Durvulnak a dolgok a fóti verekedős orvos körül

Egy hete nem sikerült nyilvánosan megválaszolnia senkinek azt a kérdést, hogy a „fóti verekedős orvosként elhíresült” dr. Lestár Ferenc szabályosan praktizált-e az elmúlt tizenkét évben. Hiába kerestük ez ügyben többször a Lestárt foglalkoztató orvosközvetítő céget, az orvosok működési engedélyét nyilvántartó Országos Kórházi Főigazgatóságot (Okfő) és Fót városvezetését, egyelőre mindenki hallgat.

Az orvosok publikus működési nyilvántartásában egyetlen dr. Lestár Ferenc szerepel, akinek 2009-ben lejárt a működési engedélye. Ugyanakkor ha ennek a Lestár Ferencnek a nyilvántartási számára (64377) keresünk rá a NEAK Orvos Bejelentő Programjában, akkor azt látjuk, hogy többek között a fóti ügyeleti szolgálat orvosaként rendelkezik beutalási és gyógyszerrendelési jogosultsággal is orvosként, és ugyanezen a számon szerepel orvos a MOK adatbázisában is.
Megválaszoltalan kérdések

Arról, hogy rendben van-e Lestár működési engedélye, jogszerűen praktizál-e – mivel ez a fenti, nyilvános adatbázisokból nem derül ki egyértelműen –, először egy hete érdeklődtünk az Inter-Ambulance Zrt.-nél és az Okfő Sajtóosztályán.

A Lestárt fóti ügyeletesként is foglalkoztató cég ekkor annyit közölt, hogy a több mint egy éve náluk dolgozó orvos esetében „a munkavégzéshez szükséges engedélyek és képzések igazolása jelen pillanatban is folyamatban van”.

Az Okfő Sajtóosztályától azonban nemcsak hogy válasz, még reakció sem érkezett a hivatalos, írásban feltett kérdéseinkre.

Az azóta eltelt időben a kérdéseinket megismételtük, és mindkét illetékesnél jeleztük azt is, hogy az önmagában aggodalomra adhat okot, ha egy ennyire fontos információ kiderítésére és/vagy közlésére képtelenek egy hét alatt. Az újabb megkereséseinkre azonban már sem a cégtől, sem az állami intézménytől nem érkezett reakció.
Még mindig praktizálhat?

Kerestük Fót városvezetését is, náluk először arról érdeklődtünk, hogy a városi ügyeletet ellátó orvos miatt érkezett-e panasz az önkormányzathoz. Később arra is rákérdeztünk, vizsgálják-e, hogy jogszerűen praktizál-e a városban ügyeletes orvosként Lestár Ferenc, illetve az őt kiközvetítő cég többi foglalkoztatottja. Hiába, a Vass György fideszes polgármester mellett a jegyzőnek és a jegyzői kabinet több tagjának is címzett megkereséseinkre szintén semmilyen reakció nem érkezett.

A civilben testépítéssel is foglalkozó Lestár január elején eredetileg azzal került a hírekbe, hogy a Borsnak arccal-névvel elmesélte, hogyan támadtak rá a fóti orvosi ügyeleten, és hogyan verte az egyik támadója fejét többször is egy parkoló autóhoz, mielőtt kiértek volna a helyszínre a rendőrök. Miután ez az „önvédelmi verekedés”-ről szóló története bejárta a sajtót, hamar kiderült, hogy nem ez volt Lestár első tettlegességig fajuló konfliktusa ügyeletes orvosként.

2018-ban egyszer már jogerősen elítélték, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és testi sértés miatt felfüggesztett börtönt kapott, miután bántalmazott egy másik orvost.

A Lestárt foglalkoztató cég, az Inter-Ambulance Zrt. a botrány kirobbanása után gyorsan közölte: nem tudtak arról, hogy jogerősen elítélték, és azt is állították, hogy hivatalosan panasz sem érkezett soha a munkájára. Az orvosközvetítő cég által utoljára megosztott információk alapján Lestár Ferencet nem küldték szabadságra és nem is mentették fel, a botrány kirobbanása után is tovább praktizálhatott. Hétvégi bulvárhírek szerint azóta felfüggeszthették, állítólag már nem rendelhet, de az Inter-Ambulance Zrt. ezeket a híreket sem erősítette vagy cáfolta meg a Telex kérdésére.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....