Megjött ez uniós tényfeltáró delegáció eredménye: az Orbán rendszer megbukott

Ezért iszkolt előlük Orbán.



Nincs arra érdemi biztosíték, hogy Magyarországon átlátható módon költenék el az uniós forrásokat — mondta Gwendoline Delbos-Corfield, az Európai Parlament LIBE-bizottságának vezetője sajtótájékoztatón pénteken.



Mint ismert, a delegáció szerdán érkezett meg Budapestre, Orbán Viktor kitért az egyeztetés elől. A delegáció azonban Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Pintér Sándor belügyminiszterrel találkozhatott, de találkoztak Gyurcsány Ferenccel, illetve újságírókkal, művészekkel és bírókkal is.



A látogatás célja az volt, hogy felmérjék, mennyire szabad a sajtó és a tudományos élet szabadsága, mennyire biztosítottak a kisebbségek jogai és a jogállami környezet.



Az EP-delegáció úgy véli, a 2018-as Sargentini-jelentés óta — amely nyomán a hetedik cikkely szerinti eljárás Magyarország ellen elindult — csak romlott a helyzet a fenti kérdésekben.



Delbos-Corfield elmondta, több mint 100 emberrel beszélgettek, ezek a beszélgetések pedig segítenek



árnyalt képet kialakítani arról, hogy mi történik Magyarországon a jogállamisággal és annak különböző megnyilvánulási formáival



— fogalmazott. A képviselő szerint a Kúrián és az Alkotmánybíróságon



nem igazán sikerült megtalálni a közös hangot



a beszélgetőpartnerekkel, és



volt olyan médiaszereplő, aki beszélgetés helyett egyszerűen csak egy viccnek nevezett minket, és távozott.



— mondta. A Kúrián volt a legrosszabb a helyzet, ott kétszer is a bíróság megsértésével vádolták a delegációt.



A politikus úgy ítélte meg, hogy az egyik bíró kvázi viccelve vádolta meg őket a bíróság megsértésével az általuk feltett egyes kérdések miatt. Azt mondta, hogy ha a tárgyalóteremben lennének, már megbüntette volta a bizottság tagjait, és azt is kilátásba helyezte, hogy elhagyja a szobát



— írta erről az Euronews.



A kormány képviselőivel tartott megbeszélésen elmondása szerint nem került szóba a melegellenes törvény, a Pegasus-botrányról viszont beszéltek.



Varga Judit szerint a parlamentnek erről küldtek információkat, de nem tud többet erről nekünk nyilatkozni, és egyébként is az adatvédelmi hatóságok kezében van az ügy



— mondta, hozzátéve, hogy ezzel az üggyel még biztosan foglalkoznia kell az EP-nek.



A médiapluralizmusról is vizsgálódtak, ezzel kapcsolatban a zöldpárti képviselő úgy fogalmazott:



(…) rákérdeztünk arra, hogy a közszolgálati médiában, az állami médiában fontos közéleti szereplők egyáltalán nem jutnak szóhoz, azt válaszolta a Médiatanács, hogy nem az ő feladatuk, hogy biztosítsák azt, hogy mindenki egyenlő arányban jusson szóhoz a közmédiában.



A delegáció arra jutott, hogy 2018 óta csak



tovább romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon.



Szerintük aggodalomra ad okot a közpénzek elköltése, a vagyonkezelő alapítványok létrejötte, de a veszélyhelyzet folyamatos fenntartása is.



Elkerülhetetlen a transzparencia, de nem kaptunk érdemi garanciát erre, így ez továbbra is aggaszt minket



— mondta.



(Euronews/Telex nyomán)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....