Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Csúnya adok-kapok a parlamentben - Szijjártó meccslátogatása és a Mészáros 17 milliárdos támogatásaSzóba került Szijjártó Péter meccslátogatása, az önkormányzatok bevételeinek megcsapolása és a vasúti szárnyvonalak elsorvasztása is az Országgyűlésben.

Azonnali kérdések

A miniszter vigyorogva jelentkezett be egy zártkapus focimeccsről – rótta fel a jobbikos Stummer János a külgazdasági és külügyminiszternek, Szijjártó Péternek a Parlamentben. Az ellenzéki képviselő kérdése lényegében az volt: ilyen példát kell-e mutatnia egy tárcavezetőnek. Szijjártó Péter szerint az MTK és a Honvéd meghívására mehetett megnézni a két csapat Magyar Kupa-elődöntőjét a Puskás Arénába a múlt héten, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) szabályai szerint. Stummer bocsánatkérést akart kicsikarni Szijjártótól, aki ehelyett elmondta, hogy a szerdai kupadöntőn is ott lesz, sőt, a szövetséggel együtt adja majd át a kupát.

Miért jutalmazza a kormány azokat, akik elbocsátanak százakat – kérdezte az MSZP-s Szakács László. Felidézte, hogy Mészáros Lőrinc 17 milliárd forintot kapott a Kisfaludy-program keretében, pedig 800 embert bocsátott el. Szijjártó Péter szerint a kormány munkahelyteremtést finanszíroz. Szerinte Szakács csak vagdalkozik, ha nem mutat konkrét jogsértést.

Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció politikusa szerint pénzt vonnak el az önkormányzatoktól, az egyetemektől és a nyugdíjasoknak sem adnak semmit. Miért büntetik az önkormányzatokat – tette fel a kérdést Pintér Sándor belügyminiszternek, ám Pogácsás Tibor államtitkár válaszával kellett beérnie. Pogácsás szerint az önkormányzati rendszer jól működik.

Keresztes László Lóránt Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezte volna, aki azonban nem volt jelen. Másik kérdéssel is jelentkezett, azt fel is olvasta: azt tudakolta, miért ítél halálra 34 vasúti mellékvonalat a kormány, s mivel indokolja az intézkedés szükségességét. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszolt neki, aki szerint figyelembe veszik az utazóközönség változó igényeit. Ő úgy látja, hogy vasútfejlesztés történik, és utalt a Budapest–Belgrád-vonalra is. Azt nem árulta el, meddig járnak korlátozott számban az érintett vonatok.

A párbeszédes Kocsis-Cake Olivio is Orbánt kérdezte volna, de annak távollétében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszolt. Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, elrendeli-e a kormány országos szinten is a trianoni békére emlékező egy perces csendet. Dömötör nem válaszolt egyértelműen, csak azt mondta, a Párbeszéd nem javasolta ezt időben. Kocsis-Cake szerint ez a járvány miatt nem történt meg korábban.

Miért van szükség politikai kapcsolatokra a teniszszövetség vezetéséhez – kérdezte a jobbikos Steinmetz Ádám, akinek Orbán helyett Szijjártó válaszolt. Az olimpiai bajnok vízilabdázó azt tudakolta, egyetért-e a miniszterelnök azzal, hogy politikus ne lehessen sportszövetség vagy sportklub vezetője. Szijjártó nemleges választ adott, Steinmetz viszonválaszában pedig jelezte: szerinte árt a sportnak, ha politikusok vezetik.

Hány embert küldtek haza a kórházakból a "Kásler-terv" végrehajtása során – tette fel a kérdést Szél Bernadett. Felidézte, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerint 2 százalékot kellett felszabadítani, az ágyak 58 százaléka üres volt országosan. A miniszteri utasítás viszont a 60 százalékos kiürítést minden egyes kórháznak előírta, és ezen csak azután változtattak – megyei átlag 60 százalékra – , hogy lejárt a végrehajtás határideje, és betegeket kellett hazaküldeni. Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Számot nem mondott, de állította, a halaszthatatlan beavatkozásokat elvégezték, és megdicsérte a WHO is az ágyfelszabadítást.

Az ágyfelszabadításról kérdezett Varga László (MSZP) is. Sokak szerint a kiürített ágyak egy részét a későbbiekben megszüntetné a kormány, így az aggódó miskolciak nevében kérdezte meg, mi lesz az ottani Semmelweis Tagkórházzal és a szülészettel. Rétvári Bence államtitkár válaszolt, szerinte újraindul az egészségügy, a felszabadított ágyak harmada már ismét elérhető. Varga megállapította, hogy Rétvári nem válaszolt. Az államtitkár a viszonválaszában sem változtatott ezen.

Miért nem oszlatta fel a rendőrség a Deák téri demonstrációt, ha az nyilvánvalóan jogsértő volt, ráadásul a járványhelyzet miatt nem is kerülhetett volna rá sor – kérdezte Arató Gergely (DK). A belügyminiszter helyett Kontrát Károly államtitkár válaszolt.

A rendőrség a Dohány utcában és a Deák téren történteket külön eseményként kezelte

– mondta el Kontrát azt, amit a BRFK eddig nem közölt. Az utóbbit megemlékezésnek minősítették, és csak előbbit értékelték gyűlésnek. A gyűlésről 6 főt állítottak elő, 34 szabályt sértett. Arató szerint a rendőrség politikai utasításra nem oszlatott, ezt Kontrát tagadta.

Miért von el a kormány az önkormányzatoktól, és miért nem támogatja azokat, melyek kénytelenek voltak túlköltekezni a járvány elleni védekezés során – kérdezte Ungár Péter (LMP), példaként Szombathelyet felhozva. Szijjártó válaszában Ungárnak is elismételte, hogy mennyi vállalatot támogat közpénzzel a kormány.

Nem a létbiztonságra és tehermegosztásra törekvő humanisták útját járja a kormány a válságkezelés során Tordai Bence (Párbeszéd) szerint. A korrupt autoriter populisták irányát választotta a Fidesz-kormány, megoszt és megszorít. Felhagy-e ezzel a kormány – kérdezte Szijjártótól. A miniszter szerint a humanisták eladósodnak, a korrupció 2010 előtt volt, de van harmadik irány is. Elmondta, a legfontosabb céljuk, hogy az embereknek legyen munkája, és a cégeket meg kell védeni.

Nagy Csaba (Fidesz) a koronavírus elleni védekezésről kérdezte Orbán Balázs államtitkárt, illetve az ellenzéket ostorozta. Orbán szerint "hazánk jól vizsgázott", az ellenzék nem támogatta a kormányt, az előírásokat pedig fontos betartani.

A fiatalok lakhatási programjának elszabotálásáról akarta kérdezni a pénzügyminisztert a jobbikos Z. Kárpát Dániel, de csak Tállai András államtitkártól kapott választ. A képviselő szerint egy tipikus, 180-200 ezres fizetésű fiatalon egyáltalán nem segít a jómódúakat megcélzó csok. A lakhatás a bérlők fizetésének 40 százalékát viszi el, ezt fejeli a 27 százalékos áfa és a lakástakarék megszüntetése is, érvelt. Tállai András előbb a devizakárosultak segítéséről beszélt, majd arról, hogy 435 milliárd forintot adott a kormány a csok-ot igénylőknek. Hivatkozott a kedvezményes lakásáfára is, amiről Z. Kárpát egyből meg is állapította: éppen most vezetik ki.

Földi László (KDNP) a helyi termelők támogatásáról kérdezte Farkas Sándor államtitkárt. Farkas a termelői piacok hatását dicsérte a termékpályák szempontjából.

Milyen mértékben szabadultak el az árak – kérdezte Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) Tállai Andrástól. A cukor ára 14,1, a sonkáé 12,5 százalékkal nőtt – válaszolta meg saját kérdését –, a karaj 300 forinttal lett drágább egy év alatt. Hány vizsgálat indult a tisztességtelen piaci magatartás miatt – kérdezte továbbá, de Tállai közölte, erre nem tud válaszolni. 2,8 százalék volt az infláció áprilisban, 1,5 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban – folytatta. Az áremelkedés a piaci viszonyok miatt van, a sertéspestis és a koronavírus miatt, valamint a forintárfolyam változása okozza Tállai szerint. Erre Bangóné emlékeztetett, hogy Tállai Mezőkövesden be tudott avatkozni a piaci folyamatokba, amikor a benzinárról volt szó.

Napirend előtt

A kormány hosszú távon engedélyezi a havi egy pihenőnapot és a 12 órás munkavégzést, ez Orbán Viktor munkaalapú társadalma – mondta felszólalásában a párbeszédes Szabó Tímea az Országgyűlés plenáris ülésén. A Párbeszéd politikusa szerint járványkezelés címen eddig csak önkényeskedett a kormány, vagy pedig költekezett: Mészáros Lőrinc 183 milliárd forint közpénztámogatást kapott a képviselő szerint, egy személyben ugyanannyit, mint amennyit félmillió bajba került magyarnak együtt ígértek. Szabó úgy fogalmazott: csak Orbánnak kell bocsánatot kérnie, nem az ellenzéknek. Válaszában a fideszes Dömötör Csaba arról beszélt, hogy minden rosszabb volt, mielőtt a Fidesz kormányra került.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet a globalizációról beszélt, és arról, hogy kiszolgáltatott az ország gazdasága, hiszen összeszerelő üzemet csinált belőle a Fidesz. A kormány szórja az adófizetők pénzét, továbbra is a multikat támogatja a kis- és közepes vállalkozások helyett – fogalmazott az ellenzéki képviselő, aki szerint új irány kell. Schanda Tamás válaszolt neki, aki szerint összefogásra van szükség, amit nem kaptak meg az LMP-től sem. Szerinte a kormány megvédte az embereket és talpra állítja a gazdaságot.

Az egy nemzethez tartozókat nemcsak fizikai határokkal, de megosztó politikával is el lehet választani – kezdte felszólalását Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője. Szerinte a Fidesz gyűlöletpolitikája vezetett oda, hogy nyíltan rasszista tüntetést lehet tartani Budapesten, és hogy a roma holokauszt emlékművét a napokban sokadszorra is meggyalázták. Majd a gazdasági megosztottságra tért át: 3 millióan élnek szegénységben, hozta fel példaként. Újjáépítésre van szükség a gazdaságtól kezdve az oktatáson át az egészségügyig. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszolt neki, arról beszélve, hogy 2006-ban erőszakosak voltak a rendőrök. Utána azt is kifejtette, hogy szerinte 2008-ban nem volt szociális a válságkezelés.

Ilyen válságkezelés, mint nálunk, nincs még egy a világon – jelentette ki jobbikos Jakab Péter. Itt segítség helyett levelet kapnak az emberek az államtól. 100 milliárd forintot különítettek el kormánypropagandára, 2000 milliárdot állami beruházásra, a lakosság terhei pedig csak nőnek, az árak az egekben vannak. A kormány propaganda-költéseinek feléből lehetne lakásprogramot indítani, hogy ne 20 éves eladósodással kezdjék az életet a fiatalok, hozta példának. Dömötör Csaba szerint a Jobbik letagadja az ország eredményeit, és különben is szétesőben van a párt.

Szászfalvi László KDNP-s képviselő napirend előtt a trianoni békeszerződésről olvasott fel beszédet. Szijjártó Péter válaszolt neki, aki szerint szuverén és független az ország, különösen 2010 óta. Szerinte senki sem várhatja el, hogy ünnepeljük a trianoni békeszerződést, majd arról beszélt, hogy meglátása szerint jó viszonyt ápol a kormány a környező országokkal.

A fideszes Halász János szólalt fel napirend előtt utoljára. Szerinte azért fontos a "második Soros-tervről" szóló nemzeti konzultáció, mert még nem múlt el a járvány miatti veszély. Fájlalta, hogy sokan támadták már az előző nyolc nemzeti konzultációt is. Neki is Szijjártó Péter válaszolt. A miniszter arról beszélt, hogy a kormány idejében reagált a koronavírus-járványra, és a jövőben semmi sem lesz ugyanolyan, mint volt. A munkanélküliség helyett a munkahelyteremtést kell támogatni, mondta aztán. Azt is említette, hogy 806 vállalkozás kapott már pénzt, összesen 178,6 milliárd forintot a kormánytól.

https://hvg.hu
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Kitört a botrány egy magyar pedagógus képei miatt
Hivatalos: Elfogadták a javaslatot, amely megelőzné az uniós pénzek ellopását
Milliós büntetést sóztak Hadházy nyakába
Megszólalt az operatív törzs: ezek várhatóak a jövő héten
Lakatos Tibor közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén tanulmányozza az erről szóló javaslatcsomagot. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hozzátette: a magya...
  
Lehet hogy jövőre már Mészárosnak fizeted a biztosításodat
A CIG Pannónia Nyrt. irányításának megszerzése lehet az eszköz a hazai biztosítói piacon való nyomuláshoz, ha ez megvan, akkor elindulhat a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank ügyfele...
  
Orbán harcias üzenetet tett közzé: Ne mondja meg a nyugat a keletnek, hogyan éljünk
A használhatatlan politikai korrektség és tabuk nélkül, teljességgel cenzúrázatlanul. Ezzel harangozta be Balog Zoltán azt a webkonferenciát, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök, Janez Jan...
  
Itt tartunk: Varga Mihálynak kell könyörögni, hogy ne legyen a Balaton-part végig fizetős
Több ezren csatlakoztak a korábbi petíciójukhoz, most Varga Mihálytól és a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) kéri az Összefogás a Balatonért Egyesület, hogy ne szorítsák ki a Ba...
  
Meghalt a férfi, akit megvertek egy maszkviselési vita miatt
Halottnak nyilvánították a francia buszsofőrt, akit július 5-én annyira megvert egy fiatalokból álló társaság, hogy a kórházban agyhalottnak nyilvánították. Az 58 éves Philippe Mongu...
  
A kormány még mindig pénzzel tömi a német autóipari cégeket
Bár 2003 óta létezik az egyedi kormánydöntéssel megítélt támogatások (EKD) rendszere, igazán a 2010-es évek közepén pörgött fel a cégeknek munkahelyekért cserébe juttatott ingyen p...
  
Szijjártó és a 225 millióból felújított apátsági múzeum esete
A miniszter 225 millió forintból, pályázati támogatásból megújított apátsági múzeum átadóünnepségén beszélt erről. Csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek erős nemzet...
  
Megmutatjuk ki áll a fideszes csodajachtokat birtokló máltai cég mögött
Az új uniós szabályoknak köszönhetően nyilvánosságra kellett hozni a máltai offshore cégek valódi tulajdonosait, így derült ki, hogy a kormányközeli üzletemberek és fideszes politikus...
  
Orbán Viktor jövő heti bejelentéseit találgatja mindenki
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez....
  
Kiderült ki a tulajdonosa a Mészárost is furikázó hírhedt adriai jachtoknak
Magyarország negyedik leggazdagabb embere az L&L Charter Ltd. valódi tulaja. 2018 nyarán egy magánrepülőgép és egy luxusjacht híre járta be a magyar sajtót, a két exkluzív járművel a ...
  
Gyöngyös: 89 ukrán vendégmunkás van járványügyi megfigyelés alatt
A két hétig tartó kötelező házi karantén idején folyamatosan ellenőrzik a vendégmunkások egészségügyi állapotát, a rendőrség pedig kontrollálja, hogy betartják-e a járványügyi s...
  
Angola köszönetett mondott Szijjártónak: angolai diákok számára biztosít ösztöndíjat a magyar kormány
Magyarország és Angola között hosszú múltra visszatekintő együttműködés van, amelynek további fejlesztése mindkét ország érdeke - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külü...
  
Na végre: Csepel díszpolgára lett Tarlós István
A Csepeli Lelkészi Kört megalapító Hantos Jenő munkáját is így ismerték el. Díszpolgárrá választották Tarlós Istvánt, Budapest korábbi főpolgármesterét, valamint Hantos Jenő nyu...
  
Már a polgármester is tüntetett Siófokon - óriási a botrány
A siófoki meteorológiai állomást féltve tartottak közös sajtótájékoztatót politikusok és civilek pénteken a Balaton-parti városban, írja az MTI. A közös fellépés oka, hogy épít...
  
Újból előszedték Borkait - de hol tart a nyomozás?
A Borkai-féle szexvideók ügyében indult nyomozások továbbra is a nyomozati szakaszban vannak. Az Audi-féle földügyben még gyanúsítotti kihallgatás sem volt. A Pesti Hírlap most azt is me...
  
Vadiúj magyar bicikliutat fotóztak le, vagy csak a festék új?
Ja, nem új. Csak a festék. Örvendetesen szaporodik a bicikliutak száma és hossza Nyíregyházán. Boldogság ez, hiszen a kerékpározás nemcsak egészséges, hanem környezetbarát is. A ...
  
Gulyás: Ahol Magyarországon fertőzési góc alakult ki, oda külföldi hozta be a vírust
Járványügyi készültség van Magyarországon. Az első csatát megnyertük, de amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk marad, fenn kell tartani a készültséget. Ahol Magyarországon fertőzés...
  
Óriási fogás: Huszonhárom migránst tartóztattak fel a rendőrök
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba huszonhárom migráns Csongrád-Csanád megyében. Az egyenruhások feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket. A ...
  
Botrány: nem elérhetők a nyugdíjak az egyik banknál (frissített: elhárították a hibát)
Technikai problémák miatt gond volt a 2020. július 10-én esedékes nyugdíjak jóváírásával a Takarékbankban - írta a 24.hu. A pénzintézet azt közölte, hogy a technikai problémát rövi...
  
Orbán is elbúcsúzott a hirtelen meghalt országgyűlési képviselőtől
Péntek délelőtt közlekedési balesetben életét veszítette Koncz Ferenc országgyűlési képviselő - írja a Borsod 24. A lap szerint Koncz motorozás közben nekiütközött Legyesbénye polg...
  
Botrány a Kaleta-ügy titkosítása körül
Demeter Márta LMP-s politikus arra kéri a parlament külügyi bizottságának fideszes elnökét, Németh Zsoltot, hogy oldja fel a titkosítást a gyermekpornográfia miatt elítélt volt limai nag...
  
Négy év körüli kislány zuhant ki egy második emeleti ablakból Kőszegen
Életveszélyesen megsérült egy négy év körüli kislány, aki péntek reggel kizuhant egy kőszegi ház második emeleti ablakából – írta a Vaol.hu. A portál értesülése szerint a baleset...
  
Budakeszi: Egy édesanyát és 2 éves kislányát gázolták el
Egy édesanyát és két éves kislányát gázolta el egy autó Budakeszin pénteken délelőtt. Áll a forgalom. Temető u Fő utca sarkán gyalogos gázolás történt, áll a forgalom mindkét ir...
  
Hivatalos: Elfogadták a javaslatot, amely megelőzné az uniós pénzek ellopását
Cseh Katalin az Európai Parlament elé benyújtotta „Lex Mészáros” javaslatát, melyet az nagy többséggel meg is szavazott – tájékoztatott pénteken a Momentum. Az európai parlamenti ké...
  
A rendőrök állítják, 703 km/h-s gyorshajtáson kaptak egy Ford Focust
Tény, egészen elképesztő adatokat tudnak produkálni a Fordnál a Focus átépítésével, de az alábbi szám így is túlzásnak tűnik. Az olasz rendőrök szerint ugyanis állítólag 703 km/...
  
Ha meglátod mi Mészáros Lőrinc következő nagy dobása...
A CIG Pannónia Nyrt. irányításának megszerzése lehet az eszköz a hazai biztosítói piacon való nyomuláshoz, ha ez megvan, akkor elindulhat a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank ügyfele...
  
Orbán aggódik a magyarokért: Több Balaton, kevesebb Adria
Kell majd újabb korlátozó intézkedéseket hozni a koronavírus miatt, csak még nem tudjuk pontosan, hogy milyeneket – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. A kormányfő sze...
  
Hivatalos: A rendőrség előtt az önkormányzati lakást bérbeadók ügye
A kérdés az, hogy történt-e bűncselekmény. Néhány hete írta meg a hvg.hu, hogy busás haszonnal turistáknak adtak ki önkormányzati bérlakásokat. Mint írtuk, akár egy-két nap a...
  
Szerbia népe bizonyította 1 nap alatt - azért a víz az úr
Csütörtök este békés tüntetést tartottak Szerbia több városában is, a demonstrálók a nagyobb városok fontosabb épületei előtt ülve tiltakoztak. Ez jelentős változás a megelőző k...
  
Szolgálatba álltak az új terepjárók a magyar határon
Nemzetközi együttműködés keretében két új terepjárót kaptak a Bács-Kiskun és a Csongrád-Csanád megyei rendőrök az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségtől (Frontex). A Front...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Csúnya adok-kapok a parlamentben - Szijjártó meccslátogatása és a Mészáros 17 milliárdos támogatása


Szóba került Szijjártó Péter meccslátogatása, az önkormányzatok bevételeinek megcsapolása és a vasúti szárnyvonalak elsorvasztása is az Országgyűlésben.

Azonnali kérdések

A miniszter vigyorogva jelentkezett be egy zártkapus focimeccsről – rótta fel a jobbikos Stummer János a külgazdasági és külügyminiszternek, Szijjártó Péternek a Parlamentben. Az ellenzéki képviselő kérdése lényegében az volt: ilyen példát kell-e mutatnia egy tárcavezetőnek. Szijjártó Péter szerint az MTK és a Honvéd meghívására mehetett megnézni a két csapat Magyar Kupa-elődöntőjét a Puskás Arénába a múlt héten, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) szabályai szerint. Stummer bocsánatkérést akart kicsikarni Szijjártótól, aki ehelyett elmondta, hogy a szerdai kupadöntőn is ott lesz, sőt, a szövetséggel együtt adja majd át a kupát.

Miért jutalmazza a kormány azokat, akik elbocsátanak százakat – kérdezte az MSZP-s Szakács László. Felidézte, hogy Mészáros Lőrinc 17 milliárd forintot kapott a Kisfaludy-program keretében, pedig 800 embert bocsátott el. Szijjártó Péter szerint a kormány munkahelyteremtést finanszíroz. Szerinte Szakács csak vagdalkozik, ha nem mutat konkrét jogsértést.

Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció politikusa szerint pénzt vonnak el az önkormányzatoktól, az egyetemektől és a nyugdíjasoknak sem adnak semmit. Miért büntetik az önkormányzatokat – tette fel a kérdést Pintér Sándor belügyminiszternek, ám Pogácsás Tibor államtitkár válaszával kellett beérnie. Pogácsás szerint az önkormányzati rendszer jól működik.

Keresztes László Lóránt Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezte volna, aki azonban nem volt jelen. Másik kérdéssel is jelentkezett, azt fel is olvasta: azt tudakolta, miért ítél halálra 34 vasúti mellékvonalat a kormány, s mivel indokolja az intézkedés szükségességét. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszolt neki, aki szerint figyelembe veszik az utazóközönség változó igényeit. Ő úgy látja, hogy vasútfejlesztés történik, és utalt a Budapest–Belgrád-vonalra is. Azt nem árulta el, meddig járnak korlátozott számban az érintett vonatok.

A párbeszédes Kocsis-Cake Olivio is Orbánt kérdezte volna, de annak távollétében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszolt. Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, elrendeli-e a kormány országos szinten is a trianoni békére emlékező egy perces csendet. Dömötör nem válaszolt egyértelműen, csak azt mondta, a Párbeszéd nem javasolta ezt időben. Kocsis-Cake szerint ez a járvány miatt nem történt meg korábban.

Miért van szükség politikai kapcsolatokra a teniszszövetség vezetéséhez – kérdezte a jobbikos Steinmetz Ádám, akinek Orbán helyett Szijjártó válaszolt. Az olimpiai bajnok vízilabdázó azt tudakolta, egyetért-e a miniszterelnök azzal, hogy politikus ne lehessen sportszövetség vagy sportklub vezetője. Szijjártó nemleges választ adott, Steinmetz viszonválaszában pedig jelezte: szerinte árt a sportnak, ha politikusok vezetik.

Hány embert küldtek haza a kórházakból a "Kásler-terv" végrehajtása során – tette fel a kérdést Szél Bernadett. Felidézte, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerint 2 százalékot kellett felszabadítani, az ágyak 58 százaléka üres volt országosan. A miniszteri utasítás viszont a 60 százalékos kiürítést minden egyes kórháznak előírta, és ezen csak azután változtattak – megyei átlag 60 százalékra – , hogy lejárt a végrehajtás határideje, és betegeket kellett hazaküldeni. Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Számot nem mondott, de állította, a halaszthatatlan beavatkozásokat elvégezték, és megdicsérte a WHO is az ágyfelszabadítást.

Az ágyfelszabadításról kérdezett Varga László (MSZP) is. Sokak szerint a kiürített ágyak egy részét a későbbiekben megszüntetné a kormány, így az aggódó miskolciak nevében kérdezte meg, mi lesz az ottani Semmelweis Tagkórházzal és a szülészettel. Rétvári Bence államtitkár válaszolt, szerinte újraindul az egészségügy, a felszabadított ágyak harmada már ismét elérhető. Varga megállapította, hogy Rétvári nem válaszolt. Az államtitkár a viszonválaszában sem változtatott ezen.

Miért nem oszlatta fel a rendőrség a Deák téri demonstrációt, ha az nyilvánvalóan jogsértő volt, ráadásul a járványhelyzet miatt nem is kerülhetett volna rá sor – kérdezte Arató Gergely (DK). A belügyminiszter helyett Kontrát Károly államtitkár válaszolt.

A rendőrség a Dohány utcában és a Deák téren történteket külön eseményként kezelte

– mondta el Kontrát azt, amit a BRFK eddig nem közölt. Az utóbbit megemlékezésnek minősítették, és csak előbbit értékelték gyűlésnek. A gyűlésről 6 főt állítottak elő, 34 szabályt sértett. Arató szerint a rendőrség politikai utasításra nem oszlatott, ezt Kontrát tagadta.

Miért von el a kormány az önkormányzatoktól, és miért nem támogatja azokat, melyek kénytelenek voltak túlköltekezni a járvány elleni védekezés során – kérdezte Ungár Péter (LMP), példaként Szombathelyet felhozva. Szijjártó válaszában Ungárnak is elismételte, hogy mennyi vállalatot támogat közpénzzel a kormány.

Nem a létbiztonságra és tehermegosztásra törekvő humanisták útját járja a kormány a válságkezelés során Tordai Bence (Párbeszéd) szerint. A korrupt autoriter populisták irányát választotta a Fidesz-kormány, megoszt és megszorít. Felhagy-e ezzel a kormány – kérdezte Szijjártótól. A miniszter szerint a humanisták eladósodnak, a korrupció 2010 előtt volt, de van harmadik irány is. Elmondta, a legfontosabb céljuk, hogy az embereknek legyen munkája, és a cégeket meg kell védeni.

Nagy Csaba (Fidesz) a koronavírus elleni védekezésről kérdezte Orbán Balázs államtitkárt, illetve az ellenzéket ostorozta. Orbán szerint "hazánk jól vizsgázott", az ellenzék nem támogatta a kormányt, az előírásokat pedig fontos betartani.

A fiatalok lakhatási programjának elszabotálásáról akarta kérdezni a pénzügyminisztert a jobbikos Z. Kárpát Dániel, de csak Tállai András államtitkártól kapott választ. A képviselő szerint egy tipikus, 180-200 ezres fizetésű fiatalon egyáltalán nem segít a jómódúakat megcélzó csok. A lakhatás a bérlők fizetésének 40 százalékát viszi el, ezt fejeli a 27 százalékos áfa és a lakástakarék megszüntetése is, érvelt. Tállai András előbb a devizakárosultak segítéséről beszélt, majd arról, hogy 435 milliárd forintot adott a kormány a csok-ot igénylőknek. Hivatkozott a kedvezményes lakásáfára is, amiről Z. Kárpát egyből meg is állapította: éppen most vezetik ki.

Földi László (KDNP) a helyi termelők támogatásáról kérdezte Farkas Sándor államtitkárt. Farkas a termelői piacok hatását dicsérte a termékpályák szempontjából.

Milyen mértékben szabadultak el az árak – kérdezte Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) Tállai Andrástól. A cukor ára 14,1, a sonkáé 12,5 százalékkal nőtt – válaszolta meg saját kérdését –, a karaj 300 forinttal lett drágább egy év alatt. Hány vizsgálat indult a tisztességtelen piaci magatartás miatt – kérdezte továbbá, de Tállai közölte, erre nem tud válaszolni. 2,8 százalék volt az infláció áprilisban, 1,5 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban – folytatta. Az áremelkedés a piaci viszonyok miatt van, a sertéspestis és a koronavírus miatt, valamint a forintárfolyam változása okozza Tállai szerint. Erre Bangóné emlékeztetett, hogy Tállai Mezőkövesden be tudott avatkozni a piaci folyamatokba, amikor a benzinárról volt szó.

Napirend előtt

A kormány hosszú távon engedélyezi a havi egy pihenőnapot és a 12 órás munkavégzést, ez Orbán Viktor munkaalapú társadalma – mondta felszólalásában a párbeszédes Szabó Tímea az Országgyűlés plenáris ülésén. A Párbeszéd politikusa szerint járványkezelés címen eddig csak önkényeskedett a kormány, vagy pedig költekezett: Mészáros Lőrinc 183 milliárd forint közpénztámogatást kapott a képviselő szerint, egy személyben ugyanannyit, mint amennyit félmillió bajba került magyarnak együtt ígértek. Szabó úgy fogalmazott: csak Orbánnak kell bocsánatot kérnie, nem az ellenzéknek. Válaszában a fideszes Dömötör Csaba arról beszélt, hogy minden rosszabb volt, mielőtt a Fidesz kormányra került.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet a globalizációról beszélt, és arról, hogy kiszolgáltatott az ország gazdasága, hiszen összeszerelő üzemet csinált belőle a Fidesz. A kormány szórja az adófizetők pénzét, továbbra is a multikat támogatja a kis- és közepes vállalkozások helyett – fogalmazott az ellenzéki képviselő, aki szerint új irány kell. Schanda Tamás válaszolt neki, aki szerint összefogásra van szükség, amit nem kaptak meg az LMP-től sem. Szerinte a kormány megvédte az embereket és talpra állítja a gazdaságot.

Az egy nemzethez tartozókat nemcsak fizikai határokkal, de megosztó politikával is el lehet választani – kezdte felszólalását Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője. Szerinte a Fidesz gyűlöletpolitikája vezetett oda, hogy nyíltan rasszista tüntetést lehet tartani Budapesten, és hogy a roma holokauszt emlékművét a napokban sokadszorra is meggyalázták. Majd a gazdasági megosztottságra tért át: 3 millióan élnek szegénységben, hozta fel példaként. Újjáépítésre van szükség a gazdaságtól kezdve az oktatáson át az egészségügyig. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszolt neki, arról beszélve, hogy 2006-ban erőszakosak voltak a rendőrök. Utána azt is kifejtette, hogy szerinte 2008-ban nem volt szociális a válságkezelés.

Ilyen válságkezelés, mint nálunk, nincs még egy a világon – jelentette ki jobbikos Jakab Péter. Itt segítség helyett levelet kapnak az emberek az államtól. 100 milliárd forintot különítettek el kormánypropagandára, 2000 milliárdot állami beruházásra, a lakosság terhei pedig csak nőnek, az árak az egekben vannak. A kormány propaganda-költéseinek feléből lehetne lakásprogramot indítani, hogy ne 20 éves eladósodással kezdjék az életet a fiatalok, hozta példának. Dömötör Csaba szerint a Jobbik letagadja az ország eredményeit, és különben is szétesőben van a párt.

Szászfalvi László KDNP-s képviselő napirend előtt a trianoni békeszerződésről olvasott fel beszédet. Szijjártó Péter válaszolt neki, aki szerint szuverén és független az ország, különösen 2010 óta. Szerinte senki sem várhatja el, hogy ünnepeljük a trianoni békeszerződést, majd arról beszélt, hogy meglátása szerint jó viszonyt ápol a kormány a környező országokkal.

A fideszes Halász János szólalt fel napirend előtt utoljára. Szerinte azért fontos a "második Soros-tervről" szóló nemzeti konzultáció, mert még nem múlt el a járvány miatti veszély. Fájlalta, hogy sokan támadták már az előző nyolc nemzeti konzultációt is. Neki is Szijjártó Péter válaszolt. A miniszter arról beszélt, hogy a kormány idejében reagált a koronavírus-járványra, és a jövőben semmi sem lesz ugyanolyan, mint volt. A munkanélküliség helyett a munkahelyteremtést kell támogatni, mondta aztán. Azt is említette, hogy 806 vállalkozás kapott már pénzt, összesen 178,6 milliárd forintot a kormánytól.
Megszólalt az operatív törzs: ezek várhatóak a jövő héten
Lehet hogy jövőre már Mészárosnak fizeted a biztosításodat
Orbán harcias üzenetet tett közzé: Ne mondja meg a nyugat a keletnek, hogyan éljünk
Itt tartunk: Varga Mihálynak kell könyörögni, hogy ne legyen a Balaton-part végig fizetős
Meghalt a férfi, akit megvertek egy maszkviselési vita miatt
A kormány még mindig pénzzel tömi a német autóipari cégeket
Szijjártó és a 225 millióból felújított apátsági múzeum esete
Megmutatjuk ki áll a fideszes csodajachtokat birtokló máltai cég mögött
Orbán Viktor jövő heti bejelentéseit találgatja mindenki
Kiderült ki a tulajdonosa a Mészárost is furikázó hírhedt adriai jachtoknak
Gyöngyös: 89 ukrán vendégmunkás van járványügyi megfigyelés alatt
Angola köszönetett mondott Szijjártónak: angolai diákok számára biztosít ösztöndíjat a magyar kormány
Na végre: Csepel díszpolgára lett Tarlós István
Már a polgármester is tüntetett Siófokon - óriási a botrány
Újból előszedték Borkait - de hol tart a nyomozás?
Vadiúj magyar bicikliutat fotóztak le, vagy csak a festék új?
Gulyás: Ahol Magyarországon fertőzési góc alakult ki, oda külföldi hozta be a vírust
Óriási fogás: Huszonhárom migránst tartóztattak fel a rendőrök
Botrány: nem elérhetők a nyugdíjak az egyik banknál (frissített: elhárították a hibát)
Orbán is elbúcsúzott a hirtelen meghalt országgyűlési képviselőtől
Botrány a Kaleta-ügy titkosítása körül
Négy év körüli kislány zuhant ki egy második emeleti ablakból Kőszegen
Budakeszi: Egy édesanyát és 2 éves kislányát gázolták el
Hivatalos: Elfogadták a javaslatot, amely megelőzné az uniós pénzek ellopását
A rendőrök állítják, 703 km/h-s gyorshajtáson kaptak egy Ford Focust
Ha meglátod mi Mészáros Lőrinc következő nagy dobása...
Orbán aggódik a magyarokért: Több Balaton, kevesebb Adria
Hivatalos: A rendőrség előtt az önkormányzati lakást bérbeadók ügye
Szerbia népe bizonyította 1 nap alatt - azért a víz az úr
Szolgálatba álltak az új terepjárók a magyar határon
Olyan horrorkaravánt fogtak a magyar rendőrök amire nincsenek szavak
Dzsudzsák már tárgyalt is a Lokival - a hazai másodosztályban fojtathatja sikertörténetét
Szigorításokra kell számítani, bármikor bejelenthetik őket
Kitört a botrány egy magyar pedagógus képei miatt
Több mint 200 ezer forintért toborozzák az iskolaőröket
Orbánról vitáznak az EP-ben - Orbán bandája hihetetlenül meggazdagodik
Már egy fideszes polgármester is sokallta a tervezett fairtást
Így adták át a magyar bicikliutat - hullámvasútnak hívják a helyiek
Tömött sorok és negatív rekordok - valami történik az az USA-ban
Milliós büntetést sóztak Hadházy nyakába
32 milliárdra drágult a magyar gigaprojekt - Mészáros Lőrinc érdekeltsége is érintett
A dombot is beleépítették egy kerékpárútba - de most nem mi voltunk
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum