Óriási bejelentés: jelentősebb magyar kontingens szolgálhat Afganisztánban a NATO-kivonulás után

Ugyan még nem született döntés, mégis lehetséges, hogy újra jelentősebb magyar kontingens szolgálhat Afganisztánban a NATO-kivonulást követően, írja a Népszava.

A lap arról számolt be ugyanis, hogy nem cáfolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium érdeklődésüket annak kapcsán, miszerint nemrég felmerült: magyar katonák mehetnek Afganisztánba a kabuli reptér őrzése okán azután, hogy az amerikai csapatok kivonulnak az országból.

A Népszava londoni székhelyű Middle East Eye-ra hivatkozva közölte, Recep Tayyip Erdogan nemrégiben azt lebegtette meg, miszerint Magyarország és Pakisztán Törökországgal együtt vállalna a reptér védelmét. A portál megjegyzi, minderre azért van szükség, mert a NATO-csapatok távozását követően a repülőtér rendkívül fontos Kabul stabilitása miatt, ugyanis szolgáltatásait az ottani követségek és civil szervezetek is igénybe veszik.


A magyar miniszterelnök egyébként a június 13-i NATO-csúcs előtt külön egyeztetett Erdogannal, melynek egyik fő témája a távirati iroda szerint a katonai együttműködés volt. A Middle East Eye szerint Orbán Viktor itt vetette fel, hogy magyar katonákat is bevethetnének.

A NATO csapatok kivonulása több súlyos kérdést is felvet Afganisztán és Európa jövőbeli biztonsága szempontjából is. Ezek közül legsúlyosabb a terrorizmus térnyerése miatti újabb migrációs hullámok veszélye. A terrorveszélyt és a migrációs hullámok kialakulását meg kell akadályozni

– válaszolta a külügy a Népszavának azon kérdésére, igazak-e a portál értesülései.

Hozzátették, az egyeztetések már zajlanak, „a döntés azonban nem született még meg”. A kormány a lap azon kérdésére nem reagált, mekkora kontingensről lehetne szó.

Korábban egyébként Magyarország 150 katonával vett részt az afgán misszióban, június 8-án az utolsó magyar katona is hazatért.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....