Orbán: a jogállamisági per elvesztése valójában győzelem

Hiába utasította el az Európai Unió Bírósága Magyarország és Lengyelország panaszát az ellen, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az uniós pénzek kifizetését, az indoklásból kiderül, hogy valójában nyertünk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Ennek megfelelően azzal számolnak, hogy az eddig visszatartott pénzek is beérkeznek.

Nem vesztésben, hanem nyerésben vagyunk – értékelte a napokban kihirdetett ítéletet, amiben az Európai Unió Bírósága elutasította a magyar és lengyel jogi panaszt az ellen, hogy jogbiztonsági (rule of law) kritériumokat alkalmazzanak az egyes kifizetések visszatartására – számol be a miniszterelnök felszólalásáról a napi.hu.

„Mi nem nyertünk, de ők vesztettek” – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara eseményén tartott beszédében Orbán. Az indoklás ugyanis kimondja, hogy lehet alkalmazni a jogállamisági szempontokat, ezeket viszont csak konkrét ügyekre, és ott is csak bizonyítható pénzügyi vonatkozás esetében.


„Az olyan képlékeny kritikák estében mint, hogy ’nálatok nincs sajtószabadság’ ez nem értelmezhető” – mondta Orbán.

A kormány úgy számol, hogy a következő költségvetési ciklushoz szükséges stratégiai megállapodást záros időn belül aláírják, azzal nincs is gond. Az újjáépítési alap esetében vannak a feszültségek, amelyeket most a bírósági ítélet alapján már meg kell kapnia az országnak. „Nincs joguk nem ideadni” – mondta Orbán.

Ennek megfelelően folytatja a kormány az eddigi gyakorlatot, hogy a jóváhagyott pályázatokat továbbra is megelőlegezi a költségvetésből, és majd idővel megérkezik a jogosan járó pénz.

Több helyen, köztük az Európai Parlamentben is azonnali büntető csapást szorgalmaztak Magyarországgal szemben, miután az ítélet megjelent. A képviselők érvelése szerint az Európai Bizottságnak immár nincs indoka a késlekedésre. A Bizottság ezzel szemben még várhatóan több hónapig mérlegel, így a választásokig semmilyen intézkedésre nem lehet számítani.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....