Ebbe belebukhat egy miniszter? - az egész ország az Orbán birtokról beszél



Megkérdeztük Gulyás Gergely minisztert Orbánék hatvanpusztai birtokáról, amelynek milliárdos részleteiről a HVG hetilap és a hvg360 számolt be. A miniszter a sport és politika összefonódásáról, a vagyonnyilatkozatokról és a Velencei-tóról is beszélt a kormányinfón a hvg.hu kérdéseire válaszolva.

A friss HVG hetilapban – és a HVG360-on – összefoglaló olvasható a miniszterelnök édesapjának a hatvanpusztai birtokon zajló építkezéséről. Kiderül például, hogy milyen ütemben zajlik a beruházás, és hamarosan videón is bemutatjuk, hogy áll az épíkezés, és hogyan fog kinézni az Orbán Győzőhöz köthető 6700 négyzetméteres komplexum.

Orbán Viktor azt reméli, a szerény körülmények közt élő miniszterelnök imázsával 2022-ben választást tud nyerni. Amilyen serényen dolgozik ezen a Fidesz kommunikációs stábja, úgy sürögnek az építőmunkások a kormányfő valódi arcát mutató hatvanpusztai birtokon. A főhercegi majorság - sokmilliárdos beruházást követően - a nyáron elnyeri végső formáját.

A beruházás többmilliárdosra becsült költségei már nemzetgazdasági szinten is látható méretűek, tudósítónk ezzel kapcsolatban azt kérdezte Gulyás Gergelytől, hogy

A kormány álláspontja szerint fölmerülnek-e itt korrupciós kockázatok, adva, hogy a miniszterelnök édesapjáról van szó, aki egyébként beszállítóként részt vesz állami projektekben is?

Gulyás válasza szerint "itt egy majorságról beszélünk, ahol a gazdasági épületek vannak nagy többségben. A miniszterelnök úr édesapja esetén pedig egy évtizedek óta működő aktív vállalkozóról beszélünk, ezért mi e kettőt nem kötöttük össze eddig semmilyen formában. Nem csoda, hogy vannak olyanok, akik ezt megteszik. Miután legálisan működik a cég, ismerhető a könyvekből, hogy milyen haszna van, ezért az, hogy egy majorságot – még egyszer mondom, ahol az épületek nagy többsége az gazdasági épület – felújít, nem kifogásolható semmilyen formában – válaszolta a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy honnan tudni, hogy gazdasági épületekről van szó Gulyás kijelentette:

Nekem a miniszterelnök úr mondta.

Nézze meg a beruházásról szóló filmünk előzetesét:

A vagyonnyilatkozatok és a külön élet

Tudósítónk általánosságban megkérdezte, hogy nem gondolja-e a kormány, hogy a vezető politikusok esetében tágítani kellene azoknak a körét, akiknek szintén vagyonnyilatkozatot kellene leadni. Ez a kötelezettség jelenleg csak a velük egy háztartásban élőkre vonatkozik, a kérdés arra irányult, hogy ki lehetne-e terjeszteni a velük nem egy háztartásban élőkre is, hogy jobban rá lehessen látni például a miniszterelnök édesapjának vagyoni helyzetére. Gulyás erre közölte:

Minden ilyen kérdést meg lehet vitatni, csak az a helyzet, hogy valakinek a hozzátartozója arról nem tehet, ha a fia vagy a testvére politikus lett. És azok, akik állandóan az adatvédelemről és ezzel összefüggő szabadságról beszélnek ezt az érzékenységet itt elveszítik.

Gulyás nem érti, hogy például az ő testvérének miért kellene vagyonnyilatkozatot tennie (egyébként bíró, és kell nyilatkoznia a vagyonáról), amikor külön életet él. Szerinte a szabályozásnak ez a logikája, aki külön életet él, annak nem kell nyilatkoznia.

Lehet ilyeket bevezetni, de szerinte "érdemes megfontolni – ami túlmegy a baloldalon megszokott demagógia világán –, hogy egyre kevesebben lesznek értelmes emberek, akik a politikába jönnek. De nem vetek el semmi ilyet, fontoljuk meg az ön javaslatát, de az én felfogásomtól az idegen, hogy különböző háztartásban élő embereknek kelljen vagyonnyilatkozatot tenni" – mondta.

Arra a felvetésre, hogy nem feltétlenül a teljes nyilvánosságról lenne szó, legfeljebb parlamenti bizottság vizsgálhassa ezeket, Gulyás azzal válaszolt, hogy már ez is a teljes nyilvánosságot jelenti,

Mert bárki hozzáférhet, és a mai magyar viszonyok között semmilyen jóindulatra nem lehet számítani.

Sport, politika és Velencei-tó

Tudósítónk rákérdezett arra is, hogy ha Szijjártó Péter külügyminiszter a német–magyar Eb-meccs helyszínének esetleges szivárványszínű kivilágításával kapcsolatban kijelentette: a sportot és a politikát nem jó összekeverni, akkor az nem számít-e annak, hogy itthon vezető politikusok vannak a sportklubok élén?

Gulyás szerint ennek évtizedes hagyománya van, és nem is a Fidesz-kormányok alatt kezdődött, de ha valaki el tudja választani a kettőt, az az adott sportágban nem sérelmes, és a politika nagyon aktív szereplői is élesen külön tudják választani. Az ezzel kapcsolatos vádakat még a magyar politikában sem látja, és a sportolók részéről sincs ellenállás.

A politikusok ilyen irányú tevékenysége több előnnyel jár, mint hátránnyal.

A személyekben van találkozási pont, és a felvetés a vita kapcsán jogos, de szerinte sikerül szeparálni a sportszövetségekben végzett tevékenységet és a politikai tevékenységet – mondta.

Szóba került a Velencei-tó vízszintszabályozása, illetve a jelenlegi vízminőségi problémák (az alacsony vízszint és a meleg miatt kevés az oxigén a vízben, ami halpusztulást okoz), hogy a kormánynak van-e erre megoldása. A miniszter szerint egy szakmai javaslat van a kormány asztalán, ez pedig az, hogy jet-skiket engedjenek a tóra átmeneti megoldásként, mert így lehet oxigént a vízbe juttatni, és a bányatavaknál is így csinálják. Ehhez viszont a Velencei-tóról szóló törvényt kell módosítani. Jelenleg vizsgálják, hogy meg lehet-e ezt tenni és hogyan, mert azonnali beavatkozást kíván a helyzet.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....