Kiderült: ex-sportolók állnak a kínai vak*cinát közvetítő cég mögött

A kormány csütörtökön Gulyás Gergely Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra az orosz és a kínai vakcinák beszerzéséről szóló szerződéseket.

Mint akkor megírtuk, a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem közvetlenül a Sinopharm-vakcina gyártójával kötött szerződést, hanem egy közvetítő céggel, a Danubia Pharma Kft.-vel, amelynek tulajdonosa tavaly november vége óta a mindössze pár nappal korábban alapított Syntonite Med Zrt.

Ennek a cégnek a hátteréről a tulajdonosok nevén kívül nem sokat lehetett tudni, most a Direkt36 derített ki újabb részleteket. A cég vezérigazgatója Tuza Máté, aki pénteken azt írta a G7-nek, hogy csak kisebb tanácsadó cégekben volt, illetve van tulajdonrésze.

A két tulajdonos Kovács József és Gergely Csaba, utóbbi a cégnyilvántartás szerint korábban mindössze egyetlen cégben volt tulajdonos, a Café Edgár Kft.-ben, ami ellen egy évvel a megalakulása után az adóhivatal már végrehajtási eljárást indított, és Gergely 2010 elején kiszállt a cégből.

Azóta nem volt más vállalkozása, két ismerőse azt mondta a Direkt36-nak, hogy sem a gyógyszeriparhoz, sem a külkereskedelemhez nem volt semmi köze. A férfi korábban a Ferencváros és az Újpest igazolt jégkorong-játékosa volt, de háromszor a magyar válogatottba is behívták, majd 2013-ban vonult vissza. A hokitól nem szakadt el teljesen, jelenleg a Zuglói Piranhák nevű amatőr hokicsapat edzője. Ismerősei úgy tudják, hogy egy energiaital-gyártó cégnél dolgozik alkalmazottként.

A Direkt36 telefonon elérte Gergely Csabát, de hiába tettek fel neki kérdéseket az üzletről, ő csak azt hajtogatta, hogy „semmit nem tudok erről mondani”, majd letette a telefont. A Danubia Pharma tulajdonosa egyébként a furcsa tavaly novemberi tulajdonosváltás előtt Lachmann Norbert volt, aki üzleti szálon kötődik ahhoz körhöz, ami a tavalyi nagy lélegeztetőgép-bizniszből gazdagodott (erről bővebben a keretes részben).

Mint megírtuk, a Sinopharm-vakcinából a két dózis áfával együtt 63 euróba kerül. A szerződés összértéke 150 millió euró (közel 55 milliárd forint), ezért az összegért június 15-ig vállalja a közvetítő, hogy leszállít 3,5 millió adag vakcinát.

Nem világos, hogy ebből az összegből mennyi a vakcinák bekerülési költsége, és mennyi a közvetítő haszna. Még a múlt héten érdeklődtünk a Nemzeti Népegészségügyi Központnál, miért volt szükség arra, hogy a beszerzés folyamatába beiktassák a Danubia Pharma Kft.-t közvetítőként, de nem reagáltak a kérdésünkre.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....