thepost / Magyarország / Budapest / 2020.03.30
THE POST
           
30
A főpolgármester szerint őszig eltarthatnak a koronavírus elleni intézkedések, ami sok száz milliárdos lukat üthet az önkormányzati szektoron
A főpolgármester szerint őszig eltarthatnak a koronavírus elleni intézkedések, ami sok száz milliárdos lukat üthet az önkormányzati szektoron. Szerinte nem tehetünk mást, mint drukkolunk a kormánynak, hogy sikeresen védekezzen a járvány ellen, de akadályozza az együttműködést, hogy a Főpolgármesteri Hivatalt sem látják el információval. A kijárási korlátozás szerinte elkerülhetetlen lesz.

Mit lehet tudni a budapesti koronavírus-helyzetről?

Elindítottuk azokat a beszerzéseket, amelyek révén orvosi védőeszközökkel tudjuk ellátni a város működtetésben kulcsszerepet játszó cégek dolgozóit, a szociális intézményeket, és a kerületek igényeit is szeretnénk kielégíteni. Azon vagyunk, hogy a budapestieknek is tudjunk adni. Remélem, hogy az első maszkok után napokon belül újabb szállítmányokat fogadhatunk. Minden nap felmérjük azt, hogy a legfontosabb közszolgáltatásokat végző cégeinknél mi a helyzet. Egyelőre úgy látjuk, hogy komoly erőfeszítések árán, de hosszú távon fenn tudjuk tartani az elvárható szolgáltatási színvonalat.

Az operatív törzs nem ad ki területi adatokat a járvány elterjedtségéről. Ön lát a fővárosra vonatkozóan ilyen számokat?

Nem. Nem állítom, hogy a szerintem joggal elvárható informáltsági szinttel rendelkezne a Főpolgármesteri Hivatal. Az információáramlás egyoldalú: mi kérdezünk, de válaszokat ritkán kapunk.

Kit kérdeznek?

Mindenkit. Kormányt, operatív törzset, kormányhivatalt.

És sehonnan nem jön semmi információ?

Épp ezekben a percekben kaptam választ a kormányhivataltól. De ezzel együtt is a főpolgármester ma pont annyira informált hivatalos csatornákon a járványhelyzetről, mint bármely sokat olvasó budapesti polgár. Nem könnyíti meg a budapesti védekezést, hogy híján vagyunk az információknak.

Mennyire méltányolható helyzet, hogy az ország lakosságának közel ötöde lakik Budapesten, a főpolgármestert mégsem hívják meg az operatív törzsbe, és máshol sem informálják a járványhelyzetről?

Mit mondjak erre? Tudjuk, hogy a nagyvárosok a legveszélyeztetettebb helyek, ezért korábban azon gondolkoztam, hogy beülök a sajtótájékoztatókra, ahol legalább tudok kérdezni. Amikor már nagyon szükségem van információra, akkor felhívom Gulyás miniszter urat, aki mindig visszahív. Megértem, hogy mindenkinek ezer dolga van, és nincs kapacitás az én hivatalos leveleimre gyorsan válaszolni, belegondolni sem merek a másik lehetőségbe, hogy tudniillik nincsenek válaszok. Csak egyet tudok mondani: a fővárosi önkormányzat egy emberként oda akar állni a kormány mellé a budapesti védekezés ügyében.

Hogy tudnak így hatékonyan védekezni?

Elemzünk, egyeztetünk, szakértőkkel konzultálunk és a saját fejünk után megyünk, reméljük, hogy jó irányba. Az első perctől az volt a hozzáállásunk, hogy soha nem megyünk annál tovább, mint amit a kormány kér, viszont azt azonnal meglépjük. Próbálunk a sorok között olvasva felkészülni ezekre. Nem egy ideális helyzet, és akkor finoman fogalmaztam.

Korábban azt írta, hogy „drámaian növekedni fog a megbetegedések száma”, de nyugtatott is, hogy a fővárosi vezetés pontosan tudja, hogy mit kell tenni. Az eddig elmondottakon túl mit tudnak tenni?

Egy tudás biztos: a személyes kontaktusokat kell visszaszorítani. Utólag minden korlátozó intézkedésről kiderült, hogy későn születtek meg. Még mielőtt a kormány meghozta volna a rendeletét a százfős rendezvények tilalmáról, mi már elkezdtük a színházak, a mozik, és az összes intézményünk bezárását. A kerületi polgármesterek is azon az állásponton voltak – ellenzékiek és kormánypártiak egyaránt –, hogy az iskolák bezárása is helyes lépés. Ezekkel persze elhúzzuk a válságot, de életeket menthetünk meg, hiszen sokan okkal aggódunk azon, hogy mit bír el a magyar egészségügyi ellátás, mert ez a járvány még a miénknél fejlettebb egészségügyi rendszereket is próbára teszi.

Ugyan a kórházak fenntartói már nem az önkormányzatok, de van rálátása, hogy a budapesti kórházak mennyire vannak jelenleg túlterhelve?

Hivatalosan nem tudom, informálisan van erről egy képünk, próbálunk tájékozódni. Joggal aggódunk, de nem szeretnék ezen a helyzeten azzal nehezíteni, hogy úgy csinálok, mint aki pánikol. Minden segítség elkél majd. A magunk részéről azon dolgozunk, hogy a kerületek által fenntartott alapellátás és a járóbeteg-ellátás a lehető legtöbb terhet le tudja venni a kórházakról. Békeidőben is ez lenne a stratégiánk, a kampányom óta tartom, hogy az egyik legfontosabb téma a kerületi egészségügyi rendszer fejlesztése. Az élet durván visszaigazolta, hogy ez a helyes politika. Sajnálom, hogy így lett a napnál is világosabb, hogy az egészségügyre fordított pénz nagyon megtérülő beruházás.

Volt korábban egy megállapodás a kormánnyal, hogy az atlétikai vb-re épülő stadionért cserébe 50 milliárdot fog utalni a kormány öt részletben egészségügyi fejlesztésre Budapestnek. Megérkezett a 2020-ra szánt első 10 milliárd?

Nincs még ott az önkormányzatok számláján, de van róla kormánydöntés, és elindult a támogatási szerződések aláírása is. A főváros kap 2 milliárd forintot a daganatos megbetegedések várólistáinak a megszüntetésére, a maradékból a kerületek befutott igényeit finanszírozzuk. De minden terv, ami papíron volt, az már nincs: a válsághelyzet előtt leírt számok mára érvénytelenné váltak.

Akkor mégsem lesz minden kerületben CT, hanem átcsatornázódik ez a pénz járvány elleni védekezésre?

Ha valamikor, hát most derült ki, mennyire fontos, hogy minden kerületben legyen minőségi diagnosztikai eszköz és hozzá elég orvos. De mi úgy számolunk, hogy

az önkormányzati rendszeren ez a válság nagyjából egy sok száz milliárdos lukat fog ütni, ide számítva a védekezési költségeit és a gazdasági recessziót is.

Ez a döbbenetes szám sok korábbi tervet kiradíroz. Viszont azt, amit a kampányban és a megválasztásom óta képviseltem, hogy az emberi élet és az egészség a mi politikánk lényege, brutálisan visszaigazolták az elmúlt hetek és hónapok történései. Egy új világrendnek kell kialakulnia, amiben az összes erőforrásunkat, gondolatunkat újra kell értelmezni: ennek a fókuszába az emberi élet törékenységét és az egészségügy fontosságát kell állítani.

Két hete azt írta a Facebookon, hogy egyre kétségbeesettebb üzeneteket kapnak egészségügyi és szociális területen dolgozóktól, hogy nincs védőfelszerelés, nincs maszk. Azóta javult a helyzet?

Hála istennek a kormány erőfeszítései is sikeresek voltak, és javult a helyzet. Szeretnék nagyon méltányos lenni, szerintem mindenki annak drukkoljon, hogy a védekezésben résztvevő szereplők közül mindenki sikeres legyen. Most van egy pillanat, amikor ezeket a védőfelszereléseket be lehet szerezni, de hamarosan az Egyesült Államokban is ki fog törni a pánik, és Amerika elképesztő mértékben rá fog tenyerelni a világ erőforrásaira, és gyakorlatilag az összes kapacitást fel fogja vásárolni Kínában. Most mindent meg kell venni, ami csak létezik, mert nem tudjuk, mi lesz két hét múlva. Mi az első szállítmánnyal el tudtuk látni az intézményeinket, és a kerületek is próbálkoznak.

Egy sok száz milliárdos lyukról már volt szó az önkormányzati rendszerben. Ebből mennyi jut a budapesti büdzsére?

Most az emberéletekért küzdünk, ilyenkor nem számolgatunk, remélem minden mostani becslés túlzó. De nem is számokról, hanem emberi sorsokról van szó. Százezrekről, akik elveszítették, vagy elveszíthetik a munkájukat. És ez itt Budapesten hatalmas problémákat okozhat, hiszen azok a szektorok, amiket különös erővel érintett a válság, Budapesten foglalkoztatnak a legtöbb embert. Akár a turizmus, akár a szolgáltatások, a vendéglátóipar, a kiskereskedelem inkább nagyvárosokban koncentrálódnak. Ha jobban akarjuk kezelni a válságot, mint 2008-ban, akkor nem a gazdasági teljesítményt folyamatosan blokkoló és óriási társadalmi károkat okozó megszorítások kel
lenek, hanem egy óriási benzinfröccs a gazdaság motorjának.

Budapest bevételeinek körülbelül 70 százaléka származik a helyi iparűzési adóból. Ha ez kiesik, akkor a kormány segítségére vár a főváros, hogy ne menjen csődbe?

Főpolgármesterként is azt mondom, hogy ezt nem lehet Budapest-specifikusan nézni, az egész önkormányzati szektorban brutális kiesések lesznek. Ma nem hozhatunk olyan döntéseket, amelyek a profitot, a gazdasági érdekeket fontosabbnak tartják, mint az emberéleteket vagy a társadalom szövetét. Remélem, hogy ez a válság felülírja azt a gondolkodást, hogy a társadalom van a gazdaságért. A nagy túrót, ez pont fordítva kell, hogy legyen! Főpolgármesterként elmondhatom ugyanazt, amit pártpolitikusként százszor elmondtam: az alapjövedelem pontosan arról szól, hogy egy rendkívül bizonytalan világban élünk, és ebben ad némi biztonságot. A kiközvetített munkavállalókat például, mint egy zsák krumplit, úgy rakták ki a munkahelyeikről. Elképesztően kegyetlen a piac logikája.


A már beütemezett nagyberuházásokkal mi lesz? Például a Lánchíd és a 3-as metró felújításának elvileg idén kellene megtörténnie.

Az iparűzési adó visszaesése főleg a jövő évi költségvetésben fog meglátszani. Nem vagyok nagy híve annak a gazdaságpolitikának, ami az állami beruházásoktól várja a felpörgetést, de az értelmes önkormányzati beruházásoknak lehet szerepük a gazdaság talpra állításában. Mondom ezt a mai tudásom alapján, amikor csak reménykedünk a járvány relatíve gyors legyőzésében. Ma a 3-as metró felújítása nincs veszélyben, és az ehhez kapcsolódó beruházások – például a pesti fonódó villamoshálózat fejlesztése, ami a metrópótláshoz kell – sincsenek veszélyben. A Lánchíd felújításának közbeszerzési dokumentációja folyamatban van: teszteljük a piacot, de lehet, hogy ezt nem tudjuk elindítani idén.

A BKV-t tudják finanszírozni? Eddig is problémás volt, most pedig alig van valaki a járműveken.

A BKV kihasználtsága körülbelül a tizedére esett vissza, de a kapacitásokat fenn kell tartanunk, A veszteség több tízmilliárdra rúghat, függően a válság hosszától. De nekünk minden lehetséges módon védeni kell a munkavállalóinkat. Nem a munkavállalóink bérén próbáljuk meg kihordani ezt a válságot, mert ha nem marad az embereknél a jövedelem, akkor nem lesz kereslet, és nem lesz gazdasági kilábalás. Egy ilyen helyzetben iszonyatosan felértékelődnek azok az emberek – a tömegközlekedésben, a hulladékszállításban, az idősgondozásban és a hajléktalanellátásban dolgozók –, akik hétköznapi hősökként viszik a hátukon ezt a várost, meg ezt az országot. Ha valaki megment minket, akkor azok az egészségügyi dolgozók lesznek azok, akiket nem csak az elmúlt tíz év, hanem az elmúlt harminc év politikája nem sokra tartott.

Nemrég arról írt, hogy „nincs itt az ideje, hogy túl sokáig mérlegeljük: mennyire bízunk meg a kormányban”. A felhatalmazási törvény, és annak parlamenti vitájának fényében ezt még mindig tartja?

Gondoljunk bármit erről a kormányról, magától értetődő, hogy az ország akkor fogja a válságot kihordani, ha a védekezésben a kormány sikeres. Mindenkinek az a dolga, hogy drukkoljon a kormány sikerének. A kormány persze megnehezíti, hogy drukkoljanak neki, és a magam részéről végtelenül szomorú vagyok, hogy ebben az ügyben nem sikerült a politikának megüzennie azt, hogy együtt kell működnünk. Az egy nehezen megemészthető helyzet, hogy azt várjuk az emberektől, hogy működjenek együtt, ezt kérjük tőlük éjjel-nappal, majd a politikai elit megint képtelennek mutatkozik az együttműködésre. Ha valamikor, hát most, amikor tényleg emberéletekről van szó, most kellene példát mutatni, a fenébe is. A felelősség ebben egyenlőtlenül oszlik meg, és az ellenzék helyesen kérte, hogy legalább időbeli korlát legyen a felhatalmazási törvényben, hiszen a demokratikus hatalom lényege, hogy mindig van valamilyen korlátja.

Parlamenti képviselőként nem szavazta volna meg ön sem?

Nem sajnálom, hogy nem kell erről szavaznom. Mert egyrészt világos, hogy a rendkívüli helyzetben rendkívüli döntésekre van szükség a kormány részéről, másrészt a kormányoldal egy csapdát ásott az ellenzéknek, megértem, hogy nem akartak ebbe belegyalogolni. Nem látom indokát, miért ne lehetne a 90 napos időkorlátot törvénybe iktatni.

De ha ez a helyzet marad, ha a kormány továbbra sem akar konszenzussal dönteni, akkor ezzel a többletfelelősséget is magára vállalja. És ezzel a többletfelelősséggel egyszer, a járvány végén, el is kell majd számolnia.

Nem akar állást foglalni, pedig Gulyás Gergely és Dömötör Csaba rögtön azzal érvelt, hogy a főpolgármester is rendeleti úton kormányoz, a közgyűlés összehívása nélkül.

Látja, erről beszélek, amikor az együttműködés képtelenségét említem. Mert hát hogyan lenne közgyűlés, amikor a Fidesz által 2011-ben elfogadott katasztrófavédelmi törvény explicit kimondja: veszélyhelyzetben a Fővárosi Közgyűlés hatáskörét a főpolgármester gyakorolja. Viszont ezt a felhatalmazást nem arra használom, hogy elvegyem a képviselők fizetését, meg elfogadjak olyan döntéseket, amiket normál állapotban nem tudnék elfogadni – ilyeneket fideszes polgármesterek csinálnak, hányinger, hogy kicsinyes politikai játszadozásokat folytatnak a veszélyhelyzet farvizén, amikor emberek élete forog kockán. Én ezzel a helyzettel nem akarok és nem fogok visszaélni, ezért szerdán egy órán keresztül egyeztettem az összes előterjesztést Láng Zsolt fideszes frakcióvezető úrral is. Előtte pedig a többséget adó frakciókkal és a független polgármesterekkel. Csak azokat a döntéseket hirdetjük ki a márciusi közgyűlés előterjesztései közül, amelyeket a közgyűlés is támogatott volna.

A kijárási korlátozás eljöhet Budapesten?

Minden korlátozó intézkedésről kiderült utólag, hogy indokolt volt.

Támogatná?

A magam részéről igen. Lehet, hogy ma már csak egy szimbolikus üzenete lenne, mert Budapesten gyakorlatilag megvalósul, ami egy ilyen kijárási tilalom kapcsán lehet. Azt el tudom képzelni, hogyha az emberek majd nehezebben viselik a bezártságot, akkor a városban most tapasztalható fegyelem oldódni fog. Akkor lehet egy ilyen intézkedésnek nyomatékosító hatása. Tartok tőle, hogy elkerülhetetlen lesz.

Valóban sokan maradnak otthon, viszont az így adódó többletfeladatokat az idősgondozásban, a szociális ellátásban az önkormányzatokra hagyta az állam. Hogy teljesítenek ebben a kerületek?

Erejükön felül, le a kalappal előttük. Ez egy elképesztő feladat, amiben mi annyit tudunk tenni, hogy a fővárosi cégekből átengedtünk embereket segíteni. Ez egy nagyon nehéz helyzet, aminél talán egy fokkal nehezebb az alapellátást biztosítani, hiszen a budapesti háziorvosok több mint fele 65 évnél idősebb, és őket a frontvonalról visszavonták. Ez is rámutat, hogy nem lehet ennyire elhanyagolni egy egészségügyi rendszert.

Van olyan kerület, ahol emiatt nem működik az ellátás?

Nem tudok ilyenről, de olyanról igen, ahol nagy gond volt újraszervezni. Még az elején vagyunk ennek a folyamatnak, és nehéz kiszámítani, hogy hova jutunk. Az elkövetkező hetekben, hónapokban akkor fog tudni az alap- és a járóbeteg-ellátás megfelelő szinten működni, ha a kerületek közösen gondolkodnak.

Mennyi időre rendezkedtek be a városházán erre a helyzetre?

Nem lehet tudni, hogy ez meddig tart. A járvány nyáron mérséklődni fog, és arra készülünk, hogy ősszel lesz egy második hullám.

Őszig érvényben lesznek a mostani korlátozások?

Addig kell érvényben tartani ezeket, amíg emberéletek múlnak rajtuk. Nem szeretnék tippelni. Nyárig ezek ki fognak tartani valamilyen szinten, lehet, nem abban a drákói szigorban, mint ahogy most látjuk. Azzal számolunk, hogy az egészségügyi védekezés alighanem kitart őszig. És a járvány után nehéz lesz a gazdasági következmények kezelése. Hosszú menetre készülünk.

Kiemelt kép: Ivándi- Szabó Balázs /24.hu
A főpolgármester szerint őszig eltarthatnak a koronavírus elleni intézkedések, ami sok száz milliárdos lukat üthet az önkormányzati szektoron
A főpolgármester szerint őszig eltarthatnak a koronavírus elleni intézkedések, ami sok száz milliárdos lukat üthet az önkormányzati szektoron. Szerinte nem tehetünk mást, mint drukkolunk a kormánynak, hogy sikeresen védekezzen a járvány ellen, de akadályozza az együttműködést, hogy a Főpolgármesteri Hivatalt sem látják el információval. A kijárási korlátozás szerinte elkerülhetetlen lesz.

Mit lehet tudni a budapesti koronavírus-helyzetről?

Elindítottuk azokat a beszerzéseket, amelyek révén orvosi védőeszközökkel tudjuk ellátni a város működtetésben kulcsszerepet játszó cégek dolgozóit, a szociális intézményeket, és a kerületek igényeit is szeretnénk kielégíteni. Azon vagyunk, hogy a budapestieknek is tudjunk adni. Remélem, hogy az első maszkok után napokon belül újabb szállítmányokat fogadhatunk. Minden nap felmérjük azt, hogy a legfontosabb közszolgáltatásokat végző cégeinknél mi a helyzet. Egyelőre úgy látjuk, hogy komoly erőfeszítések árán, de hosszú távon fenn tudjuk tartani az elvárható szolgáltatási színvonalat.

Az operatív törzs nem ad ki területi adatokat a járvány elterjedtségéről. Ön lát a fővárosra vonatkozóan ilyen számokat?

Nem. Nem állítom, hogy a szerintem joggal elvárható informáltsági szinttel rendelkezne a Főpolgármesteri Hivatal. Az információáramlás egyoldalú: mi kérdezünk, de válaszokat ritkán kapunk.

Kit kérdeznek?

Mindenkit. Kormányt, operatív törzset, kormányhivatalt.

És sehonnan nem jön semmi információ?

Épp ezekben a percekben kaptam választ a kormányhivataltól. De ezzel együtt is a főpolgármester ma pont annyira informált hivatalos csatornákon a járványhelyzetről, mint bármely sokat olvasó budapesti polgár. Nem könnyíti meg a budapesti védekezést, hogy híján vagyunk az információknak.

Mennyire méltányolható helyzet, hogy az ország lakosságának közel ötöde lakik Budapesten, a főpolgármestert mégsem hívják meg az operatív törzsbe, és máshol sem informálják a járványhelyzetről?

Mit mondjak erre? Tudjuk, hogy a nagyvárosok a legveszélyeztetettebb helyek, ezért korábban azon gondolkoztam, hogy beülök a sajtótájékoztatókra, ahol legalább tudok kérdezni. Amikor már nagyon szükségem van információra, akkor felhívom Gulyás miniszter urat, aki mindig visszahív. Megértem, hogy mindenkinek ezer dolga van, és nincs kapacitás az én hivatalos leveleimre gyorsan válaszolni, belegondolni sem merek a másik lehetőségbe, hogy tudniillik nincsenek válaszok. Csak egyet tudok mondani: a fővárosi önkormányzat egy emberként oda akar állni a kormány mellé a budapesti védekezés ügyében.

Hogy tudnak így hatékonyan védekezni?

Elemzünk, egyeztetünk, szakértőkkel konzultálunk és a saját fejünk után megyünk, reméljük, hogy jó irányba. Az első perctől az volt a hozzáállásunk, hogy soha nem megyünk annál tovább, mint amit a kormány kér, viszont azt azonnal meglépjük. Próbálunk a sorok között olvasva felkészülni ezekre. Nem egy ideális helyzet, és akkor finoman fogalmaztam.

Korábban azt írta, hogy „drámaian növekedni fog a megbetegedések száma”, de nyugtatott is, hogy a fővárosi vezetés pontosan tudja, hogy mit kell tenni. Az eddig elmondottakon túl mit tudnak tenni?

Egy tudás biztos: a személyes kontaktusokat kell visszaszorítani. Utólag minden korlátozó intézkedésről kiderült, hogy későn születtek meg. Még mielőtt a kormány meghozta volna a rendeletét a százfős rendezvények tilalmáról, mi már elkezdtük a színházak, a mozik, és az összes intézményünk bezárását. A kerületi polgármesterek is azon az állásponton voltak – ellenzékiek és kormánypártiak egyaránt –, hogy az iskolák bezárása is helyes lépés. Ezekkel persze elhúzzuk a válságot, de életeket menthetünk meg, hiszen sokan okkal aggódunk azon, hogy mit bír el a magyar egészségügyi ellátás, mert ez a járvány még a miénknél fejlettebb egészségügyi rendszereket is próbára teszi.

Ugyan a kórházak fenntartói már nem az önkormányzatok, de van rálátása, hogy a budapesti kórházak mennyire vannak jelenleg túlterhelve?

Hivatalosan nem tudom, informálisan van erről egy képünk, próbálunk tájékozódni. Joggal aggódunk, de nem szeretnék ezen a helyzeten azzal nehezíteni, hogy úgy csinálok, mint aki pánikol. Minden segítség elkél majd. A magunk részéről azon dolgozunk, hogy a kerületek által fenntartott alapellátás és a járóbeteg-ellátás a lehető legtöbb terhet le tudja venni a kórházakról. Békeidőben is ez lenne a stratégiánk, a kampányom óta tartom, hogy az egyik legfontosabb téma a kerületi egészségügyi rendszer fejlesztése. Az élet durván visszaigazolta, hogy ez a helyes politika. Sajnálom, hogy így lett a napnál is világosabb, hogy az egészségügyre fordított pénz nagyon megtérülő beruházás.

Volt korábban egy megállapodás a kormánnyal, hogy az atlétikai vb-re épülő stadionért cserébe 50 milliárdot fog utalni a kormány öt részletben egészségügyi fejlesztésre Budapestnek. Megérkezett a 2020-ra szánt első 10 milliárd?

Nincs még ott az önkormányzatok számláján, de van róla kormánydöntés, és elindult a támogatási szerződések aláírása is. A főváros kap 2 milliárd forintot a daganatos megbetegedések várólistáinak a megszüntetésére, a maradékból a kerületek befutott igényeit finanszírozzuk. De minden terv, ami papíron volt, az már nincs: a válsághelyzet előtt leírt számok mára érvénytelenné váltak.

Akkor mégsem lesz minden kerületben CT, hanem átcsatornázódik ez a pénz járvány elleni védekezésre?

Ha valamikor, hát most derült ki, mennyire fontos, hogy minden kerületben legyen minőségi diagnosztikai eszköz és hozzá elég orvos. De mi úgy számolunk, hogy

az önkormányzati rendszeren ez a válság nagyjából egy sok száz milliárdos lukat fog ütni, ide számítva a védekezési költségeit és a gazdasági recessziót is.

Ez a döbbenetes szám sok korábbi tervet kiradíroz. Viszont azt, amit a kampányban és a megválasztásom óta képviseltem, hogy az emberi élet és az egészség a mi politikánk lényege, brutálisan visszaigazolták az elmúlt hetek és hónapok történései. Egy új világrendnek kell kialakulnia, amiben az összes erőforrásunkat, gondolatunkat újra kell értelmezni: ennek a fókuszába az emberi élet törékenységét és az egészségügy fontosságát kell állítani.

Két hete azt írta a Facebookon, hogy egyre kétségbeesettebb üzeneteket kapnak egészségügyi és szociális területen dolgozóktól, hogy nincs védőfelszerelés, nincs maszk. Azóta javult a helyzet?

Hála istennek a kormány erőfeszítései is sikeresek voltak, és javult a helyzet. Szeretnék nagyon méltányos lenni, szerintem mindenki annak drukkoljon, hogy a védekezésben résztvevő szereplők közül mindenki sikeres legyen. Most van egy pillanat, amikor ezeket a védőfelszereléseket be lehet szerezni, de hamarosan az Egyesült Államokban is ki fog törni a pánik, és Amerika elképesztő mértékben rá fog tenyerelni a világ erőforrásaira, és gyakorlatilag az összes kapacitást fel fogja vásárolni Kínában. Most mindent meg kell venni, ami csak létezik, mert nem tudjuk, mi lesz két hét múlva. Mi az első szállítmánnyal el tudtuk látni az intézményeinket, és a kerületek is próbálkoznak.

Egy sok száz milliárdos lyukról már volt szó az önkormányzati rendszerben. Ebből mennyi jut a budapesti büdzsére?

Most az emberéletekért küzdünk, ilyenkor nem számolgatunk, remélem minden mostani becslés túlzó. De nem is számokról, hanem emberi sorsokról van szó. Százezrekről, akik elveszítették, vagy elveszíthetik a munkájukat. És ez itt Budapesten hatalmas problémákat okozhat, hiszen azok a szektorok, amiket különös erővel érintett a válság, Budapesten foglalkoztatnak a legtöbb embert. Akár a turizmus, akár a szolgáltatások, a vendéglátóipar, a kiskereskedelem inkább nagyvárosokban koncentrálódnak. Ha jobban akarjuk kezelni a válságot, mint 2008-ban, akkor nem a gazdasági teljesítményt folyamatosan blokkoló és óriási társadalmi károkat okozó megszorítások kel
lenek, hanem egy óriási benzinfröccs a gazdaság motorjának.

Budapest bevételeinek körülbelül 70 százaléka származik a helyi iparűzési adóból. Ha ez kiesik, akkor a kormány segítségére vár a főváros, hogy ne menjen csődbe?

Főpolgármesterként is azt mondom, hogy ezt nem lehet Budapest-specifikusan nézni, az egész önkormányzati szektorban brutális kiesések lesznek. Ma nem hozhatunk olyan döntéseket, amelyek a profitot, a gazdasági érdekeket fontosabbnak tartják, mint az emberéleteket vagy a társadalom szövetét. Remélem, hogy ez a válság felülírja azt a gondolkodást, hogy a társadalom van a gazdaságért. A nagy túrót, ez pont fordítva kell, hogy legyen! Főpolgármesterként elmondhatom ugyanazt, amit pártpolitikusként százszor elmondtam: az alapjövedelem pontosan arról szól, hogy egy rendkívül bizonytalan világban élünk, és ebben ad némi biztonságot. A kiközvetített munkavállalókat például, mint egy zsák krumplit, úgy rakták ki a munkahelyeikről. Elképesztően kegyetlen a piac logikája.


A már beütemezett nagyberuházásokkal mi lesz? Például a Lánchíd és a 3-as metró felújításának elvileg idén kellene megtörténnie.

Az iparűzési adó visszaesése főleg a jövő évi költségvetésben fog meglátszani. Nem vagyok nagy híve annak a gazdaságpolitikának, ami az állami beruházásoktól várja a felpörgetést, de az értelmes önkormányzati beruházásoknak lehet szerepük a gazdaság talpra állításában. Mondom ezt a mai tudásom alapján, amikor csak reménykedünk a járvány relatíve gyors legyőzésében. Ma a 3-as metró felújítása nincs veszélyben, és az ehhez kapcsolódó beruházások – például a pesti fonódó villamoshálózat fejlesztése, ami a metrópótláshoz kell – sincsenek veszélyben. A Lánchíd felújításának közbeszerzési dokumentációja folyamatban van: teszteljük a piacot, de lehet, hogy ezt nem tudjuk elindítani idén.

A BKV-t tudják finanszírozni? Eddig is problémás volt, most pedig alig van valaki a járműveken.

A BKV kihasználtsága körülbelül a tizedére esett vissza, de a kapacitásokat fenn kell tartanunk, A veszteség több tízmilliárdra rúghat, függően a válság hosszától. De nekünk minden lehetséges módon védeni kell a munkavállalóinkat. Nem a munkavállalóink bérén próbáljuk meg kihordani ezt a válságot, mert ha nem marad az embereknél a jövedelem, akkor nem lesz kereslet, és nem lesz gazdasági kilábalás. Egy ilyen helyzetben iszonyatosan felértékelődnek azok az emberek – a tömegközlekedésben, a hulladékszállításban, az idősgondozásban és a hajléktalanellátásban dolgozók –, akik hétköznapi hősökként viszik a hátukon ezt a várost, meg ezt az országot. Ha valaki megment minket, akkor azok az egészségügyi dolgozók lesznek azok, akiket nem csak az elmúlt tíz év, hanem az elmúlt harminc év politikája nem sokra tartott.

Nemrég arról írt, hogy „nincs itt az ideje, hogy túl sokáig mérlegeljük: mennyire bízunk meg a kormányban”. A felhatalmazási törvény, és annak parlamenti vitájának fényében ezt még mindig tartja?

Gondoljunk bármit erről a kormányról, magától értetődő, hogy az ország akkor fogja a válságot kihordani, ha a védekezésben a kormány sikeres. Mindenkinek az a dolga, hogy drukkoljon a kormány sikerének. A kormány persze megnehezíti, hogy drukkoljanak neki, és a magam részéről végtelenül szomorú vagyok, hogy ebben az ügyben nem sikerült a politikának megüzennie azt, hogy együtt kell működnünk. Az egy nehezen megemészthető helyzet, hogy azt várjuk az emberektől, hogy működjenek együtt, ezt kérjük tőlük éjjel-nappal, majd a politikai elit megint képtelennek mutatkozik az együttműködésre. Ha valamikor, hát most, amikor tényleg emberéletekről van szó, most kellene példát mutatni, a fenébe is. A felelősség ebben egyenlőtlenül oszlik meg, és az ellenzék helyesen kérte, hogy legalább időbeli korlát legyen a felhatalmazási törvényben, hiszen a demokratikus hatalom lényege, hogy mindig van valamilyen korlátja.

Parlamenti képviselőként nem szavazta volna meg ön sem?

Nem sajnálom, hogy nem kell erről szavaznom. Mert egyrészt világos, hogy a rendkívüli helyzetben rendkívüli döntésekre van szükség a kormány részéről, másrészt a kormányoldal egy csapdát ásott az ellenzéknek, megértem, hogy nem akartak ebbe belegyalogolni. Nem látom indokát, miért ne lehetne a 90 napos időkorlátot törvénybe iktatni.

De ha ez a helyzet marad, ha a kormány továbbra sem akar konszenzussal dönteni, akkor ezzel a többletfelelősséget is magára vállalja. És ezzel a többletfelelősséggel egyszer, a járvány végén, el is kell majd számolnia.

Nem akar állást foglalni, pedig Gulyás Gergely és Dömötör Csaba rögtön azzal érvelt, hogy a főpolgármester is rendeleti úton kormányoz, a közgyűlés összehívása nélkül.

Látja, erről beszélek, amikor az együttműködés képtelenségét említem. Mert hát hogyan lenne közgyűlés, amikor a Fidesz által 2011-ben elfogadott katasztrófavédelmi törvény explicit kimondja: veszélyhelyzetben a Fővárosi Közgyűlés hatáskörét a főpolgármester gyakorolja. Viszont ezt a felhatalmazást nem arra használom, hogy elvegyem a képviselők fizetését, meg elfogadjak olyan döntéseket, amiket normál állapotban nem tudnék elfogadni – ilyeneket fideszes polgármesterek csinálnak, hányinger, hogy kicsinyes politikai játszadozásokat folytatnak a veszélyhelyzet farvizén, amikor emberek élete forog kockán. Én ezzel a helyzettel nem akarok és nem fogok visszaélni, ezért szerdán egy órán keresztül egyeztettem az összes előterjesztést Láng Zsolt fideszes frakcióvezető úrral is. Előtte pedig a többséget adó frakciókkal és a független polgármesterekkel. Csak azokat a döntéseket hirdetjük ki a márciusi közgyűlés előterjesztései közül, amelyeket a közgyűlés is támogatott volna.

A kijárási korlátozás eljöhet Budapesten?

Minden korlátozó intézkedésről kiderült utólag, hogy indokolt volt.

Támogatná?

A magam részéről igen. Lehet, hogy ma már csak egy szimbolikus üzenete lenne, mert Budapesten gyakorlatilag megvalósul, ami egy ilyen kijárási tilalom kapcsán lehet. Azt el tudom képzelni, hogyha az emberek majd nehezebben viselik a bezártságot, akkor a városban most tapasztalható fegyelem oldódni fog. Akkor lehet egy ilyen intézkedésnek nyomatékosító hatása. Tartok tőle, hogy elkerülhetetlen lesz.

Valóban sokan maradnak otthon, viszont az így adódó többletfeladatokat az idősgondozásban, a szociális ellátásban az önkormányzatokra hagyta az állam. Hogy teljesítenek ebben a kerületek?

Erejükön felül, le a kalappal előttük. Ez egy elképesztő feladat, amiben mi annyit tudunk tenni, hogy a fővárosi cégekből átengedtünk embereket segíteni. Ez egy nagyon nehéz helyzet, aminél talán egy fokkal nehezebb az alapellátást biztosítani, hiszen a budapesti háziorvosok több mint fele 65 évnél idősebb, és őket a frontvonalról visszavonták. Ez is rámutat, hogy nem lehet ennyire elhanyagolni egy egészségügyi rendszert.

Van olyan kerület, ahol emiatt nem működik az ellátás?

Nem tudok ilyenről, de olyanról igen, ahol nagy gond volt újraszervezni. Még az elején vagyunk ennek a folyamatnak, és nehéz kiszámítani, hogy hova jutunk. Az elkövetkező hetekben, hónapokban akkor fog tudni az alap- és a járóbeteg-ellátás megfelelő szinten működni, ha a kerületek közösen gondolkodnak.

Mennyi időre rendezkedtek be a városházán erre a helyzetre?

Nem lehet tudni, hogy ez meddig tart. A járvány nyáron mérséklődni fog, és arra készülünk, hogy ősszel lesz egy második hullám.

Őszig érvényben lesznek a mostani korlátozások?

Addig kell érvényben tartani ezeket, amíg emberéletek múlnak rajtuk. Nem szeretnék tippelni. Nyárig ezek ki fognak tartani valamilyen szinten, lehet, nem abban a drákói szigorban, mint ahogy most látjuk. Azzal számolunk, hogy az egészségügyi védekezés alighanem kitart őszig. És a járvány után nehéz lesz a gazdasági következmények kezelése. Hosszú menetre készülünk.

Kiemelt kép: Ivándi- Szabó Balázs /24.hu
https://24.hu
Ezt olvassák mások:
Müller Cecília: Ha nem vagyunk betegek, a maszk viselése még káros is lehet
Az elmúlt 24 órában 261-re emelkedett a laboratóriumi vizsgálattal igazolt koronavírus-fertőz...
Varga Mihály: nem pénzkérdés a védekezés
Pozitív lett a tesztje, végzett magával az olasz nővér
Mindenkit fel fog hívni a kormány
  
Az Orbán törvényjavaslat elleni petíciót több mint 100 ezer ember írta alá
  
Müller Cecília "Valóban nagyon különböző minőségűek az áruk"
  
Több százezer hibás maszkot rendelt Hollandia Kínából
  
Egy idős nő holttestére bukkantak Budapesten
  
A királynő és férje is kiköltözött a palotából - Koronavírussal fertőzött II. Erzsébet egyik legközelebbi embere
  
Zenés videóval üzent Orbán: "Egyetlen magyar sincs egyedül"
  
Müller Cecília: fiatalok is megfertőződtek koronavírussal
  
3 millió maszk érkezett Budapestre vasárnap
  
A főváros külön szűrni fogja az egészségügyi dolgozókat
  
Élvezet végig nézni ahogy a rendőrök az autós üldözés után földre tepertek egy unokázós csalót
  
A járműiparban százezernél is több munkahely szűnhet meg a koronavírus-járvány miatt Németországban
  
Szijjártó: két különrepülőgép megy az Észak-Amerikában rekedt magyarokért a jövő héten
  
Müller Cecília: Az idősek segítője elsősorban a család legyen, majd az önkormányzatok
  
"A magyar katonáknak kiemelkedő szerepe van abban, hogy folyamatosan segítsék a magyar embereket ebben a nehéz helyzetben"
  
Dömötör Csaba: A kormány célja, hogy lassítsa a vírus terjedését, hogy az egészségügyi rendszer ne terhelődjön túl
  
EU képviselő: "a Fidesznek megint fontosabb volt Mészáros Lőrinc valamelyik cégét kitömni, mint kezelni a magyar családok helyzetét a járvány idején!
  
Németh Szilárd: "ha bármiben lehetek segítségükre, kérem forduljanak hozzám vagy munkatársaimhoz bizalommal"
  
Magyarország: más betegsége is volt a két elhunyt koronavírusos betegnek
  
Kérdéses hogy egyáltalán nyitva maradnak-e az autószalonok
  
Holnap erős hidegfront érkezik
  
A jó idő érkeztével egyre többen döntöttek úgy, hogy a hétvégét a Balatonon töltik
  
A magyar bankrendszer járvány idején is stabil
  
Orbán Viktor: Köszönjük a szolgálatot
  
Trump szerint továbbra sincs szükség karanténra az USA-ban
  
Észak-Koreai rakéta kísérlet: a Japán-tengerbe csapódott a lövedék
  
Egy magánszemély jelentette fel Mohács polgármesterét amiért azt állította hogy városa járványgócponttá vált
  
Hollandiában visszahívják a kórházakból a Kínából vett védőmaszkok felét, mert pocsék a minőségük
  
Kikapcsolták a Puskás Aréna díszkivilágítását - napi 7000 ezer forintos pluszköltséget jelentett
  
Snowden: a járvány alatti adatgyűjtés veszélyes is lehet
  
Visszaküldte a pályafelújításra kapott milliókat a magyar csapat
  
Orbán Viktor bejelentésének megfelelően hétfőtől minden kórházban kórházparancsnok segíti az intézmény működését
  
Koronavírus: két újabb halott Magyarországon
  
MESZK: előfordult, hogy az egyszer használatos maszk mellé vasalót kaptak az ápolók, hogy azzal fertőtlenítsék
  
Elkezdték kidobálni az emberek a felhalmozott ételeket
  
Európa szenved, Kína pedig már azt számolgatja, mennyivel nőhet a gazdaság
  
Újra üzembe helyezni a régi, nem használt lélegeztető gépeket
  
A koronavírus kimutatásában fontosak a CT-vizsgálatok is, sőt, megbízhatóbbak a teszteknél!
  
Ujhelyi: Orbán Viktor letagadja az uniós segítséget
  
Deutsch: A Magyarországhoz hasonló országokat is segítse az Európai Bizottság!
  
Elvileg semmi szükség nem volt Szijjártó közbenjárására ahhoz, hogy Lothar Matthaus visszatérhessen Magyarországra
  
Brazil elnök: néhányan meg fognak halni, ők meghalnak, ilyen az élet.
  
Hirtelen elvitték minden idők legnagyobb lottónyereményét
  
Bécs egészségügyi tanácsosa: az otthonmaradás sulykolásával az a hamis képzet alakulhat ki, hogy a vírus pár hét alatt eltűnik
  
Szlovákia megnyitotta a határait a kamionforgalom előtt - növekszik a fertőzöttek száma
  
A kórházparancsnokokat Pintér Sándor rendelheti ki, és ő irányítja őket
  
A Magyar Orvosi Kamara elnöke: Vihar előtti csend.
  
Müller Cecília: "kérem az egészségügyi dolgozókat, hogy érzékeny egészségügyi adatokat ne tegyenek közzé"
  
Szijjártó: A koronavírus elleni védekezésben hosszú távra kell berendezkedni
  
Zacher Gábor: Meg fogjuk oldani!
  
Arra kérik Müller Cecíliát hogy ne tegye taccsra a nemzetközi teherfuvarozást
  
Az agrárminiszter kinyittatná a bezárt piacokat
  
Észak-Koreában nem ismerik el, hogy felütötte volna fejét a járvány
  
Koronavírusban hunyt el a királyi család tagja
  
Kemény változtatásokat vezet be az Aldi a koronavírus miatt
  
Orbán 732 milliót csoportosított át egy egyházi iskola vívótermére
  
"Özönlöttek be, mint az őrültek" - volt olyan is, aki 60 kiló húst vitt
  
Valami történik: Ezrek torlódtak össze a lengyel-ukrán határon
  
A kijárási korlátozásokat megszegő polgárok 5000-től akár 500 ezer forintig terjedő büntetést is kaphatnak.
  
Felmérés: nőtt a Fidesz népszerűsége
  
Orbán nyilatkozott aztán jött a boltok ostroma
  
Szijjártó: a legfontosabb az emberek egészségének és életének védelme
  
Szijjártó: a legfontosabb az emberek egészségének és életének védelme
  
Rövid távon százezer, de akár kétszázezer ember is elveszítheti az állását, ugyanakkor hosszan tartó, éveken át fennmaradó munkanélküliségre nem számítanak
  
Gulyás Gergely bejelentette: 17 milliárd forintért vásárolták meg a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől
  
Az ENSZ emberi jogi szóvivője szerint Orbán lépése dermesztő hatással lesz a szólásszabadságra
  
Németország: a magyar miniszterelnök arra használja a járványt, hogy teljhatalmat szerezzen és aláássa a jogállamot
  
Megfertőződött a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinikájának két munkatársa
  
Oszd meg T is: az egészségügyi dolgozók tiszteletére volt fehér a Lánchíd péntek este!
  
Egy olaszországi jogsértés és 50 milliós büntetés: de hogy kerül a képbe Mészáros Lőrinc és Bayer József?
  
A kórházakban is megjelennek a katonák: gyógyításba nem szólnak bele, de lesz, amiben az ő szavuk dönt
  
Szijjártó különgéppel hozná haza azokat a magyarokat, akik utazni voltak Észak-Amerikában
  
Óriási az aggódás a kormánytisztviselők egészségéért: az államigazgatás működőképessége nélkülük veszélybe kerül
  
Tojás helyzet: a pánikvásárlás nem indokolt bár drágulás jön
  
Egy kiabáló férfi hozzávágott a mentőhöz egy üveget, majd elmenekült
  
A halálos áldozatok száma tizenegyre nőtt Magyarországon
  
Átfogó megállapodást kötött a kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház
  
Szijjártó emlékeztet: Három egymást követő választást nyertünk meg!
  
Magyar Nemzeti Bank: koronavírus-világjárvány ide vagy oda, idén bő 2 százalékkal nő a magyar gazdaság
  
919-en haltak meg ma a koronavírus miatt Olaszországban
  
Németország lépett: Mozgósítják a hadsereget
  
Mészáros Lőrinc felesége megjelent az Ozone TV-nél
  
Mészáros Lőrinc cukorgyárába öntik az állami milliárdokat, de még így sem nyereséges
  
Bezárt Mészáros Lőrinc összes szállodája
  
Vajna Timi : Jó dagadt lettem
  
Elmentek a görög–török határtól az Európába vágyó menekültek
  
Orbán érdeke, hogy beleégjen az emberek emlékeibe: az ellenzék nem állt a kormány mellé
  
Szijjártó: Felajánlottuk, hogy a Kárpátalján eddig finanszírozott munkálatokat egy évvel meghosszabbítjuk
  
Müller Cecília: Természetesen le lehet vinni a gyerekeket az utcára, kell a mozgás, futkossanak föl-alá
  
Közadakozásból vett magának a koronavírust kimutató gépet a berettyóújfalui kórház
  
Fejbe rúgtak egy biztonsági őrt Tatabányán
  
Hadházy: Évek óta törvénytelenül szerzik be a vírusteszteket
  
Szándékosan leköhögte az árut a boltban egy nő - 11 millió forintot érő árut kellett kidobni
  
Radikális döntés: Szabadjára engedték a járványt a svédek
  
Halogatod a hitel fizetést? - ezt jó ha tudod
  
A Decathlon feladta - az összes magyarországi boltját bezárja
  
A csúnya EU 2000 milliárd forintot küld a járvány elleni védekezésre
  
658 milliárd ment látványsportokra, 25 milliárd Felcsútra az államkassza helyett
  
A március 15-i alkalmat leszámítva az elmúlt hetekben egyszer se szólalt meg Áder János
  
Mészáros Lőrinc lánya a piac tisztességtelen befolyásolásáról írta szakdolgozatát
  
Pozitív a tesztje egy idősotthon több lakójának is Csongrád megyében
Szombaton egy, vasárnap reggel pedig újabb hét teszt eredménye lett pozitív a szentesi kórházban. Egy környékbeli idősotthon lakói fertőződtek meg. Koronavírusos lett a Nagymágocsi Kas...
  
Mindenkit fel fog hívni a kormány
A kormány telefonon is tájékoztat a kijárási korlátozásról - közölte vasárnap a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A kormány átfogó tájékoztató akciót indított annak érdek...
  
Az Orbán törvényjavaslat elleni petíciót több mint 100 ezer ember írta alá
A törvényjavaslat elleni petíciót több mint 100 ezer ember írta alá. Hétfőn dönt a Parlament a felhatalmazási törvény néven ismertté vált javaslatról, mellyel a kormány a veszélyhe...
  
Müller Cecília "Valóban nagyon különböző minőségűek az áruk"
"Az elmúlt napok rendelkezései szigorítások. Ezt jól véssék a fejükbe, nagyon fontos, hogy megértsük, ezek nem enyhítések" - közölte az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatój...
  
Több százezer hibás maszkot rendelt Hollandia Kínából
A holland hatóságok már elkezdték kiosztani a használhatatlan maszkokat, így most az 1,3 milliós tételnek csak egy részét tudták visszahívni. A holland egészségügyi hatóság olyan in...
  
Egy idős nő holttestére bukkantak Budapesten
A 24.hu számolt be arról, hogy holtan találtak egy idős asszonyt szombat késő este Budapesten a XIII. kerületben. Szombaton, késő este bukkantak rá a Felka utcai lakásában egy idős assz...
  
A királynő és férje is kiköltözött a palotából - Koronavírussal fertőzött II. Erzsébet egyik legközelebbi embere
Hátborzongató ami Angliában történik a járvány miatt, ráadásul most egy újabb koronavírussal fertőzött ember került ki a királynő mellől. Akárcsak Károly herceg, úgy II. Erzsébet...
  
Zenés videóval üzent Orbán: "Egyetlen magyar sincs egyedül"
Orbán Viktor egy megható, zenés videóban tájékoztatja a lakosokat, hogy kijárási korlátozást vezetnek be március 28-a és április 11-e között. A fontos üzenetet követően a magyar lako...
  
Müller Cecília: fiatalok is megfertőződtek koronavírussal
Lakatos Tibor rendőrezredes, az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóját azzal kezdte, hogy a kórházparancsnokok orvosi kérdésekben nem hoznak döntést, elsősorban a készletgazdál...
  
3 millió maszk érkezett Budapestre vasárnap
Szombatról vasárnapra virradó éjjel 3 millió 270 ezer darab arcmaszk érkezett Pekingből Budapestre – közölte a Wizz Air. A magyar kormány által a koronavírus-járvány elleni védekezés...
  
A főváros külön szűrni fogja az egészségügyi dolgozókat
A budapesti egészségügyben, illetve szociális ellátásban dolgozók koronavírussal kapcsolatos szűréséről állapodott meg a Fővárosi Önkormányzat egy magánlaborral – közölte vasárn...
  
Élvezet végig nézni ahogy a rendőrök az autós üldözés után földre tepertek egy unokázós csalót
Nem sokáig örülhetett a zsákmányának az a 31 éves unokázós csaló, aki több, mint másfél millió forintot csalt ki pár nappal ezelőtt egy idős férfitől Isaszegen. A Pest megyei nyomoz...
  
A járműiparban százezernél is több munkahely szűnhet meg a koronavírus-járvány miatt Németországban
Drasztikus létszám-leépítést vár a német autóiparban a koronavírus-járvány következményei miatt a CAR járműipari kutatóintézet igazgatója. Az új autók iránti kereslet az idé...
  
Szijjártó: két különrepülőgép megy az Észak-Amerikában rekedt magyarokért a jövő héten
Két különrepülőgép megy az Észak-Amerikában rekedt magyarokért a jövő héten - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter péntek este a közösségi oldalán. Szijjártó Péter ...
  
Müller Cecília: Az idősek segítője elsősorban a család legyen, majd az önkormányzatok
A szombattól hatályos kijárási korlátozással szintet lépett a járvány elleni védekezés - jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős ...
  
"A magyar katonáknak kiemelkedő szerepe van abban, hogy folyamatosan segítsék a magyar embereket ebben a nehéz helyzetben"
A rendőrséggel együttműködve a Magyar Honvédség Katonai Rendészeti Központ katonái segítik a kijárási korlátozás betartását 2020. március 28-án reggel 8 órától. A 2020. március...
  
Dömötör Csaba: A kormány célja, hogy lassítsa a vírus terjedését, hogy az egészségügyi rendszer ne terhelődjön túl
A koronavírus-járvány neheze csak most jön, amikor a csoportos megbetegedések szakaszát minden bizonnyal felváltják a tömeges megbetegedéseké - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlam...
  
EU képviselő: "a Fidesznek megint fontosabb volt Mészáros Lőrinc valamelyik cégét kitömni, mint kezelni a magyar családok helyzetét a járvány idején!
Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerint kétezer milliárd forintnyi brüsszeli forrás és támogatási eszköz áll Magyarország rendelkezésére, amit a koronavírus elleni védeke...
  
Németh Szilárd: "ha bármiben lehetek segítségükre, kérem forduljanak hozzám vagy munkatársaimhoz bizalommal"
Németh Szilárd: "ha bármiben lehetek segítségükre, kérem forduljanak hozzám vagy munkatársaimhoz bizalommal" A kormány március 28-ától egész Magyarország területére - így Csepelre ...
  
Magyarország: más betegsége is volt a két elhunyt koronavírusos betegnek
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 408-ra nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma, és meghalt két idős, alapbetegségekkel...
  
Kérdéses hogy egyáltalán nyitva maradnak-e az autószalonok
A Népszava szerint a koronavírus-járvány, valamint a szigorodó európai uniós szabályok miatt komoly drágulásra lehet számítani az autópiacon, de az is kérdéses, hogy egyáltalán nyitva...
  
Holnap erős hidegfront érkezik
Ma még többnyire napos lesz az idő, néhol egy-egy zivatar kialakulhat. A maximum hőmérséklet 19 fok körül lesz, holnap azonban erős hidegfront érkezik - írja előrejelzésében a Köpönye...
  
A jó idő érkeztével egyre többen döntöttek úgy, hogy a hétvégét a Balatonon töltik
A jó idő érkeztével egyre többen döntöttek úgy, hogy a hétvégét a Balatonon töltik, így az ebben az időszakban nem megszokott forgalom jelent meg a tóparton. A nyugdíjasok mellett az a...
  
A magyar bankrendszer járvány idején is stabil
A magyar bankrendszernek magas a tőkeellátottsága, stabilan működik, a járvány korábbi szakaszában a lakosság részéről jelentkező nagyobb készpénzigényt is tudta kezelni - mondta Kov...
  
Orbán Viktor: Köszönjük a szolgálatot
A koronavírus-veszélyhelyzet 17. napján az egészségügyi dolgozóknak mondott köszönetet a miniszterelnök a Facebookon. Orbán Viktor a tiszteletükre fehér díszvilágítást kapott Lánchí...
  
Trump szerint továbbra sincs szükség karanténra az USA-ban
Donald Trump szigorú utazási korlátozásokat vezetne be New Yorkban, New Jerseyben és Connecticutban, az intézkedésekről azonban a tagállamok kormányzóinak kell döntenie. A három állam k...
  
Észak-Koreai rakéta kísérlet: a Japán-tengerbe csapódott a lövedék
Észak-Korea azonosítatlan lövedéket lőtt ki vasárnap az ország keleti partjáról a Japán-tenger irányába - jelentette be a dél-koreai hadsereg vezérkara, a japán védelmi minisztérium ...
  
Egy magánszemély jelentette fel Mohács polgármesterét amiért azt állította hogy városa járványgócponttá vált
Feljelentés alapján nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés miatt Mohács polgármestere ellen a város rendőrsége, erősítette meg a Pécsi Újság értesüléseit kérdésünkre a Bara...
  
Hollandiában visszahívják a kórházakból a Kínából vett védőmaszkok felét, mert pocsék a minőségük
Hollandia is - a többi európai országhoz és Magyarországhoz hasonlóan - Kínából igyekszik beszerezni olyan védőeszközöket, amelyek megóvják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus...
  
Kikapcsolták a Puskás Aréna díszkivilágítását - napi 7000 ezer forintos pluszköltséget jelentett
Novemberi megnyitása után teljes díszkivilágítással jelent meg a pesti látképben a többnyire üresen álló Puskás Aréna, de a napokban elsötétült a 140 milliárdos létesítmény. Az e...
  
Snowden: a járvány alatti adatgyűjtés veszélyes is lehet
Komoly adatvédelmi aggálynak adott hangot Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező informatikus, miután több országban is adatokat kez...
  
Visszaküldte a pályafelújításra kapott milliókat a magyar csapat
Nagyszerű gesztust tett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei harmadosztály Szamos csoportjában szereplő Penyige SE focicsapata. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a klub még decemberben kapott a...
  
Orbán Viktor bejelentésének megfelelően hétfőtől minden kórházban kórházparancsnok segíti az intézmény működését
Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően hétfőtől minden kórházban kórházparancsnok segíti az intézmény működését és az egészségügyi készletek védelmét...
  
Koronavírus: két újabb halott Magyarországon
408-ra nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt két újabb idős beteg – közölte vasárnap reggel a kormány tájékoztató honlapja. Szombaton összesen 343 regisztr...
  
MESZK: előfordult, hogy az egyszer használatos maszk mellé vasalót kaptak az ápolók, hogy azzal fertőtlenítsék
A Medicalonline-nak adott interjút Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) általános alelnöke, aki többek között arról beszélt, hogy a kamara március 20-án...
  
Elkezdték kidobálni az emberek a felhalmozott ételeket
Kukás fotók jelentek meg a közösségi oldalakon. Hogy milyen élelmiszerből mennyit érdemes betárazni a nehéz időkre, arról sok írás, ajánlás született az elmúlt hetekben; mint ahogy...
  
Európa szenved, Kína pedig már azt számolgatja, mennyivel nőhet a gazdaság
Kína a világjárvány ellenére nyitott globális gazdaságot akar – ezt hangsúlyozta Hszi Csinping elnök, aki Pekingből vett részt azon a videokonferencián, melyet a G20 állam- és kormány...
  
Újra üzembe helyezni a régi, nem használt lélegeztető gépeket
A világ legnagyobb lélegeztetőgép-gyártója szerint nem tud leszállítani annyi gépet, amennyit kérnek tőle. Interjút adott a Spiegelnek Stefan Dräger, a világ legnagyobb lélegeztetőgé...
  
A koronavírus kimutatásában fontosak a CT-vizsgálatok is, sőt, megbízhatóbbak a teszteknél!
Kézikönyvet adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a koronavírus okozta fertőzések megelőzéséről és terápiájáról. Ebben összefoglalják azokat a szabályokat is, amik alapján ...
  
Ujhelyi: Orbán Viktor letagadja az uniós segítséget
Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerint kétezer milliárd forintnyi brüsszeli forrás és támogatási eszköz áll Magyarország rendelkezésére, amit a koronavírus elleni védeke...
  
Deutsch: A Magyarországhoz hasonló országokat is segítse az Európai Bizottság!
A Fidesz–KDNP európai parlamenti (EP-) képviselői olyan további javaslatokat sürgetnek az Európai Bizottságtól (EB), amelyek a magyarországihoz hasonló helyzetben lévő országoknak is se...
  
Elvileg semmi szükség nem volt Szijjártó közbenjárására ahhoz, hogy Lothar Matthaus visszatérhessen Magyarországra
Szijjártó külügyminiszter segített abban a másfél évtizede Budapesten élő Lothar Matthausnak, a magyar futballválogatott volt szövetségi kapitányának, hogy a német exfocista kalandos ...
  
Brazil elnök: néhányan meg fognak halni, ők meghalnak, ilyen az élet.
Jair Bolsonaro brazil elnök szerint Sao Paolo kormányzója politikai indokból manipulálja a koronavírus áldozatainak számát, írja a Reuters. A járvány kapcsán elég durva belharc alakult k...
  
Hirtelen elvitték minden idők legnagyobb lottónyereményét
Hosszú idő után ötös volt a lottón, a rekordnyereménynek számító 6,431 milliárd forintot ezzel az öt számmal nyerte meg valaki: 20, 33, 39, 50, 64....
  
Bécs egészségügyi tanácsosa: az otthonmaradás sulykolásával az a hamis képzet alakulhat ki, hogy a vírus pár hét alatt eltűnik
Az osztrák fővárosban jelenleg 678 koronavírus-fertőzöttet tartanak számon. Noha Bécsben majdnem kétmilliónyian élnek, ez feleannyi, amennyi esetet a hétszázezer lakosú Tirol tartományb...
  
Szlovákia megnyitotta a határait a kamionforgalom előtt - növekszik a fertőzöttek száma
Szlovákia elkezdett nagyobb számban tesztelni: megugrott a fertőzöttek száma. Szombaton délelőtt tíz órától Szlovákia ismét megnyitotta - előző nap lezárt - közúti határait a 7 és...
  
A kórházparancsnokokat Pintér Sándor rendelheti ki, és ő irányítja őket
A kórházparancsnok orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot és nem hozhat döntést, de a járványveszéllyel összefüggő szabályok betartására és az egészségügyi készlet (felszer...
  
A Magyar Orvosi Kamara elnöke: Vihar előtti csend.
Tudjuk, érezzük, mi jön, de pánikhangulatot nem érzek a kollégák között. Inkább feszült várakozást. Vihar előtti csend.” - mondta Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara elnöke. A korm...
  
Müller Cecília: "kérem az egészségügyi dolgozókat, hogy érzékeny egészségügyi adatokat ne tegyenek közzé"
Az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján többször is előkerült az egészségügyiben dolgozók adatszolgáltatása a nyilvánosság felé. Egy esztergomi lap például arról kérdezt...
  
Szijjártó: A koronavírus elleni védekezésben hosszú távra kell berendezkedni
A koronavírus elleni védekezésben hosszú távra kell berendezkedni, ez már beigazolódott, és a hosszú távú védekezést több területen kell végrehajtani – közölte a külgazdasági és...
  
Zacher Gábor: Meg fogjuk oldani!
Köszöni, jól van, csak egy kicsit fáradtnak érzi magát 36 óra ügyelet után Zacher Gábor toxikológus, aki a karanténon kívüli idejét munkával és futóedzéssel tölti. A ismert orvost ...
  
Arra kérik Müller Cecíliát hogy ne tegye taccsra a nemzetközi teherfuvarozást
Arra kéri Müller Cecília tisztifőorvost a Nit Hungary, azaz a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, hogy ne tegye taccsra a nemzetközi teherfuvarozást. A tisztifőorvos csütört...
  
Az agrárminiszter kinyittatná a bezárt piacokat
A koronavírus-járvány miatt bezárt piacoknak a szabályok szigorú betartása mellett történő újranyitására szólította fel az érintett települések polgármesterét az agrárminiszter sz...
  
Észak-Koreában nem ismerik el, hogy felütötte volna fejét a járvány
A világon 195 országában már megjelent a koronavírus, ám Észak-Koreában még mindig nem ismerik el, hogy felütötte volna fejét a járvány. Az észak-koreai helyzetről az index.hu írt bes...
  
Koronavírusban hunyt el a királyi család tagja
86 éves korában koronavírus-fertőzés következtében pénteken elhunyt Bourbon-parmai Mária Terézia spanyol hercegnő - írja a Daily Mail. Mária Terézia hercegnő halálhírét testvére, S...
  
Kemény változtatásokat vezet be az Aldi a koronavírus miatt
Változtatásokat vezet be az Aldi a koronavírusra való tekintettel. Az Aldi országos ügyvezető igazgatójának közleményét osztották meg az áruház Facebook-oldalán. A közleményből ki...
  
Orbán 732 milliót csoportosított át egy egyházi iskola vívótermére
Fontossági sorrend. A kifizetésekhez kapcsolódó kincstári díjakkal együtt 732 millió forintot csoportosított át a kormány a költségvetésben az egyházi beruházások támogatására szo...
  
"Özönlöttek be, mint az őrültek" - volt olyan is, aki 60 kiló húst vitt
A koronavírus-járvány európai megjelenése után jelentősen megnőtt az áruházláncok forgalma, ez pedig a bolti dolgozóknak plusz fizikai és szellemi terheléssel jár. Ráadásul a boltokba...
  
Valami történik: Ezrek torlódtak össze a lengyel-ukrán határon
Miután Kijevben bejelentették, hogy a külföldön maradt ukrán állampolgárok előtt is lezárják az ország határait, ezrek gyűltek össze az egyik lengyel-ukrán határátkelőnél. Az ember...
  
A kijárási korlátozásokat megszegő polgárok 5000-től akár 500 ezer forintig terjedő büntetést is kaphatnak.
Látványosan csökkent a forgalom a közösségi közlekedésben, és ez jó hír – ezzel kezdte a beszámolóját Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az...
  
Felmérés: nőtt a Fidesz népszerűsége
Öt éve nem volt ilyen alacsony a kormánnyal elégedetlenek aránya, a Publicus Intézet Népszava számára készített felmérése során a válaszadók 38 százaléka szerint teszi rosszul a korm...
  
Orbán nyilatkozott aztán jött a boltok ostroma
Sajátos módon egybeesik a Magyarországon indult bevásárlási roham kezdte azzal a nappal, március 13-ával, amikor Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy bezárják az iskolákat - ír...
  
Szijjártó: a legfontosabb az emberek egészségének és életének védelme
Szombaton pedig 27 tonnányi védőfelszerelés érkezik, szintén Kínából. A koronavírus elleni védekezésben hosszú távra kell berendezkedni, ez már beigazolódott, és a hosszú táv...
  
Szijjártó: a legfontosabb az emberek egészségének és életének védelme
Szombaton pedig 27 tonnányi védőfelszerelés érkezik, szintén Kínából. A koronavírus elleni védekezésben hosszú távra kell berendezkedni, ez már beigazolódott, és a hosszú távú v...
  
Rövid távon százezer, de akár kétszázezer ember is elveszítheti az állását, ugyanakkor hosszan tartó, éveken át fennmaradó munkanélküliségre nem számítanak
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint a koronavírus-járvány kezdete óta százszorosára nőtt az érdeklődés egy-egy betöltetlen kereskedelmi, száll...
  
Gulyás Gergely bejelentette: 17 milliárd forintért vásárolták meg a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől
Több mint 17 milliárd forintért vásárolta meg az állami MVM a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől, aki hatalmasat kaszált az üzleten. Lezárták a Mátrai Erőművel kapcsolatos tranzak...
  
Az ENSZ emberi jogi szóvivője szerint Orbán lépése dermesztő hatással lesz a szólásszabadságra
Nemzetközi sajtószemle, 2020. március 28. Politico A Bizottság megvizsgálja, hogy a koronavírus válság kapcsán kidolgozott magyar jogszabály összhangban áll-e a jogállami normákkal és...
  
Németország: a magyar miniszterelnök arra használja a járványt, hogy teljhatalmat szerezzen és aláássa a jogállamot
Nemzetközi sajtószemle, 2020. március 28. Politico A Bizottság megvizsgálja, hogy a koronavírus válság kapcsán kidolgozott magyar jogszabály összhangban áll-e a jogállami normákkal és...
  
Megfertőződött a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinikájának két munkatársa
Második koronavírustesztje eredményét várja a Semmelweis Egyetem (SE) I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyik alkalmazottja. A klinika neve elhallgatását kérő munkatársa a Qubitnek ...
  
Oszd meg T is: az egészségügyi dolgozók tiszteletére volt fehér a Lánchíd péntek este!
Péntek este fehér díszkivilágítást kapott a Lánchíd. A fővárosi önkormányzattól a kérdésünkre elmondták, az egészségügyi dolgozók tiszteletére kapott a híd különleges kivilá...
  
Egy olaszországi jogsértés és 50 milliós büntetés: de hogy kerül a képbe Mészáros Lőrinc és Bayer József?
Egy olaszországi ügylet miatt került bajba a CIG. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 millió forint bírságot szabott ki a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-re (CIG EMABIT) a ke...
  
A kórházakban is megjelennek a katonák: gyógyításba nem szólnak bele, de lesz, amiben az ő szavuk dönt
A feladatra olyan szakembereket keresnek, akiknek lehetőleg van katasztrófa orvostani végzettsége is. A gyógyításba nem szólnak bele, de lesz, amiben az ő szavuk dönt. Amikor pénteki rá...
  
Szijjártó különgéppel hozná haza azokat a magyarokat, akik utazni voltak Észak-Amerikában
Két különrepülőgép megy az Észak-Amerikában rekedt magyarokért a jövő héten – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter péntek este a közösségi oldalán. Szijjártó Péte...
  
Óriási az aggódás a kormánytisztviselők egészségéért: az államigazgatás működőképessége nélkülük veszélybe kerül
Azt írták, az államigazgatás működőképessége kerül veszélybe, ha nem lép. Most. A kormánytisztviselők jelentős részének képviseletében a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsé...
  
Tojás helyzet: a pánikvásárlás nem indokolt bár drágulás jön
Nem kell aggódnia a magyar vásárlóknak, hogy a koronavírus okozta krízishelyzet miatt nem kerül friss hazai tojás a húsvéti asztalra, mivel a tojástermelés folyamatos, és az áruházlánc...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum