Orbán Viktor fogorvosát is meglátogatta az OLAF - a cikk megejlenése után már egyik érintett vállalkozás sem kapott további támogatásokat

A Nemzeti Együttműködés – ismét kétharmadot szerző – Rendszerének vannak olyan figurái is, akik kevésbé ismertek, mégis érdemes beszélni róluk. Ilyen Bátorfi Béla, Orbán Viktor fogorvosa, akiről legutóbb a 24.hu írt, miután kiderítették, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) megvizsgálta egyik érdekeltségének “részvételét és lehetséges illegális tevékenységeit” egy uniós projektben. A vállalatnál az OLAF vizsgálói 2016 áprilisában tartottak helyszíni ellenőrzést, amelyen Bátorfi Bélát a cégnél végzett tevékenységéről kérdezték.

A történet 2011-ig nyúlik vissza, ekkor talán Bátorfi, talán más hatására, de a kormány úgy döntött, hogy kiemelt területté teszi a fogászati turimust. A fogorvosok támogatására ezután egy pályázaton adtak pénzt.

A tender nagy vihart kavart, az Origo ugyanis anno kiderítette, hogy az állami támogatás elnyerésének volt egy olyan feltétele is, hogy a fogászatoknak részt kell venniük – de nem feltétlenül kell nyerniük – egy másik, “Innováció a fogászatban” tárgyú pályázaton is.

Ez egy uniós pénzeket használó pályázat volt, amely a fogászatok eszközbeszerzését, vagy például a fogászok bérét támogatta, de előírta azt is, csak azok a fogásztok pályázhatnak, amelyek a következő két évben részt vesznek az OTI programjában “mint a kapcsolódó know-how hasznosítója, továbbiakban: Tag”.

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a pályázati pénz egy részéből személyre szabott innovációs csomagot vásároltak Bátorfi Béla érdekeltségétől, amely mellé megkapták a cég know-how-ját, illetve a tagsági viszonyt. Ez nyertesenként 2-4 millió forintot jelentett.

Ez volt az a tender, amely az OLAF-nak is feltűnt. A hivatal egyik gyanúja az volt, hogy az OTI kötelező részvétele a projektben sérthette a közbeszerzési irányelvet: a cég ugyanis így több mint félmilliárd forinthoz juthatott, közbeszerzés nélkül.

Szűcs László, az OTI vezérigazgatója nem tagadta a látogatás tényét, ám azt is közölte, hogy az OLAF vizsgálatának a vállalatra nézve érdemi visszajelzése vagy elmarasztaló lépése, szankciója nem volt.

“Az OLAF minden egyes dokumentumot, szerződést és kimutatást átvizsgált és tényszerűen megállapítható volt, hogy semmilyen közbeszerzési irányelvet, jogszabályt vagy előírást nem sértettünk – közölte a vezérigazgató.

Kaptak pénzt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül

innovációs eredményeik hasznosítására,
komplex vállalati technológia fejlesztésére,
utaztatás-ügyviteli portál létrehozására,
továbbá egy fogászati kutató-központ létrehozására is, 1,3 milliárd forintot.


Ez a központ egyébként azóta fel is épült:

A központ honlapja szerint itt mindenféle kutatásokat végeznek többek között arról, hogyan lehet minél jobb, a fogászatban használt dolgokat készíteni.

Most, hogy Bátorfi Béla neve ismét előkerült, megnéztük, vajon azok a cégek, amelyek cikkünk megjelenéséig egymás után nyerték a tendereket, mennyi pénzhez jutottak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől azután, hogy nyilvánossá vált a kétmilliárd forintot meghaladó támogatási összeg.

Az eredmény nulla forint: a támogatott pályázatekereső adatai alapján 2014-es cikkünk után már egyik érintett vállalkozás sem kapott további támogatásokat.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen