Elképesztő: Az ország legnagyobb cége akarja megszerezni a szemétszállítást 35 évre

Jelezték a szándékukat.


A Mol adott be jelentkezést az országos hulladékkoncessziós kiírás első fordulójának csütörtöki beadási határidejéig – tudta meg a Népszava az olajcégtől.

A lap szerint a Mol megfogalmazása szerint lépésükkel azt erősítették meg, hogy

terveznek indulni a hulladékkoncesszióért.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy 420 hónapra, azaz 35 évre adja oda a hulladékgazdálkodási koncessziót a a Rogán Antal-féle Nemzeti Koncessziós Iroda egyetlen pályázónak.

Az augusztus 12-én kiírása szerint habár az első forduló csak egy fajta előminősítés, a tényleges pályázaton már csak az itt kiérdemesült cégek indulhatnak.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Palkovics László innovációs miniszter kezdeményezése szerint Budapest és a többi önkormányzat kezéből kikerülne a hulladékszállítás, míg a köztisztasági feladatok ellátása és a köztereken hagyott szemét eltakarítása továbbra is hozzuk tartozna.

A Népszava azt írja, az Áder János szerint is részben alaptörvény-ellenesnek bizonyuló pontokat

a kormány egyenesen a Molra szabta.

Amit az is alátámaszthat, hogy az alapvetően olajjal és petrolkémiával foglalkozó Mol az év elején épp hulladékgazdálkodási érdeklődéssel bővítette stratégiáját. Jelezvén, hogy elvben – már csak az ország legnagyobb cégeként is – alkalmasak a feladatra.

A lap iparági hírek alapján úgy tudja, a MOL társjelöltjei közé tartozik

a kukaholdingnak nevezett, állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV),

a szintén állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató (NHSZ) Kft.,

illetve az önkormányzati és magánhátterű Vertikál is.

A Népszava információit azonban sem a Mol, sem az érintett vállalatok nem erősítették meg, illetve Rogán Koncessziós Irodája sem válaszolt a megkeresésükre.

A 35 évre szóló koncesszióval kapcsolatban néhány napja Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt írta, a jelentkezőknek 12 nap alatt kell beadniuk a pályázatokat, ami nem felel meg az uniós feltételeknek.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-