Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Szegény hívek gazdag papja: hazavitte az ATV többségi tulajdonrészét

A Hit Gyülekezetének juttatott egyszázalékos felajánlások átlagos összege messze elmarad a többi egyházétól, a pünkösdi-karizmatikus, a magyar állam által bevett egyházként elismert újprotestáns felekezet mellett létrehozott cégbirodalom mégis látványosan prosperál. A korábbi gyülekezeti tag Bartus László új könyvéből derül ki, hogy a felekezet alapító lelkésze, Németh Sándor a csodálatos kenyérszaporítással vetekedő módszerrel sokszorozta meg céges tulajdonrészeit egy liechtensteini offshore cég segítségével – ennek az első hallásra elég meredek állításnak jártunk utána a Magyar Hang Magazinnal közös tényfeltárásunk során.

Bár az egyházak gazdálkodása a jelenlegi törvénykezés értelmében a magyar társadalom egyik legkevésbé átlátható szegmense, az egy százalékos felajánlásoknak köszönhetően következtethetünk a híveik anyagi helyzetére. Most csak a nagyobb, legalább ötezer felajánlást begyűjtő egyházakat soroljuk fel 2019-ből: a leggazdagabbak a Mazsihisz támogatói (átlag 7057 Ft/fő), a nagy felekezetek közül a reformátusok átlagban 5093, a katolikusok 5051 forintot juttattak adójukból tavaly a saját egyházaiknak. A lista végén nagyon leszakadva a Hit Gyülekezete támogatói állnak: az adójuk egy százaléka átlagosan csak 2848 forint. Hasonló adatot találtunk 2018-ban is, ott is sereghajtók, ráadásul még kisebb összeggel, alig 2545 forinttal.

Jó kérdés: tényleg a hitgyülisek a legszerényebb anyagi helyzetűek a vallásosak közül, vagy csak „ügyesek”, amikor adófizetésre kerül a sor? És még jobb kérdés: ha ennyire csórók a hívek, miből lett Németh Sándor dúsgazdag?

A gyülekezet alapító lelkésze a televízióban is közvetített Vidám vasárnap nevű istentiszteleteken gyakran mond már-már lázárjánosi mondatokat, arról beszélve, hogy akinek nincs pénze, az valamit elszúrt, ellenben aki igazán hisz és jó keresztényként él, az gazdag és vagyonos lesz isten jóságának köszönhetően. Ezek szerint falra hányt borsó a prédikációja, hiszen hívei (az egy százalékos felajánlásokból visszafejtve) havonta alig nettó 105 ezer forintot visznek haza.

Másképp fogalmazva 2019-ben Magyarországon 149 000 forint volt a minimálbér, és a Hit Gyülekezetét támogató felajánlók ennél alig valamivel többet, havi bruttó 158 222 forintot kerestek. Még egyszerűbben értelmezve: szinte a teljes hitgyüli minimálbéren van bejelentve. Van még egy lehetőség: mind a 43 ezren vállalkozók, akik ugyan minimálbéren vannak bejelentve, de osztalékból komoly jövedelemre tesznek szert, amiből jut tized és adomány az egyháznak is.

Az Átlátszó által megkérdezett szakértő azt mondta, hogy a személyi jövedelemadó alacsony összegére az lehet a magyarázat, hogy a vállalkozói típusú jövedelem nem számít bele az szja alapjába, továbbá a családi adókedvezmény is csökkenti az adóalapot. Az egy százalékos felajánlások az átlagosnál alacsonyabb összegéből arra lehet következtetni, hogy a Hit Gyülekezetének támogatói sokkal kisebb mértékben alkalmazottak mint más egyházak hívei, illetve nagyobb arányban vannak 18 éven aluli gyerekeik.

Aki elmegy egy istentiszteletre a Hit Parkba, nem érezhet szegényszagot – a parkolóban drága autók, a 11 ezer négyzetméteres modern csarnokban világszínvonalú világítás és hangrendszer dolgozik. Ráadásul a Hit Gyülekezete valóságos médiabirodalmat épített ki az elmúlt években: övék volt Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi televíziója, az ATV, de létrehoztak egy másikat is ATV Spirit néven; van rádiójuk, hetilapjuk és könyvkiadójuk. És hogy miért a múlt idő az ATV esetében? Mert az tavaly március óta tulajdonképpen Németh Sándor magántulajdona.
Csodálatos részvényszaporítás egy vaduzi offshore cég bevonásával

Az egyházi vagyon csodás elprivatizálása Bartus László Fesz lesz című könyvéből derült ki (ez május végén nyomtatott formában is megjelenik), ahol egy teljes fejezetben taglalja, hogyan vitte haza Németh Sándor a televíziót. A lényeg: az egyház tulajdonában álló egyik vállalkozás tulajdonosi körében egyszer csak felbukkant egy liechtensteini offshore cég, amely egyre nagyobb tulajdonrészt szerzett, majd amikor többségbe került, átadta a tulajdonrészét Németh Sándornak. Ezzel a húzással Németh egycsapásra az ATV Zrt. többségi tulajdonosává is vált. Jó kérdés, ki állt az offshore cég mögött.

Az Átlátszó utánanézett, és a nyilvánosan hozzáférhető cégadatok tanúsága szerint az X & A Marketing and Holding Limited nevű vállalkozást 2006-ban jegyeztették be Vaduzban, Liechtenstein fővárosában. Az alig 160 négyzetkilométeren elterülő, néhány tízezer ember által lakott európai monarchia nemzetközi hírű adóparadicsom. Előkelő helyen szerepel az offshore cégalapításra és bizalmi vagyonkezelésre szakosodott vállalkozások kínálatában, mert nem tagja az Európai Uniónak, és az itt működő gazdasági társaságok beszámolói nem minősülnek nyilvános adatoknak.

Üzleti adatbázisokban fellelt adatok tanúsága szerint a fent említett cég 2020. január 9-e óta végelszámolás alatt áll, azelőtt pedig egy bizonyos Viktor Andreas Büchel volt az önálló aláírási joggal rendelkező vezető tisztségviselője. Büchel több tucat jelenleg is működő vagy már megszűnt cégben – köztük panamai offshore cégekben is – visel ilyen és ehhez hasonló tisztségeket, ami nem meglepő, tekintve hogy a Dun&Bradstreet üzleti adatbázisban fellelhető adatok szerint a liechtensteni IGT-Proventus bizalmi vagyonkezelő cég egyik partnere és igazgatója. Az IGT-Proventus egyik szolgáltatása pedig pontosan a valódi tulajdonos kilétének elfedése a cég által delegált tisztségviselőkkel.

A magyar cégnyilvántartás adatai alátámasztják Bartus László kutatását a liechtensteini offshore cég szerepéről a Hit Gyülekezete körül kialakult cégbirodalomban. Az X & A Marketing and Holding Limited 2009 és 2019 között volt tulajdonos a Hadar Gold Kft.-ben, tagsági jogviszonya pontosan azon a napon, 2019. március 29-én szűnt meg, amikor Németh Sándor magánszemélyként 60%-os tulajdonrészt szerzett az utóbbi vállalkozásban. A Hadar Gold Kft. 50%-ot meghaladó szavazati joggal rendelkezik a Broadcast Project Kft.-ben, és a 2019. május 10-én közzétett legfrissebb alapszabály szerint Németh Sándor magánszemély mellett ez a két cég birtokolja az ATV Zrt. részvényeit is.

Összességében tehát kijelenthető, hogy a liechtensteini offshore cég kiiktatásával a cégstruktúrából Németh Sándor magánszemély közvetlenül és érdekeltségein keresztül az ATV Zrt. többségi tulajdonosává vált.

Ezen túlmenően az is Németh Sándor és a liechtensteini offsore cég kapcsolatára utal, hogy az X & A Marketing and Holding Limitednek volt egy másik magyar érdekeltsége is: az X AND A Marketing Kft. nevű magyar cég, amelyet ugyanúgy 2006-ban jegyeztettek be, mint liechtensteini tulajdonosát. A magyar X AND A Kft. tulajdonosi körében 2007-től 2010-ig egy másik offshore cég, az Intermedia Zug Holding AG. is megjelent, ennek kézbesítési megbízottja dr. Dávid Gyula, Puch László akkori szocialista pártpénztárnok ügyvédje volt.

2019. március 29-én aztán a liechtensteini X & A kiszállt a magyar leánycégből, és ennek is Németh Sándor lett a 100%-os tulajdonosa. Az X AND A Kft. ügyvezetőjének személye azonban az alapítása, 2006 óta nem változott, maradt a mai napig Kovács Tamás. Ő pedig nem más, mint az ATV Zrt. 2003 óta regnáló vezérigazgatója.
Családi vállalkozásként működtetett médiabirodalom

Az is jogos kérdés, az ATV tulajdonosa miért engedte, hogy egy külföldi offshore vállalkozás összesen alig 270 milliós tőkeemeléssel döntő befolyást szerezzen egy több milliárd értékű vagyon felett? Erre a szokatlan engedékenységre magyarázat lehet az, hogy minden vállalkozásban családtag ül – az egyház vagyonkezelő cégét (Új Spirit Kft) a lelkész lánya vezeti, a televíziót a fia és a másik lánya. Immár az ő többségi tulajdona az ATV épülete (az épületre 2010-ben ideiglenesen másfél milliárdos jelzálogot is bejegyzett egy bank, tehát értékes ingatlan), megszerezte a befolyást a televízió felett, és a tévé épülete mellett lévő négy szintes egyházi kollégium is többségében az övé.

A gyülekezeti vagyonból magánvagyon lett – a kérdés csak az, hogy Németh Sándornak honnan voltak százmilliói, hogy megvegye az offshore cég üzletrészét? Vagy ingyen kapta a titokzatos tulajdonostól?

A terv rafináltságát jól jelzi az: úgy szerezte meg a televíziót, hogy a magánszemélyként a birtokában lévő ATV-részvények száma alapján nem is látszik többségi tulajdonosnak. De mivel a másik két cégben többségi tulajdonrészt szerzett, a részvénytársaságnak is de facto többségi tulajdonosává vált.

Hogy miért lehetett szükség kezdetben az egyházra? Erre maga a lelkész adott magyarázatot egy hosszú Facebook-videóban: neki nem volt pénze. A szövevényes céghálóra is van egy meghökkentően őszinte válasza:

„azért tettük bonyolulttá, hogy ne lehessen könnyen eligazodni!”

A huszonkét perces magyarázkodásra információink szerint azért volt szükség, mert a hívek egy részének is szemet szúrt a különös ügylet. A Hit Gyülekezete közösségi oldalán május 13-án sugárzott videón a kérdéses rész alatt végig zavarban volt a lelkész: csapongott, nem fejezett be mondatokat és feltűnően sokat dadogott, holott a prédikációi során flottul, kerek magyar mondatokban szokott fogalmazni. Többször is azt mondta, a gyülekezetet nem érte kár, de azt elismerte, hogy a televízióba az egyház pénzéből befektettek „néhány százmilliót”.


Megosztás
Tumblr Twitter Email
Szerző
Lukács Csaba
Bodoky Tamás
2020. 05. 22.
Módosítás2020. 05. 22.
Kapcsolódó
Miért a Hit Gyülekezete adta ki magyarul Udo Ulfkotte konteóit?
atlatszo.hu

Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt!

A Hit Gyülekezetének juttatott egyszázalékos felajánlások átlagos összege messze elmarad a többi egyházétól, a pünkösdi-karizmatikus, a magyar állam által bevett egyházként elismert újprotestáns felekezet mellett létrehozott cégbirodalom mégis látványosan prosperál. A korábbi gyülekezeti tag Bartus László új könyvéből derül ki, hogy a felekezet alapító lelkésze, Németh Sándor a csodálatos kenyérszaporítással vetekedő módszerrel sokszorozta meg céges tulajdonrészeit egy liechtensteini offshore cég segítségével – ennek az első hallásra elég meredek állításnak jártunk utána a Magyar Hang Magazinnal közös tényfeltárásunk során.
Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!
Támogatom

Bár az egyházak gazdálkodása a jelenlegi törvénykezés értelmében a magyar társadalom egyik legkevésbé átlátható szegmense, az egy százalékos felajánlásoknak köszönhetően következtethetünk a híveik anyagi helyzetére. Most csak a nagyobb, legalább ötezer felajánlást begyűjtő egyházakat soroljuk fel 2019-ből: a leggazdagabbak a Mazsihisz támogatói (átlag 7057 Ft/fő), a nagy felekezetek közül a reformátusok átlagban 5093, a katolikusok 5051 forintot juttattak adójukból tavaly a saját egyházaiknak. A lista végén nagyon leszakadva a Hit Gyülekezete támogatói állnak: az adójuk egy százaléka átlagosan csak 2848 forint. Hasonló adatot találtunk 2018-ban is, ott is sereghajtók, ráadásul még kisebb összeggel, alig 2545 forinttal.
Flourish logoA Flourish scatter chart

Az egyházaknak felajánlott szja 1% egy főre eső összegének változása 2018 és 2019 között

Jó kérdés: tényleg a hitgyülisek a legszerényebb anyagi helyzetűek a vallásosak közül, vagy csak „ügyesek”, amikor adófizetésre kerül a sor? És még jobb kérdés: ha ennyire csórók a hívek, miből lett Németh Sándor dúsgazdag?

A gyülekezet alapító lelkésze a televízióban is közvetített Vidám vasárnap nevű istentiszteleteken gyakran mond már-már lázárjánosi mondatokat, arról beszélve, hogy akinek nincs pénze, az valamit elszúrt, ellenben aki igazán hisz és jó keresztényként él, az gazdag és vagyonos lesz isten jóságának köszönhetően. Ezek szerint falra hányt borsó a prédikációja, hiszen hívei (az egy százalékos felajánlásokból visszafejtve) havonta alig nettó 105 ezer forintot visznek haza.

Másképp fogalmazva 2019-ben Magyarországon 149 000 forint volt a minimálbér, és a Hit Gyülekezetét támogató felajánlók ennél alig valamivel többet, havi bruttó 158 222 forintot kerestek. Még egyszerűbben értelmezve: szinte a teljes hitgyüli minimálbéren van bejelentve. Van még egy lehetőség: mind a 43 ezren vállalkozók, akik ugyan minimálbéren vannak bejelentve, de osztalékból komoly jövedelemre tesznek szert, amiből jut tized és adomány az egyháznak is.

Az Átlátszó által megkérdezett szakértő azt mondta, hogy a személyi jövedelemadó alacsony összegére az lehet a magyarázat, hogy a vállalkozói típusú jövedelem nem számít bele az szja alapjába, továbbá a családi adókedvezmény is csökkenti az adóalapot. Az egy százalékos felajánlások az átlagosnál alacsonyabb összegéből arra lehet következtetni, hogy a Hit Gyülekezetének támogatói sokkal kisebb mértékben alkalmazottak mint más egyházak hívei, illetve nagyobb arányban vannak 18 éven aluli gyerekeik.

Aki elmegy egy istentiszteletre a Hit Parkba, nem érezhet szegényszagot – a parkolóban drága autók, a 11 ezer négyzetméteres modern csarnokban világszínvonalú világítás és hangrendszer dolgozik. Ráadásul a Hit Gyülekezete valóságos médiabirodalmat épített ki az elmúlt években: övék volt Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi televíziója, az ATV, de létrehoztak egy másikat is ATV Spirit néven; van rádiójuk, hetilapjuk és könyvkiadójuk. És hogy miért a múlt idő az ATV esetében? Mert az tavaly március óta tulajdonképpen Németh Sándor magántulajdona.
Csodálatos részvényszaporítás egy vaduzi offshore cég bevonásával

Az egyházi vagyon csodás elprivatizálása Bartus László Fesz lesz című könyvéből derült ki (ez május végén nyomtatott formában is megjelenik), ahol egy teljes fejezetben taglalja, hogyan vitte haza Németh Sándor a televíziót. A lényeg: az egyház tulajdonában álló egyik vállalkozás tulajdonosi körében egyszer csak felbukkant egy liechtensteini offshore cég, amely egyre nagyobb tulajdonrészt szerzett, majd amikor többségbe került, átadta a tulajdonrészét Németh Sándornak. Ezzel a húzással Németh egycsapásra az ATV Zrt. többségi tulajdonosává is vált. Jó kérdés, ki állt az offshore cég mögött.

Az Átlátszó utánanézett, és a nyilvánosan hozzáférhető cégadatok tanúsága szerint az X & A Marketing and Holding Limited nevű vállalkozást 2006-ban jegyeztették be Vaduzban, Liechtenstein fővárosában. Az alig 160 négyzetkilométeren elterülő, néhány tízezer ember által lakott európai monarchia nemzetközi hírű adóparadicsom. Előkelő helyen szerepel az offshore cégalapításra és bizalmi vagyonkezelésre szakosodott vállalkozások kínálatában, mert nem tagja az Európai Uniónak, és az itt működő gazdasági társaságok beszámolói nem minősülnek nyilvános adatoknak.

Üzleti adatbázisokban fellelt adatok tanúsága szerint a fent említett cég 2020. január 9-e óta végelszámolás alatt áll, azelőtt pedig egy bizonyos Viktor Andreas Büchel volt az önálló aláírási joggal rendelkező vezető tisztségviselője. Büchel több tucat jelenleg is működő vagy már megszűnt cégben – köztük panamai offshore cégekben is – visel ilyen és ehhez hasonló tisztségeket, ami nem meglepő, tekintve hogy a Dun&Bradstreet üzleti adatbázisban fellelhető adatok szerint a liechtensteni IGT-Proventus bizalmi vagyonkezelő cég egyik partnere és igazgatója. Az IGT-Proventus egyik szolgáltatása pedig pontosan a valódi tulajdonos kilétének elfedése a cég által delegált tisztségviselőkkel.

A magyar cégnyilvántartás adatai alátámasztják Bartus László kutatását a liechtensteini offshore cég szerepéről a Hit Gyülekezete körül kialakult cégbirodalomban. Az X & A Marketing and Holding Limited 2009 és 2019 között volt tulajdonos a Hadar Gold Kft.-ben, tagsági jogviszonya pontosan azon a napon, 2019. március 29-én szűnt meg, amikor Németh Sándor magánszemélyként 60%-os tulajdonrészt szerzett az utóbbi vállalkozásban. A Hadar Gold Kft. 50%-ot meghaladó szavazati joggal rendelkezik a Broadcast Project Kft.-ben, és a 2019. május 10-én közzétett legfrissebb alapszabály szerint Németh Sándor magánszemély mellett ez a két cég birtokolja az ATV Zrt. részvényeit is.

Családi vállalkozások

Összességében tehát kijelenthető, hogy a liechtensteini offshore cég kiiktatásával a cégstruktúrából Németh Sándor magánszemély közvetlenül és érdekeltségein keresztül az ATV Zrt. többségi tulajdonosává vált.

Ezen túlmenően az is Németh Sándor és a liechtensteini offsore cég kapcsolatára utal, hogy az X & A Marketing and Holding Limitednek volt egy másik magyar érdekeltsége is: az X AND A Marketing Kft. nevű magyar cég, amelyet ugyanúgy 2006-ban jegyeztettek be, mint liechtensteini tulajdonosát. A magyar X AND A Kft. tulajdonosi körében 2007-től 2010-ig egy másik offshore cég, az Intermedia Zug Holding AG. is megjelent, ennek kézbesítési megbízottja dr. Dávid Gyula, Puch László akkori szocialista pártpénztárnok ügyvédje volt.

2019. március 29-én aztán a liechtensteini X & A kiszállt a magyar leánycégből, és ennek is Németh Sándor lett a 100%-os tulajdonosa. Az X AND A Kft. ügyvezetőjének személye azonban az alapítása, 2006 óta nem változott, maradt a mai napig Kovács Tamás. Ő pedig nem más, mint az ATV Zrt. 2003 óta regnáló vezérigazgatója.
Családi vállalkozásként működtetett médiabirodalom

Az is jogos kérdés, az ATV tulajdonosa miért engedte, hogy egy külföldi offshore vállalkozás összesen alig 270 milliós tőkeemeléssel döntő befolyást szerezzen egy több milliárd értékű vagyon felett? Erre a szokatlan engedékenységre magyarázat lehet az, hogy minden vállalkozásban családtag ül – az egyház vagyonkezelő cégét (Új Spirit Kft) a lelkész lánya vezeti, a televíziót a fia és a másik lánya. Immár az ő többségi tulajdona az ATV épülete (az épületre 2010-ben ideiglenesen másfél milliárdos jelzálogot is bejegyzett egy bank, tehát értékes ingatlan), megszerezte a befolyást a televízió felett, és a tévé épülete mellett lévő négy szintes egyházi kollégium is többségében az övé.

A gyülekezeti vagyonból magánvagyon lett – a kérdés csak az, hogy Németh Sándornak honnan voltak százmilliói, hogy megvegye az offshore cég üzletrészét? Vagy ingyen kapta a titokzatos tulajdonostól?

A terv rafináltságát jól jelzi az: úgy szerezte meg a televíziót, hogy a magánszemélyként a birtokában lévő ATV-részvények száma alapján nem is látszik többségi tulajdonosnak. De mivel a másik két cégben többségi tulajdonrészt szerzett, a részvénytársaságnak is de facto többségi tulajdonosává vált.

Az ATV Zrt. részvényesei

Hogy miért lehetett szükség kezdetben az egyházra? Erre maga a lelkész adott magyarázatot egy hosszú Facebook-videóban: neki nem volt pénze. A szövevényes céghálóra is van egy meghökkentően őszinte válasza:

„azért tettük bonyolulttá, hogy ne lehessen könnyen eligazodni!”

A huszonkét perces magyarázkodásra információink szerint azért volt szükség, mert a hívek egy részének is szemet szúrt a különös ügylet. A Hit Gyülekezete közösségi oldalán május 13-án sugárzott videón a kérdéses rész alatt végig zavarban volt a lelkész: csapongott, nem fejezett be mondatokat és feltűnően sokat dadogott, holott a prédikációi során flottul, kerek magyar mondatokban szokott fogalmazni. Többször is azt mondta, a gyülekezetet nem érte kár, de azt elismerte, hogy a televízióba az egyház pénzéből befektettek „néhány százmilliót”.

Németh Sándor “őszödi beszéde” from Laszlo Bartus on Vimeo.

Az ügy azért is érdekes, mert az egyházak különleges jogállással rendelkeznek Magyarországon, gazdálkodásuk a nyilvánosság elől nagymértékben rejtve van. Magyarán a hívek által befizetett adományok és perselypénzek útja lényegében követhetetlen és adómentes, az egyháznak még az éves beszámolót sem kötelező nyilvánosságra hoznia.

Jár nekik állami támogatás is – a Hit Gyülekezete is több milliárdot kapott a magyar adófizetőktől az elmúlt tíz évben. Ha ebből a pénzből magánvagyon lesz, az már közügy. Azt is tudjuk, hogy Németh Sándor egy ideje Orbán Viktor nagy barátja, és a NER nem hálátlan: állami hirdetések özönlenek a televízióhoz, és például az Iványi Gábor vallási közösségével ellentétben a Hit Gyülekezete simán megszerezte az úgynevezett bevett egyház státuszt, így jogosult az állami támogatásra.
Válaszok helyett feddést kaptunk a Hit Gyülekezetétől

Természetesen küldtünk kérdéseket a Hit Gyülekezetének és Németh Sándornak is arról, mennyi jövedelmet vett fel az elmúlt tíz évben az egyháztól és milyen adózott forrásból tudta megvásárolni a cégtulajdonokat. Lapzártánkra a következő választ kaptuk az egyház három vezetőségi tagjától:

„A lelkészek, papok – mint hitéleti szolgálatot végző egyházi személyek – javadalmazása, így Németh Sándor vezető lelkészé is, a Hit Gyülekezetében a hitéleti bevételekből történik, ahhoz egyházunk soha egyetlen forint állami támogatást, közpénzt nem vett igénybe és nem is kapott, tehát az erre vonatkozó adatok nem nyilvánosak.”

Megnyugtattak minket azzal, hogy „egyházunk vagyontömege nem csökkent, hanem éppen ellenkezőleg: az elmúlt évtizedekben sokszorosára növekedett minden területen, így a média-érdekeltségeiben is”, amit nem is vitattunk, mint ahogy az is tény, hogy még nagyobb lenne az egyház vagyontömege, ha Németh Sándor nem szerezte volna meg annak jelentős részét.

„A vezető lelkész alapítói tevékenysége, kezdeményező és aktív szerepvállalása, hozzáadott erkölcsi, szellemi értéke nélkül egyházunk eleve szerephez sem jutott volna a média világában!” – írták, majd így folytatták:

„A bűnügyi vizsgálókat is megszégyenítő, provokatív és arrogáns kérdéssorukat nem tudjuk másnak látni, mint zavarkeltésre irányuló akciónak. (…) A magánszférába és az egyházi autonómiába való durva beavatkozási kísérletük viszont a kommunista pártállami idők egyházellenes hangulatkeltésének emlékét idézi fel (amiből sajnos volt részünk bőségesen). Csak remélni tudjuk, hogy egy ilyen, mintegy alternatív adóhatóságként való fellépésük és önmaguknak a törvények fölé helyezése az egyházunkkal és vezetőjével szemben, csak egy átmeneti működési zavar megnyilvánulása önöknél.”


Megosztás
Tumblr Twitter Email
Szerző
Lukács Csaba
Bodoky Tamás
2020. 05. 22.
Módosítás2020. 05. 22.
Kapcsolódó
Miért a Hit Gyülekezete adta ki magyarul Udo Ulfkotte konteóit?
atlatszo.hu

Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt!

A Hit Gyülekezetének juttatott egyszázalékos felajánlások átlagos összege messze elmarad a többi egyházétól, a pünkösdi-karizmatikus, a magyar állam által bevett egyházként elismert újprotestáns felekezet mellett létrehozott cégbirodalom mégis látványosan prosperál. A korábbi gyülekezeti tag Bartus László új könyvéből derül ki, hogy a felekezet alapító lelkésze, Németh Sándor a csodálatos kenyérszaporítással vetekedő módszerrel sokszorozta meg céges tulajdonrészeit egy liechtensteini offshore cég segítségével – ennek az első hallásra elég meredek állításnak jártunk utána a Magyar Hang Magazinnal közös tényfeltárásunk során.
Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!
Támogatom

Bár az egyházak gazdálkodása a jelenlegi törvénykezés értelmében a magyar társadalom egyik legkevésbé átlátható szegmense, az egy százalékos felajánlásoknak köszönhetően következtethetünk a híveik anyagi helyzetére. Most csak a nagyobb, legalább ötezer felajánlást begyűjtő egyházakat soroljuk fel 2019-ből: a leggazdagabbak a Mazsihisz támogatói (átlag 7057 Ft/fő), a nagy felekezetek közül a reformátusok átlagban 5093, a katolikusok 5051 forintot juttattak adójukból tavaly a saját egyházaiknak. A lista végén nagyon leszakadva a Hit Gyülekezete támogatói állnak: az adójuk egy százaléka átlagosan csak 2848 forint. Hasonló adatot találtunk 2018-ban is, ott is sereghajtók, ráadásul még kisebb összeggel, alig 2545 forinttal.
Flourish logoA Flourish scatter chart

Az egyházaknak felajánlott szja 1% egy főre eső összegének változása 2018 és 2019 között

Jó kérdés: tényleg a hitgyülisek a legszerényebb anyagi helyzetűek a vallásosak közül, vagy csak „ügyesek”, amikor adófizetésre kerül a sor? És még jobb kérdés: ha ennyire csórók a hívek, miből lett Németh Sándor dúsgazdag?

A gyülekezet alapító lelkésze a televízióban is közvetített Vidám vasárnap nevű istentiszteleteken gyakran mond már-már lázárjánosi mondatokat, arról beszélve, hogy akinek nincs pénze, az valamit elszúrt, ellenben aki igazán hisz és jó keresztényként él, az gazdag és vagyonos lesz isten jóságának köszönhetően. Ezek szerint falra hányt borsó a prédikációja, hiszen hívei (az egy százalékos felajánlásokból visszafejtve) havonta alig nettó 105 ezer forintot visznek haza.

Másképp fogalmazva 2019-ben Magyarországon 149 000 forint volt a minimálbér, és a Hit Gyülekezetét támogató felajánlók ennél alig valamivel többet, havi bruttó 158 222 forintot kerestek. Még egyszerűbben értelmezve: szinte a teljes hitgyüli minimálbéren van bejelentve. Van még egy lehetőség: mind a 43 ezren vállalkozók, akik ugyan minimálbéren vannak bejelentve, de osztalékból komoly jövedelemre tesznek szert, amiből jut tized és adomány az egyháznak is.

Az Átlátszó által megkérdezett szakértő azt mondta, hogy a személyi jövedelemadó alacsony összegére az lehet a magyarázat, hogy a vállalkozói típusú jövedelem nem számít bele az szja alapjába, továbbá a családi adókedvezmény is csökkenti az adóalapot. Az egy százalékos felajánlások az átlagosnál alacsonyabb összegéből arra lehet következtetni, hogy a Hit Gyülekezetének támogatói sokkal kisebb mértékben alkalmazottak mint más egyházak hívei, illetve nagyobb arányban vannak 18 éven aluli gyerekeik.

Aki elmegy egy istentiszteletre a Hit Parkba, nem érezhet szegényszagot – a parkolóban drága autók, a 11 ezer négyzetméteres modern csarnokban világszínvonalú világítás és hangrendszer dolgozik. Ráadásul a Hit Gyülekezete valóságos médiabirodalmat épített ki az elmúlt években: övék volt Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi televíziója, az ATV, de létrehoztak egy másikat is ATV Spirit néven; van rádiójuk, hetilapjuk és könyvkiadójuk. És hogy miért a múlt idő az ATV esetében? Mert az tavaly március óta tulajdonképpen Németh Sándor magántulajdona.
Csodálatos részvényszaporítás egy vaduzi offshore cég bevonásával

Az egyházi vagyon csodás elprivatizálása Bartus László Fesz lesz című könyvéből derült ki (ez május végén nyomtatott formában is megjelenik), ahol egy teljes fejezetben taglalja, hogyan vitte haza Németh Sándor a televíziót. A lényeg: az egyház tulajdonában álló egyik vállalkozás tulajdonosi körében egyszer csak felbukkant egy liechtensteini offshore cég, amely egyre nagyobb tulajdonrészt szerzett, majd amikor többségbe került, átadta a tulajdonrészét Németh Sándornak. Ezzel a húzással Németh egycsapásra az ATV Zrt. többségi tulajdonosává is vált. Jó kérdés, ki állt az offshore cég mögött.

Az Átlátszó utánanézett, és a nyilvánosan hozzáférhető cégadatok tanúsága szerint az X & A Marketing and Holding Limited nevű vállalkozást 2006-ban jegyeztették be Vaduzban, Liechtenstein fővárosában. Az alig 160 négyzetkilométeren elterülő, néhány tízezer ember által lakott európai monarchia nemzetközi hírű adóparadicsom. Előkelő helyen szerepel az offshore cégalapításra és bizalmi vagyonkezelésre szakosodott vállalkozások kínálatában, mert nem tagja az Európai Uniónak, és az itt működő gazdasági társaságok beszámolói nem minősülnek nyilvános adatoknak.

Üzleti adatbázisokban fellelt adatok tanúsága szerint a fent említett cég 2020. január 9-e óta végelszámolás alatt áll, azelőtt pedig egy bizonyos Viktor Andreas Büchel volt az önálló aláírási joggal rendelkező vezető tisztségviselője. Büchel több tucat jelenleg is működő vagy már megszűnt cégben – köztük panamai offshore cégekben is – visel ilyen és ehhez hasonló tisztségeket, ami nem meglepő, tekintve hogy a Dun&Bradstreet üzleti adatbázisban fellelhető adatok szerint a liechtensteni IGT-Proventus bizalmi vagyonkezelő cég egyik partnere és igazgatója. Az IGT-Proventus egyik szolgáltatása pedig pontosan a valódi tulajdonos kilétének elfedése a cég által delegált tisztségviselőkkel.

A magyar cégnyilvántartás adatai alátámasztják Bartus László kutatását a liechtensteini offshore cég szerepéről a Hit Gyülekezete körül kialakult cégbirodalomban. Az X & A Marketing and Holding Limited 2009 és 2019 között volt tulajdonos a Hadar Gold Kft.-ben, tagsági jogviszonya pontosan azon a napon, 2019. március 29-én szűnt meg, amikor Németh Sándor magánszemélyként 60%-os tulajdonrészt szerzett az utóbbi vállalkozásban. A Hadar Gold Kft. 50%-ot meghaladó szavazati joggal rendelkezik a Broadcast Project Kft.-ben, és a 2019. május 10-én közzétett legfrissebb alapszabály szerint Németh Sándor magánszemély mellett ez a két cég birtokolja az ATV Zrt. részvényeit is.

Családi vállalkozások

Összességében tehát kijelenthető, hogy a liechtensteini offshore cég kiiktatásával a cégstruktúrából Németh Sándor magánszemély közvetlenül és érdekeltségein keresztül az ATV Zrt. többségi tulajdonosává vált.

Ezen túlmenően az is Németh Sándor és a liechtensteini offsore cég kapcsolatára utal, hogy az X & A Marketing and Holding Limitednek volt egy másik magyar érdekeltsége is: az X AND A Marketing Kft. nevű magyar cég, amelyet ugyanúgy 2006-ban jegyeztettek be, mint liechtensteini tulajdonosát. A magyar X AND A Kft. tulajdonosi körében 2007-től 2010-ig egy másik offshore cég, az Intermedia Zug Holding AG. is megjelent, ennek kézbesítési megbízottja dr. Dávid Gyula, Puch László akkori szocialista pártpénztárnok ügyvédje volt.

2019. március 29-én aztán a liechtensteini X & A kiszállt a magyar leánycégből, és ennek is Németh Sándor lett a 100%-os tulajdonosa. Az X AND A Kft. ügyvezetőjének személye azonban az alapítása, 2006 óta nem változott, maradt a mai napig Kovács Tamás. Ő pedig nem más, mint az ATV Zrt. 2003 óta regnáló vezérigazgatója.
Családi vállalkozásként működtetett médiabirodalom

Az is jogos kérdés, az ATV tulajdonosa miért engedte, hogy egy külföldi offshore vállalkozás összesen alig 270 milliós tőkeemeléssel döntő befolyást szerezzen egy több milliárd értékű vagyon felett? Erre a szokatlan engedékenységre magyarázat lehet az, hogy minden vállalkozásban családtag ül – az egyház vagyonkezelő cégét (Új Spirit Kft) a lelkész lánya vezeti, a televíziót a fia és a másik lánya. Immár az ő többségi tulajdona az ATV épülete (az épületre 2010-ben ideiglenesen másfél milliárdos jelzálogot is bejegyzett egy bank, tehát értékes ingatlan), megszerezte a befolyást a televízió felett, és a tévé épülete mellett lévő négy szintes egyházi kollégium is többségében az övé.

A gyülekezeti vagyonból magánvagyon lett – a kérdés csak az, hogy Németh Sándornak honnan voltak százmilliói, hogy megvegye az offshore cég üzletrészét? Vagy ingyen kapta a titokzatos tulajdonostól?

A terv rafináltságát jól jelzi az: úgy szerezte meg a televíziót, hogy a magánszemélyként a birtokában lévő ATV-részvények száma alapján nem is látszik többségi tulajdonosnak. De mivel a másik két cégben többségi tulajdonrészt szerzett, a részvénytársaságnak is de facto többségi tulajdonosává vált.

Az ATV Zrt. részvényesei

Hogy miért lehetett szükség kezdetben az egyházra? Erre maga a lelkész adott magyarázatot egy hosszú Facebook-videóban: neki nem volt pénze. A szövevényes céghálóra is van egy meghökkentően őszinte válasza:

„azért tettük bonyolulttá, hogy ne lehessen könnyen eligazodni!”

A huszonkét perces magyarázkodásra információink szerint azért volt szükség, mert a hívek egy részének is szemet szúrt a különös ügylet. A Hit Gyülekezete közösségi oldalán május 13-án sugárzott videón a kérdéses rész alatt végig zavarban volt a lelkész: csapongott, nem fejezett be mondatokat és feltűnően sokat dadogott, holott a prédikációi során flottul, kerek magyar mondatokban szokott fogalmazni. Többször is azt mondta, a gyülekezetet nem érte kár, de azt elismerte, hogy a televízióba az egyház pénzéből befektettek „néhány százmilliót”.

Németh Sándor “őszödi beszéde” from Laszlo Bartus on Vimeo.

Az ügy azért is érdekes, mert az egyházak különleges jogállással rendelkeznek Magyarországon, gazdálkodásuk a nyilvánosság elől nagymértékben rejtve van. Magyarán a hívek által befizetett adományok és perselypénzek útja lényegében követhetetlen és adómentes, az egyháznak még az éves beszámolót sem kötelező nyilvánosságra hoznia.

Jár nekik állami támogatás is – a Hit Gyülekezete is több milliárdot kapott a magyar adófizetőktől az elmúlt tíz évben. Ha ebből a pénzből magánvagyon lesz, az már közügy. Azt is tudjuk, hogy Németh Sándor egy ideje Orbán Viktor nagy barátja, és a NER nem hálátlan: állami hirdetések özönlenek a televízióhoz, és például az Iványi Gábor vallási közösségével ellentétben a Hit Gyülekezete simán megszerezte az úgynevezett bevett egyház státuszt, így jogosult az állami támogatásra.
Válaszok helyett feddést kaptunk a Hit Gyülekezetétől

Természetesen küldtünk kérdéseket a Hit Gyülekezetének és Németh Sándornak is arról, mennyi jövedelmet vett fel az elmúlt tíz évben az egyháztól és milyen adózott forrásból tudta megvásárolni a cégtulajdonokat. Lapzártánkra a következő választ kaptuk az egyház három vezetőségi tagjától:

„A lelkészek, papok – mint hitéleti szolgálatot végző egyházi személyek – javadalmazása, így Németh Sándor vezető lelkészé is, a Hit Gyülekezetében a hitéleti bevételekből történik, ahhoz egyházunk soha egyetlen forint állami támogatást, közpénzt nem vett igénybe és nem is kapott, tehát az erre vonatkozó adatok nem nyilvánosak.”

Megnyugtattak minket azzal, hogy „egyházunk vagyontömege nem csökkent, hanem éppen ellenkezőleg: az elmúlt évtizedekben sokszorosára növekedett minden területen, így a média-érdekeltségeiben is”, amit nem is vitattunk, mint ahogy az is tény, hogy még nagyobb lenne az egyház vagyontömege, ha Németh Sándor nem szerezte volna meg annak jelentős részét.

„A vezető lelkész alapítói tevékenysége, kezdeményező és aktív szerepvállalása, hozzáadott erkölcsi, szellemi értéke nélkül egyházunk eleve szerephez sem jutott volna a média világában!” – írták, majd így folytatták:

„A bűnügyi vizsgálókat is megszégyenítő, provokatív és arrogáns kérdéssorukat nem tudjuk másnak látni, mint zavarkeltésre irányuló akciónak. (…) A magánszférába és az egyházi autonómiába való durva beavatkozási kísérletük viszont a kommunista pártállami idők egyházellenes hangulatkeltésének emlékét idézi fel (amiből sajnos volt részünk bőségesen). Csak remélni tudjuk, hogy egy ilyen, mintegy alternatív adóhatóságként való fellépésük és önmaguknak a törvények fölé helyezése az egyházunkkal és vezetőjével szemben, csak egy átmeneti működési zavar megnyilvánulása önöknél.”

Az ATV Zrt. épületei és a Németh család villája Budapesten – drónfelvételek from atlatszo.hu on Vimeo.

Az alapító lelkész, akinek nincs más látható jövedelme a papi fizetésén túl, nem él rosszul – például a harmadik kerületben fényűző, többszintes villát birtokol. A bőkezű adományozásra gyakran az alábbi bibliai verssel biztatja híveit: “aki bőven vet, bőven is arat.” Az idézetet a lelkész a magyarázkodó videóban is elsütötte, azzal zárva le a meglehetősen kusza beszédet, hogy „nem akarok tovább ezzel foglalkozni, bízok benne, hogy egyszer nagy örömmel fogunk nagyot aratni a végén.”

Nagyon úgy tűnik, neki már sikerült.

Lukács Csaba — Bodoky Tamás

https://atlatszo.hu/
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Kitört a botrány egy magyar pedagógus képei miatt
Hivatalos: Elfogadták a javaslatot, amely megelőzné az uniós pénzek ellopását
Milliós büntetést sóztak Hadházy nyakába
Gyöngyös: 89 ukrán vendégmunkás van járványügyi megfigyelés alatt
A két hétig tartó kötelező házi karantén idején folyamatosan ellenőrzik a vendégmunkások egészségügyi állapotát, a rendőrség pedig kontrollálja, hogy betartják-e a járványügyi s...
  
Angola köszönetett mondott Szijjártónak: angolai diákok számára biztosít ösztöndíjat a magyar kormány
Magyarország és Angola között hosszú múltra visszatekintő együttműködés van, amelynek további fejlesztése mindkét ország érdeke - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külü...
  
Na végre: Csepel díszpolgára lett Tarlós István
A Csepeli Lelkészi Kört megalapító Hantos Jenő munkáját is így ismerték el. Díszpolgárrá választották Tarlós Istvánt, Budapest korábbi főpolgármesterét, valamint Hantos Jenő nyu...
  
Már a polgármester is tüntetett Siófokon - óriási a botrány
A siófoki meteorológiai állomást féltve tartottak közös sajtótájékoztatót politikusok és civilek pénteken a Balaton-parti városban, írja az MTI. A közös fellépés oka, hogy épít...
  
Újból előszedték Borkait - de hol tart a nyomozás?
A Borkai-féle szexvideók ügyében indult nyomozások továbbra is a nyomozati szakaszban vannak. Az Audi-féle földügyben még gyanúsítotti kihallgatás sem volt. A Pesti Hírlap most azt is me...
  
Vadiúj magyar bicikliutat fotóztak le, vagy csak a festék új?
Ja, nem új. Csak a festék. Örvendetesen szaporodik a bicikliutak száma és hossza Nyíregyházán. Boldogság ez, hiszen a kerékpározás nemcsak egészséges, hanem környezetbarát is. A ...
  
Gulyás: Ahol Magyarországon fertőzési góc alakult ki, oda külföldi hozta be a vírust
Járványügyi készültség van Magyarországon. Az első csatát megnyertük, de amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk marad, fenn kell tartani a készültséget. Ahol Magyarországon fertőzés...
  
Óriási fogás: Huszonhárom migránst tartóztattak fel a rendőrök
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba huszonhárom migráns Csongrád-Csanád megyében. Az egyenruhások feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket. A ...
  
Botrány: nem elérhetők a nyugdíjak az egyik banknál (frissített: elhárították a hibát)
Technikai problémák miatt gond volt a 2020. július 10-én esedékes nyugdíjak jóváírásával a Takarékbankban - írta a 24.hu. A pénzintézet azt közölte, hogy a technikai problémát rövi...
  
Orbán is elbúcsúzott a hirtelen meghalt országgyűlési képviselőtől
Péntek délelőtt közlekedési balesetben életét veszítette Koncz Ferenc országgyűlési képviselő - írja a Borsod 24. A lap szerint Koncz motorozás közben nekiütközött Legyesbénye polg...
  
Botrány a Kaleta-ügy titkosítása körül
Demeter Márta LMP-s politikus arra kéri a parlament külügyi bizottságának fideszes elnökét, Németh Zsoltot, hogy oldja fel a titkosítást a gyermekpornográfia miatt elítélt volt limai nag...
  
Négy év körüli kislány zuhant ki egy második emeleti ablakból Kőszegen
Életveszélyesen megsérült egy négy év körüli kislány, aki péntek reggel kizuhant egy kőszegi ház második emeleti ablakából – írta a Vaol.hu. A portál értesülése szerint a baleset...
  
Budakeszi: Egy édesanyát és 2 éves kislányát gázolták el
Egy édesanyát és két éves kislányát gázolta el egy autó Budakeszin pénteken délelőtt. Áll a forgalom. Temető u Fő utca sarkán gyalogos gázolás történt, áll a forgalom mindkét ir...
  
Hivatalos: Elfogadták a javaslatot, amely megelőzné az uniós pénzek ellopását
Cseh Katalin az Európai Parlament elé benyújtotta „Lex Mészáros” javaslatát, melyet az nagy többséggel meg is szavazott – tájékoztatott pénteken a Momentum. Az európai parlamenti ké...
  
A rendőrök állítják, 703 km/h-s gyorshajtáson kaptak egy Ford Focust
Tény, egészen elképesztő adatokat tudnak produkálni a Fordnál a Focus átépítésével, de az alábbi szám így is túlzásnak tűnik. Az olasz rendőrök szerint ugyanis állítólag 703 km/...
  
Ha meglátod mi Mészáros Lőrinc következő nagy dobása...
A CIG Pannónia Nyrt. irányításának megszerzése lehet az eszköz a hazai biztosítói piacon való nyomuláshoz, ha ez megvan, akkor elindulhat a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank ügyfele...
  
Orbán aggódik a magyarokért: Több Balaton, kevesebb Adria
Kell majd újabb korlátozó intézkedéseket hozni a koronavírus miatt, csak még nem tudjuk pontosan, hogy milyeneket – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. A kormányfő sze...
  
Hivatalos: A rendőrség előtt az önkormányzati lakást bérbeadók ügye
A kérdés az, hogy történt-e bűncselekmény. Néhány hete írta meg a hvg.hu, hogy busás haszonnal turistáknak adtak ki önkormányzati bérlakásokat. Mint írtuk, akár egy-két nap a...
  
Szerbia népe bizonyította 1 nap alatt - azért a víz az úr
Csütörtök este békés tüntetést tartottak Szerbia több városában is, a demonstrálók a nagyobb városok fontosabb épületei előtt ülve tiltakoztak. Ez jelentős változás a megelőző k...
  
Szolgálatba álltak az új terepjárók a magyar határon
Nemzetközi együttműködés keretében két új terepjárót kaptak a Bács-Kiskun és a Csongrád-Csanád megyei rendőrök az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségtől (Frontex). A Front...
  
Olyan horrorkaravánt fogtak a magyar rendőrök amire nincsenek szavak
A járőrök az M1-es autópályán intézkedtek egy bolgár sofőrrel szemben. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztály rendőrei 2020. július 9-én déle...
  
Dzsudzsák már tárgyalt is a Lokival - a hazai másodosztályban fojtathatja sikertörténetét
Mint ahogyan arról tegnap a Blikk is beszámolt, Dzsudzsák Balázs jó eséllyel megtalálta új klubját: ezzel a lépéssel pedig szó szerint hazatérhet, ugyanis nem kizárt, hogy 12 év után ...
  
Szigorításokra kell számítani, bármikor bejelenthetik őket
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a koronavírus terjedéséről. Szerinte nem kizárt, hogy újabb korlátozó intézkedések les...
  
Kitört a botrány egy magyar pedagógus képei miatt
Magyarország — Egy pillanat alatt a feje tetejére állt az élete annak a tanár-képviselőnek, akinek pornográf tartalmú videója miatt áll a bál egy észak-alföldi településen. Úgy tudj...
  
Több mint 200 ezer forintért toborozzák az iskolaőröket
Megjelentek az első fecskék: a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szeptember elsejei kezdéssel már meg is hirdette az iskolaőri állást. Tehát a toborzás megkezdődött. A hirdetés szer...
  
Orbánról vitáznak az EP-ben - Orbán bandája hihetetlenül meggazdagodik
Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén áttekintették, hogy áll az a kezdeményezés, hogy az uniós pénzek felhasználását a jogállamisági feltételek teljesítéséhez köss...
  
Már egy fideszes polgármester is sokallta a tervezett fairtást
Már tavaly próbálkozott a kormány, hogy jelentős fairtás árán elinduljon a Hajógyári-sziget körbeépítése árvízvédelmi gátakkal. Mivel azonban a kormány érdemi tájékoztatást nem ...
  
Így adták át a magyar bicikliutat - hullámvasútnak hívják a helyiek
Országosan elterjedt jelenségnek tűnik, hogy a kerékpárutak kiépítése során tervezési hanyagságokkal találkozhatunk, ennek Körmenden van a legújabb példája, ahol a kapubejárók csatl...
  
Tömött sorok és negatív rekordok - valami történik az az USA-ban
Az Egyesült Államokban csütörtökön ismét rekordot döntött a koronavírussal diagnosztizált új fertőzések száma - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház csütörtök ...
  
Milliós büntetést sóztak Hadházy nyakába
Egymillió forintos adatvédelmi bírságot kapott Hadházy Ákos a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságtól (NAIH) – írta közleményében a független országgyűlési képviselő. A ...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Szegény hívek gazdag papja: hazavitte az ATV többségi tulajdonrészét
A Hit Gyülekezetének juttatott egyszázalékos felajánlások átlagos összege messze elmarad a többi egyházétól, a pünkösdi-karizmatikus, a magyar állam által bevett egyházként elismert újprotestáns felekezet mellett létrehozott cégbirodalom mégis látványosan prosperál. A korábbi gyülekezeti tag Bartus László új könyvéből derül ki, hogy a felekezet alapító lelkésze, Németh Sándor a csodálatos kenyérszaporítással vetekedő módszerrel sokszorozta meg céges tulajdonrészeit egy liechtensteini offshore cég segítségével – ennek az első hallásra elég meredek állításnak jártunk utána a Magyar Hang Magazinnal közös tényfeltárásunk során.

Bár az egyházak gazdálkodása a jelenlegi törvénykezés értelmében a magyar társadalom egyik legkevésbé átlátható szegmense, az egy százalékos felajánlásoknak köszönhetően következtethetünk a híveik anyagi helyzetére. Most csak a nagyobb, legalább ötezer felajánlást begyűjtő egyházakat soroljuk fel 2019-ből: a leggazdagabbak a Mazsihisz támogatói (átlag 7057 Ft/fő), a nagy felekezetek közül a reformátusok átlagban 5093, a katolikusok 5051 forintot juttattak adójukból tavaly a saját egyházaiknak. A lista végén nagyon leszakadva a Hit Gyülekezete támogatói állnak: az adójuk egy százaléka átlagosan csak 2848 forint. Hasonló adatot találtunk 2018-ban is, ott is sereghajtók, ráadásul még kisebb összeggel, alig 2545 forinttal.

Jó kérdés: tényleg a hitgyülisek a legszerényebb anyagi helyzetűek a vallásosak közül, vagy csak „ügyesek”, amikor adófizetésre kerül a sor? És még jobb kérdés: ha ennyire csórók a hívek, miből lett Németh Sándor dúsgazdag?

A gyülekezet alapító lelkésze a televízióban is közvetített Vidám vasárnap nevű istentiszteleteken gyakran mond már-már lázárjánosi mondatokat, arról beszélve, hogy akinek nincs pénze, az valamit elszúrt, ellenben aki igazán hisz és jó keresztényként él, az gazdag és vagyonos lesz isten jóságának köszönhetően. Ezek szerint falra hányt borsó a prédikációja, hiszen hívei (az egy százalékos felajánlásokból visszafejtve) havonta alig nettó 105 ezer forintot visznek haza.

Másképp fogalmazva 2019-ben Magyarországon 149 000 forint volt a minimálbér, és a Hit Gyülekezetét támogató felajánlók ennél alig valamivel többet, havi bruttó 158 222 forintot kerestek. Még egyszerűbben értelmezve: szinte a teljes hitgyüli minimálbéren van bejelentve. Van még egy lehetőség: mind a 43 ezren vállalkozók, akik ugyan minimálbéren vannak bejelentve, de osztalékból komoly jövedelemre tesznek szert, amiből jut tized és adomány az egyháznak is.

Az Átlátszó által megkérdezett szakértő azt mondta, hogy a személyi jövedelemadó alacsony összegére az lehet a magyarázat, hogy a vállalkozói típusú jövedelem nem számít bele az szja alapjába, továbbá a családi adókedvezmény is csökkenti az adóalapot. Az egy százalékos felajánlások az átlagosnál alacsonyabb összegéből arra lehet következtetni, hogy a Hit Gyülekezetének támogatói sokkal kisebb mértékben alkalmazottak mint más egyházak hívei, illetve nagyobb arányban vannak 18 éven aluli gyerekeik.

Aki elmegy egy istentiszteletre a Hit Parkba, nem érezhet szegényszagot – a parkolóban drága autók, a 11 ezer négyzetméteres modern csarnokban világszínvonalú világítás és hangrendszer dolgozik. Ráadásul a Hit Gyülekezete valóságos médiabirodalmat épített ki az elmúlt években: övék volt Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi televíziója, az ATV, de létrehoztak egy másikat is ATV Spirit néven; van rádiójuk, hetilapjuk és könyvkiadójuk. És hogy miért a múlt idő az ATV esetében? Mert az tavaly március óta tulajdonképpen Németh Sándor magántulajdona.
Csodálatos részvényszaporítás egy vaduzi offshore cég bevonásával

Az egyházi vagyon csodás elprivatizálása Bartus László Fesz lesz című könyvéből derült ki (ez május végén nyomtatott formában is megjelenik), ahol egy teljes fejezetben taglalja, hogyan vitte haza Németh Sándor a televíziót. A lényeg: az egyház tulajdonában álló egyik vállalkozás tulajdonosi körében egyszer csak felbukkant egy liechtensteini offshore cég, amely egyre nagyobb tulajdonrészt szerzett, majd amikor többségbe került, átadta a tulajdonrészét Németh Sándornak. Ezzel a húzással Németh egycsapásra az ATV Zrt. többségi tulajdonosává is vált. Jó kérdés, ki állt az offshore cég mögött.

Az Átlátszó utánanézett, és a nyilvánosan hozzáférhető cégadatok tanúsága szerint az X & A Marketing and Holding Limited nevű vállalkozást 2006-ban jegyeztették be Vaduzban, Liechtenstein fővárosában. Az alig 160 négyzetkilométeren elterülő, néhány tízezer ember által lakott európai monarchia nemzetközi hírű adóparadicsom. Előkelő helyen szerepel az offshore cégalapításra és bizalmi vagyonkezelésre szakosodott vállalkozások kínálatában, mert nem tagja az Európai Uniónak, és az itt működő gazdasági társaságok beszámolói nem minősülnek nyilvános adatoknak.

Üzleti adatbázisokban fellelt adatok tanúsága szerint a fent említett cég 2020. január 9-e óta végelszámolás alatt áll, azelőtt pedig egy bizonyos Viktor Andreas Büchel volt az önálló aláírási joggal rendelkező vezető tisztségviselője. Büchel több tucat jelenleg is működő vagy már megszűnt cégben – köztük panamai offshore cégekben is – visel ilyen és ehhez hasonló tisztségeket, ami nem meglepő, tekintve hogy a Dun&Bradstreet üzleti adatbázisban fellelhető adatok szerint a liechtensteni IGT-Proventus bizalmi vagyonkezelő cég egyik partnere és igazgatója. Az IGT-Proventus egyik szolgáltatása pedig pontosan a valódi tulajdonos kilétének elfedése a cég által delegált tisztségviselőkkel.

A magyar cégnyilvántartás adatai alátámasztják Bartus László kutatását a liechtensteini offshore cég szerepéről a Hit Gyülekezete körül kialakult cégbirodalomban. Az X & A Marketing and Holding Limited 2009 és 2019 között volt tulajdonos a Hadar Gold Kft.-ben, tagsági jogviszonya pontosan azon a napon, 2019. március 29-én szűnt meg, amikor Németh Sándor magánszemélyként 60%-os tulajdonrészt szerzett az utóbbi vállalkozásban. A Hadar Gold Kft. 50%-ot meghaladó szavazati joggal rendelkezik a Broadcast Project Kft.-ben, és a 2019. május 10-én közzétett legfrissebb alapszabály szerint Németh Sándor magánszemély mellett ez a két cég birtokolja az ATV Zrt. részvényeit is.

Összességében tehát kijelenthető, hogy a liechtensteini offshore cég kiiktatásával a cégstruktúrából Németh Sándor magánszemély közvetlenül és érdekeltségein keresztül az ATV Zrt. többségi tulajdonosává vált.

Ezen túlmenően az is Németh Sándor és a liechtensteini offsore cég kapcsolatára utal, hogy az X & A Marketing and Holding Limitednek volt egy másik magyar érdekeltsége is: az X AND A Marketing Kft. nevű magyar cég, amelyet ugyanúgy 2006-ban jegyeztettek be, mint liechtensteini tulajdonosát. A magyar X AND A Kft. tulajdonosi körében 2007-től 2010-ig egy másik offshore cég, az Intermedia Zug Holding AG. is megjelent, ennek kézbesítési megbízottja dr. Dávid Gyula, Puch László akkori szocialista pártpénztárnok ügyvédje volt.

2019. március 29-én aztán a liechtensteini X & A kiszállt a magyar leánycégből, és ennek is Németh Sándor lett a 100%-os tulajdonosa. Az X AND A Kft. ügyvezetőjének személye azonban az alapítása, 2006 óta nem változott, maradt a mai napig Kovács Tamás. Ő pedig nem más, mint az ATV Zrt. 2003 óta regnáló vezérigazgatója.
Családi vállalkozásként működtetett médiabirodalom

Az is jogos kérdés, az ATV tulajdonosa miért engedte, hogy egy külföldi offshore vállalkozás összesen alig 270 milliós tőkeemeléssel döntő befolyást szerezzen egy több milliárd értékű vagyon felett? Erre a szokatlan engedékenységre magyarázat lehet az, hogy minden vállalkozásban családtag ül – az egyház vagyonkezelő cégét (Új Spirit Kft) a lelkész lánya vezeti, a televíziót a fia és a másik lánya. Immár az ő többségi tulajdona az ATV épülete (az épületre 2010-ben ideiglenesen másfél milliárdos jelzálogot is bejegyzett egy bank, tehát értékes ingatlan), megszerezte a befolyást a televízió felett, és a tévé épülete mellett lévő négy szintes egyházi kollégium is többségében az övé.

A gyülekezeti vagyonból magánvagyon lett – a kérdés csak az, hogy Németh Sándornak honnan voltak százmilliói, hogy megvegye az offshore cég üzletrészét? Vagy ingyen kapta a titokzatos tulajdonostól?

A terv rafináltságát jól jelzi az: úgy szerezte meg a televíziót, hogy a magánszemélyként a birtokában lévő ATV-részvények száma alapján nem is látszik többségi tulajdonosnak. De mivel a másik két cégben többségi tulajdonrészt szerzett, a részvénytársaságnak is de facto többségi tulajdonosává vált.

Hogy miért lehetett szükség kezdetben az egyházra? Erre maga a lelkész adott magyarázatot egy hosszú Facebook-videóban: neki nem volt pénze. A szövevényes céghálóra is van egy meghökkentően őszinte válasza:

„azért tettük bonyolulttá, hogy ne lehessen könnyen eligazodni!”

A huszonkét perces magyarázkodásra információink szerint azért volt szükség, mert a hívek egy részének is szemet szúrt a különös ügylet. A Hit Gyülekezete közösségi oldalán május 13-án sugárzott videón a kérdéses rész alatt végig zavarban volt a lelkész: csapongott, nem fejezett be mondatokat és feltűnően sokat dadogott, holott a prédikációi során flottul, kerek magyar mondatokban szokott fogalmazni. Többször is azt mondta, a gyülekezetet nem érte kár, de azt elismerte, hogy a televízióba az egyház pénzéből befektettek „néhány százmilliót”.


Megosztás
Tumblr Twitter Email
Szerző
Lukács Csaba
Bodoky Tamás
2020. 05. 22.
Módosítás2020. 05. 22.
Kapcsolódó
Miért a Hit Gyülekezete adta ki magyarul Udo Ulfkotte konteóit?
atlatszo.hu

Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt!

A Hit Gyülekezetének juttatott egyszázalékos felajánlások átlagos összege messze elmarad a többi egyházétól, a pünkösdi-karizmatikus, a magyar állam által bevett egyházként elismert újprotestáns felekezet mellett létrehozott cégbirodalom mégis látványosan prosperál. A korábbi gyülekezeti tag Bartus László új könyvéből derül ki, hogy a felekezet alapító lelkésze, Németh Sándor a csodálatos kenyérszaporítással vetekedő módszerrel sokszorozta meg céges tulajdonrészeit egy liechtensteini offshore cég segítségével – ennek az első hallásra elég meredek állításnak jártunk utána a Magyar Hang Magazinnal közös tényfeltárásunk során.
Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!
Támogatom

Bár az egyházak gazdálkodása a jelenlegi törvénykezés értelmében a magyar társadalom egyik legkevésbé átlátható szegmense, az egy százalékos felajánlásoknak köszönhetően következtethetünk a híveik anyagi helyzetére. Most csak a nagyobb, legalább ötezer felajánlást begyűjtő egyházakat soroljuk fel 2019-ből: a leggazdagabbak a Mazsihisz támogatói (átlag 7057 Ft/fő), a nagy felekezetek közül a reformátusok átlagban 5093, a katolikusok 5051 forintot juttattak adójukból tavaly a saját egyházaiknak. A lista végén nagyon leszakadva a Hit Gyülekezete támogatói állnak: az adójuk egy százaléka átlagosan csak 2848 forint. Hasonló adatot találtunk 2018-ban is, ott is sereghajtók, ráadásul még kisebb összeggel, alig 2545 forinttal.
Flourish logoA Flourish scatter chart

Az egyházaknak felajánlott szja 1% egy főre eső összegének változása 2018 és 2019 között

Jó kérdés: tényleg a hitgyülisek a legszerényebb anyagi helyzetűek a vallásosak közül, vagy csak „ügyesek”, amikor adófizetésre kerül a sor? És még jobb kérdés: ha ennyire csórók a hívek, miből lett Németh Sándor dúsgazdag?

A gyülekezet alapító lelkésze a televízióban is közvetített Vidám vasárnap nevű istentiszteleteken gyakran mond már-már lázárjánosi mondatokat, arról beszélve, hogy akinek nincs pénze, az valamit elszúrt, ellenben aki igazán hisz és jó keresztényként él, az gazdag és vagyonos lesz isten jóságának köszönhetően. Ezek szerint falra hányt borsó a prédikációja, hiszen hívei (az egy százalékos felajánlásokból visszafejtve) havonta alig nettó 105 ezer forintot visznek haza.

Másképp fogalmazva 2019-ben Magyarországon 149 000 forint volt a minimálbér, és a Hit Gyülekezetét támogató felajánlók ennél alig valamivel többet, havi bruttó 158 222 forintot kerestek. Még egyszerűbben értelmezve: szinte a teljes hitgyüli minimálbéren van bejelentve. Van még egy lehetőség: mind a 43 ezren vállalkozók, akik ugyan minimálbéren vannak bejelentve, de osztalékból komoly jövedelemre tesznek szert, amiből jut tized és adomány az egyháznak is.

Az Átlátszó által megkérdezett szakértő azt mondta, hogy a személyi jövedelemadó alacsony összegére az lehet a magyarázat, hogy a vállalkozói típusú jövedelem nem számít bele az szja alapjába, továbbá a családi adókedvezmény is csökkenti az adóalapot. Az egy százalékos felajánlások az átlagosnál alacsonyabb összegéből arra lehet következtetni, hogy a Hit Gyülekezetének támogatói sokkal kisebb mértékben alkalmazottak mint más egyházak hívei, illetve nagyobb arányban vannak 18 éven aluli gyerekeik.

Aki elmegy egy istentiszteletre a Hit Parkba, nem érezhet szegényszagot – a parkolóban drága autók, a 11 ezer négyzetméteres modern csarnokban világszínvonalú világítás és hangrendszer dolgozik. Ráadásul a Hit Gyülekezete valóságos médiabirodalmat épített ki az elmúlt években: övék volt Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi televíziója, az ATV, de létrehoztak egy másikat is ATV Spirit néven; van rádiójuk, hetilapjuk és könyvkiadójuk. És hogy miért a múlt idő az ATV esetében? Mert az tavaly március óta tulajdonképpen Németh Sándor magántulajdona.
Csodálatos részvényszaporítás egy vaduzi offshore cég bevonásával

Az egyházi vagyon csodás elprivatizálása Bartus László Fesz lesz című könyvéből derült ki (ez május végén nyomtatott formában is megjelenik), ahol egy teljes fejezetben taglalja, hogyan vitte haza Németh Sándor a televíziót. A lényeg: az egyház tulajdonában álló egyik vállalkozás tulajdonosi körében egyszer csak felbukkant egy liechtensteini offshore cég, amely egyre nagyobb tulajdonrészt szerzett, majd amikor többségbe került, átadta a tulajdonrészét Németh Sándornak. Ezzel a húzással Németh egycsapásra az ATV Zrt. többségi tulajdonosává is vált. Jó kérdés, ki állt az offshore cég mögött.

Az Átlátszó utánanézett, és a nyilvánosan hozzáférhető cégadatok tanúsága szerint az X & A Marketing and Holding Limited nevű vállalkozást 2006-ban jegyeztették be Vaduzban, Liechtenstein fővárosában. Az alig 160 négyzetkilométeren elterülő, néhány tízezer ember által lakott európai monarchia nemzetközi hírű adóparadicsom. Előkelő helyen szerepel az offshore cégalapításra és bizalmi vagyonkezelésre szakosodott vállalkozások kínálatában, mert nem tagja az Európai Uniónak, és az itt működő gazdasági társaságok beszámolói nem minősülnek nyilvános adatoknak.

Üzleti adatbázisokban fellelt adatok tanúsága szerint a fent említett cég 2020. január 9-e óta végelszámolás alatt áll, azelőtt pedig egy bizonyos Viktor Andreas Büchel volt az önálló aláírási joggal rendelkező vezető tisztségviselője. Büchel több tucat jelenleg is működő vagy már megszűnt cégben – köztük panamai offshore cégekben is – visel ilyen és ehhez hasonló tisztségeket, ami nem meglepő, tekintve hogy a Dun&Bradstreet üzleti adatbázisban fellelhető adatok szerint a liechtensteni IGT-Proventus bizalmi vagyonkezelő cég egyik partnere és igazgatója. Az IGT-Proventus egyik szolgáltatása pedig pontosan a valódi tulajdonos kilétének elfedése a cég által delegált tisztségviselőkkel.

A magyar cégnyilvántartás adatai alátámasztják Bartus László kutatását a liechtensteini offshore cég szerepéről a Hit Gyülekezete körül kialakult cégbirodalomban. Az X & A Marketing and Holding Limited 2009 és 2019 között volt tulajdonos a Hadar Gold Kft.-ben, tagsági jogviszonya pontosan azon a napon, 2019. március 29-én szűnt meg, amikor Németh Sándor magánszemélyként 60%-os tulajdonrészt szerzett az utóbbi vállalkozásban. A Hadar Gold Kft. 50%-ot meghaladó szavazati joggal rendelkezik a Broadcast Project Kft.-ben, és a 2019. május 10-én közzétett legfrissebb alapszabály szerint Németh Sándor magánszemély mellett ez a két cég birtokolja az ATV Zrt. részvényeit is.

Családi vállalkozások

Összességében tehát kijelenthető, hogy a liechtensteini offshore cég kiiktatásával a cégstruktúrából Németh Sándor magánszemély közvetlenül és érdekeltségein keresztül az ATV Zrt. többségi tulajdonosává vált.

Ezen túlmenően az is Németh Sándor és a liechtensteini offsore cég kapcsolatára utal, hogy az X & A Marketing and Holding Limitednek volt egy másik magyar érdekeltsége is: az X AND A Marketing Kft. nevű magyar cég, amelyet ugyanúgy 2006-ban jegyeztettek be, mint liechtensteini tulajdonosát. A magyar X AND A Kft. tulajdonosi körében 2007-től 2010-ig egy másik offshore cég, az Intermedia Zug Holding AG. is megjelent, ennek kézbesítési megbízottja dr. Dávid Gyula, Puch László akkori szocialista pártpénztárnok ügyvédje volt.

2019. március 29-én aztán a liechtensteini X & A kiszállt a magyar leánycégből, és ennek is Németh Sándor lett a 100%-os tulajdonosa. Az X AND A Kft. ügyvezetőjének személye azonban az alapítása, 2006 óta nem változott, maradt a mai napig Kovács Tamás. Ő pedig nem más, mint az ATV Zrt. 2003 óta regnáló vezérigazgatója.
Családi vállalkozásként működtetett médiabirodalom

Az is jogos kérdés, az ATV tulajdonosa miért engedte, hogy egy külföldi offshore vállalkozás összesen alig 270 milliós tőkeemeléssel döntő befolyást szerezzen egy több milliárd értékű vagyon felett? Erre a szokatlan engedékenységre magyarázat lehet az, hogy minden vállalkozásban családtag ül – az egyház vagyonkezelő cégét (Új Spirit Kft) a lelkész lánya vezeti, a televíziót a fia és a másik lánya. Immár az ő többségi tulajdona az ATV épülete (az épületre 2010-ben ideiglenesen másfél milliárdos jelzálogot is bejegyzett egy bank, tehát értékes ingatlan), megszerezte a befolyást a televízió felett, és a tévé épülete mellett lévő négy szintes egyházi kollégium is többségében az övé.

A gyülekezeti vagyonból magánvagyon lett – a kérdés csak az, hogy Németh Sándornak honnan voltak százmilliói, hogy megvegye az offshore cég üzletrészét? Vagy ingyen kapta a titokzatos tulajdonostól?

A terv rafináltságát jól jelzi az: úgy szerezte meg a televíziót, hogy a magánszemélyként a birtokában lévő ATV-részvények száma alapján nem is látszik többségi tulajdonosnak. De mivel a másik két cégben többségi tulajdonrészt szerzett, a részvénytársaságnak is de facto többségi tulajdonosává vált.

Az ATV Zrt. részvényesei

Hogy miért lehetett szükség kezdetben az egyházra? Erre maga a lelkész adott magyarázatot egy hosszú Facebook-videóban: neki nem volt pénze. A szövevényes céghálóra is van egy meghökkentően őszinte válasza:

„azért tettük bonyolulttá, hogy ne lehessen könnyen eligazodni!”

A huszonkét perces magyarázkodásra információink szerint azért volt szükség, mert a hívek egy részének is szemet szúrt a különös ügylet. A Hit Gyülekezete közösségi oldalán május 13-án sugárzott videón a kérdéses rész alatt végig zavarban volt a lelkész: csapongott, nem fejezett be mondatokat és feltűnően sokat dadogott, holott a prédikációi során flottul, kerek magyar mondatokban szokott fogalmazni. Többször is azt mondta, a gyülekezetet nem érte kár, de azt elismerte, hogy a televízióba az egyház pénzéből befektettek „néhány százmilliót”.

Németh Sándor “őszödi beszéde” from Laszlo Bartus on Vimeo.

Az ügy azért is érdekes, mert az egyházak különleges jogállással rendelkeznek Magyarországon, gazdálkodásuk a nyilvánosság elől nagymértékben rejtve van. Magyarán a hívek által befizetett adományok és perselypénzek útja lényegében követhetetlen és adómentes, az egyháznak még az éves beszámolót sem kötelező nyilvánosságra hoznia.

Jár nekik állami támogatás is – a Hit Gyülekezete is több milliárdot kapott a magyar adófizetőktől az elmúlt tíz évben. Ha ebből a pénzből magánvagyon lesz, az már közügy. Azt is tudjuk, hogy Németh Sándor egy ideje Orbán Viktor nagy barátja, és a NER nem hálátlan: állami hirdetések özönlenek a televízióhoz, és például az Iványi Gábor vallási közösségével ellentétben a Hit Gyülekezete simán megszerezte az úgynevezett bevett egyház státuszt, így jogosult az állami támogatásra.
Válaszok helyett feddést kaptunk a Hit Gyülekezetétől

Természetesen küldtünk kérdéseket a Hit Gyülekezetének és Németh Sándornak is arról, mennyi jövedelmet vett fel az elmúlt tíz évben az egyháztól és milyen adózott forrásból tudta megvásárolni a cégtulajdonokat. Lapzártánkra a következő választ kaptuk az egyház három vezetőségi tagjától:

„A lelkészek, papok – mint hitéleti szolgálatot végző egyházi személyek – javadalmazása, így Németh Sándor vezető lelkészé is, a Hit Gyülekezetében a hitéleti bevételekből történik, ahhoz egyházunk soha egyetlen forint állami támogatást, közpénzt nem vett igénybe és nem is kapott, tehát az erre vonatkozó adatok nem nyilvánosak.”

Megnyugtattak minket azzal, hogy „egyházunk vagyontömege nem csökkent, hanem éppen ellenkezőleg: az elmúlt évtizedekben sokszorosára növekedett minden területen, így a média-érdekeltségeiben is”, amit nem is vitattunk, mint ahogy az is tény, hogy még nagyobb lenne az egyház vagyontömege, ha Németh Sándor nem szerezte volna meg annak jelentős részét.

„A vezető lelkész alapítói tevékenysége, kezdeményező és aktív szerepvállalása, hozzáadott erkölcsi, szellemi értéke nélkül egyházunk eleve szerephez sem jutott volna a média világában!” – írták, majd így folytatták:

„A bűnügyi vizsgálókat is megszégyenítő, provokatív és arrogáns kérdéssorukat nem tudjuk másnak látni, mint zavarkeltésre irányuló akciónak. (…) A magánszférába és az egyházi autonómiába való durva beavatkozási kísérletük viszont a kommunista pártállami idők egyházellenes hangulatkeltésének emlékét idézi fel (amiből sajnos volt részünk bőségesen). Csak remélni tudjuk, hogy egy ilyen, mintegy alternatív adóhatóságként való fellépésük és önmaguknak a törvények fölé helyezése az egyházunkkal és vezetőjével szemben, csak egy átmeneti működési zavar megnyilvánulása önöknél.”


Megosztás
Tumblr Twitter Email
Szerző
Lukács Csaba
Bodoky Tamás
2020. 05. 22.
Módosítás2020. 05. 22.
Kapcsolódó
Miért a Hit Gyülekezete adta ki magyarul Udo Ulfkotte konteóit?
atlatszo.hu

Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt!

A Hit Gyülekezetének juttatott egyszázalékos felajánlások átlagos összege messze elmarad a többi egyházétól, a pünkösdi-karizmatikus, a magyar állam által bevett egyházként elismert újprotestáns felekezet mellett létrehozott cégbirodalom mégis látványosan prosperál. A korábbi gyülekezeti tag Bartus László új könyvéből derül ki, hogy a felekezet alapító lelkésze, Németh Sándor a csodálatos kenyérszaporítással vetekedő módszerrel sokszorozta meg céges tulajdonrészeit egy liechtensteini offshore cég segítségével – ennek az első hallásra elég meredek állításnak jártunk utána a Magyar Hang Magazinnal közös tényfeltárásunk során.
Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!
Támogatom

Bár az egyházak gazdálkodása a jelenlegi törvénykezés értelmében a magyar társadalom egyik legkevésbé átlátható szegmense, az egy százalékos felajánlásoknak köszönhetően következtethetünk a híveik anyagi helyzetére. Most csak a nagyobb, legalább ötezer felajánlást begyűjtő egyházakat soroljuk fel 2019-ből: a leggazdagabbak a Mazsihisz támogatói (átlag 7057 Ft/fő), a nagy felekezetek közül a reformátusok átlagban 5093, a katolikusok 5051 forintot juttattak adójukból tavaly a saját egyházaiknak. A lista végén nagyon leszakadva a Hit Gyülekezete támogatói állnak: az adójuk egy százaléka átlagosan csak 2848 forint. Hasonló adatot találtunk 2018-ban is, ott is sereghajtók, ráadásul még kisebb összeggel, alig 2545 forinttal.
Flourish logoA Flourish scatter chart

Az egyházaknak felajánlott szja 1% egy főre eső összegének változása 2018 és 2019 között

Jó kérdés: tényleg a hitgyülisek a legszerényebb anyagi helyzetűek a vallásosak közül, vagy csak „ügyesek”, amikor adófizetésre kerül a sor? És még jobb kérdés: ha ennyire csórók a hívek, miből lett Németh Sándor dúsgazdag?

A gyülekezet alapító lelkésze a televízióban is közvetített Vidám vasárnap nevű istentiszteleteken gyakran mond már-már lázárjánosi mondatokat, arról beszélve, hogy akinek nincs pénze, az valamit elszúrt, ellenben aki igazán hisz és jó keresztényként él, az gazdag és vagyonos lesz isten jóságának köszönhetően. Ezek szerint falra hányt borsó a prédikációja, hiszen hívei (az egy százalékos felajánlásokból visszafejtve) havonta alig nettó 105 ezer forintot visznek haza.

Másképp fogalmazva 2019-ben Magyarországon 149 000 forint volt a minimálbér, és a Hit Gyülekezetét támogató felajánlók ennél alig valamivel többet, havi bruttó 158 222 forintot kerestek. Még egyszerűbben értelmezve: szinte a teljes hitgyüli minimálbéren van bejelentve. Van még egy lehetőség: mind a 43 ezren vállalkozók, akik ugyan minimálbéren vannak bejelentve, de osztalékból komoly jövedelemre tesznek szert, amiből jut tized és adomány az egyháznak is.

Az Átlátszó által megkérdezett szakértő azt mondta, hogy a személyi jövedelemadó alacsony összegére az lehet a magyarázat, hogy a vállalkozói típusú jövedelem nem számít bele az szja alapjába, továbbá a családi adókedvezmény is csökkenti az adóalapot. Az egy százalékos felajánlások az átlagosnál alacsonyabb összegéből arra lehet következtetni, hogy a Hit Gyülekezetének támogatói sokkal kisebb mértékben alkalmazottak mint más egyházak hívei, illetve nagyobb arányban vannak 18 éven aluli gyerekeik.

Aki elmegy egy istentiszteletre a Hit Parkba, nem érezhet szegényszagot – a parkolóban drága autók, a 11 ezer négyzetméteres modern csarnokban világszínvonalú világítás és hangrendszer dolgozik. Ráadásul a Hit Gyülekezete valóságos médiabirodalmat épített ki az elmúlt években: övék volt Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi televíziója, az ATV, de létrehoztak egy másikat is ATV Spirit néven; van rádiójuk, hetilapjuk és könyvkiadójuk. És hogy miért a múlt idő az ATV esetében? Mert az tavaly március óta tulajdonképpen Németh Sándor magántulajdona.
Csodálatos részvényszaporítás egy vaduzi offshore cég bevonásával

Az egyházi vagyon csodás elprivatizálása Bartus László Fesz lesz című könyvéből derült ki (ez május végén nyomtatott formában is megjelenik), ahol egy teljes fejezetben taglalja, hogyan vitte haza Németh Sándor a televíziót. A lényeg: az egyház tulajdonában álló egyik vállalkozás tulajdonosi körében egyszer csak felbukkant egy liechtensteini offshore cég, amely egyre nagyobb tulajdonrészt szerzett, majd amikor többségbe került, átadta a tulajdonrészét Németh Sándornak. Ezzel a húzással Németh egycsapásra az ATV Zrt. többségi tulajdonosává is vált. Jó kérdés, ki állt az offshore cég mögött.

Az Átlátszó utánanézett, és a nyilvánosan hozzáférhető cégadatok tanúsága szerint az X & A Marketing and Holding Limited nevű vállalkozást 2006-ban jegyeztették be Vaduzban, Liechtenstein fővárosában. Az alig 160 négyzetkilométeren elterülő, néhány tízezer ember által lakott európai monarchia nemzetközi hírű adóparadicsom. Előkelő helyen szerepel az offshore cégalapításra és bizalmi vagyonkezelésre szakosodott vállalkozások kínálatában, mert nem tagja az Európai Uniónak, és az itt működő gazdasági társaságok beszámolói nem minősülnek nyilvános adatoknak.

Üzleti adatbázisokban fellelt adatok tanúsága szerint a fent említett cég 2020. január 9-e óta végelszámolás alatt áll, azelőtt pedig egy bizonyos Viktor Andreas Büchel volt az önálló aláírási joggal rendelkező vezető tisztségviselője. Büchel több tucat jelenleg is működő vagy már megszűnt cégben – köztük panamai offshore cégekben is – visel ilyen és ehhez hasonló tisztségeket, ami nem meglepő, tekintve hogy a Dun&Bradstreet üzleti adatbázisban fellelhető adatok szerint a liechtensteni IGT-Proventus bizalmi vagyonkezelő cég egyik partnere és igazgatója. Az IGT-Proventus egyik szolgáltatása pedig pontosan a valódi tulajdonos kilétének elfedése a cég által delegált tisztségviselőkkel.

A magyar cégnyilvántartás adatai alátámasztják Bartus László kutatását a liechtensteini offshore cég szerepéről a Hit Gyülekezete körül kialakult cégbirodalomban. Az X & A Marketing and Holding Limited 2009 és 2019 között volt tulajdonos a Hadar Gold Kft.-ben, tagsági jogviszonya pontosan azon a napon, 2019. március 29-én szűnt meg, amikor Németh Sándor magánszemélyként 60%-os tulajdonrészt szerzett az utóbbi vállalkozásban. A Hadar Gold Kft. 50%-ot meghaladó szavazati joggal rendelkezik a Broadcast Project Kft.-ben, és a 2019. május 10-én közzétett legfrissebb alapszabály szerint Németh Sándor magánszemély mellett ez a két cég birtokolja az ATV Zrt. részvényeit is.

Családi vállalkozások

Összességében tehát kijelenthető, hogy a liechtensteini offshore cég kiiktatásával a cégstruktúrából Németh Sándor magánszemély közvetlenül és érdekeltségein keresztül az ATV Zrt. többségi tulajdonosává vált.

Ezen túlmenően az is Németh Sándor és a liechtensteini offsore cég kapcsolatára utal, hogy az X & A Marketing and Holding Limitednek volt egy másik magyar érdekeltsége is: az X AND A Marketing Kft. nevű magyar cég, amelyet ugyanúgy 2006-ban jegyeztettek be, mint liechtensteini tulajdonosát. A magyar X AND A Kft. tulajdonosi körében 2007-től 2010-ig egy másik offshore cég, az Intermedia Zug Holding AG. is megjelent, ennek kézbesítési megbízottja dr. Dávid Gyula, Puch László akkori szocialista pártpénztárnok ügyvédje volt.

2019. március 29-én aztán a liechtensteini X & A kiszállt a magyar leánycégből, és ennek is Németh Sándor lett a 100%-os tulajdonosa. Az X AND A Kft. ügyvezetőjének személye azonban az alapítása, 2006 óta nem változott, maradt a mai napig Kovács Tamás. Ő pedig nem más, mint az ATV Zrt. 2003 óta regnáló vezérigazgatója.
Családi vállalkozásként működtetett médiabirodalom

Az is jogos kérdés, az ATV tulajdonosa miért engedte, hogy egy külföldi offshore vállalkozás összesen alig 270 milliós tőkeemeléssel döntő befolyást szerezzen egy több milliárd értékű vagyon felett? Erre a szokatlan engedékenységre magyarázat lehet az, hogy minden vállalkozásban családtag ül – az egyház vagyonkezelő cégét (Új Spirit Kft) a lelkész lánya vezeti, a televíziót a fia és a másik lánya. Immár az ő többségi tulajdona az ATV épülete (az épületre 2010-ben ideiglenesen másfél milliárdos jelzálogot is bejegyzett egy bank, tehát értékes ingatlan), megszerezte a befolyást a televízió felett, és a tévé épülete mellett lévő négy szintes egyházi kollégium is többségében az övé.

A gyülekezeti vagyonból magánvagyon lett – a kérdés csak az, hogy Németh Sándornak honnan voltak százmilliói, hogy megvegye az offshore cég üzletrészét? Vagy ingyen kapta a titokzatos tulajdonostól?

A terv rafináltságát jól jelzi az: úgy szerezte meg a televíziót, hogy a magánszemélyként a birtokában lévő ATV-részvények száma alapján nem is látszik többségi tulajdonosnak. De mivel a másik két cégben többségi tulajdonrészt szerzett, a részvénytársaságnak is de facto többségi tulajdonosává vált.

Az ATV Zrt. részvényesei

Hogy miért lehetett szükség kezdetben az egyházra? Erre maga a lelkész adott magyarázatot egy hosszú Facebook-videóban: neki nem volt pénze. A szövevényes céghálóra is van egy meghökkentően őszinte válasza:

„azért tettük bonyolulttá, hogy ne lehessen könnyen eligazodni!”

A huszonkét perces magyarázkodásra információink szerint azért volt szükség, mert a hívek egy részének is szemet szúrt a különös ügylet. A Hit Gyülekezete közösségi oldalán május 13-án sugárzott videón a kérdéses rész alatt végig zavarban volt a lelkész: csapongott, nem fejezett be mondatokat és feltűnően sokat dadogott, holott a prédikációi során flottul, kerek magyar mondatokban szokott fogalmazni. Többször is azt mondta, a gyülekezetet nem érte kár, de azt elismerte, hogy a televízióba az egyház pénzéből befektettek „néhány százmilliót”.

Németh Sándor “őszödi beszéde” from Laszlo Bartus on Vimeo.

Az ügy azért is érdekes, mert az egyházak különleges jogállással rendelkeznek Magyarországon, gazdálkodásuk a nyilvánosság elől nagymértékben rejtve van. Magyarán a hívek által befizetett adományok és perselypénzek útja lényegében követhetetlen és adómentes, az egyháznak még az éves beszámolót sem kötelező nyilvánosságra hoznia.

Jár nekik állami támogatás is – a Hit Gyülekezete is több milliárdot kapott a magyar adófizetőktől az elmúlt tíz évben. Ha ebből a pénzből magánvagyon lesz, az már közügy. Azt is tudjuk, hogy Németh Sándor egy ideje Orbán Viktor nagy barátja, és a NER nem hálátlan: állami hirdetések özönlenek a televízióhoz, és például az Iványi Gábor vallási közösségével ellentétben a Hit Gyülekezete simán megszerezte az úgynevezett bevett egyház státuszt, így jogosult az állami támogatásra.
Válaszok helyett feddést kaptunk a Hit Gyülekezetétől

Természetesen küldtünk kérdéseket a Hit Gyülekezetének és Németh Sándornak is arról, mennyi jövedelmet vett fel az elmúlt tíz évben az egyháztól és milyen adózott forrásból tudta megvásárolni a cégtulajdonokat. Lapzártánkra a következő választ kaptuk az egyház három vezetőségi tagjától:

„A lelkészek, papok – mint hitéleti szolgálatot végző egyházi személyek – javadalmazása, így Németh Sándor vezető lelkészé is, a Hit Gyülekezetében a hitéleti bevételekből történik, ahhoz egyházunk soha egyetlen forint állami támogatást, közpénzt nem vett igénybe és nem is kapott, tehát az erre vonatkozó adatok nem nyilvánosak.”

Megnyugtattak minket azzal, hogy „egyházunk vagyontömege nem csökkent, hanem éppen ellenkezőleg: az elmúlt évtizedekben sokszorosára növekedett minden területen, így a média-érdekeltségeiben is”, amit nem is vitattunk, mint ahogy az is tény, hogy még nagyobb lenne az egyház vagyontömege, ha Németh Sándor nem szerezte volna meg annak jelentős részét.

„A vezető lelkész alapítói tevékenysége, kezdeményező és aktív szerepvállalása, hozzáadott erkölcsi, szellemi értéke nélkül egyházunk eleve szerephez sem jutott volna a média világában!” – írták, majd így folytatták:

„A bűnügyi vizsgálókat is megszégyenítő, provokatív és arrogáns kérdéssorukat nem tudjuk másnak látni, mint zavarkeltésre irányuló akciónak. (…) A magánszférába és az egyházi autonómiába való durva beavatkozási kísérletük viszont a kommunista pártállami idők egyházellenes hangulatkeltésének emlékét idézi fel (amiből sajnos volt részünk bőségesen). Csak remélni tudjuk, hogy egy ilyen, mintegy alternatív adóhatóságként való fellépésük és önmaguknak a törvények fölé helyezése az egyházunkkal és vezetőjével szemben, csak egy átmeneti működési zavar megnyilvánulása önöknél.”

Az ATV Zrt. épületei és a Németh család villája Budapesten – drónfelvételek from atlatszo.hu on Vimeo.

Az alapító lelkész, akinek nincs más látható jövedelme a papi fizetésén túl, nem él rosszul – például a harmadik kerületben fényűző, többszintes villát birtokol. A bőkezű adományozásra gyakran az alábbi bibliai verssel biztatja híveit: “aki bőven vet, bőven is arat.” Az idézetet a lelkész a magyarázkodó videóban is elsütötte, azzal zárva le a meglehetősen kusza beszédet, hogy „nem akarok tovább ezzel foglalkozni, bízok benne, hogy egyszer nagy örömmel fogunk nagyot aratni a végén.”

Nagyon úgy tűnik, neki már sikerült.

Lukács Csaba — Bodoky Tamás
Gyöngyös: 89 ukrán vendégmunkás van járványügyi megfigyelés alatt
Angola köszönetett mondott Szijjártónak: angolai diákok számára biztosít ösztöndíjat a magyar kormány
Na végre: Csepel díszpolgára lett Tarlós István
Már a polgármester is tüntetett Siófokon - óriási a botrány
Újból előszedték Borkait - de hol tart a nyomozás?
Vadiúj magyar bicikliutat fotóztak le, vagy csak a festék új?
Gulyás: Ahol Magyarországon fertőzési góc alakult ki, oda külföldi hozta be a vírust
Óriási fogás: Huszonhárom migránst tartóztattak fel a rendőrök
Botrány: nem elérhetők a nyugdíjak az egyik banknál (frissített: elhárították a hibát)
Orbán is elbúcsúzott a hirtelen meghalt országgyűlési képviselőtől
Botrány a Kaleta-ügy titkosítása körül
Négy év körüli kislány zuhant ki egy második emeleti ablakból Kőszegen
Budakeszi: Egy édesanyát és 2 éves kislányát gázolták el
Hivatalos: Elfogadták a javaslatot, amely megelőzné az uniós pénzek ellopását
A rendőrök állítják, 703 km/h-s gyorshajtáson kaptak egy Ford Focust
Ha meglátod mi Mészáros Lőrinc következő nagy dobása...
Orbán aggódik a magyarokért: Több Balaton, kevesebb Adria
Hivatalos: A rendőrség előtt az önkormányzati lakást bérbeadók ügye
Szerbia népe bizonyította 1 nap alatt - azért a víz az úr
Szolgálatba álltak az új terepjárók a magyar határon
Olyan horrorkaravánt fogtak a magyar rendőrök amire nincsenek szavak
Dzsudzsák már tárgyalt is a Lokival - a hazai másodosztályban fojtathatja sikertörténetét
Szigorításokra kell számítani, bármikor bejelenthetik őket
Kitört a botrány egy magyar pedagógus képei miatt
Több mint 200 ezer forintért toborozzák az iskolaőröket
Orbánról vitáznak az EP-ben - Orbán bandája hihetetlenül meggazdagodik
Már egy fideszes polgármester is sokallta a tervezett fairtást
Így adták át a magyar bicikliutat - hullámvasútnak hívják a helyiek
Tömött sorok és negatív rekordok - valami történik az az USA-ban
Milliós büntetést sóztak Hadházy nyakába
32 milliárdra drágult a magyar gigaprojekt - Mészáros Lőrinc érdekeltsége is érintett
A dombot is beleépítették egy kerékpárútba - de most nem mi voltunk
A nyugdíjas orvosok harmada nem tért vissza a munkába
Orbán: magához tér a gazdaság, ismét mindenkinek lesz munkája
Közel egymilliárdra büntette a GVH az Alza.hu-t
Koronavírusos lett egy ukrán vendégmunkás Magyarországon
Orbán: Nehéz megérteni a Lánchíd körüli szerencsétlenkedést
Tüntetnek a bíróság előtt Kaleta Gábor botrányos ítélete miatt
Elzárhatják az uniós pénzcsapokat
Óriási akció Tiborcz István kastélyszállójában - foglalj gyorsan
Varga Judit: semmi keresnivalója nem volt a jogállamiságért aggódóknak Magyarországon
Ügyes próbálkozás volt: éjszaka valaki elvitte a gárdonyi szabadstrand fémkordonjait
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum