Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
A főpolgármester szerint őszig eltarthatnak a koronavírus elleni intézkedések, ami sok száz milliárdos lukat üthet az önkormányzati szektoron

A főpolgármester szerint őszig eltarthatnak a koronavírus elleni intézkedések, ami sok száz milliárdos lukat üthet az önkormányzati szektoron. Szerinte nem tehetünk mást, mint drukkolunk a kormánynak, hogy sikeresen védekezzen a járvány ellen, de akadályozza az együttműködést, hogy a Főpolgármesteri Hivatalt sem látják el információval. A kijárási korlátozás szerinte elkerülhetetlen lesz.

Mit lehet tudni a budapesti koronavírus-helyzetről?

Elindítottuk azokat a beszerzéseket, amelyek révén orvosi védőeszközökkel tudjuk ellátni a város működtetésben kulcsszerepet játszó cégek dolgozóit, a szociális intézményeket, és a kerületek igényeit is szeretnénk kielégíteni. Azon vagyunk, hogy a budapestieknek is tudjunk adni. Remélem, hogy az első maszkok után napokon belül újabb szállítmányokat fogadhatunk. Minden nap felmérjük azt, hogy a legfontosabb közszolgáltatásokat végző cégeinknél mi a helyzet. Egyelőre úgy látjuk, hogy komoly erőfeszítések árán, de hosszú távon fenn tudjuk tartani az elvárható szolgáltatási színvonalat.

Az operatív törzs nem ad ki területi adatokat a járvány elterjedtségéről. Ön lát a fővárosra vonatkozóan ilyen számokat?

Nem. Nem állítom, hogy a szerintem joggal elvárható informáltsági szinttel rendelkezne a Főpolgármesteri Hivatal. Az információáramlás egyoldalú: mi kérdezünk, de válaszokat ritkán kapunk.

Kit kérdeznek?

Mindenkit. Kormányt, operatív törzset, kormányhivatalt.

És sehonnan nem jön semmi információ?

Épp ezekben a percekben kaptam választ a kormányhivataltól. De ezzel együtt is a főpolgármester ma pont annyira informált hivatalos csatornákon a járványhelyzetről, mint bármely sokat olvasó budapesti polgár. Nem könnyíti meg a budapesti védekezést, hogy híján vagyunk az információknak.

Mennyire méltányolható helyzet, hogy az ország lakosságának közel ötöde lakik Budapesten, a főpolgármestert mégsem hívják meg az operatív törzsbe, és máshol sem informálják a járványhelyzetről?

Mit mondjak erre? Tudjuk, hogy a nagyvárosok a legveszélyeztetettebb helyek, ezért korábban azon gondolkoztam, hogy beülök a sajtótájékoztatókra, ahol legalább tudok kérdezni. Amikor már nagyon szükségem van információra, akkor felhívom Gulyás miniszter urat, aki mindig visszahív. Megértem, hogy mindenkinek ezer dolga van, és nincs kapacitás az én hivatalos leveleimre gyorsan válaszolni, belegondolni sem merek a másik lehetőségbe, hogy tudniillik nincsenek válaszok. Csak egyet tudok mondani: a fővárosi önkormányzat egy emberként oda akar állni a kormány mellé a budapesti védekezés ügyében.

Hogy tudnak így hatékonyan védekezni?

Elemzünk, egyeztetünk, szakértőkkel konzultálunk és a saját fejünk után megyünk, reméljük, hogy jó irányba. Az első perctől az volt a hozzáállásunk, hogy soha nem megyünk annál tovább, mint amit a kormány kér, viszont azt azonnal meglépjük. Próbálunk a sorok között olvasva felkészülni ezekre. Nem egy ideális helyzet, és akkor finoman fogalmaztam.

Korábban azt írta, hogy „drámaian növekedni fog a megbetegedések száma”, de nyugtatott is, hogy a fővárosi vezetés pontosan tudja, hogy mit kell tenni. Az eddig elmondottakon túl mit tudnak tenni?

Egy tudás biztos: a személyes kontaktusokat kell visszaszorítani. Utólag minden korlátozó intézkedésről kiderült, hogy későn születtek meg. Még mielőtt a kormány meghozta volna a rendeletét a százfős rendezvények tilalmáról, mi már elkezdtük a színházak, a mozik, és az összes intézményünk bezárását. A kerületi polgármesterek is azon az állásponton voltak – ellenzékiek és kormánypártiak egyaránt –, hogy az iskolák bezárása is helyes lépés. Ezekkel persze elhúzzuk a válságot, de életeket menthetünk meg, hiszen sokan okkal aggódunk azon, hogy mit bír el a magyar egészségügyi ellátás, mert ez a járvány még a miénknél fejlettebb egészségügyi rendszereket is próbára teszi.

Ugyan a kórházak fenntartói már nem az önkormányzatok, de van rálátása, hogy a budapesti kórházak mennyire vannak jelenleg túlterhelve?

Hivatalosan nem tudom, informálisan van erről egy képünk, próbálunk tájékozódni. Joggal aggódunk, de nem szeretnék ezen a helyzeten azzal nehezíteni, hogy úgy csinálok, mint aki pánikol. Minden segítség elkél majd. A magunk részéről azon dolgozunk, hogy a kerületek által fenntartott alapellátás és a járóbeteg-ellátás a lehető legtöbb terhet le tudja venni a kórházakról. Békeidőben is ez lenne a stratégiánk, a kampányom óta tartom, hogy az egyik legfontosabb téma a kerületi egészségügyi rendszer fejlesztése. Az élet durván visszaigazolta, hogy ez a helyes politika. Sajnálom, hogy így lett a napnál is világosabb, hogy az egészségügyre fordított pénz nagyon megtérülő beruházás.

Volt korábban egy megállapodás a kormánnyal, hogy az atlétikai vb-re épülő stadionért cserébe 50 milliárdot fog utalni a kormány öt részletben egészségügyi fejlesztésre Budapestnek. Megérkezett a 2020-ra szánt első 10 milliárd?

Nincs még ott az önkormányzatok számláján, de van róla kormánydöntés, és elindult a támogatási szerződések aláírása is. A főváros kap 2 milliárd forintot a daganatos megbetegedések várólistáinak a megszüntetésére, a maradékból a kerületek befutott igényeit finanszírozzuk. De minden terv, ami papíron volt, az már nincs: a válsághelyzet előtt leírt számok mára érvénytelenné váltak.

Akkor mégsem lesz minden kerületben CT, hanem átcsatornázódik ez a pénz járvány elleni védekezésre?

Ha valamikor, hát most derült ki, mennyire fontos, hogy minden kerületben legyen minőségi diagnosztikai eszköz és hozzá elég orvos. De mi úgy számolunk, hogy

az önkormányzati rendszeren ez a válság nagyjából egy sok száz milliárdos lukat fog ütni, ide számítva a védekezési költségeit és a gazdasági recessziót is.

Ez a döbbenetes szám sok korábbi tervet kiradíroz. Viszont azt, amit a kampányban és a megválasztásom óta képviseltem, hogy az emberi élet és az egészség a mi politikánk lényege, brutálisan visszaigazolták az elmúlt hetek és hónapok történései. Egy új világrendnek kell kialakulnia, amiben az összes erőforrásunkat, gondolatunkat újra kell értelmezni: ennek a fókuszába az emberi élet törékenységét és az egészségügy fontosságát kell állítani.

Két hete azt írta a Facebookon, hogy egyre kétségbeesettebb üzeneteket kapnak egészségügyi és szociális területen dolgozóktól, hogy nincs védőfelszerelés, nincs maszk. Azóta javult a helyzet?

Hála istennek a kormány erőfeszítései is sikeresek voltak, és javult a helyzet. Szeretnék nagyon méltányos lenni, szerintem mindenki annak drukkoljon, hogy a védekezésben résztvevő szereplők közül mindenki sikeres legyen. Most van egy pillanat, amikor ezeket a védőfelszereléseket be lehet szerezni, de hamarosan az Egyesült Államokban is ki fog törni a pánik, és Amerika elképesztő mértékben rá fog tenyerelni a világ erőforrásaira, és gyakorlatilag az összes kapacitást fel fogja vásárolni Kínában. Most mindent meg kell venni, ami csak létezik, mert nem tudjuk, mi lesz két hét múlva. Mi az első szállítmánnyal el tudtuk látni az intézményeinket, és a kerületek is próbálkoznak.

Egy sok száz milliárdos lyukról már volt szó az önkormányzati rendszerben. Ebből mennyi jut a budapesti büdzsére?

Most az emberéletekért küzdünk, ilyenkor nem számolgatunk, remélem minden mostani becslés túlzó. De nem is számokról, hanem emberi sorsokról van szó. Százezrekről, akik elveszítették, vagy elveszíthetik a munkájukat. És ez itt Budapesten hatalmas problémákat okozhat, hiszen azok a szektorok, amiket különös erővel érintett a válság, Budapesten foglalkoztatnak a legtöbb embert. Akár a turizmus, akár a szolgáltatások, a vendéglátóipar, a kiskereskedelem inkább nagyvárosokban koncentrálódnak. Ha jobban akarjuk kezelni a válságot, mint 2008-ban, akkor nem a gazdasági teljesítményt folyamatosan blokkoló és óriási társadalmi károkat okozó megszorítások kellenek, hanem egy óriási benzinfröccs a gazdaság motorjának.

Budapest bevételeinek körülbelül 70 százaléka származik a helyi iparűzési adóból. Ha ez kiesik, akkor a kormány segítségére vár a főváros, hogy ne menjen csődbe?

Főpolgármesterként is azt mondom, hogy ezt nem lehet Budapest-specifikusan nézni, az egész önkormányzati szektorban brutális kiesések lesznek. Ma nem hozhatunk olyan döntéseket, amelyek a profitot, a gazdasági érdekeket fontosabbnak tartják, mint az emberéleteket vagy a társadalom szövetét. Remélem, hogy ez a válság felülírja azt a gondolkodást, hogy a társadalom van a gazdaságért. A nagy túrót, ez pont fordítva kell, hogy legyen! Főpolgármesterként elmondhatom ugyanazt, amit pártpolitikusként százszor elmondtam: az alapjövedelem pontosan arról szól, hogy egy rendkívül bizonytalan világban élünk, és ebben ad némi biztonságot. A kiközvetített munkavállalókat például, mint egy zsák krumplit, úgy rakták ki a munkahelyeikről. Elképesztően kegyetlen a piac logikája.


A már beütemezett nagyberuházásokkal mi lesz? Például a Lánchíd és a 3-as metró felújításának elvileg idén kellene megtörténnie.

Az iparűzési adó visszaesése főleg a jövő évi költségvetésben fog meglátszani. Nem vagyok nagy híve annak a gazdaságpolitikának, ami az állami beruházásoktól várja a felpörgetést, de az értelmes önkormányzati beruházásoknak lehet szerepük a gazdaság talpra állításában. Mondom ezt a mai tudásom alapján, amikor csak reménykedünk a járvány relatíve gyors legyőzésében. Ma a 3-as metró felújítása nincs veszélyben, és az ehhez kapcsolódó beruházások – például a pesti fonódó villamoshálózat fejlesztése, ami a metrópótláshoz kell – sincsenek veszélyben. A Lánchíd felújításának közbeszerzési dokumentációja folyamatban van: teszteljük a piacot, de lehet, hogy ezt nem tudjuk elindítani idén.

A BKV-t tudják finanszírozni? Eddig is problémás volt, most pedig alig van valaki a járműveken.

A BKV kihasználtsága körülbelül a tizedére esett vissza, de a kapacitásokat fenn kell tartanunk, A veszteség több tízmilliárdra rúghat, függően a válság hosszától. De nekünk minden lehetséges módon védeni kell a munkavállalóinkat. Nem a munkavállalóink bérén próbáljuk meg kihordani ezt a válságot, mert ha nem marad az embereknél a jövedelem, akkor nem lesz kereslet, és nem lesz gazdasági kilábalás. Egy ilyen helyzetben iszonyatosan felértékelődnek azok az emberek – a tömegközlekedésben, a hulladékszállításban, az idősgondozásban és a hajléktalanellátásban dolgozók –, akik hétköznapi hősökként viszik a hátukon ezt a várost, meg ezt az országot. Ha valaki megment minket, akkor azok az egészségügyi dolgozók lesznek azok, akiket nem csak az elmúlt tíz év, hanem az elmúlt harminc év politikája nem sokra tartott.

Nemrég arról írt, hogy „nincs itt az ideje, hogy túl sokáig mérlegeljük: mennyire bízunk meg a kormányban”. A felhatalmazási törvény, és annak parlamenti vitájának fényében ezt még mindig tartja?

Gondoljunk bármit erről a kormányról, magától értetődő, hogy az ország akkor fogja a válságot kihordani, ha a védekezésben a kormány sikeres. Mindenkinek az a dolga, hogy drukkoljon a kormány sikerének. A kormány persze megnehezíti, hogy drukkoljanak neki, és a magam részéről végtelenül szomorú vagyok, hogy ebben az ügyben nem sikerült a politikának megüzennie azt, hogy együtt kell működnünk. Az egy nehezen megemészthető helyzet, hogy azt várjuk az emberektől, hogy működjenek együtt, ezt kérjük tőlük éjjel-nappal, majd a politikai elit megint képtelennek mutatkozik az együttműködésre. Ha valamikor, hát most, amikor tényleg emberéletekről van szó, most kellene példát mutatni, a fenébe is. A felelősség ebben egyenlőtlenül oszlik meg, és az ellenzék helyesen kérte, hogy legalább időbeli korlát legyen a felhatalmazási törvényben, hiszen a demokratikus hatalom lényege, hogy mindig van valamilyen korlátja.

Parlamenti képviselőként nem szavazta volna meg ön sem?

Nem sajnálom, hogy nem kell erről szavaznom. Mert egyrészt világos, hogy a rendkívüli helyzetben rendkívüli döntésekre van szükség a kormány részéről, másrészt a kormányoldal egy csapdát ásott az ellenzéknek, megértem, hogy nem akartak ebbe belegyalogolni. Nem látom indokát, miért ne lehetne a 90 napos időkorlátot törvénybe iktatni.

De ha ez a helyzet marad, ha a kormány továbbra sem akar konszenzussal dönteni, akkor ezzel a többletfelelősséget is magára vállalja. És ezzel a többletfelelősséggel egyszer, a járvány végén, el is kell majd számolnia.

Nem akar állást foglalni, pedig Gulyás Gergely és Dömötör Csaba rögtön azzal érvelt, hogy a főpolgármester is rendeleti úton kormányoz, a közgyűlés összehívása nélkül.

Látja, erről beszélek, amikor az együttműködés képtelenségét említem. Mert hát hogyan lenne közgyűlés, amikor a Fidesz által 2011-ben elfogadott katasztrófavédelmi törvény explicit kimondja: veszélyhelyzetben a Fővárosi Közgyűlés hatáskörét a főpolgármester gyakorolja. Viszont ezt a felhatalmazást nem arra használom, hogy elvegyem a képviselők fizetését, meg elfogadjak olyan döntéseket, amiket normál állapotban nem tudnék elfogadni – ilyeneket fideszes polgármesterek csinálnak, hányinger, hogy kicsinyes politikai játszadozásokat folytatnak a veszélyhelyzet farvizén, amikor emberek élete forog kockán. Én ezzel a helyzettel nem akarok és nem fogok visszaélni, ezért szerdán egy órán keresztül egyeztettem az összes előterjesztést Láng Zsolt fideszes frakcióvezető úrral is. Előtte pedig a többséget adó frakciókkal és a független polgármesterekkel. Csak azokat a döntéseket hirdetjük ki a márciusi közgyűlés előterjesztései közül, amelyeket a közgyűlés is támogatott volna.

A kijárási korlátozás eljöhet Budapesten?

Minden korlátozó intézkedésről kiderült utólag, hogy indokolt volt.

Támogatná?

A magam részéről igen. Lehet, hogy ma már csak egy szimbolikus üzenete lenne, mert Budapesten gyakorlatilag megvalósul, ami egy ilyen kijárási tilalom kapcsán lehet. Azt el tudom képzelni, hogyha az emberek majd nehezebben viselik a bezártságot, akkor a városban most tapasztalható fegyelem oldódni fog. Akkor lehet egy ilyen intézkedésnek nyomatékosító hatása. Tartok tőle, hogy elkerülhetetlen lesz.

Valóban sokan maradnak otthon, viszont az így adódó többletfeladatokat az idősgondozásban, a szociális ellátásban az önkormányzatokra hagyta az állam. Hogy teljesítenek ebben a kerületek?

Erejükön felül, le a kalappal előttük. Ez egy elképesztő feladat, amiben mi annyit tudunk tenni, hogy a fővárosi cégekből átengedtünk embereket segíteni. Ez egy nagyon nehéz helyzet, aminél talán egy fokkal nehezebb az alapellátást biztosítani, hiszen a budapesti háziorvosok több mint fele 65 évnél idősebb, és őket a frontvonalról visszavonták. Ez is rámutat, hogy nem lehet ennyire elhanyagolni egy egészségügyi rendszert.

Van olyan kerület, ahol emiatt nem működik az ellátás?

Nem tudok ilyenről, de olyanról igen, ahol nagy gond volt újraszervezni. Még az elején vagyunk ennek a folyamatnak, és nehéz kiszámítani, hogy hova jutunk. Az elkövetkező hetekben, hónapokban akkor fog tudni az alap- és a járóbeteg-ellátás megfelelő szinten működni, ha a kerületek közösen gondolkodnak.

Mennyi időre rendezkedtek be a városházán erre a helyzetre?

Nem lehet tudni, hogy ez meddig tart. A járvány nyáron mérséklődni fog, és arra készülünk, hogy ősszel lesz egy második hullám.

Őszig érvényben lesznek a mostani korlátozások?

Addig kell érvényben tartani ezeket, amíg emberéletek múlnak rajtuk. Nem szeretnék tippelni. Nyárig ezek ki fognak tartani valamilyen szinten, lehet, nem abban a drákói szigorban, mint ahogy most látjuk. Azzal számolunk, hogy az egészségügyi védekezés alighanem kitart őszig. És a járvány után nehéz lesz a gazdasági következmények kezelése. Hosszú menetre készülünk.

Kiemelt kép: Ivándi- Szabó Balázs /24.hu

https://24.hu
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Matolcsy György: semmivel nem tartozik az állam a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak
Erdélyből igényelték a legtöbben a magyar kormány által adott támogatást
Váratlan személy jelent meg Gesztesi Károly sírjánál
Már meg is van az utód a Kásler Miklós által kirúgott vezető posztjára
Cserháti volt az, aki mellett Balog Zoltán, Kásler hivatali elődje is kiállt. Flóris István az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) új vezetője - közölte az Emberi Erőforrá...
  
Szigorítás Ausztriában: ezer fölé emelkedett a még kezelésre szoruló betegek száma
Ismét óvintézkedéseket vezetnek be Felső-Ausztriában: keddtől a hivatalokban szájmaszkot kell viselni, kerülni kell a nagyobb csoportosulásokat, valamint egy méteres távolságot kell tarta...
  
Tarlós értené ha a kormányhoz kerülne a Lánchíd
Bár Tarlós István "erősen hangsúlyozta", hogy nem igazán akar már megszólalni a Lánchíd ügyében, mégsem hárította el az atv.hu főmunkatársának megkeresését. A volt főpolgármester...
  
Novák Katalin – Komoly anyagi juttatást osztana ki
Budapest — A koronavírus-járvány idején helytálló nők munkáját díjazza a Nők Magyarországért Klub, amelynek tagjai közös videóban buzdítanak jelölésre. „Komoly anyagi és e...
  
Mi lesz a külföldi nyaralásokkal ha jön a második hullám?
Sokakat foglalkoztatnak e kérdések, amelyekre azonban nem könnyű választ adni. Addig egészen biztosan nem, amíg nem lesz meg a vakcina, addig jóformán mindenki csak találgat. S persze nem ke...
  
Óriási szúnyogirtás kezdődik - jó ha tudja a részleteket
Több mint százezer hektáron, csaknem négyszázhatvan településen folytatódik a héten a szúnyoggyérítés – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőj...
  
Valami történik: államhatárokat zártak le Ausztráliában
A WHO jelentése szerint napi fertőzési rekord dőlt meg szombaton: 24 óra alatt több mint 212 ezer emberről derült ki, hogy megfertőződött az új típusú koronavírussal, és nem úgy néz ...
  
Óriási botrány és lemondások Mohácson: előrehozott választás jön
Feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, ezért legkésőbb százhúsz napon belül helyhatósági választásokat tartanak a Duna-parti városban – tájékoztatta a település jegyz...
  
A gyerekek fejlődését is segíti, ha van kutya a háznál
A kutyatartásnak számos tudományosan is bizonyított pozitív hatása van az emberekre nézve, egy friss kutatás alapján pedig felvéshetünk egy újabb elemet a listára, kiderült ugyanis, hogy...
  
Megszólalt kásler tanácsadója: az ember dönthet úgy, hogy meg akar halni ...
Kollár Lajos érsebész beszélt Bayer Zsoltnak a koronavírus-járvány mellett a magyarok étkezési szokásairól és a hálapénzről is. A vasárnapi Hír TV-s Bayer show vendége volt Dr. Ko...
  
Így riaszthatják majd a tanárok az iskolarendőröket
Mobilos applikációt is fejleszt az Emmi az iskolai őrséghez. Speciális mobil applikációt fejleszt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), amivel az iskolarendőröket riaszthatják a t...
  
400 millió munkahellyel végzett az elmúlt pár hónap
A nők aránytalanul rossz helyzetben vannak most a világ munkaerőpiacán. Sokkal erősebb negatív hatása volt a globális munkaerőpiacra a koronavírus-járványnak, mint ahogy azt korábban g...
  
Óriási készültség: újabb magyar rab szökött meg
A rab munkavégzés közben, egy lovardából szökött meg. Szökött rabot keres a Kalocsai Rendőrkapitányság: a férfi még szombaton, munkavégzés közben engedély nélkül távozott az ál...
  
Magyarellenes román szurkolóktól hangos a sajtó
Több mint 360 ezer forintnyi bírságot kell kifizetnie a szövetségnek. 5000 lejre, azaz átszámítva több mint 360 ezer forintra bírságolta meg a Román Labdarúgó Szövetséget (FRF) a rom...
  
Kásler szerint nincs értelme vitázni a bérekről
Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő vitára hívta Kásler Miklóst az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét a szociális ágazatból dolgozók béréről. Kásler azonban h...
  
Szemtanú szerint honvédségi helikopter okozott tragikus balesetet
Nagyon részletes leírást tett közzé a vasárnapi vértesszőlősi siklóernyős baleset egyik szemtanúja arról, hogyan szenvedett életveszélyes sérüléseket egy fán 20 méteres magasságba...
  
Külföld rólunk beszél: Magyarország jelentős orosz, kínai és amerikai érdeklődésre tart számot
"Sok a bizonytalanság az Európai Unió jövőjét illetően, mert az unió az Egyesült Államoknál sokkal polarizáltabb, és számos törésvonal választja el tagjait ideológiája, földrajzi h...
  
Hivatalos: Kaleta nem megy börtönbe
Nem kell börtönbe vonulnia gyermekpornográfia miatt a volt perui nagykövetnek, mert a Fővárosi Főügyészség tudomásul vette az előkészítő ülésen született bírósági döntést, tudta...
  
Hallottál a debreceni fociról és az 1,2 milliárd forintos költségvetésről?
„Stratégiai változtatás kellett volna akkor is, ha nem esik ki a Loki az NB I-ből,” mondta a Debrecen polgármestere a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában. Papp László szerint Szima ...
  
Budapest az egyetlen európai város, ahol már rosszabb a levegő, mint a járvány előtt
Míg a világ jelentős részén extrém módon csökkent a légszennyezettség a koronavírus-járvány okozta korlátozó intézkedések hatására, addig Magyarországon minden maradt úgy, ahogy e...
  
Ki a hibás azért, hogy ennyire enyhe ítélettel úszhatja meg Kaleta?
Kivételesen nem túlzás azt mondani, hogy a fél ország a Kaleta-ügyről beszél, posztol és kommentel, már jó pár napja. Rég volt olyan közösségi élménye a magyaroknak, amikor a legkül...
  
Többen tettek panaszt az ombudsmannál elmaradt kórházi ellátás miatt
Bár egyetlen konkrét panasz sem érkezett a veszélyhelyzet idején elrendelt kórházi ágyfelszabadítás miatt, hivatalból vizsgálatot indított, közölte az alapvető jogok biztosa a szociali...
  
Matolcsy György: semmivel nem tartozik az állam a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak
Sokan háborodtak fel, miután Matolcsy György leírta, semmivel nem tartozik az állam a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak. Az MNB most egy közleményben kérte ki magának a „pártpolitika...
  
Összesen 22 340 külhoni magyar család igényelte az anyasági támogatást amit a magyar kormány adott
Továbbra is népszerű a határon túli magyarok körében a Köldökzsinór program, amelynek köszönhetően 2018 januárja óta az anyasági támogatás valamint a fiatalok életkezdési támogat...
  
Erdélyből igényelték a legtöbben a magyar kormány által adott támogatást
Továbbra is népszerű a határon túli magyarok körében a Köldökzsinór program, amelynek köszönhetően 2018 januárja óta az anyasági támogatás valamint a fiatalok életkezdési támogat...
  
Élőben közvetítette a magyar férfi, ahogy 6 éves fia vezeti az autót
A Kiskőrösi Járási Ügyészség járművezetés tiltott átengedésének vétsége és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki – mint megírtuk – 2020 márciusában és ...
  
Váratlan bejelentés: Az egyházi iskolákban egyelőre nem lesznek iskolaőrök
Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szerint Magyarország északkeleti részén gyakoribb az iskolai erőszak. Az Országgyűlés július 3-án szavazta meg az iskolaőrség bevezetését. Amint...
  
Magyar botrány: Kamupártokat vezető házaspár ellen emeltek vádat
Összesen 117 millió forint elcsalásával vádol a nyíregyházi ügyészség egy házaspárt. Vádat emelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy házaspár ellen, mert a férj és ...
  
Kásler: a szociális ágazat munkáját nagyra becsüli - interjú
Az Emmi minisztere szerint egyelőre még nem tudni, hogy lesz-e a koronavírus-járványnak második hulláma. Ungár Péter LMP-s képviselő vitára hívta Kásler Miklóst, hogy a szociális ága...
  
Durván lezuhant a kiskereskedelem forgalma
Az idén májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszaká...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
A főpolgármester szerint őszig eltarthatnak a koronavírus elleni intézkedések, ami sok száz milliárdos lukat üthet az önkormányzati szektoron
A főpolgármester szerint őszig eltarthatnak a koronavírus elleni intézkedések, ami sok száz milliárdos lukat üthet az önkormányzati szektoron. Szerinte nem tehetünk mást, mint drukkolunk a kormánynak, hogy sikeresen védekezzen a járvány ellen, de akadályozza az együttműködést, hogy a Főpolgármesteri Hivatalt sem látják el információval. A kijárási korlátozás szerinte elkerülhetetlen lesz.

Mit lehet tudni a budapesti koronavírus-helyzetről?

Elindítottuk azokat a beszerzéseket, amelyek révén orvosi védőeszközökkel tudjuk ellátni a város működtetésben kulcsszerepet játszó cégek dolgozóit, a szociális intézményeket, és a kerületek igényeit is szeretnénk kielégíteni. Azon vagyunk, hogy a budapestieknek is tudjunk adni. Remélem, hogy az első maszkok után napokon belül újabb szállítmányokat fogadhatunk. Minden nap felmérjük azt, hogy a legfontosabb közszolgáltatásokat végző cégeinknél mi a helyzet. Egyelőre úgy látjuk, hogy komoly erőfeszítések árán, de hosszú távon fenn tudjuk tartani az elvárható szolgáltatási színvonalat.

Az operatív törzs nem ad ki területi adatokat a járvány elterjedtségéről. Ön lát a fővárosra vonatkozóan ilyen számokat?

Nem. Nem állítom, hogy a szerintem joggal elvárható informáltsági szinttel rendelkezne a Főpolgármesteri Hivatal. Az információáramlás egyoldalú: mi kérdezünk, de válaszokat ritkán kapunk.

Kit kérdeznek?

Mindenkit. Kormányt, operatív törzset, kormányhivatalt.

És sehonnan nem jön semmi információ?

Épp ezekben a percekben kaptam választ a kormányhivataltól. De ezzel együtt is a főpolgármester ma pont annyira informált hivatalos csatornákon a járványhelyzetről, mint bármely sokat olvasó budapesti polgár. Nem könnyíti meg a budapesti védekezést, hogy híján vagyunk az információknak.

Mennyire méltányolható helyzet, hogy az ország lakosságának közel ötöde lakik Budapesten, a főpolgármestert mégsem hívják meg az operatív törzsbe, és máshol sem informálják a járványhelyzetről?

Mit mondjak erre? Tudjuk, hogy a nagyvárosok a legveszélyeztetettebb helyek, ezért korábban azon gondolkoztam, hogy beülök a sajtótájékoztatókra, ahol legalább tudok kérdezni. Amikor már nagyon szükségem van információra, akkor felhívom Gulyás miniszter urat, aki mindig visszahív. Megértem, hogy mindenkinek ezer dolga van, és nincs kapacitás az én hivatalos leveleimre gyorsan válaszolni, belegondolni sem merek a másik lehetőségbe, hogy tudniillik nincsenek válaszok. Csak egyet tudok mondani: a fővárosi önkormányzat egy emberként oda akar állni a kormány mellé a budapesti védekezés ügyében.

Hogy tudnak így hatékonyan védekezni?

Elemzünk, egyeztetünk, szakértőkkel konzultálunk és a saját fejünk után megyünk, reméljük, hogy jó irányba. Az első perctől az volt a hozzáállásunk, hogy soha nem megyünk annál tovább, mint amit a kormány kér, viszont azt azonnal meglépjük. Próbálunk a sorok között olvasva felkészülni ezekre. Nem egy ideális helyzet, és akkor finoman fogalmaztam.

Korábban azt írta, hogy „drámaian növekedni fog a megbetegedések száma”, de nyugtatott is, hogy a fővárosi vezetés pontosan tudja, hogy mit kell tenni. Az eddig elmondottakon túl mit tudnak tenni?

Egy tudás biztos: a személyes kontaktusokat kell visszaszorítani. Utólag minden korlátozó intézkedésről kiderült, hogy későn születtek meg. Még mielőtt a kormány meghozta volna a rendeletét a százfős rendezvények tilalmáról, mi már elkezdtük a színházak, a mozik, és az összes intézményünk bezárását. A kerületi polgármesterek is azon az állásponton voltak – ellenzékiek és kormánypártiak egyaránt –, hogy az iskolák bezárása is helyes lépés. Ezekkel persze elhúzzuk a válságot, de életeket menthetünk meg, hiszen sokan okkal aggódunk azon, hogy mit bír el a magyar egészségügyi ellátás, mert ez a járvány még a miénknél fejlettebb egészségügyi rendszereket is próbára teszi.

Ugyan a kórházak fenntartói már nem az önkormányzatok, de van rálátása, hogy a budapesti kórházak mennyire vannak jelenleg túlterhelve?

Hivatalosan nem tudom, informálisan van erről egy képünk, próbálunk tájékozódni. Joggal aggódunk, de nem szeretnék ezen a helyzeten azzal nehezíteni, hogy úgy csinálok, mint aki pánikol. Minden segítség elkél majd. A magunk részéről azon dolgozunk, hogy a kerületek által fenntartott alapellátás és a járóbeteg-ellátás a lehető legtöbb terhet le tudja venni a kórházakról. Békeidőben is ez lenne a stratégiánk, a kampányom óta tartom, hogy az egyik legfontosabb téma a kerületi egészségügyi rendszer fejlesztése. Az élet durván visszaigazolta, hogy ez a helyes politika. Sajnálom, hogy így lett a napnál is világosabb, hogy az egészségügyre fordított pénz nagyon megtérülő beruházás.

Volt korábban egy megállapodás a kormánnyal, hogy az atlétikai vb-re épülő stadionért cserébe 50 milliárdot fog utalni a kormány öt részletben egészségügyi fejlesztésre Budapestnek. Megérkezett a 2020-ra szánt első 10 milliárd?

Nincs még ott az önkormányzatok számláján, de van róla kormánydöntés, és elindult a támogatási szerződések aláírása is. A főváros kap 2 milliárd forintot a daganatos megbetegedések várólistáinak a megszüntetésére, a maradékból a kerületek befutott igényeit finanszírozzuk. De minden terv, ami papíron volt, az már nincs: a válsághelyzet előtt leírt számok mára érvénytelenné váltak.

Akkor mégsem lesz minden kerületben CT, hanem átcsatornázódik ez a pénz járvány elleni védekezésre?

Ha valamikor, hát most derült ki, mennyire fontos, hogy minden kerületben legyen minőségi diagnosztikai eszköz és hozzá elég orvos. De mi úgy számolunk, hogy

az önkormányzati rendszeren ez a válság nagyjából egy sok száz milliárdos lukat fog ütni, ide számítva a védekezési költségeit és a gazdasági recessziót is.

Ez a döbbenetes szám sok korábbi tervet kiradíroz. Viszont azt, amit a kampányban és a megválasztásom óta képviseltem, hogy az emberi élet és az egészség a mi politikánk lényege, brutálisan visszaigazolták az elmúlt hetek és hónapok történései. Egy új világrendnek kell kialakulnia, amiben az összes erőforrásunkat, gondolatunkat újra kell értelmezni: ennek a fókuszába az emberi élet törékenységét és az egészségügy fontosságát kell állítani.

Két hete azt írta a Facebookon, hogy egyre kétségbeesettebb üzeneteket kapnak egészségügyi és szociális területen dolgozóktól, hogy nincs védőfelszerelés, nincs maszk. Azóta javult a helyzet?

Hála istennek a kormány erőfeszítései is sikeresek voltak, és javult a helyzet. Szeretnék nagyon méltányos lenni, szerintem mindenki annak drukkoljon, hogy a védekezésben résztvevő szereplők közül mindenki sikeres legyen. Most van egy pillanat, amikor ezeket a védőfelszereléseket be lehet szerezni, de hamarosan az Egyesült Államokban is ki fog törni a pánik, és Amerika elképesztő mértékben rá fog tenyerelni a világ erőforrásaira, és gyakorlatilag az összes kapacitást fel fogja vásárolni Kínában. Most mindent meg kell venni, ami csak létezik, mert nem tudjuk, mi lesz két hét múlva. Mi az első szállítmánnyal el tudtuk látni az intézményeinket, és a kerületek is próbálkoznak.

Egy sok száz milliárdos lyukról már volt szó az önkormányzati rendszerben. Ebből mennyi jut a budapesti büdzsére?

Most az emberéletekért küzdünk, ilyenkor nem számolgatunk, remélem minden mostani becslés túlzó. De nem is számokról, hanem emberi sorsokról van szó. Százezrekről, akik elveszítették, vagy elveszíthetik a munkájukat. És ez itt Budapesten hatalmas problémákat okozhat, hiszen azok a szektorok, amiket különös erővel érintett a válság, Budapesten foglalkoztatnak a legtöbb embert. Akár a turizmus, akár a szolgáltatások, a vendéglátóipar, a kiskereskedelem inkább nagyvárosokban koncentrálódnak. Ha jobban akarjuk kezelni a válságot, mint 2008-ban, akkor nem a gazdasági teljesítményt folyamatosan blokkoló és óriási társadalmi károkat okozó megszorítások kellenek, hanem egy óriási benzinfröccs a gazdaság motorjának.

Budapest bevételeinek körülbelül 70 százaléka származik a helyi iparűzési adóból. Ha ez kiesik, akkor a kormány segítségére vár a főváros, hogy ne menjen csődbe?

Főpolgármesterként is azt mondom, hogy ezt nem lehet Budapest-specifikusan nézni, az egész önkormányzati szektorban brutális kiesések lesznek. Ma nem hozhatunk olyan döntéseket, amelyek a profitot, a gazdasági érdekeket fontosabbnak tartják, mint az emberéleteket vagy a társadalom szövetét. Remélem, hogy ez a válság felülírja azt a gondolkodást, hogy a társadalom van a gazdaságért. A nagy túrót, ez pont fordítva kell, hogy legyen! Főpolgármesterként elmondhatom ugyanazt, amit pártpolitikusként százszor elmondtam: az alapjövedelem pontosan arról szól, hogy egy rendkívül bizonytalan világban élünk, és ebben ad némi biztonságot. A kiközvetített munkavállalókat például, mint egy zsák krumplit, úgy rakták ki a munkahelyeikről. Elképesztően kegyetlen a piac logikája.


A már beütemezett nagyberuházásokkal mi lesz? Például a Lánchíd és a 3-as metró felújításának elvileg idén kellene megtörténnie.

Az iparűzési adó visszaesése főleg a jövő évi költségvetésben fog meglátszani. Nem vagyok nagy híve annak a gazdaságpolitikának, ami az állami beruházásoktól várja a felpörgetést, de az értelmes önkormányzati beruházásoknak lehet szerepük a gazdaság talpra állításában. Mondom ezt a mai tudásom alapján, amikor csak reménykedünk a járvány relatíve gyors legyőzésében. Ma a 3-as metró felújítása nincs veszélyben, és az ehhez kapcsolódó beruházások – például a pesti fonódó villamoshálózat fejlesztése, ami a metrópótláshoz kell – sincsenek veszélyben. A Lánchíd felújításának közbeszerzési dokumentációja folyamatban van: teszteljük a piacot, de lehet, hogy ezt nem tudjuk elindítani idén.

A BKV-t tudják finanszírozni? Eddig is problémás volt, most pedig alig van valaki a járműveken.

A BKV kihasználtsága körülbelül a tizedére esett vissza, de a kapacitásokat fenn kell tartanunk, A veszteség több tízmilliárdra rúghat, függően a válság hosszától. De nekünk minden lehetséges módon védeni kell a munkavállalóinkat. Nem a munkavállalóink bérén próbáljuk meg kihordani ezt a válságot, mert ha nem marad az embereknél a jövedelem, akkor nem lesz kereslet, és nem lesz gazdasági kilábalás. Egy ilyen helyzetben iszonyatosan felértékelődnek azok az emberek – a tömegközlekedésben, a hulladékszállításban, az idősgondozásban és a hajléktalanellátásban dolgozók –, akik hétköznapi hősökként viszik a hátukon ezt a várost, meg ezt az országot. Ha valaki megment minket, akkor azok az egészségügyi dolgozók lesznek azok, akiket nem csak az elmúlt tíz év, hanem az elmúlt harminc év politikája nem sokra tartott.

Nemrég arról írt, hogy „nincs itt az ideje, hogy túl sokáig mérlegeljük: mennyire bízunk meg a kormányban”. A felhatalmazási törvény, és annak parlamenti vitájának fényében ezt még mindig tartja?

Gondoljunk bármit erről a kormányról, magától értetődő, hogy az ország akkor fogja a válságot kihordani, ha a védekezésben a kormány sikeres. Mindenkinek az a dolga, hogy drukkoljon a kormány sikerének. A kormány persze megnehezíti, hogy drukkoljanak neki, és a magam részéről végtelenül szomorú vagyok, hogy ebben az ügyben nem sikerült a politikának megüzennie azt, hogy együtt kell működnünk. Az egy nehezen megemészthető helyzet, hogy azt várjuk az emberektől, hogy működjenek együtt, ezt kérjük tőlük éjjel-nappal, majd a politikai elit megint képtelennek mutatkozik az együttműködésre. Ha valamikor, hát most, amikor tényleg emberéletekről van szó, most kellene példát mutatni, a fenébe is. A felelősség ebben egyenlőtlenül oszlik meg, és az ellenzék helyesen kérte, hogy legalább időbeli korlát legyen a felhatalmazási törvényben, hiszen a demokratikus hatalom lényege, hogy mindig van valamilyen korlátja.

Parlamenti képviselőként nem szavazta volna meg ön sem?

Nem sajnálom, hogy nem kell erről szavaznom. Mert egyrészt világos, hogy a rendkívüli helyzetben rendkívüli döntésekre van szükség a kormány részéről, másrészt a kormányoldal egy csapdát ásott az ellenzéknek, megértem, hogy nem akartak ebbe belegyalogolni. Nem látom indokát, miért ne lehetne a 90 napos időkorlátot törvénybe iktatni.

De ha ez a helyzet marad, ha a kormány továbbra sem akar konszenzussal dönteni, akkor ezzel a többletfelelősséget is magára vállalja. És ezzel a többletfelelősséggel egyszer, a járvány végén, el is kell majd számolnia.

Nem akar állást foglalni, pedig Gulyás Gergely és Dömötör Csaba rögtön azzal érvelt, hogy a főpolgármester is rendeleti úton kormányoz, a közgyűlés összehívása nélkül.

Látja, erről beszélek, amikor az együttműködés képtelenségét említem. Mert hát hogyan lenne közgyűlés, amikor a Fidesz által 2011-ben elfogadott katasztrófavédelmi törvény explicit kimondja: veszélyhelyzetben a Fővárosi Közgyűlés hatáskörét a főpolgármester gyakorolja. Viszont ezt a felhatalmazást nem arra használom, hogy elvegyem a képviselők fizetését, meg elfogadjak olyan döntéseket, amiket normál állapotban nem tudnék elfogadni – ilyeneket fideszes polgármesterek csinálnak, hányinger, hogy kicsinyes politikai játszadozásokat folytatnak a veszélyhelyzet farvizén, amikor emberek élete forog kockán. Én ezzel a helyzettel nem akarok és nem fogok visszaélni, ezért szerdán egy órán keresztül egyeztettem az összes előterjesztést Láng Zsolt fideszes frakcióvezető úrral is. Előtte pedig a többséget adó frakciókkal és a független polgármesterekkel. Csak azokat a döntéseket hirdetjük ki a márciusi közgyűlés előterjesztései közül, amelyeket a közgyűlés is támogatott volna.

A kijárási korlátozás eljöhet Budapesten?

Minden korlátozó intézkedésről kiderült utólag, hogy indokolt volt.

Támogatná?

A magam részéről igen. Lehet, hogy ma már csak egy szimbolikus üzenete lenne, mert Budapesten gyakorlatilag megvalósul, ami egy ilyen kijárási tilalom kapcsán lehet. Azt el tudom képzelni, hogyha az emberek majd nehezebben viselik a bezártságot, akkor a városban most tapasztalható fegyelem oldódni fog. Akkor lehet egy ilyen intézkedésnek nyomatékosító hatása. Tartok tőle, hogy elkerülhetetlen lesz.

Valóban sokan maradnak otthon, viszont az így adódó többletfeladatokat az idősgondozásban, a szociális ellátásban az önkormányzatokra hagyta az állam. Hogy teljesítenek ebben a kerületek?

Erejükön felül, le a kalappal előttük. Ez egy elképesztő feladat, amiben mi annyit tudunk tenni, hogy a fővárosi cégekből átengedtünk embereket segíteni. Ez egy nagyon nehéz helyzet, aminél talán egy fokkal nehezebb az alapellátást biztosítani, hiszen a budapesti háziorvosok több mint fele 65 évnél idősebb, és őket a frontvonalról visszavonták. Ez is rámutat, hogy nem lehet ennyire elhanyagolni egy egészségügyi rendszert.

Van olyan kerület, ahol emiatt nem működik az ellátás?

Nem tudok ilyenről, de olyanról igen, ahol nagy gond volt újraszervezni. Még az elején vagyunk ennek a folyamatnak, és nehéz kiszámítani, hogy hova jutunk. Az elkövetkező hetekben, hónapokban akkor fog tudni az alap- és a járóbeteg-ellátás megfelelő szinten működni, ha a kerületek közösen gondolkodnak.

Mennyi időre rendezkedtek be a városházán erre a helyzetre?

Nem lehet tudni, hogy ez meddig tart. A járvány nyáron mérséklődni fog, és arra készülünk, hogy ősszel lesz egy második hullám.

Őszig érvényben lesznek a mostani korlátozások?

Addig kell érvényben tartani ezeket, amíg emberéletek múlnak rajtuk. Nem szeretnék tippelni. Nyárig ezek ki fognak tartani valamilyen szinten, lehet, nem abban a drákói szigorban, mint ahogy most látjuk. Azzal számolunk, hogy az egészségügyi védekezés alighanem kitart őszig. És a járvány után nehéz lesz a gazdasági következmények kezelése. Hosszú menetre készülünk.

Kiemelt kép: Ivándi- Szabó Balázs /24.hu
Már meg is van az utód a Kásler Miklós által kirúgott vezető posztjára
Szigorítás Ausztriában: ezer fölé emelkedett a még kezelésre szoruló betegek száma
Tarlós értené ha a kormányhoz kerülne a Lánchíd
Novák Katalin – Komoly anyagi juttatást osztana ki
Mi lesz a külföldi nyaralásokkal ha jön a második hullám?
Óriási szúnyogirtás kezdődik - jó ha tudja a részleteket
Valami történik: államhatárokat zártak le Ausztráliában
Óriási botrány és lemondások Mohácson: előrehozott választás jön
A gyerekek fejlődését is segíti, ha van kutya a háznál
Megszólalt kásler tanácsadója: az ember dönthet úgy, hogy meg akar halni ...
Így riaszthatják majd a tanárok az iskolarendőröket
400 millió munkahellyel végzett az elmúlt pár hónap
Óriási készültség: újabb magyar rab szökött meg
Magyarellenes román szurkolóktól hangos a sajtó
Kásler szerint nincs értelme vitázni a bérekről
Szemtanú szerint honvédségi helikopter okozott tragikus balesetet
Külföld rólunk beszél: Magyarország jelentős orosz, kínai és amerikai érdeklődésre tart számot
Hivatalos: Kaleta nem megy börtönbe
Hallottál a debreceni fociról és az 1,2 milliárd forintos költségvetésről?
Budapest az egyetlen európai város, ahol már rosszabb a levegő, mint a járvány előtt
Ki a hibás azért, hogy ennyire enyhe ítélettel úszhatja meg Kaleta?
Többen tettek panaszt az ombudsmannál elmaradt kórházi ellátás miatt
Matolcsy György: semmivel nem tartozik az állam a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak
Összesen 22 340 külhoni magyar család igényelte az anyasági támogatást amit a magyar kormány adott
Erdélyből igényelték a legtöbben a magyar kormány által adott támogatást
Élőben közvetítette a magyar férfi, ahogy 6 éves fia vezeti az autót
Váratlan bejelentés: Az egyházi iskolákban egyelőre nem lesznek iskolaőrök
Magyar botrány: Kamupártokat vezető házaspár ellen emeltek vádat
Kásler: a szociális ágazat munkáját nagyra becsüli - interjú
Durván lezuhant a kiskereskedelem forgalma
Tiborcz interjú: Nem szeretnék egy olyan cégben tulajdonos lenni, amely közpénzeket nyer
Az illegális migránsok munkába állításáról mondta el a véleményét Bakondi György
Hadházy: MOCSKOS 5 MILLIÁRD, AMIT A JÁRVÁNYRA HIVATKOZVA DOB ODA A KORMÁNY SAJÁT EMBEREINEK
Valami történt - békülékenyebb, támogatóbb hangvételt ütött meg Orbán az EU-val kapcsolatban
Egy kis nyavalyás lángos 1750 Ft-ért - bajban a turisztika de ez a megoldás?
Rendőrök csaptak le az állatkínzóra
Rendőrök kaptak jutalmat - kiemelkedő rendészeti tevékenység
Újabb speciális önkéntes tartalékosok vonultak be - mutatjuk a részleteket
Honvédelem: Ha a hazádat akarod szolgálni, a Magyar Honvédségnél minden egyes nap megteheted
Óriási fordulat a magyar gyógyszertárakban
Tíz nap múlva kapkodhatja a fejét a piacokon és a boltokban
Riasztást kapott a magyar honvédség
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum