A magyar honvédelmi miniszter négy hete: Nem úgy tűnik, hogy Oroszország le akarná rohanni Ukrajnát



Benkő Tibor egy hónapja osztotta a honvédség értékelését.

Oroszország csütörtökön hajnalban nyílt katonai támadást indított Ukrajna ellen. Az aggasztó orosz csapatösszevonásokról már november elején hírt adtak amerikai források, azóta pedig egyre több jel mutatott arra, hogy Moszkva agresszióra készül.

Ilyen körülmények között érdemes visszaidézni, mit mondott Benkő Tibor honvédelmi miniszter, amikor az Inforádióban arról kérdezték, hogy miként több térségbeli országba, úgy Magyarországra is érkeznek-e amerikai katonák:

Az ukrán válság miatt Magyarországot közvetlen veszély nem fenyegeti – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta ugyanakkor, hogy más államokkal ellentétben Magyarország nem igényli, hogy ide NATO megerősítő erők jöjjenek. Benkő Tibor elmondta:

a honvédség értékelése szerint az ukrán határ menti orosz haderőátcsoportosítások nem utalnak arra, hogy Oroszország le akarná rohanni Ukrajnát.

Benkő mondatait mára meghaladta az élet.

Cikkünk megjelenését követően az alábbi kérdéseket küldtük el a honvédelmi tárcának:

- Mire alapozva állította azt Benkő Tibor, hogy a haderőátcsoportosítások nem utalnak támadásra? Milyen honvédségi értékelésre utal a miniszter? Van-e írásos nyoma ennek az értékelésnek és meg lehet-e tekinteni?
- Készült-e azóta új értékelés, amely a korábbiakkal ellentétes forgatókönyvet valószínűsített? Hozzáférhető-e ez?
- Milyen felülvizsgálatát tervezik az értékelési rendszernek azt követően, hogy téves eredményre jutott, azt megelőzendő, hogy ez legközelebb is megtörténjen?
- Az Egyesült Államok, illetve NATO-szövetségeseink megosztottak-e a magyar kormánnyal, illetve a honvédelmi tárcával olyan információkat, amelyek alapján orosz támadásra utalnak a csapatösszevonások? Amennyiben erről a magyar honvédséget tájékoztatták, milyen más jelekből következtettek arra, hogy ez nem fog bekövetkezni?






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....