Az eddigi legnagyobb botrány: Három megye nagyságú földterületre szeretné Mészáros Lőrinc rátenni a kezét



Maguk között oszthatják fel a nagyurak az országot – ettől tart több agrárszakértő is elnézve azt, hogy milyen magabiztossággal hirdeti Mészáros Lőrinc cégcsoportja a terjeszkedési terveit.

Tényként közölték Mészáros Lőrinc cégcsoportjának vezetői, hogy új cégük, az Agrolink 2022 őszére 500-700 ezer hektár termőföldet von be az irányításuk alatt álló integrációba. Az e heti HVG-ben nyilatkozó agrárszakértők egyöntetűen úgy gondolják, a magyar gazdák önként egész biztosan nem viszik be Mészáros felügyelete alá az ország termőterületének 15 százalékát, így a magabiztosság azt jelentheti, hogy a kormány valamilyen módon a mezőgazdaság megkerülhetetlen részévé tenné az integrációt.

Az integráció azt jelentené, hogy az Agrolink szerezné be a vetőmagot, a növényvédő szereket vagy épp a traktorokat a vele szerződött gazdáknak, hogy aztán a megtermelt árut felvásárolja és maga értékesítse. A Fidesz kétharmados parlamenti többséggel pedig el tudja intézni, hogy az agrárintegrációval is kibővüljön az állam által átadott koncessziós jogok sora.

A szakértőket láthatóan zavarba hozta Mészárosék magabiztossága, úgy gondolták ugyanis, hogy ha az integráció tervei lassan egy évtizede egy helyben toporognak, a választás előtt már nem huzakodnak elő vele. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara még 2017-ben készített egy tervezetet, amellyel saját maga kapta volna meg az integrátorok kiválasztásának jogát, de ez a terv a fiókban maradt végül, annyi szereplő érdekét sértette. A tervezetet kidolgozó egyetemi oktató a HVG-nek azt mondta, szerinte a kormány nem direkt módon fog beavatkozni a termelés szervezésébe, legfeljebb a támogatások feltételeit szabja úgy, hogy a kívánt irányba terelje a folyamatot.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen