thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.18
THE POST
           
18
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Ezt olvassák mások:
117 ország és 121 nemzet csaknem 2800 képviselőjének részvételével kezdődött kedden a Világgazdasági Fórum a svájci Davosban. A fórumon a legbefolyásosabb politikusok, üzletemberek, értelmiségiek, kutatók, véleményformálók gyűlnek össze évről évre, hogy globális kihívásokról vitázzanak – az idei résztvevők teljes listája itt található –, de ott van például Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Károly herceg, aki éppen szerdán kora délután tartott beszédet és Jane Goodall primatológus is.

A fórum eddigi panelbeszélgetésein érthetően a klímaváltozás volt a fő téma: az eddigi legjelentősebb bejelentés az volt, hogy a Világgazdasági Fórum (WEF), ami egyébként non-profit, nem kormányzati szervezet, útjára indítja az egybillió fa kezdeményezést: ez nemcsak ültetést, hanem a meglévő faállomány feljavítását és megőrzését is célozza annak érdekében, hogy késleltessék a klímaváltozást, illetve fennmaradjon a biodiverzitás. A kezdeményezés hátterében az is állhat, hogy a tavalyi davosi csúcstalálkozón egy ökológus azt mondta, 1,2 billió fa lenne képes kompenzálni az üvegházhatású szén-dioxid kibocsátását.

A kezdeményezés részleteiről, ütemezéséről egyelőre nem sokat tudni, csak annyit, hogy eddig 13,6 milliárd fát ültettek el a tervezett ezermilliárdból.
Trump: A klímaaktivisták tökkelütött jósok

Az ötletet még Donald Trump amerikai elnök is támogatja, aki üzleti vezetőknek tartott 40 perces beszédében úgy fogalmazott, hogy elkötelezettek a természet szépségeinek fenntartása mellett. Ez volt a közönségnek leginkább tetsző rész a beszédből, amelyet nagyrészt kormánya eredményeinek, illetve az amerikai gazdaság (azaz „a lehetőségektől zúgó gejzír”) erejének méltatása töltött ki. (Az AP vette is a fáradságot, hogy pontról pontra ellenőrizze Trump amerikai gazdaságról tett állításainak igazságtartalmát.)

Trumpot sokan kérdezték a különféle megbeszéléseken a klímaváltozásról vallott nézeteiről. Keddi beszédében annyit mondott erről, hogy ő „nagy hívője a környezetnek”, de volt egy korábbi januári megnyilatkozása, amikor azt mondta, nem gondolja, hogy a klímaváltozás csak egy nagy kamu, ahogy korábban hangoztatta.

A Quartz értékelése szerint azonban üzenetértékű, hogy hiába vált a gazdagok és hatalmasok találkozójának központi témájává a klímaváltozás miatti aggodalom, az amerikai elnök beszéde nagyban szembement ezzel, és míg előtte a színpadon a WEF alapítója és a svájci elnök is a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztetett, a pusztító ausztráliai bozóttüzeket is emlegetve, Trump csak röviden tért ki a témára a fent már említett mondatokkal, utána pedig rögtön rátért a klímaaktivisták leszólására. „El kell utasítanunk a végzet sosem lankadó prófétáit, ők a letűnt idők tökkelütött jövőbelátóinak örökösei”, akik „rossz színben akarnak látni minket”. Ez után az elnök még egyszer az elmúlt évtizedek Kasszandráihoz hasonlította a meg nem nevezett „riogatókat”, akik túlnépesedésre, tömeges éhezésre és az olajkorszak végére figyelmeztettek. (Kasszandrának a történet szerint egyébként mindenben igaza volt, csak senki nem hitt neki). „Nem fogjuk hagyni, hogy a radikális szocialisták felszámolják a szabadságunkat” – mondta végül.

A beszédben egy kis gesztust Európa felé is tett, megidézve a kontinens gazdag történelmi örökségét és kereskedelmi központjainak példaértékű fejlődését, majd szóba hozta a párizsi Notre Dame tavaly nyári leégését, ahonnan oda jutott, hogy egykor Európának is „határtalan ambíciói” voltak, és egyszer majd a katedrálist is teljes szépségében felújítják, hogy ismét „dicsőíthesse istent”. Ezek után Klaus Schwab, a WEF alapítója a panelt lezárva megköszönte neki, hogy némi optimizmust cse

mpészett az idei megbeszélésekbe.

Az elnököt a Twitter-fiókja tanúsága szerint jobban leköti az ellene éppen kedden elindított impeachment eljárás, de azért Davosról is posztolt, optimista hangnemben: számolatlanul települnek be, illetve vissza az Egyesült Államokba a cégek, amelyek rengeteg munkahelyet teremtenek.

Greta Thunberg: Ugyanott tartunk, mint egy éve

Greta Thunberg svéd klímaaktivista is a találkozó első napján, nem sokkal Trump után lépett színre: a Klímaapokalipszis elkerülése című panel nyitóbeszédében a globális vezetőket bírálta, amiért nem történt jóformán semmi előrelépés a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének ügyében.

Thunberg ugyan nem nevezte meg Trumpot, de utalt az elnök döntésére, amivel visszalépteti a legnagyobb kibocsátók közé tartozó Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménytől. „Ez mindenkit aggaszt és feldühít, és így is kell lennie. De az a tény, hogy szinte egyik országnak sem sikerül betartania az önkéntes klímavállalásait, úgy tűnik, cseppet sem zavarja a döntéshozókat.”

Thunberg a cégeket és a kormányokat is korholta, amiért ahelyett, hogy csökkentenék a kibocsátást, olyan hamis stratégiák mögé bújnak, mint a karbon-ellentételezés vagy a faültetés. Szerinte nem nettó zéró kibocsátásra, hanem zéró kibocsátásra van szükség, és kész. Három dologra szólította fel a találkozón részt vevő cégeket, bankokat, intézményeket és kormányokat:

állítsák le a fosszilis üzemanyagok feltárását és kitermelését célzó beruházásokat;
állítsák le a fosszilis üzemanyagok összes állami támogatását;
teljes egészében szabaduljanak meg a fosszilis üzemanyagoktól.

„Még mindig arra sürgetjük önöket, hogy féljenek, és tegyenek úgy, mintha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket” – mondta még Thunberg, aki egy éve Davosban azt mondta, hogy ég a ház, most pedig úgy zárta beszédét: „még mindig ég a házunk”.

Sátrazó aktivisták és vízvezeték-szerelőnek öltözött kémek

Ahogy minden évben, a davosi találkozót ezúttal is tiltakozások kísérik: fiatal klímaaktivisták nemzetközi csapata például azzal demonstrál, hogy a mínuszok ellenére sátrakban húzza meg magát a WEF helyszínének környékén. A hat aktivista egyike, az ugandai Vanessa Nakate a CNBC-nek azt mondta, „szeretnénk megmutatni nekik, hogy helyesen cselekszünk annak ellenére, hogy nem éppen a legjobb körülmények között alszunk és töltjük az időt. Miközben élvezik az első osztályon való repülés előnyeit, tudhatják, hogy léteznek emberek, akik ennél sokkal rosszabb körülmények között élnek. Hozzátette: „lényegében azokat az embereket képviseljük, akiknek máris szembe kell nézniük a klímaváltozás hatásaival. Itt az ideje, hogy kilépjünk a komfortzónánkból.”

A Financial Times közben arról számolt be, hogy a svájci rendőrség információik szerint augusztusban magukat vízvezeték-szerelőnek kiadó orosz kémeket leplezett le, akik már a Világgazdasági Fórumra készülve igyekeztek bepoloskázni a találkozónak helyet adó épületek egyikének helyiségeit.

A rendőrség közlése szerint a két férfi azt állította, hogy diplomáciailag védett személyek, de a svájci hatóságoknál nem regisztrálták őket. A zürichi Tages-Anzeiger című lap szerint a hatóságok végül nem találtak bűncselekményre utaló jelet.

A svájci orosz nagykövetség egyik munkatársa, Sztaniszlav Szmirnov azt mondta a CNBC-nek, hogy velük a svájci hatóságok nem vették fel a kapcsolatot a homályos ügyben, és ez az értesülés „csak egy újabb kísérlet, hogy aláássák a svájci-orosz kapcsolatokat”. Szmirnov hozzátette, hogy a meg nem erősített hírek szerint két orosz útlevéllel rendelkező férfit őrizetbe vettek, de végül nem gyanúsították meg őket semmivel.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Nem állt meg a busz a megállóban, megverte az utas a sofőrt
Szultáni fogadtatásban részesült Orbán Viktor Indonéziában
Bárdosi Sándor felesége is beleállt Schobert Norbiba
Mosóport evett, majd szomjan halt egy hároméves kislány
Dér Henit betámadták, mert megvédte Norbit
Így gyilkolhatták meg a Baranyai településen a törpespicc kutyát
Esélye sem volt a szomáliai férfi ellen: budapesti horror
Elfogtak egy férfit a XIII. kerületi gyilkossággal kapcsolatban
Gesztesi Károly fiának szívszorító vallomása
Lőtereket építenek a diákoknak az új alaptanterv szellemében
Helyettes államtitkár: Több gyereket akar a kormány!
Kihívták a mentőt egy túlsúlyos beteghez, de nem fért be a járműbe
Igaz, hogy nem koronavírusos egy szatmári férfi, de a családja akkor sem akarja visszafogadni
Jakab Péter: 22 bátor harcos titokban hátamba szúrta a kést
Orbán annyira zöld, hogy tavaly kirúgta az államtitkárt, aki a műanyag zacskók betiltásával kampányolt
Tömegesen főttek meg élve a kagylók
Kivonultak az ellenzékiek az ülésteremből, az Alkotmánybíróságig meg sem állnak
A templomba még elment Orbán, a Parlamentbe már nem
Orbánon keresztül üzent a magyaroknak Trump
Százával tiltakoznak a pszichológusok a nemzeti konzultáció ellen
Örüljenek, amiért ilyen futballszerető miniszterelnökük van
Több mint száz agyonvert kutyát találtak Hajdúsámson mellett
Koronavírus: visszaküldték a kórházba a karanténból megszökött orosz nőt
Milliókat kaphat, aki tervez egy marsi várost
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Hatalmas sebességgel száguldott bele a körforgalomba ez az autós
Együtt támadják meg az ellenzéki pártok a házszabály korlátozásait az Alkotmánybíróságon
A háború után segített újjáépíteni az országot, most bizonygatnia kell, hogy a Brexit után joga van maradni
Áprilisban dönthet a Kúria Gyöngyöspata-ügyben
Trump telefonon beszélgetett Orbánnal
Nem sérti a keresztények érzéseit a Jägermeister logójára rajzolt kereszt a svájci bíróság szerint
Jakab Péter kiszivárgott hangfelvétel: Sejtem, kik lesznek azok, akik a hátamba szúrják a kést
A Fidesz leszavazta a családi pótlék és a gyermekvédelmi támogatások emelését
Száguldozó, balesetet okozó motoros ellen emelt vádat az ügyészség
Kárpátaljai fiatalok képzését támogatja a kormány
A szántóföldön át menekült a drogkereskedő a rendőrök elől Rábapatyon
Áprilisban dönthet a Kúria Gyöngyöspata-ügyben
Kitart az MNB amellett, hogy nem kommentálja a forint árfolyamát
Hadházy: Kövér László tehet egy szívességet!
Az Alkotmánybíróságra sem hallgat a parlament plakátügyben
Ingyenautót vagy üzemanyagot kérnek a taxisok, ha olcsóbb tarifát akar Budapest
Átlagosan 637 százalékkal nőtt a képviselők vagyona 2010 óta
Az RTL Klub műsorát többen nézték, mint a TV2 showműsorát
Fegyvert fogott a taxisra egy 16 éves kecskeméti fiú
A sok int*impartner növeli a rák kockázatát
Ezért nem szólalt fel Orbán a parlamentben
Magyar versenyző nyerte a cukrász olimpiát
A zöld Orbán tavaly kirúgta a műanyag zacskók betiltását bejelentő államtitkárt és helyettesét
Franciaországban vasárnap már nyári meleg volt
Meglepetésre nem Orbán felszólalásával kezdődött a Parlament ülésszaka
Németh Zsolt szerint megdöbbentő és sajnálatos a Kaleta-ügy
Rapvideóban osztja a fóti gyermekotthont bezárni készülő kormányt egy ott lakó állami gondozott srác
Még el sem kezdődött a nemzeti konzultáció, a kormány máris felfüggeszti a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését
Magyarország alig hajtja végre az ellene szóló strasbourgi ítéleteket
Első nekifutásra kiválóan működött az ellenzéki összefogás parlamenti változata
Én is migráns vagyok, mert nem itt születtem. De nézzük a négereket a tévében, és őket nem szeretnénk
Nagyon jól érzik magukat nálunk az indonéz vendégmunkások
Megfeleződött a hazai fecskeállomány 2000 óta, a lakosság segítségét kérik
Aki nem akar ügyfélkaput, SMS-ben kérheti el a NAV-tól az adóbevallását
2006-ban eltűnt, most ajánlott fel tízmillió forintot a rendőrség a nyomravezetőnek
A szemünk előtt szakad szét az Antarktisz + műholdas videó
Az MTA irodalomtudományi osztálya visszavonatná a Nemzeti Alaptantervet
Igazoltatni akartak egy férfit, két kilónyi drogot rejtegetett
Tűz ütött ki egy budapesti bölcsődében - jelenleg is a helyszínen vannak a tűzoltók
Disznóvágás során szúrta mellbe kedvesét egy férfi Veszprémben
Kézre került a toplistás magyar bűnöző
Frontális ütközés Veszprém megyében, az egyik autó lángol
Beneda Attila: A magyar társadalom túlnyomó többsége támogatja a kormány család- és nemzetpolitikáját
Parragh László: Új befektetőket csalogathat az országba az iparűzési adó átalakítása
Deutsch Tamás: A boszorkányüldözésnek véget kell vetni
Sorra adják el ingatlanjaikat a Matolcsy-alapítványok cégei
Matolcsy elárulta Magyarország erősségeit
Lopás elkövetőjét keresi a rendőrség! - jelentkezzen aki felismeri
Rendőrségi migrációs összefoglaló : Az elmúlt 72 órában 110 illegális migránst tartóztattak fel
Szarvastetem volt az 51 éves férfi csomagtartójában
Szarvastetem volt az 51 éves férfi a csomagtartójában
Rendőrök akadályozták meg a tűz továbbterjedését Szendrőn
Hazánkban ma hatvanötezren vadásznak
Együttl*étre kényszerítette a 17 éves gyakornokot a győri szakács
28 fok volt Franciaországban
Újabb 99 koronavírus-fertőzött a lezárt hajón
Fegyveres rablók vittek el Hongkongban hatszáz guriga vécépapírt
10 évre titkosították a Kaleta-ügyről tett beszámolót
Poénból kicsit átrendezte a forgalmat két férfi Tószegen
Vádat emeltek tizennégy egykori önkormányzati képviselő ellen
Megdőlt a melegrekord: Brutális hőséget hozott a Dennis vihar a franciáknak
Tilla botrány: az RTL Klub műsoráról beszélt élő adásban, aztán próbálta szépíteni
Rasszista bűnöző mondta azt, amit Orbán az évértékelőjében idézett
Egy évig árulta 13 éves lánya testét egy kiskunhalasi férfi 5-15 ezer forintért
Hiller István támogatja, hogy legyen nő társelnöke pártjának, mert ráció mellett szükség van érzelmekre is
Páratlan természeti kincsünk a Tisza-tó
Nagyot üt a gyárbezárás Borsodban
Ceglédi halálos gázolás: az ügyészség nem iparkodik
A természettudományos oktatásra is lecsap a Nat
Csavarokkal teleszurkált virslivel öltek meg egy kutyát Dorogon
Saját kislányát bocsátotta áruba egy kiskunhalasi férfi, 5-15 ezer forintot kért a haverjától alkalmanként
Egy finn erdőben találták meg a 47 éve Amerikában elhagyott gyűrűt
Orbán meg nem értett zseninek gondolja magát, aki még mindig retteg Sorostól
Így rakja össze az agyunk az álmainkat
Alacsony részvétel, nagy ellenzéki győzelem Dunaújvárosban
Szívszorító részletek derültek ki a Budapesten halálra késelt francia fiatalról
Fának csapódott és meghalt egy autó sofőrje Monorierdőn
Németh Kristóf könnyek között vette át Gesztesi szerepét
Mosonmagyaróvár: búcsúlevelet hagyott apa és lánya mielőtt....
Hosszú Katinka dokumentumfilmje: Ez az én filmem, hadd döntsem el, ki kap szerepet benne
Veszprém megye: egy 13 éves lány azt állítja, hogy bántalmazta őt két fiú barátja
Kecskeméti tragédia: Hallottam a szirénát, tudtam, hogy baj van
58 millió emberre terjesztik ki a kínai karantént
Klímaváltozás deLuxe: helikopterrel szállítják a havat egy francia sítelepre
Két repülővel menekítették az amerikaiakat a japán partoknál veszteglő járványhajóról
Az épülő Tesla-gyár miatt 92 hektárnyi erdőt vágnának ki Berlin mellett, de egy német bíróság most közbelépett
Simán nyert az összellenzéki jelölt a dunaújvárosi időközi választáson
Mészáros Lőrinc: én mindig sikeres vállalkozó leszek
Videón a kassai százmilliós ékszerrablás
Orbán: A cigány családok felemelkedése mellett elkötelezte magát a kormány
Kiderült, miért voltak lila foltok Orbán Viktor tenyerén
Orbán bezöldült: a folyóinkat megvédjük külföldről idehozott hulladékoktól
Jön a Zöld Államkötvény: a kormány vállalja hogy a pénzt csak klímabarát programokra fordítja
Orbán: minden újszülött után tíz új fát ültetnek az országban
Koronavírus: Megkezdték az amerikaiak evakuálását az óceánjáróról
Szívecskés folttal a fején született a Valentin-napi borjú
Gyurcsány Ferenc megmutatta, mit csinált Orbán évértékelő beszéde alatt
Életveszélyes áradások kísérik a Dennis vihart Nagy-Britanniában
Kékes-lillás folt volt látható Orbán Viktor mindkét tenyerén az évértékelő beszéd alatt
Segíts egy megosztással! - eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán: elmarasztal az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot
Hivatalos: Orbán 1988 áprilisától a Soros Alapítvány támogatásával működő Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt
Játék közben mellkason lőtte öccsét egy 15 éves lány
Koronavírus: hatvanmillió kínai nem ülhet autóba
Nem tudta, hogy terhes, az út szélén szülte meg gyerekét
Koronavírus: újabb országban halt meg egy ember, aki nem is járt Kínában
Koronavírus: Franciaországban is egyre több a fertőzött
Riasztóan kevesen szavaznak a dunaújvárosi körzetben
Buszokkal takarják a Várkert Bazárt, Orbán évértékelőjének helyszínét
Nem adna már százmilliókat Érd a kézicsapatnak
Három fészekben 51 tojást találtak a majdnem kihalt királyi teknősből
Máris felbomlott az ellenzéki összefogás Kaposváron
Orbán Viktor beadta a derekát Varga Mihálynak, de legalább jön a zöld államadósság
A magyarok is Kína miatt fulladnak bele a szemétbe: kivégezték az újrahasznosítás rendszerét
Vörös kód - Tombol a gyilkos Dennis vihar
Kecskeméti tragédia: kislányok haltak meg a balesetben
Fotót közöltek Kobe Bryant és lánya sírhelyéről, itt nyugszanak
Orbán Viktor az évértékelőn: Riadót kell fújnom
Orbán: Nincs olyan, hogy liberális, az a diplomás kommunista
Vasárnaptól kamerákkal számolják a turistákat Velencében
Senki sem tud úgy évet értékelni, mint Orbán Viktor
Bayer Zsolti közérdekből kiváncsi
A Pesti Srácok tüntetést szervez a kibersztálinizmus ellen
Így emlékeznek az autóbalesetben meghalt fiatal rendőrre
Leengedtek a hajóról egy amerikai nőt, aki később koronavírusos tüneteket mutatott
Csúcson vannak az élelmiszerárak, de főleg egy dolog borít ki mindenkit igazán
Adósságcsökkentés kell Magyarország felminősítéséhez
Döbbenetes pusztítás a Balatonnál
Súlyos beteg lettél? Ezeket a támogatásokat igényelheted!
Ezek a tünetek daganatos betegségeket jelezhetnek
Bódi Sylvi üzent a gyűlölködőknek a ferdeszeműzős posztja után
Így szabadították ki a Váci úton villanyoszlopra csavarodott autóból a sérülteket - videó
Kiengedték a Vuhanból hazahozott, karanténban megfigyelt magyarokat
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum