Matolcsy katasztrófától tart, ha az ellenzék győz 2022-ben



Még a végén gyorsan bevezetik az eurót, márpedig az csak bajt hozna a fejünkre.

„A jövő évi választás valójában arról szól, hogy képesek lesznek-e az Európai Unió intézményei – egy, az Európai Egyesült Államokban hívő, balliberális magyar vezető csoporttal közösen – arra, hogy Magyarországot rövid úton bevigyék az euróövezetbe. Ha igen, akkor bezáródik a hazai felzárkózás útja a fejlett világ felé. Ha nem, akkor folytathatjuk a nemzeti felemelkedést, a gazdasági felzárkózást és az EU megreformálásának 2010-ben megkezdett folyamatait” – olvasható Matolcsy György írásában, amely a Magyar Nemzetben jelent meg.

A jegybankelnök szerint az euró egy európai sikertörténetnek tűnik, mert az euróövezet legtöbb tagja a fejlettség és az életszínvonal terén a világ legjobbjai közé tartozik. Ezek az országok azonban, állította, valójában akkor emelkedtek a legjobbak közé, amikor még nemzeti valutájuk volt, és az euróval ezt nem tehették volna meg.

Mindenki rosszul járt, aki az eurót átvette, és az nyert, aki megtartotta a nemzeti valutáját”

– írta Matolcsy, aki szerint egyedül a németek és a hollandok nyertek az euróval, „legalábbis elvileg”.

Magyarországra rátérve úgy fogalmaz, hogy „Lengyelország, Csehország és Magyarország sokat nyert azzal, hogy az EU-csatlakozás után nem követte azonnal Szlovákiát és Szlovéniát az eurózónába. Románia is ezért lehet a nyertesek között. Bulgária és Horvátország valószínűleg már nem veszít a közeljövőben várható euróövezeti tagsággal, mert e két állam az euró nélküli önálló pénzpolitikával sem tudott nyerni. Európa déli országai – euróval vagy anélkül – egyaránt teret veszítettek az északi EU-tagállamokhoz képest a közös európai valuta történetének első két évtizedében.”

Matolcsy úgy összegez, hogy a korai eurócsatlakozás „katasztrófát hozna”, és mivel az ellenzék a győzelme esetén erre törekedne, kijelenthető, hogy ha ők kerülnének hatalomra, akkor az „drámai visszafordulást és gazdasági katasztrófát” jelentene Magyarországnak. „A még titkos, de szivárgó terv szerint vagy utcai anarchiával, vagy választási győzelemmel lehetne olyan népszavazást kiírni, ami az alaptörvényt kijátszva bevinné az országot az eurózónába” – folytatja Matolcsy, aki szerint

az eurózónából nem lehet kilépni, csak az EU-ból való kilépéssel, amit józan ember nem vállal: így válna véglegessé az euróval együtt Magyarország lemaradása is”.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-