Kemény Tarlós interjúja: Egy titkot kifecsegek. Amikor a végső válasszal várt engem a miniszterelnök úr 2018 szeptemberében..


Budapest — Nehezen viselte két évvel ezelőtti vereségét, ám ahelyett, hogy nyugdíjba ment volna, a miniszterelnök közvetlen munkatársaként dolgozik tovább 73 évesen Tarlós István.


A volt főpolgármester a Blikk Volt egyszer egy politikus című interjúsorozatának vendégeként irodájában fogadta stábunkat. A falon kiemelt helyet kapott egy fotó, amelyen Tarlós találkozik Benedek pápával.

– Kértem Benedek pápát – ennyit el tudtam mondani németül –, hogy áldja meg a városomat és a feleségemet, és ezt megtette – idézte fel. Utóda, Ferenc pedig egy pápai áldást küldött neki a 70. születésnapjára, ami szintén kikerült a falra.

Tarlós István sokak által kritizált stílusa már az interjú elején előkerült.

– Sose akartam mást mutatni magamról, mint ami vagyok. Sok politikus beleesik abba a hibába, hogy igyekszik más képet rajzolni magáról, mint amilyen a természete. Ha azt akarom, hogy azokat az elképzeléseket, értékeket érvényesítsem, amikben én is hiszek, amit az engem megválasztó többség elvár tőlem, bizonyos konfliktusokat vállalni kell. Sokan elítélték a stílusomat, különösen az ellenzék köréből. Szeretném megjegyezni, hogy soha nem használtam közönséges vagy ordenáré kifejezéseket, ezt nem minden ellenzéki képviselőről lehet elmondani. Úgy is fogalmazhatok, ha eltartott kisujjal kezdtem volna inni a fekete kávét, az ellenzék kemény magja még óbudai polgármester koromban ledarált volna – fogalmazott. A beszélgetésből kiderült az is, Tarlós szinte egy két lábon járó sportlexikon: 12 évesen naplót vezetett a római olimpiáról, és rengeteg helyezést, eredményt, csúcsot fejből fel tud idézni. Édesanyja fradista, édesapja Újpest-szurkoló volt, ő előbbi nyomdokait követte, de mégse teljesen.

– Talán apám miatt, én azon kevés Ferencváros-szurkoló közé tartozom, akik soha nem utálták az Újpestet. Ha nem a Fradival játszanak, akkor két olyan magyar egyesület van, amelynek szurkolok: az egyik pont az Újpest, a másik a Paks – mondta.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy már három unokájának is – az ő kérésükre – büszkén megmutatta a névtábláját, amit 2019-ben hazavitt. Az az időszak azonban nem volt egyszerű neki, rosszul élte meg a vereséget. Ám arra jutott, hogy „többet kaptam a gondviseléstől, mint amennyit bármikor is remélhettem, vagy talán annál is, mint amennyit megérdemeltem”. Felesége pedig örült annak, hogy „visszakapta” a férjét.

"Egy titkot kifecsegek. Amikor a végső válasszal várt engem a miniszterelnök úr 2018 szeptemberében, odajött hozzám a feleségem, aki nem egy különösebben érzelgős típus, megsimogatott és azt mondta, te tudod, hogy én ezt nagyon nem akartam, de bárhogy döntesz, támogatni foglak"

– mesélte Tarlós.

Az újrázás nem jött össze, Tarlós jelenleg Orbán Viktor munkáját segíti közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottként, amely persze már nem olyan tempót kíván, mint a főpolgármesteri munka.

– Ha ironikusan akarok fogalmazni: ahhoz képest, amit csináltam, tudományos diákköri megbízatásnak élem meg a dolgot. Miniszterelnök úr számára készítek anyagokat, mérnökkamaráról, M0-s körgyűrűről, a 4-es metró folytatási lehetőségeiről, árvízvédelemről – emelte ki.
Három évtizednyi politizálás

A mélyépítő mérnök végzettségű Tarlós 1990-től 16 évig vezette Óbudát. 2006-ban alulmaradt Demszky Gáborral szemben a főpolgármester-választáson, négy évvel később viszont elnyerte a pozíciót. A rendszerváltáskor belépett az SZDSZ-be, 1994-ben viszont kilépett, azután függetlenként, jellemzően a Fidesz támogatásával politizált.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....