Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Orbán mélyütést kapott: A német kormány ragaszkodik az EU-s eljárásokhoz  


Kedden a magyar parlament határozatban javasolta, hogy Orbán Viktor vétózza meg az EU költségvetését és a gazdasági mentőcsomagját, ha a hetes cikkely alapján indított jogállamisági eljárást nem zárják le, és ha jogállamisági feltételekhez kötik a támogatásokat.
Szintén kedden a német kormány EU-ügyekért felelős államtitkára arról adott elő, hogy kormányának kiemelten fontos szándéka, hogy a jogállamisági feltétel erős legyen az új költségvetésben, és az EU soros elnökeként tovább akarják vinni a hetes cikkely szerinti eljárásokat is.
A két igény egyszerre teljesíthetetlen.
Ugyanezen a napon Orbán Viktor valószínűleg megegyezett a baloldali portugál miniszterelnökkel, hogy engedje el a jogállami feltételeket, és cserébe ő megszavazza a déli államnak létfontosságú mentőcsomagot.

Kedden a magyar parlament rendkívüli ülésen fogadott el egy határozatot arról, hogy milyen feltételek teljesülése esetén szavazhatja meg Orbán Viktor az EU következő hétéves költségvetését az Európai Tanácsban.

Az erről szóló tanácsülés pénteken kezdődik Brüsszelben, és a parlament arra szólította fel a magyar miniszterelnököt, hogy csak akkor fogadja el a tervezetet, ha előtte lezárják a Magyarország és Lengyelország ellen folytatott jogállamisági eljárást, amelyeket az EU alapszerződésének hetes cikkelye alapján indítottak. Azt is kikötötte a parlament, hogy Orbán nem szavazhat meg olyan költségvetést, amelyben "jogállamiság" címszó alatt "politikai és ideológiai feltételekhez kötik" az EU-s támogatások kifizetését. Azaz ne fordulhasson elő, hogy elveszik a pénzt attól az országtól, amelynek kormánya rombolja a demokráciát.

A tét nem csak a 2028-ig tartó költségvetés elfogadása, hanem az EU történetének legnagyobb gazdaságélénkítő csomagjának megszavazása is, amellyel a járvány okozta gondokat enyhítenék. A csomag ugyanis a következő költségvetés része lenne a tervek szerint, ezért egyetlen szavazással döntenének a két kulcsfontosságú témáról.

A csomaggal kiegészített költségvetés elfogadása a legtöbb EU-s tagállamnak rendkívül fontos, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is történelmi jelentőségűnek nevezte megszavazásukat. A tét az euró stabilitása, hiszen a rendkívüli pénzeső nélkül félő, hogy Olaszország csődbe menne, de több másik déli tagállam fizetőképessége is nagy veszélyben van.

Elfogadásukhoz teljes egyetértés kell: minden egyes tagállam vezetőjének, és az Európai Parlamentnek is vétójoga van.

Van még néhány erős magyar feltétel a keddi határozatban ezeken kívül is, korábbi cikkünkben foglaltuk össze őket. E két feltételt azért érdemes kiemelni most, mert főleg a hetes cikkely szerinti eljárás esetében lehetetlennek látszik a kompromisszumos megoldás, ott ugyanis a magyar parlamenti határozat teljesen világosan fogalmaz: ha az eljárás nincs lezárva, akkor Magyarország nem szavazhatja meg a költségvetést.

A jogállamisági feltétel elutasítása már egy kicsit maszatosabban hangzik, mert azt a mondatot lehet úgy is értelmezni, hogy csak a politikai motivációval átitatott megközelítést kell elutasítani - meg lehet úgy is értelmezni, hogy magát a rendszert látja a magyar parlament politikai motivációval átitatva. (A mondat szó szerint így hangzik: "A források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – „jogállamiság” címszó alatt – elfogadhatatlan.") A magyar kormány egyébként már 2018 augusztusában bejelentette, hogy megvétózza a költségvetést, ha a jogállamisági kondíciók szerepelnek benne.
Berlinben nagyon másképpen látják

Éppen a magyar parlamenti szavazással egy időben tartott előadást a német kormány EU-s ügyekért felelős államtitkára a Friedrich Ebert Alapítvány online rendezvényén (ez a német szociáldemokrata párt alapítványa, és a jelenlegi német kormányban a külügyi tárca hozzájuk tartozik). Michael Roth államtitkár a következő fél év EU-s programjáról beszélt, abból az alkalomból, hogy a hó elején a német kormány vette át a soros elnökséget az EU-ban, azaz ők alakíthatják a Tanács napirendjét, és nekik kellene kikényszeríteniük a kompromisszumot a vitás esetekben.

Roth az előadását azzal kezdte, hogy a jogállamiság, a közös európai értékek erősítése a német elnökség legfontosabb ügye. Csak ezek képviseletében, és a jogállamiságot veszélyeztető tendenciák megfékezésével erősödhet meg az EU szerinte, márpedig a német elnökség fő célja, hogy a járvány okozta válságból erősebben jöjjön ki az unió, mint amilyen a járvány előtt volt.

Már bevezetőjében üdvözölte, hogy idén először az Európai Bizottság nem csak a tagállamok gazdasági helyzetéről ír jelentést, hanem a jogállamisági helyzetéről is. (E jelentés lehetne az alapja a pénzelvonásoknak.)

A következő költségvetés legfontosabb újításának tartja, hogy a jogállamisági feltétel bekerül a szabályok közé.

A német elnökség kiemelten fontos törekvéseként jelentette be, hogy folytatni kívánják a magyar és a lengyel kormány ellen indult hetes cikkely szerinti eljárásokat.

Arról is beszélt, hogy a berlini kormány szeretné, ha nagyon gyorsan megszavaznák a tagállamok a gazdaságélénkítő csomaggal bővített költségvetést, mert az egész európai gazdaság számára kulcskérdés, hogy időben sikerül-e megnyugtatni a piaci szereplőket. Jelezte, hogy ennek érdekében a német kormány rendkívül sok pénzt hajlandó belerakni a közös költségvetésbe, és a többi kormánytól is hasonlóan felelős döntéseket vár.

Kérdésünkre, hogy a jogállamiságról és a hetes cikkelyről szóló magyar parlamenti szavazás nem rontja-e a terv végrehajtásának esélyét, azt mondta, hogy továbbra is optimista az elnökségi terveiket illetően. Megjegyezte, hogy sok országnak sokféle gondja van a jelenlegi tervezettel, és ezért nehéz döntés lesz az elfogadása, de továbbra is bízik minden ország vezetőjének felelősségtudatában, hogy felismerik a helyzet rendkívüli súlyát.

Arra is kitért, hogy az Európai Parlament - amelynek szintén vétójoga van - már megszavazta, hogy a jogállamisági kritériumok hangsúlyosan jelenjek meg a pénzosztásban, ebben szinte az összes frakció egyetértett, úgyhogy ezt a feltételt nem lehet kivenni a költségvetésből.

Ezek alapján nagyon kemény viták jöhetnek a Tanácsban, amelyeknek egyik főszereplője váratlanul Magyarország lehet, bár eddig úgy nézett ki, hogy inkább a déliek és északiak küzdelme lesz a meghatározó, a mentőcsomag méretét és jellegét (kedvezményes hitel vagy vissza nem térítendő támogatás) illetően.

A helyzetet némileg oldhatja, hogy a kedden elfogadott magyar parlamenti határozat jogilag nem köti Orbánt, elvben engedhet belőle, ha úgy érzi, hogy az európai megegyezés fontosabb a fideszes képviselők véleményénél.
Ha a német vezetést még nem is, a portugált már meggyőzhette Orbán

Kedden Orbán Viktor a portugál miniszterelnököt fogadta, akinek országa nagy kedvezményezettje volna a mentőcsomagnak. Júniusban Orbán éppen Portugáliával példálózott, amikor a csehországi V4 csúcson elmagyarázta, hogy miért nem tetszik neki a mentőcsomag: "Portugália hasonló méretű és fejlettségű ország, mint Magyarország, de Magyarország 30 százalékkal kevesebbet kapna, és ez biztos nincs így jól" - jelentette ki akkor.

A magyar fél nem adott ki semmilyen közleményt sem a találkozó után, a portugál sajtónak viszont nyilatkozott António Costa miniszterelnök. Arról beszélt, hogy szerinte szét kell választani a jogállamisági vitákat a pénzügyi vitáktól, "hiszen a szabadságot nem lehet megvásárolni". Ezt a portugál lapok úgy értelmezték, hogy Orbán máris szerzett egy szövetségest az ügyéhez: a mentőcsomagra nagyon számító portugál kormányfő kész puhítani a jogállamisági feltételeken, hogy Orbán ne vétózzon a hétvégén Brüsszelben

A brüsszeli csúcs előtt nagyüzemben mennek az egyeztetések. Costa a hétvégén például olasz és spanyol kollégájával tárgyalt, a csomag fő kedvezményezettjeinek közös álláspontjáról; hétfőn Hágában egyeztetett a mentőcsomagot kurtítani akaró holland miniszterelnökkel; míg Merkel német kancellár Conte olasz kormányfőt fogadta Berlin melletti nyaralójában.

444
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Nyugdíj botrány: 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot a nyugdíjasok
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Bekövetkezett amitől féltek - Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet
Hallgat a magyar kormány Lukasenka véres újraválasztásáról
Miközben az Európai Unió több politikusa is megkérdőjelezi a fehérorosz elnökválasztás tisztaságát (amit hivatalosan 80 százalékos eredménnyel az országot 26 éve irányító diktátor...
  
Szijjártó párbeszéden alapuló EU-s döntéseket szeretne
Míg több uniós állam kormánya is keményen ítélte el a belorusz elnökválasztást és az azt követő fejleményeket, mielőbbi határozott fellépését sürgetve, addig a magyar kormány né...
  
Háború: Hódi Pamela újra nekiment Berki Krisztiánnak
Berki Krisztián folyamatosan posztol képeket lányáról, annak ellenére, hogy exfelesége teljesen máshogy vélekedik erről a témáról Hódi Pamela már korábban elmondta, mennyire félti ki...
  
Megsérülhetett egy észak-koreai nukleáris létesítmény
A nagy esőzések során sérülhetett meg a nukleáris épület. Egy műholdkép alapján azt lehet látni, hogy megsérülhetett Észak-Koreában egy nukleáris létesítmény. Az áradó Kuryong-f...
  
Letartóztatták a püspököt, mert fertőtlenítőszer ivására buzdította az embereket
A 62 éves férfinek még Donald Trumpot is sikerült meggyőznie arról, hogy az általa ajánlott gyógymód hatásos lehet. A fiaival együtt letartóztatták Mark Grenon önjelölt püspököt. A...
  
Bukhatod a táppénzt, ha házi karanténba kerülsz külföldi utazás miatt
Új rendelet jelent meg a sárga- és piros listás országok kapcsán a Magyar Közlönyben. „Az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott ne...
  
Leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja
A blokk biztonsága nincs veszélyeztetve a szakemberek szerint. A Paksi Atomerőmű 4. blokkját 2020. augusztus 13-án 3 óra 45 perckor automatikus védelmi jel leállította - közölte az Orszá...
  
Mészáros Lőrincék félmilliárdos gyümölcsöse a megszólalásig hasonlít egy medencés nyaralóhoz
Mészáros Lőrinc egykori gázszerelő, egykori felcsúti polgármester, sikeres vállalkozó, Orbán Viktor miniszterelnök barátja, vásárolt a feleségével egy ingatlant Tihany újgazdag körö...
  
Magyarország eddigi legnagyobb védelmi beszerzési szerződését köti meg az Egyesült Államokkal
A kormány elköteleződött amellett, hogy amerikai levegő-levegő rakétákkal szerelt norvég légvédelmi rendszert szerez be. Épp akkor, amikor az amerikai külügyminiszter látványosan mell...
  
Pápai fertőzés - a Hit Gyülekezete-találkozók is rátehettek egy lapáttal
Szerda délelőtt már 43 fertőzöttről tudtak, és több mint 170 embert helyeztek karantén alá Pápán, ahol a fertőzéseket egy helyi vallási közösség tagjaihoz vezetik vissza. A Hit Gyül...
  
A Fidelitas sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
Már 51 fiatal kereszténydemokrata politikus támogatja az EPP ifjúsági szervezetének a közleményét, ami elítéli a fehérorosz erőszakot, a Fidelitas és az IKSZ viszont nem írta alá. Az...
  
A 110. napon kapott segítséget az államtól egy állását vesztő magyar
"Felkopott volna az állunk, ha engem is kirúgtak volna" – mondta az érintett barátnője. A 24.hu ismerteti egy budapesti pék kálváriáját, aki április 17-én elveszítette az állását, ...
  
Németország bajban: Három hónapja nem volt ilyen sok új fertőzött
Világszerte nem lassul a koronavírus-járvány terjedése, szerda estére az igazolt fertőzöttek száma megközelítette a 20,4 milliót, a haláleseteké meghaladta 743 ezret, a gyógyultaké ped...
  
Megerősítették egy előállított tüntető halálát Fehéroroszországban
A fehérorosz hatóságok megerősítették szerdán egy tüntető halálát, akit az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása elleni demonstráción állítottak elő. Ő a második elismert ha...
  
Ócsai devizahiteles telep: háromszoros lakbéremeléstől rettegnek
2019. január 1. óta az önkormányzat az új gazda az ócsai devizahiteles lakótelepen, amit az állam építtetett, hogy olcsó, stabil lakhatással segítse a devizahitel-károsultakat. A...
  
Alakul a lista, kiket támogat a kormány
Határozottan kezd körvonalazódni, hogy kik azok a zenekarok, akik az elmaradt fesztiválok helyett raktárkoncerteket adhatnak. Lobenwein Norbert, a VOLT és a Strand Fesztivál főszervezője sze...
  
Friderikusz Sándor kiakadt és perel
Az elmúlt napokban cikkek jelentek meg több lapban is Friderikusz Sándorról, egyebek mellett arról, hogy eladja itthoni ingatlanait, mert New Yorkba költözik, de volt olyan is, ahol azt írták...
  
Milliárdosok borászatát is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel k...
  
Magyarország egymilliárd dollárért vesz rakétarendszert az Egyesült Államoktól
Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség - a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter é...
  
Orbán döntött: egymilliárd dollárért vesz légvédelmi rakétarendszert az Egyesült Államoktól
Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség - a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter é...
  
525 millióért vettek Mészáros Lőrincék medencés nyaralónak látszó gyümölcsöst Tihanyban
Vélhetően nincs még egy olyan nemzeti park a világon, melynek területén annyi luxusnyaralónak látszó gazdasági épület lenne, mint Tihany egyik páratlan panorámát kínáló területén, ...
  
Kezdeményezték a megvádolt Simonka György kizárását a pártból
A Magyar Narancs információi szerint Simonka György parlamenti képviselő pártbeli kizárását kezdeményezte Ruck Márton medgyesegyházi fideszes csoportelnök, mert szerinte árt a Fidesz jó...
  
Hatósági házi karanténba került az újfehértói polgármester
Néhány napja hatósági házi karanténba került egy újfehértói önkormányzati helyiségben rendezett magánrendezvény összes résztvevője, miután az eseményen részt vett egy igazolt koro...
  
Csak negatív PCR-teszttel kezdhetik meg a tanévet a Semmelweis Egyetem elsőévesei
Vegyes tervekkel készülnek a nagy magyarországi egyetemek az ősszel kezdődő tanévre: a Semmelweis Egyetem például negatív PCR-tesztet kér minden elsőévestől, az ELTE pedig hibrid oktatá...
  
Breaking - Négy Fradi-pólós vírustesztje pozitív lett
A címvédő FTC-Telekom Waterpolo együttesénél a szerda reggeli koronavírus-tesztelés során négy játékos pozitív mintát produkált, ezért a Magyar Vízilabda Szövetség úgy döntött, h...
  
Vonatgázolás! - Sürgősen vérre van szüksége a biciklis fiúnak
Sürgősen vérre van szüksége annak a fiatalnak, akit a balatonszemesi átjáróban gázolt el egy vonat. Intenzív osztályon ápolják az a fiatal fiút, akit 3 hete gázolt el a Keszthelyről a...
  
Megszólalt Ördög Nóra: mindenki támadja őket
Ördög Nóráék balatonakarattyai kisboltja hatalmas forgalmat bonyolít. A kicsi utca, ahol a bolt található most tele van parkoló autóval. A környék lakói nyílt levelet írtak, amely utá...
  
Tragédia: 60 fokos autóban hagyták a 3 éves gyereküket
A szörnyű tragédia körülményei egyelőre tisztázatlanok, ugyanis a szülők igen ellentmondásos történetet adtak elő a rendőröknek hároméves kisfiuk kínkeserves haláláról. A 21 év...
  
170 milliós beszerzés egy forintot sikerült az MNB-nek lealkudnia
A jegybank forintcímletekben ki sem fejezhető összeget spórolt a magyar adófizetőknek. A négy, közelmúltban megrendelt grandiózus szobor után ezúttal 17 Bak Imre festményt szerez be a j...
  
Fejenként 150 ezer forintos gyorssegély - mutatjuk kik kaphatják meg
A programot a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) gondozza. Egy, az iparágra szakosodott álláskereső oldalt is létrehoztak. A koronavírus-járvány miatt állás...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Orbán mélyütést kapott: A német kormány ragaszkodik az EU-s eljárásokhoz

Kedden a magyar parlament határozatban javasolta, hogy Orbán Viktor vétózza meg az EU költségvetését és a gazdasági mentőcsomagját, ha a hetes cikkely alapján indított jogállamisági eljárást nem zárják le, és ha jogállamisági feltételekhez kötik a támogatásokat.
Szintén kedden a német kormány EU-ügyekért felelős államtitkára arról adott elő, hogy kormányának kiemelten fontos szándéka, hogy a jogállamisági feltétel erős legyen az új költségvetésben, és az EU soros elnökeként tovább akarják vinni a hetes cikkely szerinti eljárásokat is.
A két igény egyszerre teljesíthetetlen.
Ugyanezen a napon Orbán Viktor valószínűleg megegyezett a baloldali portugál miniszterelnökkel, hogy engedje el a jogállami feltételeket, és cserébe ő megszavazza a déli államnak létfontosságú mentőcsomagot.

Kedden a magyar parlament rendkívüli ülésen fogadott el egy határozatot arról, hogy milyen feltételek teljesülése esetén szavazhatja meg Orbán Viktor az EU következő hétéves költségvetését az Európai Tanácsban.

Az erről szóló tanácsülés pénteken kezdődik Brüsszelben, és a parlament arra szólította fel a magyar miniszterelnököt, hogy csak akkor fogadja el a tervezetet, ha előtte lezárják a Magyarország és Lengyelország ellen folytatott jogállamisági eljárást, amelyeket az EU alapszerződésének hetes cikkelye alapján indítottak. Azt is kikötötte a parlament, hogy Orbán nem szavazhat meg olyan költségvetést, amelyben "jogállamiság" címszó alatt "politikai és ideológiai feltételekhez kötik" az EU-s támogatások kifizetését. Azaz ne fordulhasson elő, hogy elveszik a pénzt attól az országtól, amelynek kormánya rombolja a demokráciát.

A tét nem csak a 2028-ig tartó költségvetés elfogadása, hanem az EU történetének legnagyobb gazdaságélénkítő csomagjának megszavazása is, amellyel a járvány okozta gondokat enyhítenék. A csomag ugyanis a következő költségvetés része lenne a tervek szerint, ezért egyetlen szavazással döntenének a két kulcsfontosságú témáról.

A csomaggal kiegészített költségvetés elfogadása a legtöbb EU-s tagállamnak rendkívül fontos, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is történelmi jelentőségűnek nevezte megszavazásukat. A tét az euró stabilitása, hiszen a rendkívüli pénzeső nélkül félő, hogy Olaszország csődbe menne, de több másik déli tagállam fizetőképessége is nagy veszélyben van.

Elfogadásukhoz teljes egyetértés kell: minden egyes tagállam vezetőjének, és az Európai Parlamentnek is vétójoga van.

Van még néhány erős magyar feltétel a keddi határozatban ezeken kívül is, korábbi cikkünkben foglaltuk össze őket. E két feltételt azért érdemes kiemelni most, mert főleg a hetes cikkely szerinti eljárás esetében lehetetlennek látszik a kompromisszumos megoldás, ott ugyanis a magyar parlamenti határozat teljesen világosan fogalmaz: ha az eljárás nincs lezárva, akkor Magyarország nem szavazhatja meg a költségvetést.

A jogállamisági feltétel elutasítása már egy kicsit maszatosabban hangzik, mert azt a mondatot lehet úgy is értelmezni, hogy csak a politikai motivációval átitatott megközelítést kell elutasítani - meg lehet úgy is értelmezni, hogy magát a rendszert látja a magyar parlament politikai motivációval átitatva. (A mondat szó szerint így hangzik: "A források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – „jogállamiság” címszó alatt – elfogadhatatlan.") A magyar kormány egyébként már 2018 augusztusában bejelentette, hogy megvétózza a költségvetést, ha a jogállamisági kondíciók szerepelnek benne.
Berlinben nagyon másképpen látják

Éppen a magyar parlamenti szavazással egy időben tartott előadást a német kormány EU-s ügyekért felelős államtitkára a Friedrich Ebert Alapítvány online rendezvényén (ez a német szociáldemokrata párt alapítványa, és a jelenlegi német kormányban a külügyi tárca hozzájuk tartozik). Michael Roth államtitkár a következő fél év EU-s programjáról beszélt, abból az alkalomból, hogy a hó elején a német kormány vette át a soros elnökséget az EU-ban, azaz ők alakíthatják a Tanács napirendjét, és nekik kellene kikényszeríteniük a kompromisszumot a vitás esetekben.

Roth az előadását azzal kezdte, hogy a jogállamiság, a közös európai értékek erősítése a német elnökség legfontosabb ügye. Csak ezek képviseletében, és a jogállamiságot veszélyeztető tendenciák megfékezésével erősödhet meg az EU szerinte, márpedig a német elnökség fő célja, hogy a járvány okozta válságból erősebben jöjjön ki az unió, mint amilyen a járvány előtt volt.

Már bevezetőjében üdvözölte, hogy idén először az Európai Bizottság nem csak a tagállamok gazdasági helyzetéről ír jelentést, hanem a jogállamisági helyzetéről is. (E jelentés lehetne az alapja a pénzelvonásoknak.)

A következő költségvetés legfontosabb újításának tartja, hogy a jogállamisági feltétel bekerül a szabályok közé.

A német elnökség kiemelten fontos törekvéseként jelentette be, hogy folytatni kívánják a magyar és a lengyel kormány ellen indult hetes cikkely szerinti eljárásokat.

Arról is beszélt, hogy a berlini kormány szeretné, ha nagyon gyorsan megszavaznák a tagállamok a gazdaságélénkítő csomaggal bővített költségvetést, mert az egész európai gazdaság számára kulcskérdés, hogy időben sikerül-e megnyugtatni a piaci szereplőket. Jelezte, hogy ennek érdekében a német kormány rendkívül sok pénzt hajlandó belerakni a közös költségvetésbe, és a többi kormánytól is hasonlóan felelős döntéseket vár.

Kérdésünkre, hogy a jogállamiságról és a hetes cikkelyről szóló magyar parlamenti szavazás nem rontja-e a terv végrehajtásának esélyét, azt mondta, hogy továbbra is optimista az elnökségi terveiket illetően. Megjegyezte, hogy sok országnak sokféle gondja van a jelenlegi tervezettel, és ezért nehéz döntés lesz az elfogadása, de továbbra is bízik minden ország vezetőjének felelősségtudatában, hogy felismerik a helyzet rendkívüli súlyát.

Arra is kitért, hogy az Európai Parlament - amelynek szintén vétójoga van - már megszavazta, hogy a jogállamisági kritériumok hangsúlyosan jelenjek meg a pénzosztásban, ebben szinte az összes frakció egyetértett, úgyhogy ezt a feltételt nem lehet kivenni a költségvetésből.

Ezek alapján nagyon kemény viták jöhetnek a Tanácsban, amelyeknek egyik főszereplője váratlanul Magyarország lehet, bár eddig úgy nézett ki, hogy inkább a déliek és északiak küzdelme lesz a meghatározó, a mentőcsomag méretét és jellegét (kedvezményes hitel vagy vissza nem térítendő támogatás) illetően.

A helyzetet némileg oldhatja, hogy a kedden elfogadott magyar parlamenti határozat jogilag nem köti Orbánt, elvben engedhet belőle, ha úgy érzi, hogy az európai megegyezés fontosabb a fideszes képviselők véleményénél.
Ha a német vezetést még nem is, a portugált már meggyőzhette Orbán

Kedden Orbán Viktor a portugál miniszterelnököt fogadta, akinek országa nagy kedvezményezettje volna a mentőcsomagnak. Júniusban Orbán éppen Portugáliával példálózott, amikor a csehországi V4 csúcson elmagyarázta, hogy miért nem tetszik neki a mentőcsomag: "Portugália hasonló méretű és fejlettségű ország, mint Magyarország, de Magyarország 30 százalékkal kevesebbet kapna, és ez biztos nincs így jól" - jelentette ki akkor.

A magyar fél nem adott ki semmilyen közleményt sem a találkozó után, a portugál sajtónak viszont nyilatkozott António Costa miniszterelnök. Arról beszélt, hogy szerinte szét kell választani a jogállamisági vitákat a pénzügyi vitáktól, "hiszen a szabadságot nem lehet megvásárolni". Ezt a portugál lapok úgy értelmezték, hogy Orbán máris szerzett egy szövetségest az ügyéhez: a mentőcsomagra nagyon számító portugál kormányfő kész puhítani a jogállamisági feltételeken, hogy Orbán ne vétózzon a hétvégén Brüsszelben

A brüsszeli csúcs előtt nagyüzemben mennek az egyeztetések. Costa a hétvégén például olasz és spanyol kollégájával tárgyalt, a csomag fő kedvezményezettjeinek közös álláspontjáról; hétfőn Hágában egyeztetett a mentőcsomagot kurtítani akaró holland miniszterelnökkel; míg Merkel német kancellár Conte olasz kormányfőt fogadta Berlin melletti nyaralójában.
Hallgat a magyar kormány Lukasenka véres újraválasztásáról
Szijjártó párbeszéden alapuló EU-s döntéseket szeretne
Háború: Hódi Pamela újra nekiment Berki Krisztiánnak
Megsérülhetett egy észak-koreai nukleáris létesítmény
Letartóztatták a püspököt, mert fertőtlenítőszer ivására buzdította az embereket
Bukhatod a táppénzt, ha házi karanténba kerülsz külföldi utazás miatt
Leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja
Mészáros Lőrincék félmilliárdos gyümölcsöse a megszólalásig hasonlít egy medencés nyaralóhoz
Magyarország eddigi legnagyobb védelmi beszerzési szerződését köti meg az Egyesült Államokkal
Pápai fertőzés - a Hit Gyülekezete-találkozók is rátehettek egy lapáttal
A Fidelitas sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
A 110. napon kapott segítséget az államtól egy állását vesztő magyar
Németország bajban: Három hónapja nem volt ilyen sok új fertőzött
Megerősítették egy előállított tüntető halálát Fehéroroszországban
Ócsai devizahiteles telep: háromszoros lakbéremeléstől rettegnek
Alakul a lista, kiket támogat a kormány
Friderikusz Sándor kiakadt és perel
Milliárdosok borászatát is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Magyarország egymilliárd dollárért vesz rakétarendszert az Egyesült Államoktól
Orbán döntött: egymilliárd dollárért vesz légvédelmi rakétarendszert az Egyesült Államoktól
525 millióért vettek Mészáros Lőrincék medencés nyaralónak látszó gyümölcsöst Tihanyban
Kezdeményezték a megvádolt Simonka György kizárását a pártból
Hatósági házi karanténba került az újfehértói polgármester
Csak negatív PCR-teszttel kezdhetik meg a tanévet a Semmelweis Egyetem elsőévesei
Breaking - Négy Fradi-pólós vírustesztje pozitív lett
Vonatgázolás! - Sürgősen vérre van szüksége a biciklis fiúnak
Megszólalt Ördög Nóra: mindenki támadja őket
Tragédia: 60 fokos autóban hagyták a 3 éves gyereküket
170 milliós beszerzés egy forintot sikerült az MNB-nek lealkudnia
Fejenként 150 ezer forintos gyorssegély - mutatjuk kik kaphatják meg
Vidnyánszky megszerezte az irányítást az SZFE fölött
Lezárták a szentendrei belváros egy részét - sehol a felújításra ígért állami forrás
Nem jönnek a kormány által megígért milliárdok
Talpra magyar, hí a haza! - Biztos megélhetés, kiszámítható életpálya
Bakondi aggódik: nőtt a migránstömeg miatti fertőzési veszély
Pétfürdő retteg: Ha az felrobbanna, nemcsak nekünk lenne annyi
Novák Katalin: Magyarországon érdemes tanulni, dolgozni és családot alapítani is
Mit dolgozik Orbán minisztere, hogy havi hatmilliót keres?
Egy fűnyíró férfit szúrtak hátba - magyar valóság
De miért aludt Hajdú Péter Demcsák Zsuzsával?
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Még az étterem vezetőjét is elvitték - áll a bál a megvert magyar focista ügyében
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum