Kié legyen az a 171,5 millió forint? - egy gyűrött papír, se aláírás, se pecsét, a cégnevek mellett pipajelek

Egy gyanús sajtpapír, rajta egy kézzel írt lista cégek felsorolásával, elérhetőségekkel. Se aláírás, se pecsét, a cégnevek mellett pipajelek. A városházán utasításomra lefolytatott vizsgálat kiderítette: így dőlhetett el 2017-ben, az előző önkormányzati ciklusban, hogy kié legyen az a 171,5 millió forint, amit a T. Mészáros András-féle vezetés a Napsugár óvoda felújítására szánt.

‼ A közbeszerzésen nem volt nyílt verseny, a listán szereplők közül hívtak meg öt céget, köztük a nyertest: a Káblán Bau Kft.-t. Ezt a céget szinte napra pontosan fél évvel azelőtt alapították, hogy a T. Mészárosék végül ajánlattételre invitálták. Elképzelhetik, milyen referenciákat tudott felmutatni. A kérdés költői, persze, hogy semmilyet! Az ember a konyhája kifestését sem bízná rájuk, nem úgy az előző fideszes városvezetés, amely ennek a cégnek adta a beruházást. És nemcsak ezt, hanem az Erdőszéle ovi felújítását is 256 millióért.

A Napsugár felújításánál nem a Káblán volt az egyetlen furcsa társaság: pályázati felhívást küldtek például egy mobiltelefonbolt e-mailcímére is! Rejtély, miért.

A sajtcetlis megoldást elnevezték „piacfelmérésnek”, a kutakodó minisztériumnak meg egyszerűen nem küldtek be semmilyen dokumentumot, a kérés ellenére sem…

Az már csak hab a tortán, hogy a beadott ajánlatokról ránézésre is megállapítható, hogy ugyanaz az ember készíthette.

Hogy miért a referenciák nélküli Káblánt hívták meg? Erre maga T. Mészáros András is próbált magyarázatot adni, amikor egyenesen a kormánnyal, Varga Mihály minisztériumával került szembe, ugyanis a tárca szabálytalansági eljárást kezdeményezett az Erdőszéle- és a Napsugár-projekt esetében is. A fideszes hivatali elődöm ekkor azt adta elő a minisztériumnak írt levelében, hogy Érdnek „különös érdeke”, hogy minél hosszabb jótállást vállaljon a nyertes cég. A Káblán vállalt is 5 éves garanciát, de ebben is csak a bolondját járatták az érdi adófizetőkkel.

Ugyanis nincs már kin beváltani ezt az ígéretet, mert a Káblán eltűnt a süllyesztőben. Alig két évvel a beruházás után tulajdonost váltott, egy tatabányai cégtemetőben landolt, végül idén januárban kényszertörölte a cégbíróság. Megszűnt, bottal üthetjük a nyomát!

Mindez – sajnos – csak egy epizód a 2019 előtti kartell- és korrupciógyanús óvodaberuházások botrányos történetében. Az ügyek feltárása folyamatban van: egyik csontváz esik ki a másik után T. Mészáros, illetve az előző ciklusban az óvodákért felelős fideszes alpolgármester, a 71,5 milliós vagyonelemével a mai napig elszámolni nem tudó Bács István szekrényéből. A 2019 előtt felújított Fácán óvoda ügyében már milliókra bírságolták az önkormányzatot kartellgyanú miatt, a Pénzügyminisztérium pedig visszakövetelt 70 milliót a várostól. Amit nagyobb részt az érdi adófizetők álltak, mivel abból a kormány végül csak 27 milliót fizetett ki nekünk.

Úgy fest, nemcsak a Fácán ovinál volt összejátszás. A Napsugár-beruházásnál is találtunk hasonló trükköt, az egyik cég 4,4 millió forinttal magasabb ajánlatot adott be, mint a nyertes – ezért veszített, hozzásegítve a Káblánt a győzelemhez –, ám később beérte kevesebbel: alvállalkozó lett az építkezésen. Hadd idézzem ezen a ponton a Büntető Törvénykönyvet: „aki a közbeszerzési eljárás eredményének befolyásolása érdekében az árak, díjak (…) rögzítésére irányuló megállapodást köt, vagy más összehangolt magatartást tanúsít, és ezzel a versenyt korlátozza, bűntett miatt egy évtől öt évig tartó szabadságvesztéssel büntethető”

Nem hagyjuk annyiban! Feljelentést fogunk tenni, és vélhetően az EU csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz is bejelentést teszünk. Bízom benne, végül az is kiderül, a sajtpapíron lévő szöveg kinek a kézírása, ki adott utasítást arra, hogy ez a vállalkozói kör nyerészkedjen az érdi polgárok pénzén, és végül hova vándoroltak még, milyen a zsebekbe a kifizetett pénzek.

(Fotó: a sajtcetli, amin az elérhetőségeket kitakartam, illetve Bács István a közgyűlésben.)

Csőzik László Érd Megyei Jogú Város polgármestere





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....