Fegyverkereskedő céget vásárolt fel a magyar kormány - A cégvásárlással egyidőben egy újabb ügynökséget....





Megpróbálták megkerülni a társaságot, de nem tudták. Úgyhogy megvették. A 24.hu szerint közben átszervezik a hadiipari cégek irányítását is.





A 24.hu írta meg, hogy az állam az elmúlt hetekben kivásárolta a Milipol Zrt. nevű fegyverkereső cég két tulajdonosát, Ecsedi Ferencet és Székely Herbertet. Ecsedi a főtulajdonos, ráadásul az OTP Bank egyik fontos embere, Csányi Sándor régi bizalmasa, aki 2017 végén szerezte meg a részvények többségét. Székely pedig az 1998-ban meggyilkolt médiavállalkozó, Fenyő János egykori tanácsadójaként ügyködött.





A Milipol ellen a 24.hu szerint árkartell miatt a vizsgálat is indult korábban, a Védelmi Beszerzési Ügynökség (VBÜ) tavaly nyáron pedig megpróbálta kizáratni a Magyar Honvédség kétmilliárd forintos lőszerbeszerzéséből. A cég ennek ellenére elnyerte a 40 millió darab parabellum lőszer leszállítására kiírt beszerzést, ami a forgalmon is látszódott: tavaly közel 2,2 milliárdos nyereséget értek el.





Maróth Gáspár kormánybiztos, a VBÜ vezetője azt közölte a lappal, hogy a Milipolt az állam minden eszközével próbálta megkerülni, de nem sikerült, „és nélkülük nem egy, nem két, hanem legalább harminc gyártóhoz nem lehetett hozzáférni”. Az állam ezért inkább felvásárolta. „El kell ismernünk, hogy a tulajdonosok jó céget raktak össze, amely ezentúl az államnak dolgozik” – mondta Maróth.





A cégvásárlással egyidőben egy újabb ügynökséget hoznak létre, ami a Védelmi Export Ügynökség (VEX) nevet kapta, és a tervek szerint a nemzetközi és kormányközi fegyver- és hadiipari kereskedelemben kap majd feladatot. A kormány eközben pedig átszervezi, egy központ alá rendeli a hadiipar irányítását, amely feladatot 2020-ban vették el a Honvédelmi Minisztériumtól és adták át az állami vagyonért felelős miniszternek, Mager Andreának. A 24.hu viszont úgy tudja, hogy közben tőle is elvették a jogot, és azok egy újabb szereplőhöz, Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez kerültek.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-