Csatlakozz hozzánk facebookon
A kormány szerint az atomenergia a nyerõ  Az új energiastratégia hat villamoserõmûvi forgatókönyvet vesz számításba, ezek közül csak egy van, amelyikben nem szerepel Paks II. A felépítendõ atomerõmû árát egyik szcenárió sem veszi figyelembe, azzal együtt messze a Paks-mentes verzió lenne a legolcsóbb, bár több áramot kellene importálni, és más megoldásra lenne szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

Kilencven százalékban karbonsemlegessé tenné a villamos energia elõállítását a kormány 2030-ra, szemben a mostani 60 százalékkal – derül ki a múlt héten nyilvánosságra hozott klíma- és energiastratégiájából. Az energiastratégia melléklete ehhez hat forgatókönyvvel számol az erõmûvi kapacitások tekintetében 2040-re:

„Jelenlegi intézkedések.” Idõre megépül Paks II, a földgázalapú termelõk sorra bezárnak, és mivel új kapacitás nem épül, a földgáztüzelésûek nagysága negyedére csökken, miközben szenes kapacitás már nincs a rendszerben. A biomasszás termelés ehhez képest másfélszeresére nõ, a napelemes több mint tízszeresére. Ebben a forgatókönyvben tehát a hazai erõmûpark gerincét a nukleáris és a naperõmûvi kapacitások alkotják.
„Földgáz kapacitáspótlás.” A villamosenergia-importtól függõség mérséklését Magyarország új gázos kapacitások rendszerbe állításával igyekszik megoldani. Ezek nem piaci alapon épülnek meg, így összesen mintegy 1,4-1,5 milliárd euró forrás kell hozzájuk. Paks II. megépül és szolgálatba áll.
„Átmenet nélküli dekarbonizáció.” Ebben a forgatókönyvben, az uniós klímapolitikai célok szigorodását feltételezve, a stratégia az alapforgatókönyvnél is kevesebb fosszilis (gázos) kapacitással számol. Az ország erõmûvi mixe szinte teljes egészében nukleáris és megújuló kapacitásokból épül fel – beleértve a szélerõmûvek jelentõs bõvülését.
„Földgáz és megújuló”: A paksi beruházás csúszik vagy elmarad, a 2040-es erõmûvi mixet földgázos és megújuló kapacitások fogják meghatározni. Ebben a forgatókönyvben szintén jelentõs szélerõmûvi termelés szerepel.
„Kiegyensúlyozott”. A szélenergia itt is nagyobb szerepet kap, a megújuló forrásokat így nap- és szélenergia adja (több nap, kevesebb szél). Paks II. megépül és üzembe áll.
„PV-központú forgatókönyv.” Nem lesz a mostaninál több szélkapacitás, viszont annyival több napelem (fotovoltaikus, vagyis PV) épül. Paks II. megépül és üzembe áll.

Az energiastratégia egyértelmûen és határozottan az utolsó, PV-központú forgatókönyv mellett teszi le a voksát, illetve az egyetlen Paks-mentes forgatókönyvet tekinti a legrosszabb kimenetelnek. Egyrészt mert a nettó áram-importarány az erõmû nélkül 42 százalékra emelkedne, ezzel indokolják, hogy „a paksi kapacitás-fenntartás kritikus az ellátásbiztonság szempontjából”. Másrészt mert a számottevõ megújuló arány ellenére a CO2-kibocsátás is a legnagyobb a vizsgált szcenáriók közül. Itt a legmagasabb az erõmûvi földgázfelhasználás is, vagyis földgázellátás-biztonsághoz ez a forgatókönyv járul hozzá a legkisebb mértékben.
Mintha Paks II. ingyen lenne

A stratégia pontos számításokat tartalmaz arról, hogy mennyibe kerülne az egyes forgatókönyvek megvalósulása. Ehhez érdemes megjegyezni, hogy a paksi beruházás körülbelül 12 milliárd eurós (jelenlegi árfolyamon 4 ezer milliárd forintos) költségével valamiért nem számolnak – esetleg azért nem, mert a kormány a végsõkig elkötelezett(nek tûnik) az új erõmû megépítése mellett. Emellett a megújuló források és a háztáji termelés térnyerése, a fogyasztási szokások változása miatt körülbelül 500 milliárd forint értékû hálózatfejlesztésre is szükség lesz, amit a stratégia szintén nem vesz számításba az egyes erõmû-forgatókönyveknél. Igaz, ez a költség minden esetben jelentkezni fog.

Az egyes forgatókönyvek költségei az alábbiak szerint alakulnának Paks II-vel együtt, milliárd euróban számolva:

Jelenlegi intézkedések: 6,7 (+12=18,7)
Földgáz kapacitáspótlás: 8,7 (+12=20,7)
Átmenet nélküli dekarbonizáció: 11,9 (+12=23,9)
Földgáz és megújuló: 12,3
Kiegyensúlyozott: 11,7 (+12=23,7)
PV-központú: 12,2 (+12=24,2)

Igaz, hogy a Paks-mentes forgatókönyv megvalósulása esetén az ország importigénye sokkal magasabb lenne, mint bármelyik másik forgatókönyben, illetve a sok gázos termelés miatt a károsanyag-kibocsátás is jóval magasabb. Ugyanakkor a paksi beruházás árát is figyelembe véve messze ez a forgatókönyv a legolcsóbb, a különbség az alapszcenárióhoz képest 6,4 milliárd euró (2,1 ezer milliárd forint), a kormány által preferált PV-központú változathoz képest pedig 11,9 ezer milliárd euró (4 ezer milliárd forint). Elképzelhetõ, hogy a paksi bõvítés ára azért maradt ki a stratégiából, mert feltûnõvé válna, mekkora költséget jelentene bármilyen más fejlesztéshez képest.
Sok mindent lehetne kezdeni 12 ezer milliárd forinttal

A PV-központú megoldás ára nagyjából ugyanannyi Paks II. nélkül, mint a Paks-mentes (földgáz és megújuló) forgatókönyv ára. Más szóval a kormány az importfüggõség és a károsanyag-kibocsátás csökkentése miatt akarja 12 milliárd euróért felépíteni az új erõmûvet – felmerül a kérdés, ennyi pénzbõl nem lehetne-e ezeket a célokat más eszközökkel elérni.

A stratégiában szereplõ forgatókönyvek egyébként jórészt a Regionális Energiakutató Központ (REKK) elõrejelzései alapján készültek. A szervezet kutatója, Mezõsi András korábban azt mondta a HVG-nek, jelen állás szerint inkább az tûnik valószínûnek, hogy Paks II. végül nem fog megépülni, az eredeti határidõre (a 2020-as évek vége – vagyis a mostani stratégia céldátumához közel) szinte biztosan nem, így a két paksi erõmû nem fog párhuzamosan üzemelni (Paks I. a 2030-as évek végén éri el élettartama végét).

A bõvítést kivitelezõ Roszatom ígérete szerint 2020-ban beadják az erõmû terveit engedélyeztetésre a magyar Atomenergia Hivatalhoz – a kérdés az, hogy mikor kapják meg az engedélyt a hatóságtól. A finn hivatal például már többször visszadobta Paks II. ott épülõ testvérerõmûvének terveit. A késés persze nem lenne szokatlan: az elmúlt évek nemzetközi tapasztalatai alapján a nukleáris erõmûveknél nem ritka a 4-8 éves csúszás, ha egyáltalán megépülnek. A REKK modelljei szerint Magyarországnak egyébként nincs szüksége Paksra, illetve egyáltalán olyan alaperõmûre, amely önmagában és állandó jelleggel a termelés felét adja.

A kormány optimista Paks II-t illetõen

Mindenesetre a kormány a közzétett energiastratégia tanúsága szerint (is) számol Paks II. megépülésével, és a „PV-központú” forgatókönyv mellett kötelezõdött el. Ennek menetrendje így festene:

2020-24: Egyenletesen növekvõ megújuló kapacitások; gázos erõmû beruházások (retrofit és új) elõkészítése megkezdõdik.
2025-2030: Új gázos erõmû(vek) piacra lépése, ezzel párhuzamosan import- és fokozatosan csökkenõ lignit alapú termelés kiváltása gázzal és megújulókkal; mindezek eredménye CO2-kibocsátás és importarány csökkenés. Egyenletesen növekvõ megújuló kapacitások.
2029-30: Fenti folyamatok 2029-30-ban felgyorsulnak, a Mátrai Erõmû lignittüzelésû blokkjainak stratégiai tartalékba helyezésével és az új paksi blokkok belépésével. Egyenletesen növekvõ megújuló kapacitások.
2029-37: Paks 1 és 2 részleges párhuzamos termelése; átmenetileg nettó áramexportõrré válunk. Egyenletesen növekvõ megújuló kapacitások.
2037-40: A szcenárió feltételezése, hogy 2037 végén Paks I. kilép a rendszerbõl. Importarány újra 20 százalék körül. Egyenletesen növekvõ megújuló kapacitások. CO2- kibocsátásunk és erõmûvi gázfelhasználásunk a nukleáris kapacitáspótlás és a kiépült, nagy mennyiségû megújuló termelés következtében az elõzõ idõszaki alacsony szinten marad, illetve tovább csökken. A megújuló alapú termelés integrációját a gázos erõmûvek és az idõközben kiépült egyéb rugalmassági eszközök (tárolás, fogyasztó oldali eszközök, elosztói flexibilitási piac), az átviteli és elosztói villamos hálózatok jelentõs korszerûsítése, illetve az elosztói üzemirányítás megjelenése teszik lehetõvé.

A szél büdös

A nap- és atomenergiával szemben a kormány egyáltalán nem támogatja a szélenergiát. A szélerõmûvek telepítését adminisztratív eszközökkel ellehetetlenítették, jelen pillanatban gyakorlatilag egy négyzetcentiméternyi terület sincs Magyarországon, ahol szélkereket fel lehetne állítani.

Az energiastratégia indoklása szerint: „Természeti adottságaink a napenergia terén jobbak, mint a szélenergia esetében, hangsúlyos hazai alkalmazása kiegyensúlyozott regionális megújuló energia portfoliót eredményezhet, tekintettel arra, hogy Lengyelországban, Romániában és a Balkánon a helyi adottságoknak megfelelõen nagyobb súlyt kap a szél és vízenergia hasznosítás, mint idehaza.”

Magyarország helyzete azért annyira nem rossz szélügyileg, az ország „közepes szélenergia-potenciállal rendelkezik”. Lényegében a stratégia szerint az a legnagyobb probléma, hogy ha nem fúj a szél, akkor nem termel a szélerõmû – a hazai szélerõmûvek kapacitáskihasználtsága 21-26 százalék között alakult a 2010-2016 közötti idõszakban.

Ennek ellenére azért a kormány sem írja le teljesen a szélenergiát, az energiastratégiában ugyanis három olyan erõmûforgatókönyv is helyet kapott, amely jelentõs szélkapacitással számol 2040-re. Az egyik természetesen a Paks-mentes szcenárió, a másik kettõben a szélkapacitás megközelítõen Paks II. kapacitásával lenne egyenértékû. Ez nagyon messze van a mostani helyzettõl, hiszen 2006 óta nem adtak ki engedélyt új szélerõmû létesítésére.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Orbán félbeszakította az orvost, amikor az elkezdte mondani, hogy mi a gond a lélegeztetőkkel
Fotón az ismeretlen nő, aki a rendőrökre támadt Bíró Ica botrányos kilakoltatásán
Videó: senki sem ismerte az önkormányzati törvényt, csak egy bekiabáló 16 éves diák
Óriási botrány: Döbbenetes képeket osztott meg az orvosi kamara, lepusztult állapotok
A Magyar Orvosi Kamara Facebook oldalára töltött fel néhány olyan képet, melyek alapján joggal tehetjük fel a kérdést: hogy képesek így dolgozni az orvosok. ápolók? Az egészségügyb...
  
Müller Cecília visszatért: fontos, hogy a kézmosásra is figyeljünk oda
Három hónapos szünet után szombat kora délután visszatért az operatív törzs online sajtótájékoztatója. Erre lehetett is számítani, hiszen korábban szó volt róla, hogy ha a járvány...
  
Népszava: Elkezdték átvezényelni az egészségügyi dolgozókat
Birtokukba jutott dokumentumok alapján ír arról a Népszava, hogy egészségügyi dolgozókat vezényelnek át a Korányi Intézetbe: „Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet kérelmére ...
  
Hat hónappal meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de nem mindenkinek
Szombat délelőtt ülésezett a gazdaságvédelmi operatív törzs, Orbán Viktor közösségi oldalán jelentette be, hogy az ott elhangzottak alapján a kormány a háztartások számára ez év de...
  
10 napra rövidül a hatósági karantén ideje Magyarországon
A napi.hu ír arról a pénteken megjelent kormányrendelet alapján, hogy hétfőtől a házi, illetve a járványügyi hatóság által kijelölt karantén időtartama az eddigi 14 napról 10 napra ...
  
Ment a felvétel amikor Orbán elment a kórházba, majd a szemébe mondták, hogy a lélegeztetőgépekhez szakemberek is kellenek
Újra elkezdte a Facebookon gondosan dokumentált kórházjárást Orbán Viktor. Ma reggel a Korányiban kezdett, vélhetően azért, hogy ezzel válaszoljon arra a Népszava hírére, miszerint hogy...
  
Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart
A felcsúti milliárdos Szijjártó Péterrel, Kósa Lajossal és Palkovics Lászlóval bemutatózott és ünnepelt Debrecenben. Magyarországnak büszkének kell lennie a magyar építőiparra,...
  
Szuperkupa botrány Budapesten: majdnem az összes jegyet visszamondta a Sevilla
A Bayern München szurkolói viszont mind a 3000, számukra fenntartott jegyet elkapkodták. Csupán ötszáz Sevilla-szurkoló lesz a Puskás Aréna lelátóin a jövő csütörtöki, Bayern Münch...
  
Éjjel-nappali őrség alakult, hogy ne szereljék le a gázórát
Tartozás miatt akarják kikapcsolni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnél a gázt, miközben a magyar állam is tartozik nekik. Aktivistáik megpróbálják megakadályozni a gázór...
  
Nyilatkozott a magyar űrkutatásért felelős miniszteri biztos
Podcast műsorban beszélt az űrversenyről, a leendő magyar űrhajósról és a Marsról az űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Ferencz Orsolya. Minden országnak, aki az űrtevékeny...
  
Visszatér Müller Cecília és az operatív törzs
A legutóbbi tájékoztató napján mindössze egyetlen új fertőzést regisztráltak. Hosszú szünet után, most szombaton, 11 óra 30 perctől ismét tájékoztatót tart a koronavírus-járvány...
  
Mutatjuk hány ember kell egy bicikliút átadásához Magyarországon
Nem fideszes politikus nem fért oda a szalaghoz a Budapest–Budakalász–Szentendre kerékpárút átadásán. A kormány terve, hogy a meglévő kerékpárút-hálózat fejlesztésével 2030-ra ...
  
Digi botrány: szerintük ellehetetlenítik indulásukat az új frekvenciapályázaton
A Digi médiaszolgáltató szerint az új mobilfrekvencia-tenderen olyan kritériumokat szabtak, amely megnehezíti az indulásukat. Egyes vélemények szerint lényegében eldőlt, hogy a Digi nem i...
  
Sokkoló: kútba dobta lakótársát egy férfi Miskolcon
A gyanúsított ágyneműbe csomagolta a holttestet. Egy hónapra elrendelték a letartóztatását annak a férfinak, aki a gyanú szerint szeptember 12-én megölte a lakótársát, majd a holttes...
  
Szégyenlista: Magyarország az európai tesztelési rangsor legvégén van
Romániában közel kétszer annyiszor vesznek mintát, Szerbiában és Ausztriában még többször. Nyár eleje óta Luxemburg a tesztelési rekorder lakosságarányosan nézve az Európai Uniób...
  
Elárulták hányszor intézkedtek az iskolaőrök a tanév kezdete óta
Eddig mintegy 90-szer intézkedtek a tanév kezdete óta. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy pozitívan fogadták a tanárok és a diákok a szeptember elsején munkába állt iskolaőröke...
  
Fotón az ismeretlen nő, aki a rendőrökre támadt Bíró Ica botrányos kilakoltatásán
Budapest — Botrányba fulladt a kilakoltatás! Már Bíró Icát (63) és barátait is meghallgatták a nyomozók a csütörtökön a lakásánál rendőri intézkedés közben történt balhé miat...
  
Kiborultak Majkáék: Azonnal rohant az orvos a TV2 stúdiójába
Sokkot kapott Tilla, amikor meglátta. Durva baleset történt a Bezár a bazár! forgatásán. Az egyik feladat teljesítése közben a játékos, Zsófi, lába beakadt futás közben, és hatalmas...
  
Mindenkit kiakadt: buldózerekkel mentek neki a Négyszögletű Kerek Erdőnek
Pécel — Buldózerek mentek neki a Négyszögletű Kerek Erdőnek – söpört végig a hír a Pest megyi Pécelen. Azért hívják így, mert Lázár Ervin annak idején az itteni Csúnya erdőtől...
  
Gárpár Bea kétségbeesett: Nem élném túl, ha Győzőt börtönre ítélnék
Balassagyarmat — Vádlottként állt a bíróság elé Gáspár Győző (46) költségvetési csalás miatt. Mivel az ügyben akár több év börtönt is kaphat a showman, így érthető, hogy Győ...
  
Óriási a botrány: Kilakoltatna az önkormányzat egy nagymamát és az unokáját
Kilakoltatás fenyeget egy 70 éves nőt és unokáját a XIII. kerületben, miután az önkormányzat végrehajtást rendelt el ellenük számlatartozás miatt. A XIII. kerület „szocialista” ve...
  
Fotójukat kiposztolva alázzák a debreceni egyetemistákat, mert szolidárisak az SZFE-vel
Vidnyánszky Attila a leváltását követelő, az egyetem bejáratát előtte lezáró hallgatókat harcosoknak, Lenin-fiúknak, Szamuely-katonáknak nevezte, vagyis szadista gyilkosokhoz, bolsevik t...
  
Óriási a tiltakozás egy Magyar Nemzetben megjelent cikk miatt
Galántai Csaba bábművész és színháztörténész régóta panaszolja, hogy nem engedték tanítani a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, például a Nemzeti Színház folyóiratában 2014-...
  
Videó: senki sem ismerte az önkormányzati törvényt, csak egy bekiabáló 16 éves diák
Videón is megörökítették azt a zavart, amit az okozott a kecskeméti közgyűlésben, hogy egy ellenzéki képviselőnő név szerinti szavazást kért egy indítványáról. Ilyen esetben el...
  
Öt-hatezer mesterszakos hallgatót akar felvenni Magyarországon a kínai Egyetem
„A híres sanghaji egyetem első, Kínán kívüli campusa már 2024-ben megnyílhat Budapesten”, ami „várhatóan felpezsdíti az egész oktatási életet” – olvasható az Index név nélk...
  
Holnap reggel döntenek a hitelmoratórium jövőjéről
Szombaton ül össze a gazdasági operatív törzs, mondta Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában. Nagyon hamar eldől a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett hitelmoratórium sor...
  
Müller Cecília: Két kórház területén is lesznek katonai kórházrészlegek
Két kórház területén is lesznek katonai kórházrészlegek – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az operatív törzs döntése értelmében - ha az igények szükségessé tes...
  
Balatonlellén is közpénz-milliárdból épül új szálloda
Közbeszerzési értesítőből és nem a Kisfaludy-pályázatok nyilvánosságra hozott nyerteseiből lehetett megtudni, hogy Balatonlellén is 1,5 milliárd forintos vissza nem térítendő állami ...
  
Újabb milliárdokkal stafíroznának ki Orbán Viktorék az alapítványokat
Közülük az egyiket, amelyik feladata a Millenáris Park működtetése lesz, még létre kell hozni, az induláshoz azonban 9,18 milliárd forintot kap az államtól. Egy másikba, az Antall Józse...
  
Maszk botrány: a biztonsági őrt is megütötte egy férfi a kórházban
Se a látogatási tilalom, se a koronavírus miatt bevezetett intézkedések, de még a biztonsági őr sem tudott megállítani egy szülőt a kardiológiai intézetben. A Gottsegen György Ország...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
A kormány szerint az atomenergia a nyerõ


Az új energiastratégia hat villamoserõmûvi forgatókönyvet vesz számításba, ezek közül csak egy van, amelyikben nem szerepel Paks II. A felépítendõ atomerõmû árát egyik szcenárió sem veszi figyelembe, azzal együtt messze a Paks-mentes verzió lenne a legolcsóbb, bár több áramot kellene importálni, és más megoldásra lenne szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

Kilencven százalékban karbonsemlegessé tenné a villamos energia elõállítását a kormány 2030-ra, szemben a mostani 60 százalékkal – derül ki a múlt héten nyilvánosságra hozott klíma- és energiastratégiájából. Az energiastratégia melléklete ehhez hat forgatókönyvvel számol az erõmûvi kapacitások tekintetében 2040-re:

„Jelenlegi intézkedések.” Idõre megépül Paks II, a földgázalapú termelõk sorra bezárnak, és mivel új kapacitás nem épül, a földgáztüzelésûek nagysága negyedére csökken, miközben szenes kapacitás már nincs a rendszerben. A biomasszás termelés ehhez képest másfélszeresére nõ, a napelemes több mint tízszeresére. Ebben a forgatókönyvben tehát a hazai erõmûpark gerincét a nukleáris és a naperõmûvi kapacitások alkotják.
„Földgáz kapacitáspótlás.” A villamosenergia-importtól függõség mérséklését Magyarország új gázos kapacitások rendszerbe állításával igyekszik megoldani. Ezek nem piaci alapon épülnek meg, így összesen mintegy 1,4-1,5 milliárd euró forrás kell hozzájuk. Paks II. megépül és szolgálatba áll.
„Átmenet nélküli dekarbonizáció.” Ebben a forgatókönyvben, az uniós klímapolitikai célok szigorodását feltételezve, a stratégia az alapforgatókönyvnél is kevesebb fosszilis (gázos) kapacitással számol. Az ország erõmûvi mixe szinte teljes egészében nukleáris és megújuló kapacitásokból épül fel – beleértve a szélerõmûvek jelentõs bõvülését.
„Földgáz és megújuló”: A paksi beruházás csúszik vagy elmarad, a 2040-es erõmûvi mixet földgázos és megújuló kapacitások fogják meghatározni. Ebben a forgatókönyvben szintén jelentõs szélerõmûvi termelés szerepel.
„Kiegyensúlyozott”. A szélenergia itt is nagyobb szerepet kap, a megújuló forrásokat így nap- és szélenergia adja (több nap, kevesebb szél). Paks II. megépül és üzembe áll.
„PV-központú forgatókönyv.” Nem lesz a mostaninál több szélkapacitás, viszont annyival több napelem (fotovoltaikus, vagyis PV) épül. Paks II. megépül és üzembe áll.

Az energiastratégia egyértelmûen és határozottan az utolsó, PV-központú forgatókönyv mellett teszi le a voksát, illetve az egyetlen Paks-mentes forgatókönyvet tekinti a legrosszabb kimenetelnek. Egyrészt mert a nettó áram-importarány az erõmû nélkül 42 százalékra emelkedne, ezzel indokolják, hogy „a paksi kapacitás-fenntartás kritikus az ellátásbiztonság szempontjából”. Másrészt mert a számottevõ megújuló arány ellenére a CO2-kibocsátás is a legnagyobb a vizsgált szcenáriók közül. Itt a legmagasabb az erõmûvi földgázfelhasználás is, vagyis földgázellátás-biztonsághoz ez a forgatókönyv járul hozzá a legkisebb mértékben.
Mintha Paks II. ingyen lenne

A stratégia pontos számításokat tartalmaz arról, hogy mennyibe kerülne az egyes forgatókönyvek megvalósulása. Ehhez érdemes megjegyezni, hogy a paksi beruházás körülbelül 12 milliárd eurós (jelenlegi árfolyamon 4 ezer milliárd forintos) költségével valamiért nem számolnak – esetleg azért nem, mert a kormány a végsõkig elkötelezett(nek tûnik) az új erõmû megépítése mellett. Emellett a megújuló források és a háztáji termelés térnyerése, a fogyasztási szokások változása miatt körülbelül 500 milliárd forint értékû hálózatfejlesztésre is szükség lesz, amit a stratégia szintén nem vesz számításba az egyes erõmû-forgatókönyveknél. Igaz, ez a költség minden esetben jelentkezni fog.

Az egyes forgatókönyvek költségei az alábbiak szerint alakulnának Paks II-vel együtt, milliárd euróban számolva:

Jelenlegi intézkedések: 6,7 (+12=18,7)
Földgáz kapacitáspótlás: 8,7 (+12=20,7)
Átmenet nélküli dekarbonizáció: 11,9 (+12=23,9)
Földgáz és megújuló: 12,3
Kiegyensúlyozott: 11,7 (+12=23,7)
PV-központú: 12,2 (+12=24,2)

Igaz, hogy a Paks-mentes forgatókönyv megvalósulása esetén az ország importigénye sokkal magasabb lenne, mint bármelyik másik forgatókönyben, illetve a sok gázos termelés miatt a károsanyag-kibocsátás is jóval magasabb. Ugyanakkor a paksi beruházás árát is figyelembe véve messze ez a forgatókönyv a legolcsóbb, a különbség az alapszcenárióhoz képest 6,4 milliárd euró (2,1 ezer milliárd forint), a kormány által preferált PV-központú változathoz képest pedig 11,9 ezer milliárd euró (4 ezer milliárd forint). Elképzelhetõ, hogy a paksi bõvítés ára azért maradt ki a stratégiából, mert feltûnõvé válna, mekkora költséget jelentene bármilyen más fejlesztéshez képest.
Sok mindent lehetne kezdeni 12 ezer milliárd forinttal

A PV-központú megoldás ára nagyjából ugyanannyi Paks II. nélkül, mint a Paks-mentes (földgáz és megújuló) forgatókönyv ára. Más szóval a kormány az importfüggõség és a károsanyag-kibocsátás csökkentése miatt akarja 12 milliárd euróért felépíteni az új erõmûvet – felmerül a kérdés, ennyi pénzbõl nem lehetne-e ezeket a célokat más eszközökkel elérni.

A stratégiában szereplõ forgatókönyvek egyébként jórészt a Regionális Energiakutató Központ (REKK) elõrejelzései alapján készültek. A szervezet kutatója, Mezõsi András korábban azt mondta a HVG-nek, jelen állás szerint inkább az tûnik valószínûnek, hogy Paks II. végül nem fog megépülni, az eredeti határidõre (a 2020-as évek vége – vagyis a mostani stratégia céldátumához közel) szinte biztosan nem, így a két paksi erõmû nem fog párhuzamosan üzemelni (Paks I. a 2030-as évek végén éri el élettartama végét).

A bõvítést kivitelezõ Roszatom ígérete szerint 2020-ban beadják az erõmû terveit engedélyeztetésre a magyar Atomenergia Hivatalhoz – a kérdés az, hogy mikor kapják meg az engedélyt a hatóságtól. A finn hivatal például már többször visszadobta Paks II. ott épülõ testvérerõmûvének terveit. A késés persze nem lenne szokatlan: az elmúlt évek nemzetközi tapasztalatai alapján a nukleáris erõmûveknél nem ritka a 4-8 éves csúszás, ha egyáltalán megépülnek. A REKK modelljei szerint Magyarországnak egyébként nincs szüksége Paksra, illetve egyáltalán olyan alaperõmûre, amely önmagában és állandó jelleggel a termelés felét adja.

A kormány optimista Paks II-t illetõen

Mindenesetre a kormány a közzétett energiastratégia tanúsága szerint (is) számol Paks II. megépülésével, és a „PV-központú” forgatókönyv mellett kötelezõdött el. Ennek menetrendje így festene:

2020-24: Egyenletesen növekvõ megújuló kapacitások; gázos erõmû beruházások (retrofit és új) elõkészítése megkezdõdik.
2025-2030: Új gázos erõmû(vek) piacra lépése, ezzel párhuzamosan import- és fokozatosan csökkenõ lignit alapú termelés kiváltása gázzal és megújulókkal; mindezek eredménye CO2-kibocsátás és importarány csökkenés. Egyenletesen növekvõ megújuló kapacitások.
2029-30: Fenti folyamatok 2029-30-ban felgyorsulnak, a Mátrai Erõmû lignittüzelésû blokkjainak stratégiai tartalékba helyezésével és az új paksi blokkok belépésével. Egyenletesen növekvõ megújuló kapacitások.
2029-37: Paks 1 és 2 részleges párhuzamos termelése; átmenetileg nettó áramexportõrré válunk. Egyenletesen növekvõ megújuló kapacitások.
2037-40: A szcenárió feltételezése, hogy 2037 végén Paks I. kilép a rendszerbõl. Importarány újra 20 százalék körül. Egyenletesen növekvõ megújuló kapacitások. CO2- kibocsátásunk és erõmûvi gázfelhasználásunk a nukleáris kapacitáspótlás és a kiépült, nagy mennyiségû megújuló termelés következtében az elõzõ idõszaki alacsony szinten marad, illetve tovább csökken. A megújuló alapú termelés integrációját a gázos erõmûvek és az idõközben kiépült egyéb rugalmassági eszközök (tárolás, fogyasztó oldali eszközök, elosztói flexibilitási piac), az átviteli és elosztói villamos hálózatok jelentõs korszerûsítése, illetve az elosztói üzemirányítás megjelenése teszik lehetõvé.

A szél büdös

A nap- és atomenergiával szemben a kormány egyáltalán nem támogatja a szélenergiát. A szélerõmûvek telepítését adminisztratív eszközökkel ellehetetlenítették, jelen pillanatban gyakorlatilag egy négyzetcentiméternyi terület sincs Magyarországon, ahol szélkereket fel lehetne állítani.

Az energiastratégia indoklása szerint: „Természeti adottságaink a napenergia terén jobbak, mint a szélenergia esetében, hangsúlyos hazai alkalmazása kiegyensúlyozott regionális megújuló energia portfoliót eredményezhet, tekintettel arra, hogy Lengyelországban, Romániában és a Balkánon a helyi adottságoknak megfelelõen nagyobb súlyt kap a szél és vízenergia hasznosítás, mint idehaza.”

Magyarország helyzete azért annyira nem rossz szélügyileg, az ország „közepes szélenergia-potenciállal rendelkezik”. Lényegében a stratégia szerint az a legnagyobb probléma, hogy ha nem fúj a szél, akkor nem termel a szélerõmû – a hazai szélerõmûvek kapacitáskihasználtsága 21-26 százalék között alakult a 2010-2016 közötti idõszakban.

Ennek ellenére azért a kormány sem írja le teljesen a szélenergiát, az energiastratégiában ugyanis három olyan erõmûforgatókönyv is helyet kapott, amely jelentõs szélkapacitással számol 2040-re. Az egyik természetesen a Paks-mentes szcenárió, a másik kettõben a szélkapacitás megközelítõen Paks II. kapacitásával lenne egyenértékû. Ez nagyon messze van a mostani helyzettõl, hiszen 2006 óta nem adtak ki engedélyt új szélerõmû létesítésére.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Orbán félbeszakította az orvost, amikor az elkezdte mondani, hogy mi a gond a lélegeztetőkkel
Rengetegen aggódnak Erős Antóniáért!
Fotón az ismeretlen nő, aki a rendőrökre támadt Bíró Ica botrányos kilakoltatásán
Választási csalás: hamis aláírásokkal nyújtottak be ajánlóíveket
Országhatárok lezárása: Lukasenka nagyot lépett
22 millió forint értékű magyar segélyszállítmány indul Görögországba
Botrány: Zsaruk helyszínelnek Bíró Ica lakásánál, több rendőrt is mentővel szállítottak kórházba
Videó: senki sem ismerte az önkormányzati törvényt, csak egy bekiabáló 16 éves diák
Óriási botrány: játékhajót és helikoptert vittek Szijjártó Péternek ajándékba
Bukás? - a magyar másodosztályban folytathatja Dzsudzsák
Gárpár Bea kétségbeesett: Nem élném túl, ha Győzőt börtönre ítélnék
Kiderült miért utazott hirtelen Szijjártó Washingtonba
Ment a felvétel amikor Orbán elment a kórházba, majd a szemébe mondták, hogy a lélegeztetőgépekhez szakemberek is kellenek
Másfél milliárdba kerül tárolni az Orbán-kormány által vett lélegeztetőgépeket
Vírus botrány: Támadás történt, rendőrt kellett hívni a kardiológiai Intézetbe
Szuperkupa botrány Budapesten: majdnem az összes jegyet visszamondta a Sevilla
Nem kell az első osztálynak: NB2-es lesz Dzsudzsák Balázs
Megszégyenítés: lerántják a maszkokat a rendőrökről akik ütik az embereket
A német döntés ellenére lesznek nézők a budapesti Szuperkupa-meccsen
Titokban a tengerentúlra költözött Vujity Tvrtko és családja
Müller Cecília: Két kórház területén is lesznek katonai kórházrészlegek
Hat hónappal meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de nem mindenkinek
Rólunk beszél a világ - Nyílt levélben állt ki az SZFE mellett több mint 41 világhírű művész
A Rogán Cecília-féle fitneszrendezvény 70 milliót kapott a Szerencsejáték Zrt.-től
Mészáros gyerekei 4,5 milliárd forintért építhetnek iskolát Felcsúton
Óriási a botrány: elvitték Orbánnak a kormány manipulációs íveit
Óriási a botrány: rendőrök, végrehajtók Bíró Ica lakásán
Sok hűhó semmiért: Megúszhatja Orbán a jogállamisági feltételeke
TEK, maszk, kesztyű - érdekes képek, ahogy védeni próbálják Orbán Viktort
A magyar határon vesztegelt egy cseh turistabusz - a sofőrt leteperték
Döntöttek az idei béremelésekről
Kiborultak Majkáék: Azonnal rohant az orvos a TV2 stúdiójába
Népszava: Elkezdték átvezényelni az egészségügyi dolgozókat
Orbán új taktikája mellett nem lehet bevezetni ősszel a rendeleti kormányzást
Képeket közölt a rendőrség az elfogott migráns csoportról
Egy 95 éves embert nem köszöntünk fel maszk nélkül, vagy mégis?
Óriási botrány: Döbbenetes képeket osztott meg az orvosi kamara, lepusztult állapotok
Kiderült: ezért akarták Rogán Antal kertjébe önteni az összegyűjtött konzultációs íveket
A legmenőbb magyar - mutatjuk kiktől kapta a híres maszkot Orbán
Elemzők szerint ellenzéki együttműködéssel verhető a Fidesz 22-ben
Orbán: Van egy haditervszerű intézkedési tervünk - még ha nem is szeretjük a katonai kifejezéseket
Gyászol Hajdú Péter
Nyilatkozott a magyar űrkutatásért felelős miniszteri biztos
Tüntetés a köztévé előtt: százezer embert várnak
Újabb milliárdokkal stafíroznának ki Orbán Viktorék az alapítványokat
Novák Katalin: Minden idők legnagyobb otthonteremtési programjára készülök
Kórház kapacitás: Kórházban kezdte a napot Orbán Viktor
Dömötör szerint ha a háziorvos rendeli el a tesztelést, akkor ingyen van
Görögországi menekülttábor: Több mint 20 milliós segélyszállítmányt küld hazánk
Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart
Németh Szilárd beszédet mondott: megakadályozva kontinensünk megszállását, őrizve európaiságunkat....
Orbán: Adja Isten, hogy ne legyen igazam, de a napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret
Maszk botrány: a biztonsági őrt is megütötte egy férfi a kórházban
Balatonlellén is közpénz-milliárdból épül új szálloda
Újabb szigorítás és büntetések maszk ügyben
Orbán: Valahogy majd kibírjuk
Éjjel-nappali őrség alakult, hogy ne szereljék le a gázórát
Hamarosan eldől a hitelmoratórium meghosszabbítása
Maszkos Orbán és népviseletes lánykák avatták fel az új Duna-hidat Komáromnál
Videó: így vittek játékhajót és helikoptert Szijjártó Péternek ajándékba
Mutatjuk hány ember kell egy bicikliút átadásához Magyarországon
Szégyenlista: Magyarország az európai tesztelési rangsor legvégén van
Sehol az EU-ban nem volt olyan magas az inflációs adat, mint Magyarországon
10 napra rövidül a hatósági karantén ideje Magyarországon
Esernyővel takarták el Mészáros Lőrincet az emberei
Visszatér Müller Cecília és az operatív törzs
Mindenkit kiakadt: buldózerekkel mentek neki a Négyszögletű Kerek Erdőnek
A Fidesz EP-képviselői nem ismerik el Lukasenkát belarusz elnöknek
Találgatják mi történt: holttestet találtak a Dunában
Ezért támadták Kiss Ramónát - a TV2-höz igazolt
Templomavatás: Németh Szilárd ismertette Orbán Viktor üzenetét
Fantomkép! - Egymillió forint a jegykezelő késes támadójáért
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum