Ha azt hitted nem jön durvább részlet a Völner botrányról, akkor tévedtél - elképesztő ami kiderült

Völner Pál igazságügyi államtitkár és Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke minisztériumi vezetőket megkörnyékezve állami támogatásokat is megpróbáltak begyűjteni, derül ki az rtl.hu cikkéből.

Völner megfelelő kenőpénzért sok mindent kijárt Schadlnak, pl. aláírásokat szerzett, de volt olyan eset is, amikor kezdeményezőként lépett fel, Schadl cégének próbált állami támogatásokat szerezni, derült ki a rtl.hu birtokába jutott iratokból.

Schadl Aqua Energy Solution Zrt. nevű cégének 2017 és 2020 között nulla bevétele volt többmilliós vesztesége mellett. A cég feltehetően egy új találmány, egy vízüzemű motor felfuttatására jött létre (a cégről és a motorról ebben a cikkünkben írtunk bővebben) és Völner ehhez próbált állami támogatást szerezni.

Schadl egy lehallgatott telefonbeszélgetés alapján az erőművi hasznosítás felé akart elmenni a találmánnyal, és a „paksiak projektcégét” is be akarta vonni. Egy pályázatot is összeraktak már, de hogy milyen összeget kérhetnek, arról Völnert kérdezte.

„De ha valakik ilyen bátrak, meg támogatják, akkor meg kell kérdezni, hogy egy egymilliárdot lehet-e pályázni” – mondta Völner, szerinte „egymilliárd alatt nehéz mocorogni”. Úgy vélte, ebből az összegből Schadl „400 millió forinttal ki tudná fizetni az embereket, és maradna hatszáz, hogy egy használható eredmény szülessen”.

Völner később arról számolt be, hogy Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszterrel egyeztetett, aki elmondása szerint „szeretettel várja ezt a dolgot”. Úgy vélte, hogy az ügybe Süli az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjét, Palkovics Lászlót is bevonhatja. Később Steiner Attilával, az ITM államtitkárával beszélt pályázati lehetőségekről. Völner azt mondta, olyan pályázat kell neki, ami „gyors reagálású alternatív energiatermelésre” szól. Ilyenhez azonban nem jutottak hozzá, így ez az ügy el is halt.

Völner nem állt le az ötleteléssel, abban egyetértettek Schadllal, hogy teljesen mindegy, mire kapnak pénzt. Az államtitkár június 12-én hívta fel Schadl Györgyöt először azzal az ötlettel, amit Schadl később egy ismerősének „mészköves faszság”-ként emlegetett.

Völner azt gondolta, hogy Schadlék találmányával talán csökkenthet egy mészégetéssel foglalkozó cég károsanyag-kibocsátásán. A két cég egyeztetni is kezdett egymással, de az eddig megismert nyomozati iratokból nem derült ki, hogy Völner jelen volt-e a tárgyalásokon. A mészégető cég vezetője szkeptikus volt, nem győzték meg, hogy a vízüzemű motor kevesebb energiát használ fel, mint amennyit termel.

Az ügyészség szerint később is hangot adott annak az aggodalmának, hogy nem működőképes a konstrukció. Völner Pál viszont azzal nyugtatta, hogy

miután már megnyerték a pályázatot, senki nem fogja ellenőrizni azt, hogy valóban volt-e reális esély a pályázatban megjelölt eredményére, vagy sem.

Az ügyészség szerint Völner Pálnak az volt a szándéka, hogy Schadl György cégét jogosulatlanul állami pályázati pénzhez juttathassa, de végül 2021. november végéig nem tudta elintézni, hogy kiírjanak egy megfelelő pályázatot. Az ügyészség december hetedikén indítványozta Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését.

Az rtl.hu megkereste Süli Jánost és Steiner Attilát is, hogy egyeztettek-e Völnerrel pályázatokról, de eddig nem kaptak választ.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....