Jól tartjuk képviselőinket - van aki több milliót tankol el egy hónap alatt, itt a hivatalos lista


Megtudtuk, mennyit költenek honatyáink a parlamenti benzinkártya terhére.


Tövig nyomták a gázt képviselőink az elmúlt másfél évben: 2020-ban összesen 153 millió, idén április végéig 46 millió forintot költöttek a közpénzből feltöltött benzinkártyáikról. A Blikk által az országgyűléstől kikért listából kiderült, 199 képviselőből 125 használja rendszeresen tankoláshoz a kártyáját.

Az adatok szerint Hörcsik Richárd fideszes képviselő az abszolút rekorder, igaz, ő az egyik legtávolabbi lakhellyel rendelkező politikus, a Budapesttől 250 kilométerre lévő Sátoraljaújhelyen él. Hörcsik összesen 3,6 millió forintnyi benzint töltött bele autójába. 2020 júniusában például csaknem 289 ezer forintért tankolt, átlagosan havonta 225 ezerért csorgatta a naftát a kocsiba.

A KSH szerint a nettó átlagkereset havi 275 ezer forint volt idén februárban, a magyarok pedig havonta 13 200 forintot költenek közlekedésre átlagosan. A Hörcsik Richárd által elköltött összegből egyébként mintegy 119 ezer kilométert is elvezethetett a képviselő, ami nagyjából a föld egyenlítői kerületének háromszorosa.

Hörcsik Richárd benzinfogyasztását firtató kérdéseinkre a Fidesz-frakció sajtóosztálya csak ennyit válaszolt: „Minden képviselő a törvényben meghatározott értékig jogosult üzemanyagkártyára, a frakció pedig aktív és lelkiismeretes képviselői munkát vár el.”

Az ugyancsak fideszes Bíró Márk csaknem egy évtizede nem szólal fel a parlamentben, az utakon viszont annál aktívabb: mintegy kétmillió forintért tankolt. A képviselő listáról került be a parlamentbe, vagyis nem kell járnia választókerületét. Választ azonban nem kaptunk a Fidesz-frakciótól, hogy merre autózik ennyit a politikus.


A független Hadházy Ákos szintén csaknem kétmillió forintot költött benzinre. Ez nem kis teljesítmény ahhoz képest, hogy az utóbbi időben nem jár be a parlament üléseire. – Valóban nem járok be a parlamentbe, legfeljebb szavazáskor, helyette inkább az országot járom. Tisztában vagyok vele, mennyi a benzinköltségem.

Amikor nincs járvány, akkor általában a Szekszárd távolságára kiszámolt keretemet túl is lépem, ilyenkor saját pénzből tankolok a hivatalos utakra is. A járvány hónapjaiban viszont előfordult, hogy maradt pénz hónap végén a kártyámon – mondta a Blikknek Hadházy.

Voltak viszont képviselők, akik nem igényeltek ebben az időszakban benzinkártyát (53 fő), sőt, visszaadták azt (16 fő). Utóbbiakra példa Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, aki szóvivőjén keresztül lapunkkal közölte: 2021 első negyedévében 42 758 forintot költött benzinre abból a keretből, amit számára a DK frakcióvezetőként biztosít. „Fontos hangsúlyozni, hogy ez a pénz a frakciókeretből ment, tehát nem a parlamenti keretet terheltük ezzel” – tették hozzá.

Nem kaphat mindenki

Üzemanyagkártyát az a képviselő kaphat, aki nem kap szolgálati autót állami tisztségéért. Meg kell jelölnie azt az autót, amit ő és családtagja használni fog. A kártya keretét sávos rendszerben számítják ki, lakhely szerint: egy budapesti képviselő például havi 2500 kilométerre elegendő üzemanyag értékét kapja meg, míg egy, a fővárostól több mint 300 kilométerre élő honatya esetében ez már 6500 kilométer.



Főkép illusztráció forrás: google






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....