Összeérnek a szálak - A Miniszterelnökség cége is Tiborcznál bankolhat

Tiborcz István, a miniszterelnök vejének cége, a BDPST Zrt. december 30-án jelentette be, hogy üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a Gránit Bank Zrt. 57 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról. Ekkor közölték azt is, hogy a bank ügyfélszámláinak száma immár meghaladja a 80 ezret. Nyilvános adatbázisokban utánanéztünk, hogy a jövőben kik bankolhatnak a miniszterelnök vejének bankjánál.

Kiderült, hogy állami cégek is bőven lehetnek majd a BDPST bankjának ügyfelei között. Például a Budavári palota felújításával foglalkozó, a Miniszterelnökség tulajdonosi joggyakorlásával működő Várkapitányság Zrt. számlavezető bankja 2019 óta a Gránit Bank. Itt igen jelentős lehet a pénzmozgás, hiszen a cégnek 2020-ban 2 milliárd forint bevétele és 226 milliárd forint kötelezettsége volt.

Szintén hatalmas állami beruházások köthetők a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-hez, ahol szintén Tiborcz István leendő bankja a számlavezető 2014 óta. Pénzmozgás van bőven, hiszen 2020-ban 181 milliárd forint volt az állami cég kötelezettsége. A Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozik a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amelynek egyik leánycége a 2017-ben alapított Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.: a társaság feladata minden idők legnagyobb, turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramja, a Kisfaludy program megvalósítása (például a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. 18 milliárd forintot kapott). Nos, a Kisfaludy2030 is a Gránitnál bankol 2017 óta, az állami cég kötelezettsége pedig 262 milliárd forint volt 2020-ban.

Az állami közlekedési szektor is kedveli a Gránit Bank szolgáltatásait, ugyanis a Volánbusz Zrt. még 2017-ben nyitott egy számlát a pénzintézetnél (a bank korábban hitelkeretet is biztosított a cégnek), míg a MÁV Zrt. már 2010 óta ügyfele a Tiborcz István cége által kinézett digitális banknak, amelyben az állam 5,9 százalékos tulajdonos.

Ami pedig a magánszektort illeti: a 2020-ban 1,7 milliárd forintos forgalmat bonyolító Maternity Magánklinikának is a Gránit Bank a számlavezetője 2015 óta, ráadásul partnerintézményekről van szó: minden banki ügyfel 15 százalékkal olcsóbban veheti igénybe a Maternity alap, prémium és VIP szűrővizsgálati csomagjait.

Hamarosan Tiborcz István cégei is Tiborcz István cégének bankjánál intézhetik pénzügyeiket. Ugyanis például a turai Schossberger-kastélyrekonstrukciót menedzselő TRA Real Estates Kft. (tulajdonos BDPST) korábban 1,9 milliárd forintnyi hitelt kapott a banktól, és a cég számlavezetője is a Gránit, így ha egy kedves vendég szobát akar foglalni a kastélybab, egy gránitos számlára kell utalnia a pénzt.

Azt pedig ebben a cikkünkben írtuk meg, hogy a Coop Csoport és a Gránit Bank még 2012-ben stratégiai megállapodást kötött egymással, ennek részeként pedig kölcsönös tulajdonlásról is döntöttek: a Coop részvényesként belépett a Gránit Bankba, a Gránit Bank pedig részvényt jegyzett a CO-OP Hitel Zrt.-ben.

A Klubrádió pedig azt vette észre, hogy Orbán Viktor egyik leghűségesebb támogatója, a Parragh László által vezetett Magyar Kereskedelmi és Iparkamara arról tájékoztatta a tagokat, akiknek kötelezően 5000 forintot kell fizetniük a kamarának, hogy ezentúl közvetlenül Tiborcz bankjának utalják a tagdíjat, ne úgy, mint korábban, a kamara helyi irodájának.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen