Dél-koreai cégnek adott 1,7 milliárd forintos támogatást az Orbán kormány

Bővítette gyárát a klímakompresszorokat gyártó dél-koreai Hanon Systems Rétságon; a 8,3 milliárd forintos beruházáshoz a magyar kormány 1,7 milliárd forintos támogatást nyújtott, a fejlesztéssel 60 új munkahely jön létre.

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára a Nógrád megyei eseményen elmondta: az, hogy a Hanon Systems magyarországi beruházások mellett döntött Pécsett, Székesfehérváron és Rétságon, azt bizonyítja, hogy a cég elégedett az itteni befektetői viszonyokkal.

Kiemelte, hogy rendkívül dinamikusan fejlődnek a magyar és dél-koreai kereskedelmi kapcsolatok.

Tavaly a két ország közötti áruforgalom megközelítette a 4,4 milliárd dollárt, ami 2019-hez képest mintegy 28 százalékos emelkedés. Az idei első félévi áruforgalom közel 2,5 milliárd dollár volt

- ismertette.

Sztáray Péter hangsúlyozta, hogy a dél-koreai vállalatok jelentős befektetők Magyarországon. A magyar befektetésösztönzési rendszerben 2019-ben a második legtöbb projekt Dél-Koreából érkezett, a létrehozandó munkahelyek tekintetében pedig első helyen állnak.
Az államtitkár arról is beszélt az ünnepségen, hogy a magyar kormány kellő időben hozta meg a gazdaság újraindításához szükséges intézkedéseket, ennek eredményei közé sorolta, hogy tavaly 28 százalékos volt a beruházási ráta, amivel Magyarország harmadik volt Európában, és egy évben minden eddiginél több, 1735 beruházást támogatott a kormány, amivel 265 ezer munkahelyet tudott megmenteni.

Subu Nagasubramony, a Hanon Systems globális pénzügyi vezetője és Ian Choi, a kompresszor termékcsoport vezetője ismertették, hogy a cég teljes körű hő- és energiagazdálkodási megoldásokat kínál hagyományos és elektromos meghajtású járművekhez.

A vállalat jelenleg 51 gyártóüzemet és három regionális központot működtet, és 21 országban több mint 21 ezer embert foglalkoztat.

A nyilvános cégadatok szerint a Hanon Systems Hungary Kft. tavaly 58,604 milliárd forint árbevételt ért el a 2019-es 62,722 milliárd után. A cég árbevételének túlnyomó része exportból származik. Adózás után tavaly mintegy 2 milliárd forint veszteséggel zárták az évet, míg a megelőző évben 1,9 milliárd forint nyereséget könyveltek el. Átlagos foglalkoztatotti létszáma 2020-ban 1371, 2019-ben 1462 volt.
Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő szólt arról, hogy már Nógrád megyében is bérverseny kezd kialakulni, hogy a cégek jó szakembereket tudjanak alkalmazni, és azt kérte, hogy a Hanon Systems működjön együtt a térségbeli szakképző intézményekkel.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen