Megsértette a választási szabályokat, a fideszes politikus - mutatjuk ezután mi történt

Vitályos Eszter, az EMMI államtitkára, egyben a Fidesz képviselőjelöltje a Pest-3-as körzetben megsértette a választási szabályokat, amikor a kampányidőszak alatt az egyik állami program laptopjait osztotta egy szentendrei gimnáziumában.

A választási bizottságnál a momentum tett panaszt, ami után a hatóság határozatban állapította meg, hogy a fideszes jelölt jogsértést követett el, de a bírság kiszabását már nem tartották indokoltnak.

Az ellenzéki párt panasza szerint Vitályos magatartását a választópolgárok nem államtitkári munkájával, hanem egyéni jelölti státuszával azonosítják, pedig az iskolai laptoposztogatás nem tartozik a képviselők hivatalos feladatkörébe. Ráadásul Vitályos államtitkárként sem a laptopos program felügyeletéért, sem a végrehajtásáért nem felel közvetlenül, valamint a program végrehajtásához nem is tartozna ünnepélyes átadás, így az ellenzéki párt szerint Vitályos nem a törvények által meghatározott feladatkörében járt el, hanem csak kampányolt egy iskolában. A Momentum felvetette azt is, hogy a Klebelsberg Központ elnöke jogtalan előnyt biztosított a Fidesz jelöltjének, amikor az átadón megjelent mellette.

A választás bizottság kedden megállapította, hogy a kampányidőszakban Vitályos szereplése nem elválasztható a kampánytól és az őt jelölő párttól.

„Tevékenysége kampányidőszakban az átlagos választópolgár számára elsődlegesen politikai célú, kampánycélú megjelenésnek tűnhet, és a választópolgárok számára csak másodlagos jelentőségű, hogy államtitkári vagy országgyűlési minőségében jelent meg az adott eseményen”.

Megállapították, hogy Vitályos megsértette a választási eljárás jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét. A szereplésével sérülhet az esélyegyenlőség, mivel olyan szereplési előnyhöz jutott, ami a többi jelöltnek nem áll rendelkezésére.

Ugyanakkor a bizottság nem szabott ki pénzbírságot Vitályosra. Elegendőnek ítélte, ha csak megállapítják a jogsértés tényét, és eltiltják a fideszes jelöltet a további jogsértéstől.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....