Vége - Üzenet jött külföldről: Orbán kettős játszmát űz, de el kell döntenie: az orosz vagy az ukrán oldalon áll


„Az ilyen helyzetekben kell, hogy legyen álláspontja az embernek. Egyre több politikus ismeri fel ezt a világban, ezért Orbánnak a magyar részről el kell döntenie, hová tartozik.”


– Magyarország kettős játszmát űz, de Orbán Viktornak el kell döntenie, melyik oldalon áll – mondta Manfred Weber egy brüsszeli sajtóbeszélgetésen. Az Euronews tudósítója azt kérdezte az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetőjétől, miként értékeli a magyar kormány döntését, amely megtiltja, hogy az EU és a NATO fegyverszállítmányai áthaladjanak Magyarországon.

„Elképesztő ez a kettős játszma, Orbánnak el kell döntenie, melyik oldalon áll. A világ többi része így tesz”

– válaszolta a kérdésre Weber, akit már az is meglepett, hogy például Svájcban sokáig gondolkoztak a szankciók alkalmazásán, ám ahogy a Blikk is megírta, végül a svájciak is rájöttek, hogy egy ilyen helyzetben nem maradhatnak semlegesek.

„Az ilyen helyzetekben kell, hogy legyen álláspontja az embernek. Egyre több politikus ismeri fel ezt a világban, ezért Orbánnak a magyar részről el kell döntenie, hová tartozik.”

A néppárti vezetőt arról is kérdezték, nem tartja-e veszélyesnek az EU és a NATO fegyverszállításait Ukrajnába, hiszen Oroszország megtorolhatja ezeket a lépéseket. Erre azt mondta, az ENSZ minden független államnak jogot ad az önvédelemre, amivel az ukránok is élhetnek.

– Az ENSZ minden független országnak jogot ad az önvédelemre. Mi pedig mindössze lehetővé tesszük az ukránok számára, hogy éljenek ezzel a joggal. Ezért teljes mértékben támogatom a fegyverszállításokat. Ez nem agresszív lépés – mondta Manfred Weber.

A hivatalos magyar álláspont szerint Magyarország számára az az elsődleges, hogy kimaradjon a fegyveres konfliktusból, illetve megvédje a kárpátaljai magyar kisebbséget, ezért nem engedélyezi a fegyverszállításokat az ország területén keresztül, illetve – a V4-országok közül egyedüliként – ezért nem segíti fegyverekkel Ukrajnát. Viszont nem vétózta meg az uniós szankciós csomagokat, így egyes orosz bankok kizárását a SWIFT nemzetközi pénzügyi rendszerből.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....