thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.17
THE POST
           
17
Nem tartja magát cigánygyülőlnek a miskolci orvosigazgató a botrány ellenére sem
Ezt olvassák mások:
Megszólalt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház orvosigazgatója, Nagy Gábor. Róla írt cikket a 168 Óra, amiben azt állították, hogy az orvos egy fiatal nő tudomása nélkül távolíttatta el mindkét petevezetékét. A lap a nő beszámolója és a birtokukba került szövettani dokumentumok alapján írta ezt, ráadásul ennek hátterében a 168 Óra szerint rasszizmus is állhat. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó orvosigazgató szerint nem igaz, amit a 168 Óra írt.

A 168 órának nyilatkozva a nő azt mondta, hogy 2016 októberben várandósan kisebb hasi fájdalmai voltak, amivel orvoshoz fordult. Mivel ekkor már öt vetélésen volt túl, azt javasolta az orvosa, hogy menjen kórházba. Ott a főorvos méhen kívüli terhességet diagnosztizált a nőnél, emiatt szinte azonnal meg is műtötték. A 168 Óra szerint annak ellenére, hogy nem volt nyoma méhen kívüli terhességnek, kivették a nő egyik petevezetékét, a másiknak pedig egy ciszta miatt egy 3 centiméteres szakaszát távolították el, végérvényesen megfosztva az ekkor 23 éves lányt a lehetőségtől, hogy természetes úton teherbe ehessen.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Nagy Gábor - aki tíz éve vezeti a miskolci kórház szülész-nőgyógyászati osztályát - szerint a nő egyértelmű panaszokkal, többek között görcsös alhasi fájdalmakkal jelentkezett be a kórházba. Nagy szerint először a járó, azután a fekvőbeteg osztályra vették fel, vagyis nem műtötték meg azonnal, csak azután, hogy a páciens panaszai fokozódtak, és az ultrahang vizsgálattal is kimutatták, hogy a hasában vér keletkezett. „Felmerült a gyanú, majd egyértelművé vált a méhen kívüli terhesség” - mondja Nagy, aki szerint ekkor már szakmai konzultációt is összehívtak, így került az ő látókörébe a beteg. Hamarosan aztán biztossá vált, hogy meg kell operálni a nőt.

Az operációt nem Nagy végezte, hanem két kollégája, „egy szakorvosjelölt és egy nagy tapasztalattal rendelkező főorvos” - írja a Magyar Nemzet. Nagy abból, ahogy kollégái leírták a műtétet, szintén bizonyítva látja - a szabad hasüregi vérzés miatt -, hogy méhen kívüli terhesség volt.

A méhen kivüli terhességről és emiatt az egyik petevezetékének az eltávolításáról tájékoztatták a nőt is a műtét előtt és után is. Utólag viszont a nő azt állítja, hogy téves lehetett Nagy orvosigazgató diagnózisa, amit már az első kórszövettani lelet sem igazolt, csak egy utólag készült második. Ráadásul nemcsak az egyik, hanem mindkét petevezetékét érintette a műtét, amiről őt nem tájékoztatták. Így az számára csak most, három évvel később derült ki, hogy természetesen úton már nem eshetett teherbe. A másik petevezetékének egy 3 centiméteres szakaszát egy ciszta miatt távolították el.

„Az feltűnt, hogy míg korábban rendkívül könnyen és gyorsan estem teherbe, a 2016 októberi műtétem után egyszer sem lettem terhes. Most már azt is látom, hogy annak is igen nagy a valószínűsége, hogy nem volt méhen kívüli terhességem sem, azaz egyik petevezetékemet sem kellett volna eltávolítani” - mondta a nő.

Nagy szerint a műtét során a nőnek csak az egyik petevezetékét távolították el. Erről konzultált is a kollégáival, akik műtét közben hívták fel, hogy szakmai tanácsot kérjenek. Azért döntöttek az eltávolítás mellett, „mert különben újabb méhen kívüli terhesség veszélye állna fenn” – mondta az orvosigazgató. A ciszta miatti beavatkozásról, ami a másik petevezetéket érintette, a Magyar Nemzetben nem esik szó.

A 168 Óra azt írta,

hogy ebben a műtét közbeni telefonbeszélgetésben a kollégái azt jelezték az orvosigazgatónak, hogy méhen kívüli terhességet nem találnak, mert Nagy állítólag annyit mondott: „Vegyétek ki mindkét petevezetékét ennek a büdös cigánynak, ne szaporodjanak!”. A 168 Óra úgy fogalmaz: „Bár egyelőre nem bizonyított tény, azt, hogy ez a mondat elhangzott, több forrásból is megerősítették, és többeknél túl is lépte a tűréshatárt”. A lap szerint Nagy romagyűlölete kollégái előtt is ismert, azt egyelőre tisztázni kel, hogy ez volt-e az oka a beavatkozásnak.

Nagy erre azt válaszolta, hogy nem cigánygyűlölő, ha az lenne, már rég nem a BAZ megyei kórházban dolgozna. „Ráadásul az operált nő, akiről szó van, nem is roma származású, tehát semmi alapja nincs a vádaskodásoknak: aki azt állítja, hogy én ilyet mondtam, önmagát cáfolja” – fogalmazott.

A nő valóban elmondta a 168 Órának, hogy nem roma, „mindemellett a cigány embertársaim nevében is sértőnek, megalázónak tartom az osztályvezető lekicsinylő, embertelen eljárását, viselkedését, feltéve, hogy bebizonyosodik embertelen utasítása”.

A megműtött asszony egyébként úgy értesült arról, hogy természetesen úton nem tud már teherbe esni, hogy valaki feljelentést tett az ügyében az orvos és a kórház ellen, és beidézték meghallgatásra a rendőrségre. A feljelentő a nőről szóló orvosi dokumentációt nyilvánosságra hozta, aki innen tudta meg, hogy pontosan mi is történt vele, azaz, hogy „mindkét petevezetőjét eltávolították”.

Nagy szerint fotók bizonyítják, hogy nem vették ki a nő mindkét petevezetőjét. Szerinte a zárójelentésben is mindent világosan leírtak. „Természetesen, ha a nőnek valóban nem lenne többé lehetősége természetes úton teherbe esni, ezt is beleírtuk volna, de ahogy egy vesével is tovább tud élni egy ember, úgy egy petevezetővel is képes gyermeket kihordani és világra hozni” – fejtette ki az orvosigazgató.

Ehhez képest a 168 Óra szerint a szövettani leletből az derül ki, hogy a nőnek mind a két petevezetéket eltávolították. A szövettani jelentésből kettő is készült. Az elsőben még a méhen kívüli terhesség gyanúja sem szerepelt, ez a másodikba került be.

Amiről Nagy azt mondja, hogy valóban módosult a szövettani lelet, de „a napi gyakorlatban természetes, hogy utólagosan áttekintjük valamennyi szövettani eredményt és beillesztjük a beteg kórlefolyásába. Ha nem egyezik, akkor kutatjuk ennek az okát, ami éppen a gondos és lelkiismeretes gyógyítás bizonyítéka” .

A 168 Óra a náluk lévő papírok alapján orvosokat kérdezett meg. A válaszaik alapján nem tűnik szakmailag indokoltnak a drasztikus beavatkozás, mert ha felmerül a méhen kívüli terhesség gyanúja, és az anya nincs életveszélyben, várni kell, a helyzetet megoldhatja spontán felszívódás, de gyógyszeresen is lehet kezelni. A leletek alapján egyik megkérdezett sem látta igazoltnak még a diagnózist sem. Az első patológiai lelet egyértelműen kizárta a méhen kívüli terhességet, majd a főorvos által kért újbóli szövettani vizsgálat is legfeljebb az esetleges gyanút mondja ki, ami meglehetősen kevés egy azonnali és ilyen drasztikus beavatkozáshoz. A nő is beszélt orvosokkal, akik szerint indokolatlan volt a másik petevezetőjének az eltávolítása a ciszta miatt a petevezető részlettel együtt.

Az ügyben nyomozás folyik, ami tisztázhatja majd az egymásnak ellentmondó állításokat.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Figyelem! - Mérgező szójapelyhet vont ki a forgalomból a Rossmann
Összeomlott az állami áramszolgáltató a zúzmarától, a rendőröket is kivezényelték
Továbbra is kihasználatlanok a stadionok
Több tucat oroszlánt telepítenek át Tanzániában, mert az emberlakta területek már túl közel vannak az életterükhöz
András az első téli Balaton-átúszó
Deutsch Tamás: Magyarországon a jogállami normák kielégítően működnek
Teljesen lezárták az M1-es autópályát, mert valahol elbújt egy szarvas
Otthont talált a fura tekintetű husky
Hamuban sétáló állatok: Az ausztrálok már az idegenforgalom miatt aggódnak
Több mint száz agyonvert kutyát találtak Hajdúsámson mellett
Koronavírus: visszaküldték a kórházba a karanténból megszökött orosz nőt
Milliókat kaphat, aki tervez egy marsi várost
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Hatalmas sebességgel száguldott bele a körforgalomba ez az autós
Hiába az emelés, több ezer forintokat buknak havonta a nyugdíjasok
Folytatja turnéját Elton John, aki sírva hagyta el a színpadot
Együtt támadják meg az ellenzéki pártok a házszabály korlátozásait az Alkotmánybíróságon
A háború után segített újjáépíteni az országot, most bizonygatnia kell, hogy a Brexit után joga van maradni
Áprilisban dönthet a Kúria Gyöngyöspata-ügyben
Trump telefonon beszélgetett Orbánnal
Nem sérti a keresztények érzéseit a Jägermeister logójára rajzolt kereszt a svájci bíróság szerint
Jakab Péter kiszivárgott hangfelvétel: Sejtem, kik lesznek azok, akik a hátamba szúrják a kést
A Fidesz leszavazta a családi pótlék és a gyermekvédelmi támogatások emelését
Száguldozó, balesetet okozó motoros ellen emelt vádat az ügyészség
Kárpátaljai fiatalok képzését támogatja a kormány
A szántóföldön át menekült a drogkereskedő a rendőrök elől Rábapatyon
Hadházy: Kövér László tehet egy szívességet!
Az Alkotmánybíróságra sem hallgat a parlament plakátügyben
Ingyenautót vagy üzemanyagot kérnek a taxisok, ha olcsóbb tarifát akar Budapest
Orbán Viktorra is kitér a müncheni biztonságpolitikai jelentés
2 millió helyen szivárog a talajból a metán az Északi-sarkon
Orbán a koronavírus miatt nem szólalt fel a parlamentben
Állapotfelmérések és interaktív bemutatók a Semmelweis Egészségnapokon
Innovatív megoldás a gyermekkori szívbetegségek kezelésében
A színpadon élesztették újra az énekest a Baranya megyei fesztiválon
Fontos telefonja volt Orbánnak: Trump üzent a magyaroknak
Átlagosan 637 százalékkal nőtt a képviselők vagyona 2010 óta
Az RTL Klub műsorát többen nézték, mint a TV2 showműsorát
Fegyvert fogott a taxisra egy 16 éves kecskeméti fiú
A sok int*impartner növeli a rák kockázatát
Ezért nem szólalt fel Orbán a parlamentben
Magyarország alig hajtja végre az ellene szóló strasbourgi ítéleteket
Első nekifutásra kiválóan működött az ellenzéki összefogás parlamenti változata
Én is migráns vagyok, mert nem itt születtem. De nézzük a négereket a tévében, és őket nem szeretnénk
Nagyon jól érzik magukat nálunk az indonéz vendégmunkások
Hadházy belógatott Kövér László mögé egy STOP PROPAGANDA feliratú molinót
Csavarokkal tömött virslivel öltek meg egy kutyát Dorogon
Ébresztő! Méhek nélkül éhezés, pusztulás jön!
Megfeleződött a hazai fecskeállomány 2000 óta, a lakosság segítségét kérik
Aki nem akar ügyfélkaput, SMS-ben kérheti el a NAV-tól az adóbevallását
2006-ban eltűnt, most ajánlott fel tízmillió forintot a rendőrség a nyomravezetőnek
A szemünk előtt szakad szét az Antarktisz + műholdas videó
Az MTA irodalomtudományi osztálya visszavonatná a Nemzeti Alaptantervet
Igazoltatni akartak egy férfit, két kilónyi drogot rejtegetett
Tűz ütött ki egy budapesti bölcsődében - jelenleg is a helyszínen vannak a tűzoltók
Disznóvágás során szúrta mellbe kedvesét egy férfi Veszprémben
Kézre került a toplistás magyar bűnöző
A budapesti Berzsenyi tantestülete is csatlakozik a NAT elleni tiltakozáshoz
Közszolgálat: eddig négyszer ismételték teljes terjedelmében a vasárnapi Orbán-beszédet az M1-en
2011 előtt nem lehetett sokat tudni Mészárosról aztán a leggazdagabb magyar lett
Mindegy, közszereplő-e Mészáros Lőrinc, tűrnie kell a nyilvánosságot
Mátrai Erőmű: Rengeteget kell rákölteni
Beneda Attila: A magyar társadalom túlnyomó többsége támogatja a kormány család- és nemzetpolitikáját
Parragh László: Új befektetőket csalogathat az országba az iparűzési adó átalakítása
Deutsch Tamás: A boszorkányüldözésnek véget kell vetni
Sorra adják el ingatlanjaikat a Matolcsy-alapítványok cégei
Matolcsy elárulta Magyarország erősségeit
28 fok volt Franciaországban
Újabb 99 koronavírus-fertőzött a lezárt hajón
Fegyveres rablók vittek el Hongkongban hatszáz guriga vécépapírt
Közel 4 százalékponttal csökkent egy év alatt az államadósság
Ide is nézhetne a miniszterelnökünk. Pici probléma ez, de nagy lesz belőle
10 évre titkosították a Kaleta-ügyről tett beszámolót
Poénból kicsit átrendezte a forgalmat két férfi Tószegen
Vádat emeltek tizennégy egykori önkormányzati képviselő ellen
Megdőlt a melegrekord: Brutális hőséget hozott a Dennis vihar a franciáknak
Tilla botrány: az RTL Klub műsoráról beszélt élő adásban, aztán próbálta szépíteni
Rasszista bűnöző mondta azt, amit Orbán az évértékelőjében idézett
Egy évig árulta 13 éves lánya testét egy kiskunhalasi férfi 5-15 ezer forintért
Hiller István támogatja, hogy legyen nő társelnöke pártjának, mert ráció mellett szükség van érzelmekre is
Páratlan természeti kincsünk a Tisza-tó
Nagyot üt a gyárbezárás Borsodban
Csavarokkal teleszurkált virslivel öltek meg egy kutyát Dorogon
Saját kislányát bocsátotta áruba egy kiskunhalasi férfi, 5-15 ezer forintot kért a haverjától alkalmanként
Egy finn erdőben találták meg a 47 éve Amerikában elhagyott gyűrűt
Sebestyén Balázs a TV2 jelmezein röhög
Megdőlhet a melegrekord hétfőn
Koronavírus: 70 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma
Nem adhatják ki a szülőknek a tájékoztatást a gyerekük iskolaérettségi vizsgálatáról
Bezuhant a japán gazdaság, miután 10 százalékra emelték az áfát
Nem elég az FKF dolgozóinak a béremelési ajánlat
Tusup nem lesz benne a Hosszú Katinka-dokumentumfilmben
Orbán meg nem értett zseninek gondolja magát, aki még mindig retteg Sorostól
Így rakja össze az agyunk az álmainkat
Alacsony részvétel, nagy ellenzéki győzelem Dunaújvárosban
Szívszorító részletek derültek ki a Budapesten halálra késelt francia fiatalról
Fának csapódott és meghalt egy autó sofőrje Monorierdőn
58 millió emberre terjesztik ki a kínai karantént
Klímaváltozás deLuxe: helikopterrel szállítják a havat egy francia sítelepre
Két repülővel menekítették az amerikaiakat a japán partoknál veszteglő járványhajóról
Az épülő Tesla-gyár miatt 92 hektárnyi erdőt vágnának ki Berlin mellett, de egy német bíróság most közbelépett
Simán nyert az összellenzéki jelölt a dunaújvárosi időközi választáson
Mészáros Lőrinc: én mindig sikeres vállalkozó leszek
Videón a kassai százmilliós ékszerrablás
Orbán: A cigány családok felemelkedése mellett elkötelezte magát a kormány
Kiderült, miért voltak lila foltok Orbán Viktor tenyerén
Orbán bezöldült: a folyóinkat megvédjük külföldről idehozott hulladékoktól
Koronavírus: Megkezdték az amerikaiak evakuálását az óceánjáróról
Szívecskés folttal a fején született a Valentin-napi borjú
Gyurcsány Ferenc megmutatta, mit csinált Orbán évértékelő beszéde alatt
Több százan tüntetnek Miskolcon
Lövöldözött egy férfi a tatabányai lakótelepen
Hosszú Katinka rengeteg gyereket tett boldoggá Kecskeméten
Orbán Viktor nagy bejelentés: komoly változások jönnek Magyarországon
Kifelé a nácikkal – skandálta a német harmadosztályú meccs közönsége, miután egy néző rasszista megjegyzést tett egy fekete játékosra
Orbán Ráhel: Férjemmel saját erőnkből boldogulunk
Orbán százéves és tízéves távlatban is kihirdette történelmi győzelmét
Életveszélyes áradások kísérik a Dennis vihart Nagy-Britanniában
Kékes-lillás folt volt látható Orbán Viktor mindkét tenyerén az évértékelő beszéd alatt
Segíts egy megosztással! - eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán: elmarasztal az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot
Hivatalos: Orbán 1988 áprilisától a Soros Alapítvány támogatásával működő Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt
Egyre nagyobb a NAT elleni tiltakozás
Buszokkal takarják a Várkert Bazárt, Orbán évértékelőjének helyszínét
Nem adna már százmilliókat Érd a kézicsapatnak
Három fészekben 51 tojást találtak a majdnem kihalt királyi teknősből
Máris felbomlott az ellenzéki összefogás Kaposváron
Orbán Viktor beadta a derekát Varga Mihálynak, de legalább jön a zöld államadósság
A magyarok is Kína miatt fulladnak bele a szemétbe: kivégezték az újrahasznosítás rendszerét
Vörös kód - Tombol a gyilkos Dennis vihar
Kecskeméti tragédia: kislányok haltak meg a balesetben
Fotót közöltek Kobe Bryant és lánya sírhelyéről, itt nyugszanak
Orbán Viktor az évértékelőn: Riadót kell fújnom
Senki sem tud úgy évet értékelni, mint Orbán Viktor
Bayer Zsolti közérdekből kiváncsi
A Pesti Srácok tüntetést szervez a kibersztálinizmus ellen
Orbán kíváncsi a saját véleményére
Kórházi mesekönyvet készít a Bethesda kórház, minden segítséget örömmel vesznek!
Emag-sztorik erős idegzetűeknek
Az eMag továbbra is a trükkös leértékelések nagymestere
Egy újabb olvasónk, aki nem azt kapta kézhez, mint amiért fizetett
Kitört a pánik Hongkongban, mert lassan elfogy a WC-papír
Légpuskával lövöldöztek egy kutyára Kemenessömjénen
Így emlékeznek az autóbalesetben meghalt fiatal rendőrre
Leengedtek a hajóról egy amerikai nőt, aki később koronavírusos tüneteket mutatott
Csúcson vannak az élelmiszerárak, de főleg egy dolog borít ki mindenkit igazán
Adósságcsökkentés kell Magyarország felminősítéséhez
Döbbenetes pusztítás a Balatonnál
THE POST