Orbán most mellényúlt: a többség szerint igazságtalan, hogy a gyerekteleneknek nem ad a kormány adó-visszatérítést



A többség szerint egyszerű kampányfogás a gyereket nevelőknek ígért adó-visszatérítés, és igazságtalan, hogy a gyerekteleneknek nem jár ilyen támogatás – derül ki a Publicus felméréséből. A megkérdezettek több mint egyharmada nem hisz annyira a gazdaság növekedésében, mint az elemzők.

Még a Fidesz-szimpatizánsok többsége is úgy gondolja, hogy a gyerekes családoknak ígért adó-visszatérítés egyszerű kampányfogás – áll abban a kutatásban, amelyet a Publicus Intézet a Népszava megbízásából végzett. Azért a fideszesek körében mért 53 százalékos arány messze elmarad a bizonytalan szavazók között mért 87 százaléktól, az ellenzéki szimpatizánsoknál pedig létrejött a totális egyetértés, ott 100 százalék gondolja úgy, hogy csak kampányfogás ez az ötlet.

Az ellenzéki szavazóknak csupán ötöde véli úgy, hogy a családok gazdasági nehézségeit szeretné a kormány orvosolni. Abban, hogy a Fidesz szavazóinak 95 százaléka hisz a segítő szándékban, inkább az a furcsa, hogy akad 5 százalék, aki nem.

A kormány ígérete szerint akkor kapják vissza jövőre a gyereket nevelők az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, ha legalább 5,5 százalékos lesz a GDP-növekedés. Azt szinte biztosra vehetjük, hogy meglesz egy ekkora növekedés: mivel tavaly jókorát zuhant a gazdaság teljesítménye, ahhoz viszonyítva csak akkor nem sikerülhet ennyire nagy javulást elérni, ha újra tömeges gyárleállások jönnének valamikor a következő pár hónapban, miközben a szolgáltató szektor is újra bezárna. Ezt azonban egyelőre a többség nem tudja úgy, mint a gazdasági elemzők, a válaszadók 37 százaléka szerint 5,5 százalék alatt marad a növekedés.

Az összes megkérdezett kétharmada (az ellenzékiek 85 százaléka) úgy gondolja, igazságtalanság, hogy a gyerektelen rászorulóknak nem jár ez a támogatás.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....