigetvári Kórházban – tudta meg az RTL Klub. A híradónak a kórház igazgatója megerősítette: ...
  
Magyar botrány: Nyomoznak a hatóságok a bedőlt beruházások miatt
Nyomoznak a hatóságok a bedőlt beruházások miatt, de az eltűnt pénzt, amit ezekre kaptak, az önkormányzatnak kell visszafizetnie. Állami segítséget sem kap a település, pedig akad olyan...
  
Botrány: Ferihegyi dolgozók árulhattak kábítószert
A rendőrség kiporciózott kokaint talált a házkutatások során. A Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség hat embert fogott el az elmúlt napokban, kettőt kábítószer bir...
  
Aggódnak a rajongók: jó ideje semmit nem tudni Sas Józsefről
Egyre nagyobb az aggodalom a rajongók körében, akik már jó ideje nem hallhattak Sas József állapotáról: mint kiderült, a csöndbe burkolózó kabarékirályról a legközelebbi barátai sem ...
  
Százmilliós nagyságrendű jegybevétel-kiesésről beszélt Ákos
Budapest — Tavaly decemberben zsinórban ötödször töltötte meg a Budapest Sportarénát hazánk legsikeresebb könnyűzenésze, Kovács Ákos (52), aki idén is oda várta sok ezer rajongóját...
  
Óriási a baj: ellepték Magyarország nagyvárosait a rágcsálók
Magyarország — Olvasóink beszámolója szerint Budapest egyre több kerületében bukkannak fel, ott vannak a zöldövezetek, óvodák, iskolák közelében, de a Deák Ferenc és a Jászai Mari t...
  
Vajna Timi célja, hogy amerikai–magyar kettős állampolgár legyen, de most el kell hagynia Magyarországot
Vajna Timi célja, hogy amerikai–magyar kettős állampolgár legyen, ám a kinti törvények miatt hamarosan vissza kell térnie az Egyesült Államokba. Timinek nagyon sok időt kell Amerikában ...
  
Orbánt szerint nem csak Őt sértette meg az EU, hanem Magyarországot és a magyar embereket is
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései ...
  
Orbán levél az EU-nak: Vitás kérdésekben mindig – és legtöbbször eredménnyel – törekedtünk a megegyezésre
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései ...
  
Orbán levelet írt az EU-nak: ezt követeli
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései ...
  
1,5 millió forinttal támogatja Iványi Gábor egyesületét a IX. kerület polgármestere
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere 1,5 millió forinttal támogatja Iványi Gábor Oltalom Karitatív Egyesületét a polgármesteri keretéből, erről írt Facebook-oldalán hétfő este...
  
Az Európai Bizottság alelnöke csúnyát mondott Orbán Viktorról, aztán jött Varga Judit...
Varga Judit igazságügyi miniszter szerint Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke megsértette Magyarországot és annak összes polgárát, amikor a Spiegelnek adott interjújában azt mond...
  
Orbán háborúja: vissza kell térnünk a választási csatatérre
Orbán járvány idején is fűteni igyekszik az ideológiai háborút, hogy éberen tartsa saját táborát. A vírus elleni védekezésben a kormány számára most már a gazdasági szempon...
  
Nemzetközi botrány: Orbán az EU jogállamisági biztos kirúgását követeli
Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Ursula Von Der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amiben felszólította, hogy váltsa le Vera Jourovát, a jogállamisági ügyekért is felelős...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Eufória : Még több pénzbõl még több sorozat készül
Fokozódik a streamingháború, a cégek igyekeznek évekre lekötni a keresett sorozatalkotókat, miközben a megtörtént események és Kelet-Európa is egyre érdekesebb a nemzetközi közönség számára. Milyen sorozatokra kell készülnünk jövõre és utána, ha a jelenlegi trendek folytatódnak?

2019 végén sincs jele annak, hogy az angolul Peak TV-nek nevezett nemzetközi sorozat-túltermelés lassulna, idén még több tévésorozat készült, mint az eddigi csúcsot jelentõ tavalyi évben, és most elõször az angol nyelvû, fikciós sorozatok száma meghaladja az ötszázat is. Ez a rengeteg tartalom egyebek között azt is jelenti, még tovább rétegzõdik a kínálat, még több zsáner és almûfaj tûnik fel, és még több csoportnak szolgálják ki az ízlését, ahelyett, hogy mindenki a következõ Trónok harcát vagy A szolgálólány meséjét keresné. De mik jelenleg a sorozatgyártás egyértelmû irányai mostanában? Mivel a sorozatpiacot senki se látja elõre, és természeténél fogva is lassan reagál, ezért a jelen trendjeibõl lehet következtetni a jövõre.
1. Jön a nagy átrendezõdés

Az idei évben még csak inkább az elõjáték zajlott a küszöbön álló háborúhoz, de az nyilvánvaló, hogy a következõ évek a streamingpiac radikális átalakulásáról fognak szólni. A Netflix hegemóniája egész biztosan a múlté, és az HBO Max néven újratöltött HBO-nak is fel kell kötnie a gatyát, ha talpon akar maradni a jövõben, az Amazonról nem is beszélve, melynek a 2021-re ígért A Gyûrûk Ura sorozat lehet az aduja. Egyelõre inkább csak felsorakoztak a csatamezõn a kihívók, de még egyikük sincs teljes harci díszben: a Disney Plus eleve nem is hozzáférhetõ a világ nagy részén (hozzánk például csak 2021-ben ér el), az Apple TV+ modellje pedig inkább szól árukapcsolásról, mint teljes értékû piaci szereplõrõl.

Jövõre azonban már mindketten nekilátnak a fokozott tartalomgyártásnak, és ezzel párhuzamosan a vetélytársak zsebébõl is kihúznak néhány értékes kincset, hiszen sokáig például a Netflixen lehetett Disney-produkciókat nézni. És várható még egy résztvevõ, nevezetesen az NBCUniversal jövõ áprilisban induló streaming platformja, a Peacock, amely nemcsak az Office és a Városfejlesztési osztály sorozatokat viszi magával, hanem új sorozatokkal is beszáll a versenybe. Azt tehát láthatjuk, hogy pénz van bõséggel a rendszerben, és a verseny élesebbé válásával ez csak fokozódni fog a közeljövõben. De hogy ez nem azzal jár-e majd végül, hogy a filmipar mintájára a sorozatipart is uralni fogják a nagy franchise-ok és egyéb gigaprodukciók (konkrétan a Disney), azt még maximum csak remélni lehet.
2. Nõk a kormánynál

A sorozattúlttengés egyik legfõbb hozadéka, hogy évrõl évre nagyobb súllyal esnek a latba az érzékenyítést, kisebbségi témákat felkaroló produkciók, de ezeken belül is elsõsorban a nõközpontú, a világot nõi szemszögbõl megmutató sorozatok, melyek egyrészt egyáltalán nem csak nõknek szólnak, másrészt mára eljutottunk oda, hogy a legkeresettebb sorozatalkotók között is szép számmal akadnak nõk, sõt már az operatõr is egyre kevésbé számít férfiszakmának. Az év nagy nõi sorozatsikerei között meg kell említeni a Phoebe Waller-Bridge-bõl sztárt csináló Fleabag sorozat befejezõ évadát (õ a showrunnerje egyébként a Killing Eve-nek is), a Russian Dollt (Natasha Lyonne) és a több nõi alkotóval bíró Unbelievable-t is (a rendezõ Lisa Cholodenko talán a legfontosabb név itt), 19. századi leszbikus románcról készített sorozatot Sally Wainwright (Gentleman Jack), míg a When They See Ust jegyzõ Ava DuVernay megmutatta, rá lehet bízni egy egyáltalán nem nõi történetet is.

Mindez lehet, hogy ma már nem feltûnõ, de még öt évvel ezelõtt sem tûnt volna magától értetõdõnek, hogy ilyen jellegû sorozatok kerülnek a mainstreambe, azelõtt pedig végképp nem. Ugyanígy senki nem lepõdik meg azon, hogy Pamela Adlon a kirúgott Louis C.K. nélkül is életben tudja tartani a Jobb idõk (Better Things) sorozatot, vagy azon, hogy A Grace klinika alkotóját, Shonda Rhimest felfoghatatlanul nagy összegért szerzõdtette tavaly a Netflix. És ezzel egy újabb trendhez is értünk.
3. Bezsákolják a sorozatalkotókat

Azután, hogy a Netflix 2018-ban 300 millió dollár értékû, ötéves szerzõdést kötött Ryan Murphyvel, a Glee és az American Horror Story alkotójával, illetve a fent említett Shonda Rhimest is lekötötte, a többi cég is követni kezdte a gyakorlatot, és egyre több keresett alkotóval kötnek exkluzív, dollárban kilenc számjegyû összegû szerzõdéseket. Így a Netflix a fentieken túl magához kötötte a Trónok harcáért felelõs David Benioff – D.B. Weiss párost, a Black-ish (Feketék fehéren) szitkomsorozatot jegyzõ Kenya Barrist, aztán a spanyol Money Heist (Alex Pina) és a német Dark alkotóit (Jantje Friese és Baran bo Odar), és legutóbb Peter Morgan (The Crown) is aláírt a streamingóriáshoz, a sort pedig rövidesen Charlie Brooker (Black Mirror) folytathatja.

Az HBO a J.J. Abrams – Kate McGrath házaspár produkciós cégével kötött ötéves szerzõdést, amely számos Star Trek– és Mission Impossible-filmet gyártott egyebek között, továbbá leszerzõdtette a DC univerzum sorozatait készítõ Greg Berlantit is. Az Amazon Prime egy másik házaspárra, a Westworld sorozatot megálmodó Lisa Joyra és Jonathan Nolanre csapott le, és ott fejlesztenek majd új, saját sorozatokat, akárcsak Phoebe Waller-Bridges. Végül az új versenyzõket se hagyjuk ki: az Apple TV a Luther sorozat alkotóját, Neil Crosst, a Disney Plus pedig a Marvel-univerzum fejét, Kevin Feige-t stoppolta le csillagászati összegekért.
4. Kelet-Európa felfedezése

Számunkra az egyik legfontosabb trend az lehet, hogy az egykori keleti blokk eddig jobbára csak egzotikumként, többnyire felületesen bemutatott országai váratlanul érdekesek lettek. Kiderült, hogy nemcsak butácska akcióthrillerek helyszíneiként használhatók, hanem az ott élõk drámái a saját jogukon is érdekesek. Nyilván ebben oroszlánrésze volt a Csernobil váratlan világsikerének: az HBO sorozata nemcsak azért robbant ekkorát, mert egy közismert, ám kellõen sosem megmagyarázott történelmi eseményt mesélt el, hanem mert kellõ tisztelettel közelített az országban élõ emberekhez is: „Szinte elképzelhetetlen, hogy egy nyugati tévémûsor ilyen szintû energiát fordítson rá, hogy hitelesen ábrázolja a korabeli szovjet életet” – írta egy hatalmas népszerûséget szerzett Twitter-posztban egy ex-szovjet állampolgár, Slava Malamud.

De a Csernobil ráadásul nincs is egyedül. Ugyancsak érzékenyen igyekezett bemutatni az oroszokat az idei Nagy Katalin sorozat, míg a nemzetközi Emmyt nyert McMafia már tavaly megpróbálkozott ezzel, bár még inkább épített a sztereotípiákra. Ráadásul Kelet-Európa nem csak a volt szovjet tagállamokból áll: Lengyelország is kezd divatba jönni, olyannyira, hogy az egyébként nem túl erõs, brit második világháborús sorozat, a Lángoló világ (World on Fire) sorozat nem kis részben a németek megszállta Lengyelországban játszódik, vezetõ lengyel színészekkel. Az pedig, hogy a Netflix már a második saját, lengyel sorozatát forgatja éppen, illetve az HBO cseh sorozatai is nemzetközi csúcsminõséget képviselnek, azt mutatja, egyre több figyelmet kap a térség, legyen szó saját gyártású, vagy csak itt játszódó nyugati produkciókról. Egy lehetséges irányt mutat egy ambiciózus, idei cseh-lengyel-ukrán koprodukciós bûnügyi sorozat, a Pleasure Principle, melyet jövõre az Arte csatorna is mûsorra tûz. Kár, hogy hasonló igényû, készülõ magyar sorozatról egyelõre nem tudunk beszámolni.
5. Az élet forgatókönyveire nagyobb a kereslet

Szintén nem független a Csernobiltól az év egyik leglátványosabb drámatrendje, a megtörtént eseményeken alapuló tévésorozatok sikere. Ez sem a semmibõl jött, de miután az idei év elsõ felében a legtöbbet két, valós és egyben tragikus eseményeket elbeszélõ sorozatról cikkezett a legtöbbet a nemzetközi sajtó (a másik az elképesztõ történetet elmesélõ When They See Us volt), hirtelen sláger lett a valóság. Korábban már a true crime (valódi bûneseteket bemutató) dokumentumfilmek sikere is megmutathatta ezt az irányt, a megtörtént eseteken alapuló bûnügyi drámák népszerûsége pedig szintén nem teljesen új fejlemény.

Mégis, idén az õszi szezonba fordulva lett igazán szembetûnõ, hogy egymást érik a történelmi és a true crime sorozatok. A teljesség igénye nélkül, láthattuk a Fox News felemelkedését bemutató A legharsányabb hangot, az izraeli A mi fiainkat a gázai háború közvetlen elõzményeirõl, az ugyancsak izraeli szuperkém életét feldolgozó The Spy-t, az egy megerõszakolt nõ további meghurcolásáról szóló Unbelievable-t, nem beszélve olyan, sikeres sorozatok új évadairól, mint a Crown vagy a Mindhunter, vagy az év elsõ felében bemutatott A tett (The Act). Az idei cannes-i iparági konferencián is elhangzott, hogy a streamingszolgáltatók idei sorozatainak már mintegy tíz százaléka megtörtént eseményen alapult. Látva, hogy mik vannak még készülõben, ez a trend is velünk fog még maradni sokáig.
6. A sérült tinédzserekben is nagy potenciál van

A Peak TV-t utolérte végre a young adult mûfaj is, olyan értelemben is, hogy a Netflixen már eddig is rengeteg tizenéveseknek szóló sorozat készült, igaz, inkább a mennyiségre, semmint a minõségre törekedve. Az utóbbi egy-két évben viszont megtörtént a paradigmaváltás a mûfajban, és egyre több az olyan, fiatalokról szóló sorozat, amely azonban sokkal szélesebb körû közönségnél is mûködik. Ebben volt úttörõ korábban a tömegbõl a természetességével és életszerûségével kitûnõ norvég Skam (Szégyen), melynek nyomában aztán egyre több olyan sorozat látott napvilágot, amely nem akarta hülyének nézni a tinédzsereket, sõt a korábban tabunak számító témákhoz is bátran hozzányúl.

2019 pedig az az év volt, amikor végre az HBO is csinált egy tinédzserekrõl szóló prémium drámasorozatot, a nagy sikert arató, vállaltan provokatív Eufóriát, mely a nyár kötelezõ sorozata lett (és a magyar Rév Marcell operatõrként komoly szerepet vállalt az egyedi vizuális világa megteremtésében). De ez sem a semmibõl jött, hiszen egymást érik már a szexualitásról, drogokról, mentális zavarokról és a közösségi média veszélyeirõl szóló, és gyakran felnõtt közönséget is szerzõ sorozatok, mint az idén a második évaddal jelentkezõ Sex Education, a Hulu által indított Pen 15, a spanyol Elite, és a harmadik évadnál tartó 13 okom volt (13 Reasons Why), de ettõl a zsánertõl eltávolodva is láthattunk a közelmúltban young adult fekete komédiát (The End of the F**ing World), vagy young adult bûnügyi drámát is, mint a svéd Quicksand. E sorozatok sikere láttán pedig még több defektes, drogfüggõ, szorongó, traumatizált kamaszra készülhetünk a jövõ évben.
7. A látványtervezõk nagy lehetõsége

Sosem volt ilyen nagy szerepük a látvány- és jelmeztervezõknek, mint manapság, amikor olyan produkciók készülnek, melyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna a televízióban. Ezért ma már a látvány sem másodlagos szempont egy sorozatban, és ez meghozta a lehetõséget a tervezõknek is, hogy megmutassák, mit tudnak, legyen szó kosztümös sorozatról, amikor egy évtizedekkel vagy akár évszázadokkal ezelõtti világot kell minél élethûbben megidézni, vagy éppen fantasy, sci-fi és horrorsorozatokról, ahol el is várják tõlük, hogy elszabaduljon a fantáziájuk.

Így az Izlandtól Horvátországig festõi helyszíneken forgató, CGI nélkül is vagyonokba kerülõ Trónok harca, a már ránézésre is elképesztõen drága The Crown, a futurisztikus világot megálmodó Altered Carbon (Valós halál) vagy a nálunk forgatott The Alienist mind ott vannak a legdrágább sorozatok között, és ez meg is látszik mindegyiken. Az Ember a fellegvárban sikeréhez is hozzájárult az alternatív világ leleményes megjelenítése, bár ennek költségessége egyszersmind abban is szerepet játszhatott, hogy az Amazon a tervezettnél korábban fejezte be a sorozatot. Itt is meg kell említeni aztán a Csernobilt, ahol a Luke Hull vezette látványcsapat hihetetlenül élethûen varázsolta a képernyõre a nyolcvanas évek szovjet mindennapjait, de az 1989-es Csehszlovákiát tökéletesen megidézõ Eszmélet képi világa is mutatta, hogy milyen magasra került mára a léc az autentikusságot célul kitûzõ produkciókban.

Borítófotó: Theo Wargo/Getty Images
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Mi történt? - a kilencedik emeletről zuhant a halálba az egykori NB I-es magyar focista
Magyar botrány: Állítólag fizetés helyett fenyegetést kaptak a varrónők
Áder felesége a címlapokon: Verhetetlen eleganciában a magyar first lady
Nemzetközi botrány: Orbán az EU jogállamisági biztos kirúgását követeli
Nagyon durva győzelmet aratott a Fidesz Kargacon
Videón a takarító aki elvert egy pécsi diákot
Orbán interjú: Gönczi Gábor néha inkább lelkes szurkolónak tűnt mint műsorvezetőnek
Orbán háborúja: vissza kell térnünk a választási csatatérre
Összecserélt üvegek a magyar kórházban: Meghalt egy csurgói nő
Müller Cecília maszk ügy: mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére
Vajna Timi célja, hogy amerikai–magyar kettős állampolgár legyen, de most el kell hagynia Magyarországot
Átverik a nyugdíjasokat - tízmilliós büntetés a hamis leletek miatt
Tragédia: 46 éves korában elhunyt a magyar televíziós
Orbán pálinkázni ment: maszk, távolságtartás, na az nem volt
Kuncze Gábor intenzív osztályra került
Bajban a forint, de az igazi csata még csak most jön
Videó: Megebédelt, majd meglopta a személyzetet egy budapesti étteremben
Még a horvátok is tátott szájjal nézik Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodáját a tengerparton
Babakocsiba csapódott egy lövedék Egerszólát mellett
Az Orbánról készült szinkronparódiát négy nap alatt félmillióan látták
Te is tudnál NB I-es csapatot csinálni, ha adnának neked is minden évben három milliárd forint közpénzt. Ez nem művészet.
Müller Cecília: A fodrászatokban ne legyenek kitéve magazinok
Orbán döntött a közmunkásokkal kapcsolatban
Pánik: Majdnem leesett a színpadról Balázs Klári
Orbán: Jövőre meg kell emelni a közmunkások bérét
Botrány: Kiakadtak a sztárok Duró Dórára a könyvdarálós akciója miatt
Közel félmillió euróért vásárol festményeket a jegybank
Közel félmilliárdos bírságot kapott az Ékszer TV
A világ legdögösebb nagyija felrobbantotta az internetet - most 50 éves
Németh Szilárd a Facebookon gratulált a Fidesz győzelemhez — a reakciók sem maradtak el
Orbán nyert: Nem venné annyira komolyan a jogállamiságot a német kormány az EU-s pénzek kiosztásánál
Óriási a botrány - egy szegedi önkormányzati képviselőt vett őrizetbe a rendőrség
Újabb tervekkel állt elő Matolcsy: évi 20 ezerrel több magyar szülessen
Egerszólát: Babakocsiba csapódott egy acélmagvas lövedék
Meghalt a csurgói asszony, akinek fertőtlenítőszerrel mosták ki a hasüregét sóoldat helyett
Egymillió forintot adományoz Iványiéknak a Mazsihisz
Óriási fogás: 27 millió szájmaszkot és használatra alkalmatlan, orvosi eszközöket foglaltak le
Ekkora hőmérséklettel csütörtöktől hazaküldik a diákokat az iskolákból
Orbán: sok pénzt hagytunk a budapesti vállalkozóknál, az egész világon nem nagyon látok erre példát
A mohácsi ellenzék szerint a fideszes jelölt fotója mellett osztanak ételcsomagokat
Műtétek maradnak el - Újra beázott a szülészet a magyar Kórházban
Elképesztő gyűrűt kapott Hajdú Péter szerelme
Müller Cecília vitaminok szedését, a mozgás lassú, fokozatos bevezetését és pszichés támogatást javasol.
Háború: vádat emeltek Fekete-Győr András és momentumos politikustársa ellen
Orbán Viktor Becsehelyre látogatott, csak a polgármesternek elfelejtettek szólni
Szijjártó: Marad a határzár
Elszabadultak az indulatok Dér Heni oldalán - Hatalmas csalódás vagy
Pályázati pénzt bukott egy civil szervezet, mert nem volt hajlandó igazolni, hogy külföldről támogatott-e
Már több száz büntetőügy van a járványügyi helyzet miatt
Trump botrány: lebukott pénzügyi trükkök és lehúzások
Dopeman beleállt Fluor Tomiba
Müller Cecília maszk ügy: mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére
Tiborcz cége vette meg az egykori Fonográf-klubot
Magyar botrány: Nyomoznak a hatóságok a bedőlt beruházások miatt
A Fidesz jelöltje győzött Mohácson
Áron alul vitte a belvárosi üzlethelyiséget a fideszes képviselő lánya
Autóbaleset szenvedett Kunhalmi Ágnes
A világ legdögösebb nagyija felrobbantotta az internetet - most 50 éves
Trump a lányát akarta megtenni alelnöknek
Orbán Viktor az ENSZ-nek: Önöknek nemcsak nagyszerű múltja van, de szép jövő előtt is állnak
Győzelmet aratott a választáson, pedig két hete meghalt
Vihar előtti csend a kirúgási hullám előtt
Mészáros Lőrinc: focicsapata és a villája mellé egy szállodás céget is beszerzett
Rétvári Bence a magyar oktatáspolitikáról dicsekedett DE....
41 millióért jutott belvárosi üzlethelyiséghez a fideszes önkormányzati képviselő lánya
Orbánt szerint nem csak Őt sértette meg az EU, hanem Magyarországot és a magyar embereket is
Németh Szilárd a Facebookon gratulált a Fidesz győzelemhez — a reakciók sem maradtak el
Maruzsa: 41 ezer digitális hőmérőt osztanak ki és hőkapukat szerelnek fel
Korlátozza az online vásárlásokat a Tesco Magyarországon
Szlávik: A betegek beáramlása folyamatos, de a személyzet képes ellátni a feladatát
Orbán: járja a kórházakat, ezért tudja, hogy van mindenhol orvos és nővér, elegendő eszköz is
Két év alatt mindössze 1500 dollár jövedelemadót fizetett Trump
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum