Étel helyett fekáliát raktak a rászorulóknak kihelyezett ételdobozba Kecskeméten!

Elmúlt a Karácsony, valahogy alábbhagyott az együttérzés is. Új év, új robot? Szomorú véget ért az “Enni adok ételdoboz”, ami egy évet sem ért meg. Az adakozók lelkesedése kifújt, a lelkes szervezõk belefáradtak az érdektelenségbe.



A nemes kezdeményezést az elsõ félévben sokan támogatták, de az idõ múlásával a lelkesedés alább hagyott, míg a végén élelmiszer helyett valaki fekáliát rakott a dobozba – írta a hiros.hu.



január ban Kecskeméten, a Nyíri út 15. szám alatt helyezte ki az “Enni adok ételdobozát” a Re-formáló Egyesület. Ez volt a 49. dobozuk az országban, melyet bárki megtölthetett hogy segítse azokat, akik szükségét látják.



Smudláné Fazekas Margit, a Re-Formáló Egyesület elnöke szerint egy-egy dobozt valóban naponta kétszer meg tudjanak tölteni, legalább napi 20 adakozóra lenne szükség. Ez viszont hatalmas szám. Épp ezért a Re-Formáló Egyesület kifejezetten a kis vállalkozásokat, sarki közérteket próbálja meg elérni (ennek oka leginkább az, hogy a nagy áruházláncok már szerzõdtek az Élelmiszerbankkal), hogy az ott megmaradt pár kiló pékárut a dobozba tegyék a szemetes helyett, így az élelmiszer-pazarlásnak is próbálják elejét venni.



“Meglepõdnél, mekkora mennyiség marad a kisebb üzletekben a nap végén! 1-2 zsák pékáru könnyen összejön”



–jegyezte meg, hozzátéve,



napi szinten 2000-2500 embernek biztosítanak élelmet a dobozok, és 1-1 dobozhoz átlagosan 35-40 ember megy el nap, mint nap, hogy élelmiszerhez jusson.



“A legtöbb ember rosszul ítéli meg, ki az, aki rászoruló. A dobozokból étkezõk 80 százaléka nem hajléktalan. Van egy pedagógus házaspár például, akik a gyerekeikkel albérletben élnek.



Mire kifizetik a lakbért, a rezsit, befizetik a gyerekeknek az iskolai ebédet, megveszik a bérleteket, alig marad pénzük. A külvilág szemében úgy tûnhet, nincs semmi gond, rendezett életet élnek. Csak épp a hónap második felében a dobozok nélkül nem telne élelmiszerre, nem tudnának mit csomagolni tízóraira és uzsonnára a gyerekeknek” – magyarázta Margit a szeretlekmagyarorszag.hu-nak.



Elmesélte, hogy egyszer az egyik doboz feltöltésekor találkozott egy idõsebb nõvel.



“Könnybe lábadt szemmel mondta, hogy így, hogy nem kellett kenyérre költenie, maradt annyi pénze, hogy a hentesnél akciósan vegyen pár csirkeszárnyat és a héten húshoz juthasson”



– elevenítette fel Margit a portálon, hozzátéve, azok az emberek, akik a dobozokat használják, önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, többségük rendesen dolgozik, csak épp nem jön ki a fizetésébõl. A rászorulók naponta 3 adagot vehetnek ki a dobozból. Egy adagnak felel meg egy kiló kenyér vagy 5 darab zsömle, egy üveg lekvár vagy egy adag fõtt étel.

A kezdeményezés Kecskeméten is nagy sikert aratott,



a közösségi oldalakon is több százan megosztották az errõl szóló posztokat. A lakosság kitartó segítsége mellett azonban a vállalkozások hozzájárulására volt a leginkább szükség a hosszútávú mûködtetéshez.



A csapat, akik minden ellenszolgáltatás nélkül, szívüktõl hajtva, szabadidejükben koordinálták az ételdoboz töltését, kutatták az új, segíteni hajlandó cégeket, tartották a kapcsolatot személyesen és az interneten a segítõkkel, néhány fõre csökkent fél év alatt. Egyre kevesebb magánszemély tett a dobozba élelmet, a bolthálózatok sem biztosítottak már utánpótlást, és az Enni-adok ételdoboz, és vele a nemes kezdeményezés, rendkívül méltatlan véget ért: megrongálták, és fekáliát tettek bele.



Így ért véget a lelkes civilek kezdeményezése és sokaknak a lehetõség, hogy a szükségben segítséghez juthassanak.



Forrás: varosikurir





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....