Csatlakozz hozzánk facebookon
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket  

117 ország és 121 nemzet csaknem 2800 képviselõjének részvételével kezdõdött kedden a Világgazdasági Fórum a svájci Davosban. A fórumon a legbefolyásosabb politikusok, üzletemberek, értelmiségiek, kutatók, véleményformálók gyûlnek össze évrõl évre, hogy globális kihívásokról vitázzanak – az idei résztvevõk teljes listája itt található –, de ott van például Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Károly herceg, aki éppen szerdán kora délután tartott beszédet és Jane Goodall primatológus is.

A fórum eddigi panelbeszélgetésein érthetõen a klímaváltozás volt a fõ téma: az eddigi legjelentõsebb bejelentés az volt, hogy a Világgazdasági Fórum (WEF), ami egyébként non-profit, nem kormányzati szervezet, útjára indítja az egybillió fa kezdeményezést: ez nemcsak ültetést, hanem a meglévõ faállomány feljavítását és megõrzését is célozza annak érdekében, hogy késleltessék a klímaváltozást, illetve fennmaradjon a biodiverzitás. A kezdeményezés hátterében az is állhat, hogy a tavalyi davosi csúcstalálkozón egy ökológus azt mondta, 1,2 billió fa lenne képes kompenzálni az üvegházhatású szén-dioxid kibocsátását.

A kezdeményezés részleteirõl, ütemezésérõl egyelõre nem sokat tudni, csak annyit, hogy eddig 13,6 milliárd fát ültettek el a tervezett ezermilliárdból.
Trump: A klímaaktivisták tökkelütött jósok

Az ötletet még Donald Trump amerikai elnök is támogatja, aki üzleti vezetõknek tartott 40 perces beszédében úgy fogalmazott, hogy elkötelezettek a természet szépségeinek fenntartása mellett. Ez volt a közönségnek leginkább tetszõ rész a beszédbõl, amelyet nagyrészt kormánya eredményeinek, illetve az amerikai gazdaság (azaz „a lehetõségektõl zúgó gejzír”) erejének méltatása töltött ki. (Az AP vette is a fáradságot, hogy pontról pontra ellenõrizze Trump amerikai gazdaságról tett állításainak igazságtartalmát.)

Trumpot sokan kérdezték a különféle megbeszéléseken a klímaváltozásról vallott nézeteirõl. Keddi beszédében annyit mondott errõl, hogy õ „nagy hívõje a környezetnek”, de volt egy korábbi januári megnyilatkozása, amikor azt mondta, nem gondolja, hogy a klímaváltozás csak egy nagy kamu, ahogy korábban hangoztatta.

A Quartz értékelése szerint azonban üzenetértékû, hogy hiába vált a gazdagok és hatalmasok találkozójának központi témájává a klímaváltozás miatti aggodalom, az amerikai elnök beszéde nagyban szembement ezzel, és míg elõtte a színpadon a WEF alapítója és a svájci elnök is a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztetett, a pusztító ausztráliai bozóttüzeket is emlegetve, Trump csak röviden tért ki a témára a fent már említett mondatokkal, utána pedig rögtön rátért a klímaaktivisták leszólására. „El kell utasítanunk a végzet sosem lankadó prófétáit, õk a letûnt idõk tökkelütött jövõbelátóinak örökösei”, akik „rossz színben akarnak látni minket”. Ez után az elnök még egyszer az elmúlt évtizedek Kasszandráihoz hasonlította a meg nem nevezett „riogatókat”, akik túlnépesedésre, tömeges éhezésre és az olajkorszak végére figyelmeztettek. (Kasszandrának a történet szerint egyébként mindenben igaza volt, csak senki nem hitt neki). „Nem fogjuk hagyni, hogy a radikális szocialisták felszámolják a szabadságunkat” – mondta végül.

A beszédben egy kis gesztust Európa felé is tett, megidézve a kontinens gazdag történelmi örökségét és kereskedelmi központjainak példaértékû fejlõdését, majd szóba hozta a párizsi Notre Dame tavaly nyári leégését, ahonnan oda jutott, hogy egykor Európának is „határtalan ambíciói” voltak, és egyszer majd a katedrálist is teljes szépségében felújítják, hogy ismét „dicsõíthesse istent”. Ezek után Klaus Schwab, a WEF alapítója a panelt lezárva megköszönte neki, hogy némi optimizmust csempészett az idei megbeszélésekbe.

Az elnököt a Twitter-fiókja tanúsága szerint jobban leköti az ellene éppen kedden elindított impeachment eljárás, de azért Davosról is posztolt, optimista hangnemben: számolatlanul települnek be, illetve vissza az Egyesült Államokba a cégek, amelyek rengeteg munkahelyet teremtenek.

Greta Thunberg: Ugyanott tartunk, mint egy éve

Greta Thunberg svéd klímaaktivista is a találkozó elsõ napján, nem sokkal Trump után lépett színre: a Klímaapokalipszis elkerülése címû panel nyitóbeszédében a globális vezetõket bírálta, amiért nem történt jóformán semmi elõrelépés a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének ügyében.

Thunberg ugyan nem nevezte meg Trumpot, de utalt az elnök döntésére, amivel visszalépteti a legnagyobb kibocsátók közé tartozó Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménytõl. „Ez mindenkit aggaszt és feldühít, és így is kell lennie. De az a tény, hogy szinte egyik országnak sem sikerül betartania az önkéntes klímavállalásait, úgy tûnik, cseppet sem zavarja a döntéshozókat.”

Thunberg a cégeket és a kormányokat is korholta, amiért ahelyett, hogy csökkentenék a kibocsátást, olyan hamis stratégiák mögé bújnak, mint a karbon-ellentételezés vagy a faültetés. Szerinte nem nettó zéró kibocsátásra, hanem zéró kibocsátásra van szükség, és kész. Három dologra szólította fel a találkozón részt vevõ cégeket, bankokat, intézményeket és kormányokat:

állítsák le a fosszilis üzemanyagok feltárását és kitermelését célzó beruházásokat;
állítsák le a fosszilis üzemanyagok összes állami támogatását;
teljes egészében szabaduljanak meg a fosszilis üzemanyagoktól.

„Még mindig arra sürgetjük önöket, hogy féljenek, és tegyenek úgy, mintha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket” – mondta még Thunberg, aki egy éve Davosban azt mondta, hogy ég a ház, most pedig úgy zárta beszédét: „még mindig ég a házunk”.

Sátrazó aktivisták és vízvezeték-szerelõnek öltözött kémek

Ahogy minden évben, a davosi találkozót ezúttal is tiltakozások kísérik: fiatal klímaaktivisták nemzetközi csapata például azzal demonstrál, hogy a mínuszok ellenére sátrakban húzza meg magát a WEF helyszínének környékén. A hat aktivista egyike, az ugandai Vanessa Nakate a CNBC-nek azt mondta, „szeretnénk megmutatni nekik, hogy helyesen cselekszünk annak ellenére, hogy nem éppen a legjobb körülmények között alszunk és töltjük az idõt. Miközben élvezik az elsõ osztályon való repülés elõnyeit, tudhatják, hogy léteznek emberek, akik ennél sokkal rosszabb körülmények között élnek. Hozzátette: „lényegében azokat az embereket képviseljük, akiknek máris szembe kell nézniük a klímaváltozás hatásaival. Itt az ideje, hogy kilépjünk a komfortzónánkból.”

A Financial Times közben arról számolt be, hogy a svájci rendõrség információik szerint augusztusban magukat vízvezeték-szerelõnek kiadó orosz kémeket leplezett le, akik már a Világgazdasági Fórumra készülve igyekeztek bepoloskázni a találkozónak helyet adó épületek egyikének helyiségeit.

A rendõrség közlése szerint a két férfi azt állította, hogy diplomáciailag védett személyek, de a svájci hatóságoknál nem regisztrálták õket. A zürichi Tages-Anzeiger címû lap szerint a hatóságok végül nem találtak bûncselekményre utaló jelet.

A svájci orosz nagykövetség egyik munkatársa, Sztaniszlav Szmirnov azt mondta a CNBC-nek, hogy velük a svájci hatóságok nem vették fel a kapcsolatot a homályos ügyben, és ez az értesülés „csak egy újabb kísérlet, hogy aláássák a svájci-orosz kapcsolatokat”. Szmirnov hozzátette, hogy a meg nem erõsített hírek szerint két orosz útlevéllel rendelkezõ férfit õrizetbe vettek, de végül nem gyanúsították meg õket semmivel.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Orbán félbeszakította az orvost, amikor az elkezdte mondani, hogy mi a gond a lélegeztetőkkel
Fotón az ismeretlen nő, aki a rendőrökre támadt Bíró Ica botrányos kilakoltatásán
Óriási botrány: játékhajót és helikoptert vittek Szijjártó Péternek ajándékba
Óriási botrány: Döbbenetes képeket osztott meg az orvosi kamara, lepusztult állapotok
A Magyar Orvosi Kamara Facebook oldalára töltött fel néhány olyan képet, melyek alapján joggal tehetjük fel a kérdést: hogy képesek így dolgozni az orvosok. ápolók? Az egészségügyb...
  
Müller Cecília visszatért: fontos, hogy a kézmosásra is figyeljünk oda
Három hónapos szünet után szombat kora délután visszatért az operatív törzs online sajtótájékoztatója. Erre lehetett is számítani, hiszen korábban szó volt róla, hogy ha a járvány...
  
Népszava: Elkezdték átvezényelni az egészségügyi dolgozókat
Birtokukba jutott dokumentumok alapján ír arról a Népszava, hogy egészségügyi dolgozókat vezényelnek át a Korányi Intézetbe: „Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet kérelmére ...
  
Hat hónappal meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de nem mindenkinek
Szombat délelőtt ülésezett a gazdaságvédelmi operatív törzs, Orbán Viktor közösségi oldalán jelentette be, hogy az ott elhangzottak alapján a kormány a háztartások számára ez év de...
  
10 napra rövidül a hatósági karantén ideje Magyarországon
A napi.hu ír arról a pénteken megjelent kormányrendelet alapján, hogy hétfőtől a házi, illetve a járványügyi hatóság által kijelölt karantén időtartama az eddigi 14 napról 10 napra ...
  
Ment a felvétel amikor Orbán elment a kórházba, majd a szemébe mondták, hogy a lélegeztetőgépekhez szakemberek is kellenek
Újra elkezdte a Facebookon gondosan dokumentált kórházjárást Orbán Viktor. Ma reggel a Korányiban kezdett, vélhetően azért, hogy ezzel válaszoljon arra a Népszava hírére, miszerint hogy...
  
Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart
A felcsúti milliárdos Szijjártó Péterrel, Kósa Lajossal és Palkovics Lászlóval bemutatózott és ünnepelt Debrecenben. Magyarországnak büszkének kell lennie a magyar építőiparra,...
  
Szuperkupa botrány Budapesten: majdnem az összes jegyet visszamondta a Sevilla
A Bayern München szurkolói viszont mind a 3000, számukra fenntartott jegyet elkapkodták. Csupán ötszáz Sevilla-szurkoló lesz a Puskás Aréna lelátóin a jövő csütörtöki, Bayern Münch...
  
Éjjel-nappali őrség alakult, hogy ne szereljék le a gázórát
Tartozás miatt akarják kikapcsolni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnél a gázt, miközben a magyar állam is tartozik nekik. Aktivistáik megpróbálják megakadályozni a gázór...
  
Nyilatkozott a magyar űrkutatásért felelős miniszteri biztos
Podcast műsorban beszélt az űrversenyről, a leendő magyar űrhajósról és a Marsról az űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Ferencz Orsolya. Minden országnak, aki az űrtevékeny...
  
Visszatér Müller Cecília és az operatív törzs
A legutóbbi tájékoztató napján mindössze egyetlen új fertőzést regisztráltak. Hosszú szünet után, most szombaton, 11 óra 30 perctől ismét tájékoztatót tart a koronavírus-járvány...
  
Mutatjuk hány ember kell egy bicikliút átadásához Magyarországon
Nem fideszes politikus nem fért oda a szalaghoz a Budapest–Budakalász–Szentendre kerékpárút átadásán. A kormány terve, hogy a meglévő kerékpárút-hálózat fejlesztésével 2030-ra ...
  
Digi botrány: szerintük ellehetetlenítik indulásukat az új frekvenciapályázaton
A Digi médiaszolgáltató szerint az új mobilfrekvencia-tenderen olyan kritériumokat szabtak, amely megnehezíti az indulásukat. Egyes vélemények szerint lényegében eldőlt, hogy a Digi nem i...
  
Sokkoló: kútba dobta lakótársát egy férfi Miskolcon
A gyanúsított ágyneműbe csomagolta a holttestet. Egy hónapra elrendelték a letartóztatását annak a férfinak, aki a gyanú szerint szeptember 12-én megölte a lakótársát, majd a holttes...
  
Szégyenlista: Magyarország az európai tesztelési rangsor legvégén van
Romániában közel kétszer annyiszor vesznek mintát, Szerbiában és Ausztriában még többször. Nyár eleje óta Luxemburg a tesztelési rekorder lakosságarányosan nézve az Európai Uniób...
  
Elárulták hányszor intézkedtek az iskolaőrök a tanév kezdete óta
Eddig mintegy 90-szer intézkedtek a tanév kezdete óta. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy pozitívan fogadták a tanárok és a diákok a szeptember elsején munkába állt iskolaőröke...
  
Fotón az ismeretlen nő, aki a rendőrökre támadt Bíró Ica botrányos kilakoltatásán
Budapest — Botrányba fulladt a kilakoltatás! Már Bíró Icát (63) és barátait is meghallgatták a nyomozók a csütörtökön a lakásánál rendőri intézkedés közben történt balhé miat...
  
Kiborultak Majkáék: Azonnal rohant az orvos a TV2 stúdiójába
Sokkot kapott Tilla, amikor meglátta. Durva baleset történt a Bezár a bazár! forgatásán. Az egyik feladat teljesítése közben a játékos, Zsófi, lába beakadt futás közben, és hatalmas...
  
Mindenkit kiakadt: buldózerekkel mentek neki a Négyszögletű Kerek Erdőnek
Pécel — Buldózerek mentek neki a Négyszögletű Kerek Erdőnek – söpört végig a hír a Pest megyi Pécelen. Azért hívják így, mert Lázár Ervin annak idején az itteni Csúnya erdőtől...
  
Gárpár Bea kétségbeesett: Nem élném túl, ha Győzőt börtönre ítélnék
Balassagyarmat — Vádlottként állt a bíróság elé Gáspár Győző (46) költségvetési csalás miatt. Mivel az ügyben akár több év börtönt is kaphat a showman, így érthető, hogy Győ...
  
Óriási a botrány: Kilakoltatna az önkormányzat egy nagymamát és az unokáját
Kilakoltatás fenyeget egy 70 éves nőt és unokáját a XIII. kerületben, miután az önkormányzat végrehajtást rendelt el ellenük számlatartozás miatt. A XIII. kerület „szocialista” ve...
  
Fotójukat kiposztolva alázzák a debreceni egyetemistákat, mert szolidárisak az SZFE-vel
Vidnyánszky Attila a leváltását követelő, az egyetem bejáratát előtte lezáró hallgatókat harcosoknak, Lenin-fiúknak, Szamuely-katonáknak nevezte, vagyis szadista gyilkosokhoz, bolsevik t...
  
Óriási a tiltakozás egy Magyar Nemzetben megjelent cikk miatt
Galántai Csaba bábművész és színháztörténész régóta panaszolja, hogy nem engedték tanítani a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, például a Nemzeti Színház folyóiratában 2014-...
  
Videó: senki sem ismerte az önkormányzati törvényt, csak egy bekiabáló 16 éves diák
Videón is megörökítették azt a zavart, amit az okozott a kecskeméti közgyűlésben, hogy egy ellenzéki képviselőnő név szerinti szavazást kért egy indítványáról. Ilyen esetben el...
  
Öt-hatezer mesterszakos hallgatót akar felvenni Magyarországon a kínai Egyetem
„A híres sanghaji egyetem első, Kínán kívüli campusa már 2024-ben megnyílhat Budapesten”, ami „várhatóan felpezsdíti az egész oktatási életet” – olvasható az Index név nélk...
  
Holnap reggel döntenek a hitelmoratórium jövőjéről
Szombaton ül össze a gazdasági operatív törzs, mondta Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában. Nagyon hamar eldől a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett hitelmoratórium sor...
  
Müller Cecília: Két kórház területén is lesznek katonai kórházrészlegek
Két kórház területén is lesznek katonai kórházrészlegek – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az operatív törzs döntése értelmében - ha az igények szükségessé tes...
  
Balatonlellén is közpénz-milliárdból épül új szálloda
Közbeszerzési értesítőből és nem a Kisfaludy-pályázatok nyilvánosságra hozott nyerteseiből lehetett megtudni, hogy Balatonlellén is 1,5 milliárd forintos vissza nem térítendő állami ...
  
Újabb milliárdokkal stafíroznának ki Orbán Viktorék az alapítványokat
Közülük az egyiket, amelyik feladata a Millenáris Park működtetése lesz, még létre kell hozni, az induláshoz azonban 9,18 milliárd forintot kap az államtól. Egy másikba, az Antall Józse...
  
Maszk botrány: a biztonsági őrt is megütötte egy férfi a kórházban
Se a látogatási tilalom, se a koronavírus miatt bevezetett intézkedések, de még a biztonsági őr sem tudott megállítani egy szülőt a kardiológiai intézetben. A Gottsegen György Ország...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
117 ország és 121 nemzet csaknem 2800 képviselõjének részvételével kezdõdött kedden a Világgazdasági Fórum a svájci Davosban. A fórumon a legbefolyásosabb politikusok, üzletemberek, értelmiségiek, kutatók, véleményformálók gyûlnek össze évrõl évre, hogy globális kihívásokról vitázzanak – az idei résztvevõk teljes listája itt található –, de ott van például Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Károly herceg, aki éppen szerdán kora délután tartott beszédet és Jane Goodall primatológus is.

A fórum eddigi panelbeszélgetésein érthetõen a klímaváltozás volt a fõ téma: az eddigi legjelentõsebb bejelentés az volt, hogy a Világgazdasági Fórum (WEF), ami egyébként non-profit, nem kormányzati szervezet, útjára indítja az egybillió fa kezdeményezést: ez nemcsak ültetést, hanem a meglévõ faállomány feljavítását és megõrzését is célozza annak érdekében, hogy késleltessék a klímaváltozást, illetve fennmaradjon a biodiverzitás. A kezdeményezés hátterében az is állhat, hogy a tavalyi davosi csúcstalálkozón egy ökológus azt mondta, 1,2 billió fa lenne képes kompenzálni az üvegházhatású szén-dioxid kibocsátását.

A kezdeményezés részleteirõl, ütemezésérõl egyelõre nem sokat tudni, csak annyit, hogy eddig 13,6 milliárd fát ültettek el a tervezett ezermilliárdból.
Trump: A klímaaktivisták tökkelütött jósok

Az ötletet még Donald Trump amerikai elnök is támogatja, aki üzleti vezetõknek tartott 40 perces beszédében úgy fogalmazott, hogy elkötelezettek a természet szépségeinek fenntartása mellett. Ez volt a közönségnek leginkább tetszõ rész a beszédbõl, amelyet nagyrészt kormánya eredményeinek, illetve az amerikai gazdaság (azaz „a lehetõségektõl zúgó gejzír”) erejének méltatása töltött ki. (Az AP vette is a fáradságot, hogy pontról pontra ellenõrizze Trump amerikai gazdaságról tett állításainak igazságtartalmát.)

Trumpot sokan kérdezték a különféle megbeszéléseken a klímaváltozásról vallott nézeteirõl. Keddi beszédében annyit mondott errõl, hogy õ „nagy hívõje a környezetnek”, de volt egy korábbi januári megnyilatkozása, amikor azt mondta, nem gondolja, hogy a klímaváltozás csak egy nagy kamu, ahogy korábban hangoztatta.

A Quartz értékelése szerint azonban üzenetértékû, hogy hiába vált a gazdagok és hatalmasok találkozójának központi témájává a klímaváltozás miatti aggodalom, az amerikai elnök beszéde nagyban szembement ezzel, és míg elõtte a színpadon a WEF alapítója és a svájci elnök is a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztetett, a pusztító ausztráliai bozóttüzeket is emlegetve, Trump csak röviden tért ki a témára a fent már említett mondatokkal, utána pedig rögtön rátért a klímaaktivisták leszólására. „El kell utasítanunk a végzet sosem lankadó prófétáit, õk a letûnt idõk tökkelütött jövõbelátóinak örökösei”, akik „rossz színben akarnak látni minket”. Ez után az elnök még egyszer az elmúlt évtizedek Kasszandráihoz hasonlította a meg nem nevezett „riogatókat”, akik túlnépesedésre, tömeges éhezésre és az olajkorszak végére figyelmeztettek. (Kasszandrának a történet szerint egyébként mindenben igaza volt, csak senki nem hitt neki). „Nem fogjuk hagyni, hogy a radikális szocialisták felszámolják a szabadságunkat” – mondta végül.

A beszédben egy kis gesztust Európa felé is tett, megidézve a kontinens gazdag történelmi örökségét és kereskedelmi központjainak példaértékû fejlõdését, majd szóba hozta a párizsi Notre Dame tavaly nyári leégését, ahonnan oda jutott, hogy egykor Európának is „határtalan ambíciói” voltak, és egyszer majd a katedrálist is teljes szépségében felújítják, hogy ismét „dicsõíthesse istent”. Ezek után Klaus Schwab, a WEF alapítója a panelt lezárva megköszönte neki, hogy némi optimizmust csempészett az idei megbeszélésekbe.

Az elnököt a Twitter-fiókja tanúsága szerint jobban leköti az ellene éppen kedden elindított impeachment eljárás, de azért Davosról is posztolt, optimista hangnemben: számolatlanul települnek be, illetve vissza az Egyesült Államokba a cégek, amelyek rengeteg munkahelyet teremtenek.

Greta Thunberg: Ugyanott tartunk, mint egy éve

Greta Thunberg svéd klímaaktivista is a találkozó elsõ napján, nem sokkal Trump után lépett színre: a Klímaapokalipszis elkerülése címû panel nyitóbeszédében a globális vezetõket bírálta, amiért nem történt jóformán semmi elõrelépés a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének ügyében.

Thunberg ugyan nem nevezte meg Trumpot, de utalt az elnök döntésére, amivel visszalépteti a legnagyobb kibocsátók közé tartozó Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménytõl. „Ez mindenkit aggaszt és feldühít, és így is kell lennie. De az a tény, hogy szinte egyik országnak sem sikerül betartania az önkéntes klímavállalásait, úgy tûnik, cseppet sem zavarja a döntéshozókat.”

Thunberg a cégeket és a kormányokat is korholta, amiért ahelyett, hogy csökkentenék a kibocsátást, olyan hamis stratégiák mögé bújnak, mint a karbon-ellentételezés vagy a faültetés. Szerinte nem nettó zéró kibocsátásra, hanem zéró kibocsátásra van szükség, és kész. Három dologra szólította fel a találkozón részt vevõ cégeket, bankokat, intézményeket és kormányokat:

állítsák le a fosszilis üzemanyagok feltárását és kitermelését célzó beruházásokat;
állítsák le a fosszilis üzemanyagok összes állami támogatását;
teljes egészében szabaduljanak meg a fosszilis üzemanyagoktól.

„Még mindig arra sürgetjük önöket, hogy féljenek, és tegyenek úgy, mintha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket” – mondta még Thunberg, aki egy éve Davosban azt mondta, hogy ég a ház, most pedig úgy zárta beszédét: „még mindig ég a házunk”.

Sátrazó aktivisták és vízvezeték-szerelõnek öltözött kémek

Ahogy minden évben, a davosi találkozót ezúttal is tiltakozások kísérik: fiatal klímaaktivisták nemzetközi csapata például azzal demonstrál, hogy a mínuszok ellenére sátrakban húzza meg magát a WEF helyszínének környékén. A hat aktivista egyike, az ugandai Vanessa Nakate a CNBC-nek azt mondta, „szeretnénk megmutatni nekik, hogy helyesen cselekszünk annak ellenére, hogy nem éppen a legjobb körülmények között alszunk és töltjük az idõt. Miközben élvezik az elsõ osztályon való repülés elõnyeit, tudhatják, hogy léteznek emberek, akik ennél sokkal rosszabb körülmények között élnek. Hozzátette: „lényegében azokat az embereket képviseljük, akiknek máris szembe kell nézniük a klímaváltozás hatásaival. Itt az ideje, hogy kilépjünk a komfortzónánkból.”

A Financial Times közben arról számolt be, hogy a svájci rendõrség információik szerint augusztusban magukat vízvezeték-szerelõnek kiadó orosz kémeket leplezett le, akik már a Világgazdasági Fórumra készülve igyekeztek bepoloskázni a találkozónak helyet adó épületek egyikének helyiségeit.

A rendõrség közlése szerint a két férfi azt állította, hogy diplomáciailag védett személyek, de a svájci hatóságoknál nem regisztrálták õket. A zürichi Tages-Anzeiger címû lap szerint a hatóságok végül nem találtak bûncselekményre utaló jelet.

A svájci orosz nagykövetség egyik munkatársa, Sztaniszlav Szmirnov azt mondta a CNBC-nek, hogy velük a svájci hatóságok nem vették fel a kapcsolatot a homályos ügyben, és ez az értesülés „csak egy újabb kísérlet, hogy aláássák a svájci-orosz kapcsolatokat”. Szmirnov hozzátette, hogy a meg nem erõsített hírek szerint két orosz útlevéllel rendelkezõ férfit õrizetbe vettek, de végül nem gyanúsították meg õket semmivel.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Orbán félbeszakította az orvost, amikor az elkezdte mondani, hogy mi a gond a lélegeztetőkkel
Rengetegen aggódnak Erős Antóniáért!
Fotón az ismeretlen nő, aki a rendőrökre támadt Bíró Ica botrányos kilakoltatásán
Választási csalás: hamis aláírásokkal nyújtottak be ajánlóíveket
Országhatárok lezárása: Lukasenka nagyot lépett
22 millió forint értékű magyar segélyszállítmány indul Görögországba
Botrány: Zsaruk helyszínelnek Bíró Ica lakásánál, több rendőrt is mentővel szállítottak kórházba
Óriási botrány: játékhajót és helikoptert vittek Szijjártó Péternek ajándékba
Videó: senki sem ismerte az önkormányzati törvényt, csak egy bekiabáló 16 éves diák
Bukás? - a magyar másodosztályban folytathatja Dzsudzsák
Gárpár Bea kétségbeesett: Nem élném túl, ha Győzőt börtönre ítélnék
Kiderült miért utazott hirtelen Szijjártó Washingtonba
Ment a felvétel amikor Orbán elment a kórházba, majd a szemébe mondták, hogy a lélegeztetőgépekhez szakemberek is kellenek
Másfél milliárdba kerül tárolni az Orbán-kormány által vett lélegeztetőgépeket
Vírus botrány: Támadás történt, rendőrt kellett hívni a kardiológiai Intézetbe
Szuperkupa botrány Budapesten: majdnem az összes jegyet visszamondta a Sevilla
Nem kell az első osztálynak: NB2-es lesz Dzsudzsák Balázs
Megszégyenítés: lerántják a maszkokat a rendőrökről akik ütik az embereket
A német döntés ellenére lesznek nézők a budapesti Szuperkupa-meccsen
Titokban a tengerentúlra költözött Vujity Tvrtko és családja
Müller Cecília: Két kórház területén is lesznek katonai kórházrészlegek
Rólunk beszél a világ - Nyílt levélben állt ki az SZFE mellett több mint 41 világhírű művész
Hat hónappal meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de nem mindenkinek
A Rogán Cecília-féle fitneszrendezvény 70 milliót kapott a Szerencsejáték Zrt.-től
Óriási a botrány: elvitték Orbánnak a kormány manipulációs íveit
Mészáros gyerekei 4,5 milliárd forintért építhetnek iskolát Felcsúton
Sok hűhó semmiért: Megúszhatja Orbán a jogállamisági feltételeke
TEK, maszk, kesztyű - érdekes képek, ahogy védeni próbálják Orbán Viktort
Óriási a botrány: rendőrök, végrehajtók Bíró Ica lakásán
A magyar határon vesztegelt egy cseh turistabusz - a sofőrt leteperték
Döntöttek az idei béremelésekről
Kiborultak Majkáék: Azonnal rohant az orvos a TV2 stúdiójába
Orbán új taktikája mellett nem lehet bevezetni ősszel a rendeleti kormányzást
Képeket közölt a rendőrség az elfogott migráns csoportról
Egy 95 éves embert nem köszöntünk fel maszk nélkül, vagy mégis?
Kiderült: ezért akarták Rogán Antal kertjébe önteni az összegyűjtött konzultációs íveket
Elemzők szerint ellenzéki együttműködéssel verhető a Fidesz 22-ben
Népszava: Elkezdték átvezényelni az egészségügyi dolgozókat
A legmenőbb magyar - mutatjuk kiktől kapta a híres maszkot Orbán
Orbán: Van egy haditervszerű intézkedési tervünk - még ha nem is szeretjük a katonai kifejezéseket
Gyászol Hajdú Péter
Tüntetés a köztévé előtt: százezer embert várnak
Kórház kapacitás: Kórházban kezdte a napot Orbán Viktor
Óriási botrány: Döbbenetes képeket osztott meg az orvosi kamara, lepusztult állapotok
Novák Katalin: Minden idők legnagyobb otthonteremtési programjára készülök
Dömötör szerint ha a háziorvos rendeli el a tesztelést, akkor ingyen van
Nyilatkozott a magyar űrkutatásért felelős miniszteri biztos
Görögországi menekülttábor: Több mint 20 milliós segélyszállítmányt küld hazánk
Újabb milliárdokkal stafíroznának ki Orbán Viktorék az alapítványokat
Németh Szilárd beszédet mondott: megakadályozva kontinensünk megszállását, őrizve európaiságunkat....
Orbán: Adja Isten, hogy ne legyen igazam, de a napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret
Maszk botrány: a biztonsági őrt is megütötte egy férfi a kórházban
Balatonlellén is közpénz-milliárdból épül új szálloda
Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart
Újabb szigorítás és büntetések maszk ügyben
Maszkos Orbán és népviseletes lánykák avatták fel az új Duna-hidat Komáromnál
Orbán: Valahogy majd kibírjuk
Videó: így vittek játékhajót és helikoptert Szijjártó Péternek ajándékba
Hamarosan eldől a hitelmoratórium meghosszabbítása
Sehol az EU-ban nem volt olyan magas az inflációs adat, mint Magyarországon
Esernyővel takarták el Mészáros Lőrincet az emberei
Éjjel-nappali őrség alakult, hogy ne szereljék le a gázórát
A Fidesz EP-képviselői nem ismerik el Lukasenkát belarusz elnöknek
Mindenkit kiakadt: buldózerekkel mentek neki a Négyszögletű Kerek Erdőnek
Ezért támadták Kiss Ramónát - a TV2-höz igazolt
Templomavatás: Németh Szilárd ismertette Orbán Viktor üzenetét
Találgatják mi történt: holttestet találtak a Dunában
Szégyenlista: Magyarország az európai tesztelési rangsor legvégén van
Mutatjuk hány ember kell egy bicikliút átadásához Magyarországon
Fantomkép! - Egymillió forint a jegykezelő késes támadójáért
Több mint 9 millió eurót keresett a Fradi
Müller Cecília: nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum