Finnország leállítja az Oroszországgal közös atomerőmű-projektjét - Paks 2 felkészül???

Biztonsági aggályok miatt Mika Lintilä finn gazdasági miniszter nem támogatja, hogy a Hanhikiviben található Fennovoima atomerőmű megkapja az építési engedélyt - számolt be a yle.

Ezt a politikus az Ukrajnát érő orosz támadásról szóló vitában jelentette ki.
"

Teljesen világos, hogy a konfliktus következményeként ez a projekt legalábbis jelentősen késni fog
"

- fogalmazott Lintilä az STT hírügynökségnek nyilatkozva.

A politikus emlékeztetett, hogy az eredeti tervek szerint a reaktor alkatrészeit az oroszpárti szakadárok által megszállt Donyeckben gyártanák. A finn gazdasági miniszter elmondása szerint továbbá az építés engedély csak azt követően kerülhet elő, hogy a sugárzás- és nukleáris biztonsági hatóság (STUK) elvégezte a saját értékelését.

Finnország 2014-ben bólintott rá az oroszokkal a Roszatommal közös atomerőmű-bővítési projektre, a megvalósítás azonban építésminőségi és szabályozásjogi problémák miatt eleve sokat késett, mert a jelentős biztonsági átalakításokat és kiegészítéseket rendelt Oroszországtól ahhoz a reaktortípushoz, amelyet Magyarország is megvásárolni készül a paksi bővítés keretében. A finn nukleáris biztonsági hatóság az engedélyek kiadása előtt elemezte a Roszatom AES-2006 reaktort, és úgy értékelte, hogy az nem felel meg a finn és az EU-s biztonsági elvárásoknak. Nagyon súlyos konstrukciós hibákat találtak, megállapítva például, hogy a reaktor nem lenne képes kivédeni egy repülőgép rázuhanásának következményeit, illetve hogy egy súlyos baleset esetén a mentéshez szükséges dízelgenerátorok ugyanúgy megsérülnének, mint Fukusimában.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....