Botrány: Kikockázták a cseh filmesek videóüzenetéből, hogy tiltsák be Orbánt

Sértő, vulgáris, fenyegető, de kedves és támogató üzeneteket is kapott Ondřej Provazník és Martin Dušek, amikor nyilvánosságra került a videójuk, amit az Öregfiúk című filmjük vetítése elé, a nézők üdvözléseként készítettek.

A videón Provazník arról beszél, hogy bíznak benne, hogy mindannyian, de a politikai vezetők is „észben tartják, hogy egy napon, talán az életük legutolsó napján jöhet valaki, aki szembesíti őket mindazzal, amit tettek”, miközben Dušek krétával egy táblára azt írja mögé, hogy „Ban Orbán”, azaz tiltsák be Orbánt. Dušek a végén hozzáteszi, hogy nézzék meg ezt a filmet, amíg lehet.

A videóhoz azóta a rendezők készítettek magyar feliratot is:



Az üzenet legutolsó mondata majdnem megjósolta a film magyar sorsát, ugyanis az egy percnél is rövidebb videó magához képest hatalmas hullámokat vetett a két ország között. A hét elején a cseh Respekt.cz portál azt írta, hogy a videó nem tetszett a cseh külügyminisztériumnak, felmerült annak lehetősége, hogy ugyan levetíthetik, de egy figyelmeztetéssel, miszerint ez nem Csehország hivatalos álláspontja.

A lap szerint azt is felvetették, hogy a „Ban Orbán” feliratot takarják ki a videón, amibe az egyik rendező bele is ment volna, mondván, ez annyira abszurd, hogy elfogadható. Később azonban a külügyminisztérium teljes mértékben megtiltotta, hogy levetítsék az üzenetet. Egy adott ponton felmerült az is, hogy a két rendező visszavonja a filmet a Cseh Filmkarneválról, de ez végül nem történt meg.

A helyzet addig eszkalálódott, hogy Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára is beszállt az ügybe, és Facebookon azt írta, hogy „a tisztelt Művész uraknak természetesen joguk és lehetőségük van arra, hogy szapulják a magyar kormányt, ahogy ezt meg is teszik. Erre kismillió fórum adott. A cseh Külügyminisztérium mindössze annyit kért tőlük, hogy ne a minisztérium kulturális rendezvényén tegyék.” Menczer dicsérte a cseh külügyminisztérium döntését, aminek szerinte semmi köze nincs a politikához, csak a józan észhez.

Provazník elmondta a Telexnek, hogy megvitatták a producerükkel a lehetőséget, de végül amellett döntöttek, hogy a filmet bemutatják április 15-én, egész egyszerűen azért, mert „nem akarták elvenni ezt a ritka lehetőséget a magyar nézőktől, hogy megnézhessék a filmjüket”. Ami egyébként arról szól, hogy egy Csehországba visszatérő emigráns leszámol egy kommunista államügyésszel, aki tönkretette az életét az előző rendszerben.

Az eredeti üzenet viszont már nem került a nézők elé a film vetítése előtt, Provazník azt írta, hogy az ügyben a fesztivált szervező Cseh Centrumot keressük, ahol megerősítették, hogy egy módosított köszöntő lesz az Öregfiúk előtt.

Ez a megoldás egy összetett egyeztetés eredménye, és nincs összhangban a budapesti Cseh Centrum álláspontjával, amely a kezdetektől az üzenet eredeti formában történő levetítését támogatta

– írta az intézmény.

Az Öregfiúk film vetítése előtt végül az abszurd verzió valósult meg. A két rendező eredeti videóüzenete ment le, de azt már kikockázták, hogy Ban Orbán. Hogy senkinek ne legyen kétsége, mi történt, a képernyőre azt is kiírták, hogy Cenzúrázta: A Cseh Centrumok vezérigazgatója, Ondřej Černy.








Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....