Benkő Tibor: Mióta nők is szolgálnak a honvédségnél, azóta vannak zaklatási ügyek


A sz*xuális zaklatással gyanúsított honvédalezredes-ügy részleteit feltáró büntetőeljárás továbbra is folyamatban van – erről a honvédelmi miniszter tájékoztatta Vadai Ágnest, a DK országgyűlési képviselőjét.

Igazak-e az újabb vádak sz*xuális zaklatás ügyében? címmel tett fel kérdést az ellenzéki politikus a tárcavezetőnek, aki válaszában azt is hozzátette: jelenleg bővebb tájékoztatást nem áll módjában adni.

Ugyanakkor azt írta,

amióta a Magyar Honvédség állományában szolgálnak hölgyek is, azóta sajnos a legnagyobb odafigyelés ellenére megjelentek

ezek a nemcsak elítélendő, de büntetendő cselekmények, ahogy azt korábbi vizsgálati jegyzőkönyvek vagy egyéb dokumentumok is bizonyítják.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a többi között az ilyen esetek megelőzése érdekében hozták létre és emelkedett 2013-ban miniszteri utasítás szintjére a Katonanői bizottság. Ennek az a feladata, hogy figyelemmel kísérje és vizsgálja a hivatásos és szerződéses szolgálatot teljesítő katonanők élet- és munkakörülményeit, illetve a járandóságaik és szociális juttatásaik alakulását.

A miniszter azt is írta, hogy a zaklatásos bűncselekmények mindenkor szembementek a Magyar Honvédség erkölcsi és jogi irányelveivel, ezért e viselkedési és magatartási formák ellen mindig szigorúan léptek fel.

Minden tudomásunkra jutott zaklatási cselekmény esetén az állomány tagjának állományilletékes parancsnoka haladéktalanul intézkedett az eset kivizsgálására, valamint a megfelelő – büntető-, fegyelmi, méltatlansági – eljárás megindítására és annak lefolytatására

– fogalmazott Benkő Tibor.

A HVG360 hozta nyilvánosságra, hogy a Magyar Honvédség egyik ezredénél dolgozó nő ellen sz*xuális visszaélést követhetett el egy alezredes. Az Indexen arról is beszámoltunk, hogy méltatlansági eljárás indult az alezredes ellen, de azt megszüntették, majd fegyelmi eljárás indult az ügyben. Szintén megírtuk, hogy a honvédségnél dolgozó nőt áthelyezik egy másik ezredbe.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....