thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.26
THE POST
           
26
Papagájrajongó fideszes mosná le Győrről a Borkai-foltot
Ezt olvassák mások:

Vasárnap eldől, kormánypárti kézen marad-e Győr a szexbotrányáról elhíresült Borkai Zsolt lemondása után.
A Fidesz egy kardiológust, Dézsi Csaba Andrást indítja, aki Borkai házon belüli ellenfeleként határozza meg magát.
Az ellenzék pedig hosszas keresgélés után az MSZP-s Pollreisz Balázs mellett kötött ki, aki igyekszik elhitetni a győriekkel: Borkai=Fidesz.

Október óta az ország hat legnépesebb településéből csak kettőben van hatalmon a Fidesz. Ha rosszul alakul számukra a győri időközi választás, egyedül Debrecen maradna nekik.

Vasárnap ugyanis új polgármestere lesz a „bezzegvárosnak”, ahogy Orbán Viktor nevezte 2017-ben. A miniszterelnök két éve még Borkai Zsolttal írt alá megállapodást többek közt egy új körgyűrű, egy híd, egy hangversenyterem és egy mentőállomás megépítéséről. A bejelentéskor valószínűleg nem tudta, hogy a polgármester egy jachton készült szexvideóba és az így előkerült korrupciós vádakba fog belebukni 2019-ben.

Az adriai szexpartiról 2018 őszén szereztek tudomást a Fideszben, legalábbis pénteki hírek szerint Kubatov Gábor pártigazgató ekkor figyelmeztette Borkait a veszélyre. Azzal nyugtatta a polgármestert, hogy magánügynek tekintik a dolgot, és az egésznek nem lesz hatása a politikai karrierjére, a kormánypárti média úgyis blokkolni fogja a témát. Ma már tudjuk, hogy Kubatov tévedett, bárBorkait az országos botrány ellenére is újraválasztották októberben.Az egykori tornász 641 szavazattal győzte le Glázer Tímeát, igaz, pont azokban a körzetekben nyert a legnagyobb különbséggel, ahol egy-egy jobbikos képviselő az utolsó pillanatban felrúgta az ellenzéki összefogást. Borkai november elején, a biztos fideszes közgyűlési többség birtokában mondott le a polgármesterségről, bár még ekkor is az ellenzéket vádolta azzal, hogy kuplerájt csinált a városházából. Cserébe a bejáratnál óvszerrel dobálták meg.
Színre lép Borkai régi ellenfele

Egy ideig bizonytalan volt, ki lesz a Fidesz jelöltje a január 26-i időközi választáson, az egykori kézilabdakapus, Pálinger Katalin neve is felmerült, aztán mégis Dézsi Csaba Andrást indították. Ő kardiológusként, kórházi főorvosként és a szívcentrum létrehozójaként jól ismert figura Győrben, ráadásul 25 éve önkormányzati képviselő, egy ideig alpolgármester is volt a szocialista Balogh József mellett. 2002-ben elindult polgármesternek, de alulmaradt Baloghgal szemben.

A 24.hu cikke szerint a 90-es években Dézsi szervezte újjá a győri Fideszt, és ő vitte be a pártba az alig húszéves Szijjártó Pétert is. Amikor kiderült, hogy Balogh nem indul újra 2006-ban, adta volna magát, hogy ismét Dézsi legyen a fideszes jelölt, Orbán Viktor mégis Borkai Zsoltot választotta. A lap szerint ezután a helyi fideszesek Dézsi vezetésével fúrni kezdték Borkait, megnyirbálták a hatásköreit, míg úgy elfajult a helyzet, hogy Kövér László tett rendet a városban. Dézsinek le kellett mondania a frakcióvezetői posztról, és világossá vált, hogy Borkai az úr Győrben.

Most, hogy Borkai nevéből szitokszó lett, Dézsi próbál is a régi ellentétre építeni.„Sokan tudják, hogy volt egy konfliktus, ez Győrben nagy port kavart: bizonyos dolgokkal nem értettem egyet. Nem a polgármester személyével, hanem azokkal a folyamatokkal, amelyek kezdtek kialakulni, kapcsolati hálókkal... Akkor én ezeket szóvá tettem, mert úgy gondoltam, hogy nem ebbe az irányba kellene haladnunk. Sokkal nyitottabb, kommunikatívabb városvezetést képzeltem el” - mondta a SZEMléleknek adott interjújában.

„Folytatni szeretném, ami jó volt, de kigyomlálnám, ami nem oda való. Van gyomlálnivaló, ezt az emberek is látják.”Dézsi - az Index szerint a központi utasítással szembemenve - a kormánykritikus médiával is szóba áll, a 24.hu-nak például azt mondta, „teljesen más vezetői stílust képvisel”, mint Borkai. „Ha az emberek tapasztalni fogják, hogy a polgármesterük valóban érdeklődik a napi problémáik iránt, ha a bevonásukkal érdemi munkát tudunk végezni, akkor hamar el fogják felejteni a Borkai-ügyet, aminek egyébként én magam semmilyen szempontból nem vagyok az érintettje.”

„Az előző városvezetés egy nagyon szűk, zárt érdekcsoport köré épült, ezeket a szálakat nagyon gyorsan el fogom vagdosni” - mondta Dézsi, aki azért a Borkai-botrányba is belekeveredett Somogyi Jánossal közöse

n dobott piacra egy konyhai mérleget. Dézsi saját bizniszként többek közt narancsízű étrendkiegészítőkkel is kereskedik, egyre jobban menő cége, a Heart Care Kft. 2018-ban 40,6 milliós árbevétellel 25 milliós profitot ért el.
Papagájszerelem

Dézsi nemcsak azért érdekes karakter, mert látványosan Borkaival szemben határozza meg magát, hanem azért is, mert örömmel tesz közzé szórakoztató jeleneteket az életéből. Ilyenek a papagájai is, akiket külön szobában tart a házában. Sajnos Dézsi már törölte a személyes Facebook-profilját, de még mindig elérhető például ez a videó arról, ahogy Panka fürdik

Ahhoz képest, hogy Győr már csak az előzmények miatt is szimbolikus terep, nem beszélve a város gazdasági súlyáról, Orbán Viktor nemhogy nem ment el Győrbe, egyelőre egy szót sem szólt az egész választásról.

A miniszterelnökkel csak egy közös fotóra futotta a Puskás Aréna avatóján, igaz, Palkovics Lászlóval vagy Pintér Sándorral már úgy egyeztetett Dézsi, mintha polgármester lenne, és Kövér László is kiállt mellette.

A Facebook-oldalán főleg helyi arcokat szerepeltet, köztük Németh Árpádot, a helyi MSZP egykori alelnökét, aki most a Fideszt támogatja, és a kormánymédiában is előadta, mennyire csalódott egykori pártjában. Dézsit támogatja Bárány István is, aki ősszel még függetlenként, ellenzéki támogatással jutott be a közgyűlésbe.
Elindult, mert nem volt más

Az ellenzék közös jelöltje, az MSZP-s Pollreisz Balázs viszont Karácsony Gergelytől Márki-Zay Péteren át Fekete-Győr Andrásig egy sor politikust felvonultatott maga mellett. Elmondása szerint jóformán kényszerből lett jelölt, eredetileg köztiszteletben álló civilekben gondolkoztak, de senki sem volt hajlandó elvállalni. Pollreisz 2014 óta önkormányzati képviselő, előtte tíz évig vezette a Gyárvárosi Közösségi Házat, 2018 végétől a párt helyi elnöke. Ősszel alig száz szavazattal bukta el egyéni körzetét a fideszes jelölttel szemben.

A mostani kampányban egyrészt a már ősszel is bedobott „Nincs két Fidesz” szlogennel próbálja átvinni a „Borkai=Fidesz” üzenetet, másrészt átláthatósággal kampányol. Pollreisz azt ígérte, hogy ha megválasztják, a Transparency International segítségével átvilágítja a város összes intézményét, cégét és a szerződéseket, utóbbiakat nyilvánosságra is hozza.

Ha sikerül is nyernie, masszív fideszes többséggel találja majd szembe magát a közgyűlésben. Pollreisz erről azt mondta az Átlátszónak, hogy Márki-Zayhoz hasonlóan nyilvánossá tenné az összes testületi és bizottsági ülést, szerinte Hódmezővásárhelyhez hasonlóan a fideszesek Győrben is kénytelenek lennének alkalmazkodni. „Értik ők is, hogy nem érdemes szembemenni a társadalommal.”

A 24.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy a fideszes képviselőkkel közösen tartana lakossági fórumokat a fejlesztésre szánt pénzek elköltéséről. „Az emberek előtt vitáznánk arról, hogy ki hova helyezi a hangsúlyokat, aztán a fórumon résztvevők bevonásával születnének meg a kompromisszumok. (...) Egyetlen kormánypárti képviselő sem merné bevállalni, hogy az egyes városrészekben megszületett helyi megállapodásokat utóbb a közgyűlésben pártpolitikai utasításra felrúgja.”

Pollreisz abban bízik, hogy most azok is elmennek szavazni, akik ősszel otthon maradtak (43 százalék volt a részvétel), igaz, közvéleménykutatásra nem volt pénzük, így pontosan nem tudják, mire számíthatnak.
Delfinárium, ingyenes parkolás

Dézsin és Pollreiszen kívül mások is elindultak a polgármesterségért:

Balla Jenő (Összefogás Győrért Egyesület)
Géber József (Mi Hazánk)
Kirchfeld Mária (független)
Hajnal János (független).

Balla ősszel is elindult, de öt százalékot sem kapott, Géber pedig, aki civilben vőfély, csak egyéniben próbálkozott, hasonló eredménnyel. A Turul Tanács által támogatott Hajnal János dupla annyi orvost és ápolót, ingyenes parkolást, Balla pedig delfináriumot ígért, itt videón is megnézheti őket. Kirchfeld szintén elindult ősszel egyéniben, 14 százaléka csak a harmadik helyre volt elég.

Tavaly még a Civilek Győrért Egyesület is állított jelöltet, nem is szerepeltek rosszul (9 százalék), most mégis azt írták, nem indulnak, mert „az önálló győzelem ezúttal nem reális cél”. Helyette Dézsit támogatják.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Koronavírus: Már 41-re nőtt az áldozatok száma
Megkönnyebbült a skálás gyilkos testvére, amikor megtudta, hogy Bene börtönben marad
Hivatalosan is Európában van a koronavírus - rohamtempóban szedi áldozatait
Ő az a titokzatos férfi, akivel lencsevégre kapták Vajna Tímit
Beházasodott a Mészáros családba és lassan meg is van az első milliárdja
250 milliós osztalékot fialt Mészáros vejének cége
Trócsányi szerint kifulladt a Magyarország elleni uniós eljárás
A magyar háziorvosok tudják mit kell csinálni koronavírus esetén
Ötvenmilliárdnál is többe fájhat Semjén álma
Tiborczék bagóért megvették, a jó ismerősök meg közpénzzel újíthatják fel a bodajki kastélyt
Egyedi döntésekre hivatkozva oszt több százmilliós támogatásokat a Magyar Turisztikai Ügynökség
Ha májusig nem csillapodik a járvány, akár az olimpia is elmaradhat
Már 11 halottja van Olaszországban a koronavírus-járványnak
Oxford: Orbán Viktor kormánya másfél éve rombolja a tényeken alapuló bizalmat
Kásler: A tiltakozók aránya csekély, szeptembertől jön az új NAT
A külügyminisztérium három év alatt 450 millió forintot adott a zongorista Havasi Balázs cégének
Orbán beváltotta ígéretét: felfüggesztik a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését
Ausztriában és Horvátországban is megjelent a koronavírus
Az OLAF is vizsgálódni kezdett a magyar egészségügyi gigakartell ügyében
Miközben a gimnazistákat karanténba zárták, a járvány olasz epicentrumából érkező egri vízilabdázók szabadon járkálnak
Koronavírus, nátha vagy influenza? Ezek a jellemző tünetek
Vizsgálatot rendelt el a rendőrség a migránsokból gúnyt űző videó ügyében
Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt
Tűzoltók és rendőrök lepték el a Király utca környékét
A volt országos tiszti főorvos szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországra érjen a koronavírus
Rogánék fotópályázata: a zsűri elnök közel háromszor annyi pénzt kapott, mint az első helyezett
Ízléstelen videót készítettek a rendőrök a kerítés mellett gyalogló menekültekről
Belehalt a rendszeres bántalmazásba egy 38 éves nagykereki nő
Kenyérsütővel próbáltak befűteni, meghalt az ötéves gyerek
Elkapta a koronavírust az egyik magyar a Diamond Princess hajón
Rosszul lett az Olaszországból nemrég hazatért nő a boltban, a szomszédai ráhívták a rendőrséget
Akár százmillióba is kerülhet a bírák képzésprogramja
Az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak
Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés
A tapolcai fideszes képviselő a fia barátnőjétől bérelt közpénzen lakást
A Néppárt hirtelen felgyorsítaná a magyar kormány elleni eljárást
Koronavírus: Ausztria nem fogadja az Olaszországból érkező vonatokat
Segíts egy megosztással - hetven kemoterápiás kezelésen van túl az agydaganattal küzdő Reni
Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórtak szét a vakvezető kutyáknak Szolnokon
Koronavírus: két olasz tartomány karantén alatt - senki nem hagyhatja el a területet
Napi 13000 repülő tűnt el az égről
Összeomlás fenyegeti az Antarktisz leghíresebb óriásjégfolyamát
Kövér László 1989: most pedig a Soros alapítvány ösztöndíjából élek
Szijjártó: a magyar fél egyáltalán nem adja könnyen magát az oroszoknak
Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden hatósági eljárás alól
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel-féle állami divatcég
Megöléssel fenyegette és megkötözte feleségét egy tamási férfi, 17 éves fia is segített neki
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásból
Tarlós sem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó 20 milliárdról
Egy stadionnyi pénzt, 150 milliárdot terveznek hirdetésekre költeni Rogánék
A pálinkafőzés is bekerült az általános iskolai kerettantervbe
Beszakadt az M1-es sztráda!
Mészárosék birodalmába olvadnak Simicska egykori cégei
Jelentősen drágulhatnak a nyugdíjasotthonok
Adatok és merevlemezek tűntek el a Vári Attila vezette cégnél a pécsi önkormányzat szerint
Orbán sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Hivatalos: Nem csak Orbán Viktort és Polt Pétert, hanem hozzátartozóikat is védheti a TEK
Orbán átvilágítását kérték a parlamentben, majd hirtelen elnémultak a mikrofonok
Kiakadtak a magyar focisták amiért nyilvánosságra hozták a fizetésüket
Nyugdíjpénztár botrány: továbbra is rejtély, hogy hova tűnt 3000 milliárd
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
Durván kiosztották Greta Thunberget: Ti vagytok az első generáció, akiknek légkondi kell az osztályterembe
Schobert Norbi interjú: a botrány miatt milliókat vesztett
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Svájci sajtóban jelent meg Orbán Viktor és a rejtélyes utazásai
Közel 1 millióra emelkedik a képviselők tiszteletdíja
Bruttó 2 millió 672 ezer forintra emelkedik Kövér László házelnök fizetése
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorrort
Három kamion csapódott egymásba az M1-esen
Gyurcsány vagyonnyilatkozata feltűnést keltett
Megszólalt a várpalotai hintabaleset vádlottja - teljesen tönkrement
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
Indiai újságokban hirdették közelgő házasságukat Demcsákék
Új gyógyszert talált a mesterséges intelligencia, amivel legyőzhetjük a szuperbaktériumokat
A hazafias vetélkedő mellett karate órákkal nevelné a diákokat Simicskó
Gyönyörű: szarvasvonulás volt Tolnában - Videó
Fordulat: Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita
Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek
Karácsony már tudhatja, mi kerül a Biodómon 63 milliárd forintba
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Javul a helyzet, de még mindig 144 napot kell várni egy szívbillentyűműtétre
Félmillió forinttal is drágulhatnak a hitelek a gyenge forint miatt
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Saját teherautója ölt meg egy magyar sofőrt Ausztriában
Orosz Bernadett szerint kizárt, hogy ne emlékezzen a verésekre a támadója
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
Nem engedte be a liftbe a mentőket egy nő, mert fertőzőnek hitte az oxigénmaszkos beteget
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Havazott a Bükkben
Amerika: Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt
Pizsamás, egyedül kóborló kétévest találtak egy budapesti főút mellett
Gázolajjal mérgezték meg a fákat egy balatoni parkban
Nem volt érvényes jegyük, megütötték az ellenőrt
Ezt mondta a szakértő Harry hercegék pénzügyi bukásáról
Saját anyjával és magával is végzett a hanaui tömeggyilkos
Megszólalt Gyurcsány, miután kiderült, hogy a DK-ba igazoltak át polgármesterek
Egy 23 éves magyar teherautósofőr halt meg Ausztriában
150 milliárd (!) forintot költhet propagandára a kormány
Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át
A KDNP és a Mi Hazánk egymásra talált a parlamentben, felmondanák az Európai Emberi Jogi Egyezményt
Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
Gumilövedékkel lőttek rá a brazil szenátorra, aki markolóval ment neki a sztrájkoló katonai rendőröknek
Gyárfás most már azt állítja, nem is voltak versenytársak Fenyővel
A hanaui merénylő úgy gondolta, hogy a titkosszolgálatok olvassák a gondolatait
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
DEUTSCH TAMÁS: A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet!
Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Schobert Norbi: A szénhidrát számodra halálos méreg ha: túlsúlyod van, hájas vagy.....
Véradási akció - Rendőrök és rendőrségi dolgozók nyújtották a karjukat
Szíriai és egyiptomi határsértőket fogott a rendőrség - átjutottak a határon
Razzia az utakon - 500 járművet ellenőriztek
A tulajdonos engedélye nélkül vágatta ki a fákat - lecsapott rá a rendőrség
Orbán azért nem emel nyugdíjat, mert Gyurcsány elvett egyhavi nyugdíjat
Nyugdíj - Egyre többen tesznek félre nyugdíjas éveikre
Közel egymilliárdot költöttek a hulladékválogatóra, de az üzem még egy percig se működött
Üresen is égeti a pénzt a nagy hulladékválogató
Ez a 84 éves bácsi 8 km-en át vitte kutyáját egy talicskában, hogy az állatorvos kezelhesse
Pusztulni kezdett egy park a Balaton mellett, mert gázolajat engedtek rá
Két perc alatt a net sztárja lett a Lady Gaga dalszövegét folytató járókelő
Olyan kevés pénzt kapnak a bírósági dolgozók, hogy inkább árufeltöltőnek állnak
Globális felmelegedés: élve megfőtt félmillió kagyló Új-Zélandon
Beomolhat a világ egyik legnagyobb vulkánja
Teljesen felzabálja megtakarításainkat a nyolc éve nem látott mértékű infláció
Három gyerek égett halálra egy autóban Ausztráliában
Sunyi rezsiemelés a szociális ellátásban: a kormány rájött, hogy vannak 31 napos hónapok
Koronavírus: meghalt a Diamond Princess üdülőhajó két utasa
Egy győri panellakást adott cserébe a Várnegyedben található lakásáért Palkovics László
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum