Márciustól még többet keresnek a politikusok - 1 millió 316 ezer forintra nő a képviselői alapilletmény

1 millió 316 ezer forintra nő a képviselői alapilletmény. A több mint havi 100 ezer forintos növekedés, annak köszönhető, hogy mind a bruttó, mind a nettó átlagkereset 8,7 százalékkal emelkedett. Kövér lászló házelnök ennél is nagyobb emelkedésre számíthat, mivel az ő fizetése a képviselők 2,7-szerese.



Az országgyűlési képviselők fizetése márciustól több mint havi 100 ezer forinttal nő, miután mind a bruttó, mind a nettó átlagkereset 8,7 százalékkal emelkedett a tavalyi évben a KSH számításai alapján – írja a hvg.hu.

Az Országgyűlésről szóló törvény szerint az adott év március 1-jétől automatikusan a KSH által hivatalosan közzétett, előző évi nemzetgazdasági átlagbér havi összegének háromszorosára nő a képviselők alapilletménye. Ezt a Fidesz előterjesztésére, a kormánytöbbség voksaival szavazták meg maguknak a képviselők még 2018-ban – írta meg a Népszava.

A jövő hónaptól így az eddigi 1 millió 211 ezer forintról 1 millió 316 ezer forintra nő a képviselői alapilletmény.

A frakcióvezetők a képviselői alapilletmény kétszeresét – vagyis az átlagbér hatszorosát – kapják, így esetükben az összeg bruttó 2 millió 633 ezer forintra rúg majd. Ők márciustól több mint 200 ezer forintos emelésnek örülhetnek.

A 24.hu mindezt azzal egészítette ki, hogy a bizottsági helyek, a különböző tisztségek után is pluszpénz jár. A legnagyobb emelést amúgy Kövér László házelnök kapja, mivel nála a képviselői alapbér 2,7-szeresének megfelelő összegben határozták meg a szorzót.

A Fidesz-frakció négy éve azzal magyarázta az emelést, hogy „a parlamenti döntéshozók bére emelkedik utoljára”, a tiszteletdíj a vállalt munkával arányos, és a nemzetközi gyakorlatnak megfelel.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....