Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Ilyen amikor Angela Merkel hivatalosan is az EU ura  Angela Merkel még utoljára megmutathatja: a szerdán induló német uniós elnökségre nagyobb feladat hárul, mint amennyit máskor több év alatt kell(ene) megoldani az EU-nak.

Hét százaléknál is súlyosabb gazdasági visszaesés, világjárvány, rendezetlen viszony a britekkel, ellenséges amerikai elnök, a migráció mint folyamatosan ketyegő bomba – a német kancellár nem álmodhatott volna szebb feladatot magának, mint mindezeknek a problémáknak a megoldása, méghozzá fél év alatt. A szerdán induló német EU-elnökség viszont sokkal többet hozhat, mint az elnökségek kicsit megszürkült sora, az unió és Angela Merkel számára is.

A kancellár politikai karrierjét sokan már temették, amikor 2018-ban lemondott pártja, a CDU elnökségéről, ám a most következő fél év minden lesz, csak nem egy mandátuma végét váró politikus hattyúdala. Hivatalosan is kezébe veheti az EU sorsát, ami mintha eddig is Berlinben dőlt volna el.

A közhelyszerű megállapítás leginkább a 2010 utáni euróválság idején terjedt igazán el, amikor a német fiskális szigor határozta meg a válságkezelés lépéseit – mellesleg jó ideig ugyanez az alapvetően megszorításokon alapuló fiskális szigor, a „német” jelző nélkül jellemezte a másik nagy válságkezelő szervezet, az IMF politikáját is. Valójában azonban nem erről szólt és nem is itt kezdődött Merkel dominanciája, hanem az előző német elnökség idején, 2007 első felében, amikor a kancellár még viszonylag újoncnak számított az európai színtéren, és amikor komoly előrelépést sikerült elérnie az EU mai jogi alapját adó lisszaboni szerződésről szóló egyeztetéseken.

Az építő, aki romokat is hátrahagy

Amikor arról beszélünk, hogy Merkel az unió de facto vezetője, nem egyszerűen arról van szó, hogy Németország mégiscsak az EU legerősebb tagállama: a kancellár nagyon tudatos építője az integrációnak, még úgy is, hogy kezdeményezései nem mindig aratnak osztatlan sikert. Orbán Viktor leginkább a 2015-ös menekültválság idején meghozott intézkedéseit veti a szemére, miközben a kormány – bár minden létező fórumon elmondja, hogy nem híve a megszorításoknak – németes szigort tart a költségvetésben.

Ami leginkább számít, az nem a siker, hanem hogy Merkel és kormánya képes átlendíteni az uniós vezetőket – egészen pontosan a tagországok vezetőit – az EU-t betegesen jellemző holtponton. Így volt ez most is, hiszen az „elnökség” valójában már hetekkel ezelőtt elkezdődött, amikor Merkel, Emmanuel Macron francia államfővel május közepén javaslatot tett az európai gazdaság újjáépítését célzó finanszírozási formára, arra, hogy az alaphoz szükséges 500 milliárd eurót az Európai Bizottság kötvénykibocsátásával, vagyis piaci hitelből finanszírozza.

Ekkor már két hónapja folyt az alapról az egyezkedés – és két hónapja tartott a teljes európai gazdaságot fejbekólintó válság –, a terv azonban igazi áttörést hozott, és az Európai Bizottság nem sokkal később benyújtott költségvetési javaslatának is az alapja lett. Igazán nagyot persze amiatt szólt, mert Merkel egy 180 fokos fordulattal leginkább saját kormánya addigi elzárkózásának mondott búcsút – az európai hitelfelvétel legnagyobb kerékkötője eddig Berlin volt. Merkel tabudöntésével – akárcsak a 2015-ös migrációs krízis idején – megint csak példát akart mutatni a többiek előtt.

Újra személyesen

Erre a példamutatásra – és az erélyes asztalcsapkodásra – először július 17-18-án lesz szükség. Bő két hét múlva uniós vezetők – a járvány kitörése óta először személyes találkozón – próbálnak megegyezni a hétéves uniós költségvetésről (MFF), benne az időközben Következő Generáció EU névre keresztelt és 750 milliárdosra emelt helyreállítási tervvel. A megegyezés nem csak a koronavírus miatt sürget: az unió már az előtt is megkésett az MFF elfogadásával, így is komoly versenyfutás lesz, hogy 2021 elején elindulhasson a hétéves program.

Ebben ráadásul nem is csak a pénz elosztása lesz a nagy kérdés, hanem az is, mennyire erőltetik azt, hogy a pénzek lehívását a tagországok jogállami helyzetétől teszik függővé. Angela Merkel ennek híve, és ezt külügyminisztere, Heiko Maas – aki a hivatalos vezetője az elnökségnek – is megerősítette.

A kérdés persze továbbra is az, ezt miként lehet elfogadtatni azzal a néhány országgal, ahol az (uniós pénzekkel kapcsolatos visszaélésekről is dönteni hivatott) igazságszolgáltatással is gondok vannak az EU szerint, és közben azt is elutasítják, hogy belépjenek az ezekkel a visszaélésekkel is foglalkozó Európai Ügyészségbe. Elsősorban Magyarország és Lengyelország a célpont, ahol semmilyen hajlandóságot nem mutatnak a kompromisszumra – más kérdés, hogy közben ezeknek az országoknak az előző ciklushoz képest jóval kevesebb pénzt is ajánlottak, amivel kapcsolatban meg Brüsszel és a tagországok nem mutatnak engedékenységet.

Az MFF (júliusra remélt) elfogadása azonban nem vet véget a jogállamiságról szóló vitának: Berlin azt ígérte, aktívan folytatja tovább a „jogállamiság közös értelmezésének” meghatározását.

Nem ez lesz az egyetlen téma, amelyben szembekerülhet a magyar kormány a német elnökség irányvonalával: ilyen a migráció (igaz, a kérdést hat éve nem sikerül megnyugtatóan rendezni az unióban), illetve az EU és Kína ellentmondásos viszonya, amellyel Merkel kiemelten kíván foglalkozni. Erre rá is kényszerül, különösen, hogy a pekingi vezetés – mintegy megadva az EU-elnökség alaphangját szerdán életbe léptette a Hongkong autonómiáját jelentősen korlátozó nemzetbiztonsági törvényt.

Az európai vezetők Kína gazdasági ambícióit igyekeznek kordába szorítani egy közös beruházási egyezménnyel – a kulcsszó itt „közös” lehet, hiszen ez épp úgy szúrni fogja Orbán Viktor szemét, mint az energiapolitika integrációjára vonatkozó uniós kezdeményezések.

Kína kérdése azonban háttérbe szorulhat a következő hat hónap sűrű napirendjében, mint a klímaváltozással kapcsolatos javaslatok – mondhatnánk, de jó eséllyel mégsem lesz így. A két témát ugyanis összeköti egy harmadik: az amerikai elnökválasztás. Donald Trump rövid időn belül kampányüzemmódba kapcsol a novemberi újraválasztása érdekében, ez pedig azzal is járhat, hogy fokozza támadásait Kína és az EU ellen egyaránt. Merkel ezt aligha fogja tétlenül szemlélni, és hol máshol lehet visszavágni Washingtonnak, mint azzal, hogy megkerülhetetlen partnere lesz Pekingnek és megkerülhetetlen bajnokaként áll ki a klímaváltozás elleni harcnak.

Van azonban még egy probléma, amelyre épp annyira sürgős megoldást találni, mint a koronavírus-válság utáni helyreállításra: ez a Brexit. Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése 2019 végéig – megbénítva az uniós döntéshozatalt – az MFF-ről szóló tárgyalásokat hátráltatta, most viszont a koronavírus akasztotta meg a jövőbeli viszonyról szóló egyeztetéseket. Nehéz persze komolyan venni itt bármilyen menetrendet vagy fenyegetést, de tény, valamiféle előrelépést ezen a téren is produkálnia kell a feleknek a következő hat hónapban, hiszen a valódi elválás időpontja most éppen ennek az évnek a vége.

A két nő

A szerdai átvétel után a munka el is kezdődik: a berlini kormány csütörtökön mutatja be programját az Európai Bizottságnak, Merkel pénteken a német szövetségi parlament felső háza előtt beszél, július 8-án pedig az Európai Parlamentben ismerteti terveit.

Merkel munkáját egy komoly szövetséges segítheti Brüsszelben: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyan nem a kancellár jelöltje volt, de régi harcostársa, aki kormányának a 2005-ös kezdetektől stabil tagja volt. „A két nő, aki átalakíthatja Európát” – írta nemrég a Spiegel, felsorolva azokat a feladatokat, amelyeknek a sürgős megoldása rájuk vár.

A válság leküzdésénél okulhatnak abból, milyen súlyos következményekkel járt, hogy 2008 után az EU csak a fiskális fegyelem megtartására koncentrált az euróválság leküzdésénél, a fellendülésre nem. A Brexit arra intheti őket, mit okozhat, ha az integrációt erősítő politikusokkal szemben fölénybe kerülnek a populisták, a migrációs krízisnél pedig az, milyen, amikor döntésképtelen 27 vezető.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Rengeteg a sérült, halálos áldozat is van - Buszkatasztrófa az M5-ösön
Három helyen eltört a brutálisan összevert magyar focista arccsontja
Gyászol Németh Szilárd - Nyugodj békében! Isten veled!
Hogyan lett Tiborcz a legfiatalabb leggazdagabb?
Simicskától a körözött szaúdi milliárdoson keresztül az adófizetőkig bezárólag sokak segítségérére rászorult a kormányfő saját lábán álló leányának férje, Tiborcz István, ...
  
Orbán a lányairól: saját erejükből boldogulnak
A miniszterelnök Facebook-oldalán rendre jelennek meg részletek a pénteki Kossuth Rádiós interjúkból. Most azt a részt vágták ki, ahol Orbán Viktor arról beszél, rengeteg gratulációt k...
  
Müller Cecília: jelentősen emelkedett a migrációs nyomás
A tavaszi visszaesést követően jelentősen emelkedett a migrációs nyomás a magyar-szerb határon - jelentette ki az országos rendőrfőkapitány-helyettes csütörtökön Röszkén, sajtótáj...
  
Végre kiderült, hogy jött a képbe a nyunyóka!
Müller Cecília felrobbantotta az internetet: mindenki nyunyókázik, és megosztja, náluk hogy hívják a gyerekük kedvenc alvós figuráját. Az országos tisztifőorvosból ugyanis az Operatív...
  
Rossz minőségű szájmaszkokra csapott le a NAV!
Több mint százezer rossz minőségű egészségügyi védőfelszerelést és más hamis terméket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy szlovák kamionban az M1-es autó...
  
Budapest már készül - elkerülhetetlen a második hullám Karácsony szerint
Karácsony Gergely főpolgármester a legrosszabbra készül a friss koronavírus-adatok alapján. A főpolgármester úgy véli, a koronavírus-járvány második hullámát nem lehet elkerülni, a k...
  
Nem marad magányos Vajna Tímea - eddig nehezen nyitott más férfi felé
Most már biztosan nem marad magányos Vajna Tímea (37)! Párkapcsolata egyre jobban alakul Zoltánnal, aki még az Egyesült Államokba is követné szerelmét. Andy Vajna (†74) özvegye férje ha...
  
Fontos adatok jönnek a következő napokban
Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a fogyasztói árindex júliusi adata és az idei második negyedéves bruttó hazai termék (GDP). Kedden közli a ...
  
Figyelem! - Megváltoztatja a hitelmoratórium szabályait a kormány
Megint a bankokon csattanhat az ostor. Figyelemre méltó üzenete volt a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergelynek a hitelmoratórium alakulását illetően. Lapunk munkatársa kérdezte a min...
  
Pofátlanul elszálltak a balatoni szállások árai
„Az legyen a jelszó: több Balaton, kevesebb Adria” – jelentetti ki nemrég Orbán Viktor a Kossuth rádió interjújában. Csakhogy a Balaton árai mostanra jelentősen elszálltak, ezért egy...
  
Magyarországra költözik a szerb foci
A koronavírus-járvány miatt augusztusban és szeptemberben Magyarországon játszhatja hazai mérkőzéseit a szerb labdarúgó-válogatott, illetve az európai kupaporondon érdekelt szerb klubcsa...
  
Az M3-as elesett: Öt kilométeres a dugó
Az M0-s autóúton is közel egy órát kell várakozni az M1-es felé. Az M3-as autópályán, a főváros irányába az 55-ös Hatvan-nyugat csomópont közelében korábban baleset történt, for...
  
Lángolt egy pirotechnikai eszközökkel teli raktár Csepelen
Hatalmas robbanást akadályoztak meg a tűzoltók Budapesten. Kigyulladt egy raktár Csepelen, a Színesfém utcában hétfő hajnalban, ahol akkumulátorokat és pirotechnikai eszközöket tárolt...
  
Hongkong: elvitte a rendőrség az egyik ellenzéki lap tulajdonosát
A júniusban bevezetett nemzetbiztonsági törvény által bűncselekménynek minősített külföldiekkel való összejátszásra hivatkozva hétfőn a Hongkongban őrizetbe vették Jimmy Lai hongkon...
  
Képet posztolt a zsúfolt iskolai folyosóról, megbüntették érte
Hat tanuló és három dolgozó fertőződött meg koronavírussal egy Georgia állambeli gimnáziumban néhány nappal az után, hogy egy 15 éves diák kiposztolt egy fotót a zsúfolt iskolai folyo...
  
Egy tüntető meghalt de Lukasenka 80,23 százalékkal győzött
A fehérorosz választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint a 26 éve hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,23 százalékával győzött a vasárnapi elnökvá...
  
Nyugodjon le mindenki a p... gólyatáborok azok lesznek!!
A felsőoktatási intézmények többsége megtartja a gólyatáborát - közölte a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke hétfőn a Kossuth rádióban. Bu...
  
Magyarország: Három beteg meghalt
A központi járványoldal adatai szerint hétfőre 35 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4731 főre nőtt az itthon beazonosított fertőzöttek szám...
  
Müller Cecília: az illegális migránsok megtagadják az együttműködést
A tavaszi visszaesést követően jelentősen emelkedett a migrációs nyomás a magyar-szerb határon - jelentette ki az országos rendőrfőkapitány-helyettes csütörtökön Röszkén, sajtótáj...
  
Pénzügyminisztérium: júliusban nem érkezett uniós bevétel a költségvetésbe
Bár a gazdasági kilábalás már megkezdődött, a veszélyhelyzet utáni újraindítás a költségvetésből továbbra is komoly forrásokat igényel. A kormány szándéka az, hogy minden segíts...
  
A fészkéből kilógó madzagon akadt fenn egy gólya
Fejjel lefelé, magatehetetlen állapotban lógott ki fészkéből a Mályi Madármentő Állomás legújabb gólyalakója. A madarat egy szál madzag tartotta, amíg a segítség megérkezett. – ...
  
Az ügyfélnek kerül pénzbe a Telenornál a rosszul sikerült csomagváltás
A koronavírus-járvány alatt biztonsági okokból szorgalmazták, hogy aki teheti, álljon át elektronikus ügyintézésre, fizetésre. A 24.hu egyik olvasója is hallgatott a szóra és csekkezé...
  
Mindenki karanténba került egy újfehértói rendezvény után
Az önkormányzat egyik helyiségében tartott rendezvényre ment egy koronavírussal fertőzött, utána került karanténba mindenki - derült ki az RTL Klub Híradójából. Megtudták azt is, a sz...
  
Azt terjesztette a magyar férfi hogy a vírus kamu, augusztus 5-én meghalt
“Én voltam az egyik szószólója annak, hogy a coviddal kapcsolatos hírek kamu! Hát nem az! Elkaptam! Borzasztó érzés! Vigyàzzatok magatokra, tartsátok be szabàlyokat, higgyétek el nekem,...
  
Szörnyűség - Itt találták meg a férfi holttestét Érden
Helyszíni fotók érkeztek Érdről, ahol egy holttestre bukkantak szombaton. A Blikk is megírta, hogy egy holttestet találtak Érden, a Tétényliget vasútállomásnál. A rendőrségi közlemé...
  
Rengeteg a sérült, halálos áldozat is van - Buszkatasztrófa az M5-ösön
Teljes útzár mellett dolgoznak a mentők, rendőrök, tűzoltók az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kiskunfélegyháza térségében, ahol egy utasokat szállító autóbusz boru...
  
Műteni kell a brutálisan összevert magyar focistát
A Ferencváros korábbi játékosára, Busai Attilára ismeretlenek támadtak rá egy szórakozóhelyen, az arccsontja több helyen is eltört. Súlyos sérüléseket szenvedett Busai Attila, a Fere...
  
Szomorú vasárnap: több mint 40 új fertőzöttet találtak itthon
Vasárnapra virradóra nem halt meg koronavírusos beteg. 43 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4696 főre nőtt a beazonosított fertőzö...
  
Pesti Srácok: A nevetek is az: hallgató. Tehát hallgattok
A Fidesz-frakció és a kormány által fenntartott Pesti Srácok vezércikkben szól a Színház- és Filmművészeti egyetem diákjaihoz, akik tiltakoznak a kormányzati átszervezés és a nyakukra...
  
Óriási a baj - Zátonyra futott hajóból ömlik az olaj
Környezeti katasztrófát okozhat a Mauritius partjainál megfeneklett teherhajó, írja az Euronews. A panamai zászló alatt hajózó japán MV Wakashio nevű tanker még július 25-én feneklett m...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Ilyen amikor Angela Merkel hivatalosan is az EU ura


Angela Merkel még utoljára megmutathatja: a szerdán induló német uniós elnökségre nagyobb feladat hárul, mint amennyit máskor több év alatt kell(ene) megoldani az EU-nak.

Hét százaléknál is súlyosabb gazdasági visszaesés, világjárvány, rendezetlen viszony a britekkel, ellenséges amerikai elnök, a migráció mint folyamatosan ketyegő bomba – a német kancellár nem álmodhatott volna szebb feladatot magának, mint mindezeknek a problémáknak a megoldása, méghozzá fél év alatt. A szerdán induló német EU-elnökség viszont sokkal többet hozhat, mint az elnökségek kicsit megszürkült sora, az unió és Angela Merkel számára is.

A kancellár politikai karrierjét sokan már temették, amikor 2018-ban lemondott pártja, a CDU elnökségéről, ám a most következő fél év minden lesz, csak nem egy mandátuma végét váró politikus hattyúdala. Hivatalosan is kezébe veheti az EU sorsát, ami mintha eddig is Berlinben dőlt volna el.

A közhelyszerű megállapítás leginkább a 2010 utáni euróválság idején terjedt igazán el, amikor a német fiskális szigor határozta meg a válságkezelés lépéseit – mellesleg jó ideig ugyanez az alapvetően megszorításokon alapuló fiskális szigor, a „német” jelző nélkül jellemezte a másik nagy válságkezelő szervezet, az IMF politikáját is. Valójában azonban nem erről szólt és nem is itt kezdődött Merkel dominanciája, hanem az előző német elnökség idején, 2007 első felében, amikor a kancellár még viszonylag újoncnak számított az európai színtéren, és amikor komoly előrelépést sikerült elérnie az EU mai jogi alapját adó lisszaboni szerződésről szóló egyeztetéseken.

Az építő, aki romokat is hátrahagy

Amikor arról beszélünk, hogy Merkel az unió de facto vezetője, nem egyszerűen arról van szó, hogy Németország mégiscsak az EU legerősebb tagállama: a kancellár nagyon tudatos építője az integrációnak, még úgy is, hogy kezdeményezései nem mindig aratnak osztatlan sikert. Orbán Viktor leginkább a 2015-ös menekültválság idején meghozott intézkedéseit veti a szemére, miközben a kormány – bár minden létező fórumon elmondja, hogy nem híve a megszorításoknak – németes szigort tart a költségvetésben.

Ami leginkább számít, az nem a siker, hanem hogy Merkel és kormánya képes átlendíteni az uniós vezetőket – egészen pontosan a tagországok vezetőit – az EU-t betegesen jellemző holtponton. Így volt ez most is, hiszen az „elnökség” valójában már hetekkel ezelőtt elkezdődött, amikor Merkel, Emmanuel Macron francia államfővel május közepén javaslatot tett az európai gazdaság újjáépítését célzó finanszírozási formára, arra, hogy az alaphoz szükséges 500 milliárd eurót az Európai Bizottság kötvénykibocsátásával, vagyis piaci hitelből finanszírozza.

Ekkor már két hónapja folyt az alapról az egyezkedés – és két hónapja tartott a teljes európai gazdaságot fejbekólintó válság –, a terv azonban igazi áttörést hozott, és az Európai Bizottság nem sokkal később benyújtott költségvetési javaslatának is az alapja lett. Igazán nagyot persze amiatt szólt, mert Merkel egy 180 fokos fordulattal leginkább saját kormánya addigi elzárkózásának mondott búcsút – az európai hitelfelvétel legnagyobb kerékkötője eddig Berlin volt. Merkel tabudöntésével – akárcsak a 2015-ös migrációs krízis idején – megint csak példát akart mutatni a többiek előtt.

Újra személyesen

Erre a példamutatásra – és az erélyes asztalcsapkodásra – először július 17-18-án lesz szükség. Bő két hét múlva uniós vezetők – a járvány kitörése óta először személyes találkozón – próbálnak megegyezni a hétéves uniós költségvetésről (MFF), benne az időközben Következő Generáció EU névre keresztelt és 750 milliárdosra emelt helyreállítási tervvel. A megegyezés nem csak a koronavírus miatt sürget: az unió már az előtt is megkésett az MFF elfogadásával, így is komoly versenyfutás lesz, hogy 2021 elején elindulhasson a hétéves program.

Ebben ráadásul nem is csak a pénz elosztása lesz a nagy kérdés, hanem az is, mennyire erőltetik azt, hogy a pénzek lehívását a tagországok jogállami helyzetétől teszik függővé. Angela Merkel ennek híve, és ezt külügyminisztere, Heiko Maas – aki a hivatalos vezetője az elnökségnek – is megerősítette.

A kérdés persze továbbra is az, ezt miként lehet elfogadtatni azzal a néhány országgal, ahol az (uniós pénzekkel kapcsolatos visszaélésekről is dönteni hivatott) igazságszolgáltatással is gondok vannak az EU szerint, és közben azt is elutasítják, hogy belépjenek az ezekkel a visszaélésekkel is foglalkozó Európai Ügyészségbe. Elsősorban Magyarország és Lengyelország a célpont, ahol semmilyen hajlandóságot nem mutatnak a kompromisszumra – más kérdés, hogy közben ezeknek az országoknak az előző ciklushoz képest jóval kevesebb pénzt is ajánlottak, amivel kapcsolatban meg Brüsszel és a tagországok nem mutatnak engedékenységet.

Az MFF (júliusra remélt) elfogadása azonban nem vet véget a jogállamiságról szóló vitának: Berlin azt ígérte, aktívan folytatja tovább a „jogállamiság közös értelmezésének” meghatározását.

Nem ez lesz az egyetlen téma, amelyben szembekerülhet a magyar kormány a német elnökség irányvonalával: ilyen a migráció (igaz, a kérdést hat éve nem sikerül megnyugtatóan rendezni az unióban), illetve az EU és Kína ellentmondásos viszonya, amellyel Merkel kiemelten kíván foglalkozni. Erre rá is kényszerül, különösen, hogy a pekingi vezetés – mintegy megadva az EU-elnökség alaphangját szerdán életbe léptette a Hongkong autonómiáját jelentősen korlátozó nemzetbiztonsági törvényt.

Az európai vezetők Kína gazdasági ambícióit igyekeznek kordába szorítani egy közös beruházási egyezménnyel – a kulcsszó itt „közös” lehet, hiszen ez épp úgy szúrni fogja Orbán Viktor szemét, mint az energiapolitika integrációjára vonatkozó uniós kezdeményezések.

Kína kérdése azonban háttérbe szorulhat a következő hat hónap sűrű napirendjében, mint a klímaváltozással kapcsolatos javaslatok – mondhatnánk, de jó eséllyel mégsem lesz így. A két témát ugyanis összeköti egy harmadik: az amerikai elnökválasztás. Donald Trump rövid időn belül kampányüzemmódba kapcsol a novemberi újraválasztása érdekében, ez pedig azzal is járhat, hogy fokozza támadásait Kína és az EU ellen egyaránt. Merkel ezt aligha fogja tétlenül szemlélni, és hol máshol lehet visszavágni Washingtonnak, mint azzal, hogy megkerülhetetlen partnere lesz Pekingnek és megkerülhetetlen bajnokaként áll ki a klímaváltozás elleni harcnak.

Van azonban még egy probléma, amelyre épp annyira sürgős megoldást találni, mint a koronavírus-válság utáni helyreállításra: ez a Brexit. Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése 2019 végéig – megbénítva az uniós döntéshozatalt – az MFF-ről szóló tárgyalásokat hátráltatta, most viszont a koronavírus akasztotta meg a jövőbeli viszonyról szóló egyeztetéseket. Nehéz persze komolyan venni itt bármilyen menetrendet vagy fenyegetést, de tény, valamiféle előrelépést ezen a téren is produkálnia kell a feleknek a következő hat hónapban, hiszen a valódi elválás időpontja most éppen ennek az évnek a vége.

A két nő

A szerdai átvétel után a munka el is kezdődik: a berlini kormány csütörtökön mutatja be programját az Európai Bizottságnak, Merkel pénteken a német szövetségi parlament felső háza előtt beszél, július 8-án pedig az Európai Parlamentben ismerteti terveit.

Merkel munkáját egy komoly szövetséges segítheti Brüsszelben: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyan nem a kancellár jelöltje volt, de régi harcostársa, aki kormányának a 2005-ös kezdetektől stabil tagja volt. „A két nő, aki átalakíthatja Európát” – írta nemrég a Spiegel, felsorolva azokat a feladatokat, amelyeknek a sürgős megoldása rájuk vár.

A válság leküzdésénél okulhatnak abból, milyen súlyos következményekkel járt, hogy 2008 után az EU csak a fiskális fegyelem megtartására koncentrált az euróválság leküzdésénél, a fellendülésre nem. A Brexit arra intheti őket, mit okozhat, ha az integrációt erősítő politikusokkal szemben fölénybe kerülnek a populisták, a migrációs krízisnél pedig az, milyen, amikor döntésképtelen 27 vezető.
Hogyan lett Tiborcz a legfiatalabb leggazdagabb?
Orbán a lányairól: saját erejükből boldogulnak
Müller Cecília: jelentősen emelkedett a migrációs nyomás
Végre kiderült, hogy jött a képbe a nyunyóka!
Rossz minőségű szájmaszkokra csapott le a NAV!
Budapest már készül - elkerülhetetlen a második hullám Karácsony szerint
Nem marad magányos Vajna Tímea - eddig nehezen nyitott más férfi felé
Fontos adatok jönnek a következő napokban
Figyelem! - Megváltoztatja a hitelmoratórium szabályait a kormány
Pofátlanul elszálltak a balatoni szállások árai
Magyarországra költözik a szerb foci
Az M3-as elesett: Öt kilométeres a dugó
Lángolt egy pirotechnikai eszközökkel teli raktár Csepelen
Hongkong: elvitte a rendőrség az egyik ellenzéki lap tulajdonosát
Képet posztolt a zsúfolt iskolai folyosóról, megbüntették érte
Egy tüntető meghalt de Lukasenka 80,23 százalékkal győzött
Nyugodjon le mindenki a p... gólyatáborok azok lesznek!!
Magyarország: Három beteg meghalt
Müller Cecília: az illegális migránsok megtagadják az együttműködést
Pénzügyminisztérium: júliusban nem érkezett uniós bevétel a költségvetésbe
A fészkéből kilógó madzagon akadt fenn egy gólya
Az ügyfélnek kerül pénzbe a Telenornál a rosszul sikerült csomagváltás
Mindenki karanténba került egy újfehértói rendezvény után
Azt terjesztette a magyar férfi hogy a vírus kamu, augusztus 5-én meghalt
Szörnyűség - Itt találták meg a férfi holttestét Érden
Rengeteg a sérült, halálos áldozat is van - Buszkatasztrófa az M5-ösön
Műteni kell a brutálisan összevert magyar focistát
Szomorú vasárnap: több mint 40 új fertőzöttet találtak itthon
Pesti Srácok: A nevetek is az: hallgató. Tehát hallgattok
Óriási a baj - Zátonyra futott hajóból ömlik az olaj
Brüsszel fizette a határzárnál szolgáló rendőrök bérét
Egy mecseknádasdi család lett vírusos - szigorú intézkedések
Orbán: az operatív törzs folyamatosan dolgozik
130 milliárdos extra támogatást is kaphatnak a nyugdíjasok jövőre
Gyászol Németh Szilárd - Nyugodj békében! Isten veled!
Három helyen eltört a brutálisan összevert magyar focista arccsontja
Botrány: bejrúti tisztségviselőket vettek őrizetbe
Tállai államtitkár ígéretmilliárdokkal kápráztatta a nyugdíjasokat
Emmi nyereményakció: akár elismerő oklevelet is nyerhetnek a pedagógusok
Új diákhitelt vezetnek be Magyarországon - pénzeső a fiataloknak
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás a Club Aliga fejlesztése
Váratlan - mutatjuk ki indul az elhunyt fideszes körzetében
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum