Újra robbant a Quaestor botrány: kicsúszni látszik a károsultak kezéből az ügy


A Quaestor-ügy egyik károsultja nem más, mint a büntetőeljárásban legutóbb kirendelt pénz- és tőkepiaci igazságügyi szakértő. Ez pedig a vádlottak és védőik szerint felvetheti, hogy nem tud elfogulatlan szakvéleményt adni, ezért a kizárását kérik a bíróságtól – tudta meg a Blikk. A hosszú évek óta tartó ügy most kicsúszni látszik a károsultak kezéből néhány ilyen, a vádlottak által meglovagolható hiba miatt. Az évek óta zajló ügyben a vádlottak mindent megtesznek, hogy megússzák.



„Csak sajnos nem leszek boldogabb, ha 15 évre leültetik. Akkor leszek jobb kedvű, ha visszakapjuk a pénzünket vagy legalább annak egy részét… Az a durva, hogy lesajnálnak. A kis hülyéket… Épp minket, akik rengeteget dolgozott ezért a pénzért és megtakarítani is tudott belőle… Nekem sok kötvényem van, de több néven” – ezt írta be néhány éve a Quaestor-ügy jelenlegi pénz- és tőkepiaci szakértője a Quaestor-károsultak hivatalos oldala elnevezésű Facebook-csoportba.

A bejegyzésekre felfigyelő vádlottak szerint ezek a hozzászólások velük kapcsolatban prejudikálóak és elfogultak, az meg, hogy olyan szakértőnek kell az ügyben szakvéleményt adnia, aki maga is károsult, nonszensz, hiszen nem tud semleges maradni. A vádlottak megjegyezték a bírónak azt is, hogy a szakértő teljes befektetéséhez nem jutott hozzá, tehát a mai napig károsult.

Ugyanakkor a bíróságnak azt nyilatkozta, hogy a Quaestorral szemben nincs követelése, ami szó szerint ugyan akár igaz is lehet, de a terheltek épp azt lovagolják meg, hogy szerintük ez nem más, mint a bíróság félrevezetése. (A követeléséért ugyanis 700 ezer forinttal kevesebbet kapott kézhez.) Ez azonban még semmi! A vádlottak ugyanis jelezték a tárgyaláson azt is, hogy nemcsak a szakértő rendelkezett több millió forintot érő Quaestor-kötvényekkel, hanem az édesapja és a gyerekei is, akik így szintén károsultak.

Ezek miatt a vádlottak és az ügyvédjeik most azt kérik a bíróságtól, hogy zárja ki a szakértőt, kezdeményezzen vele szemben etikai vizsgálat lefolytatását az Igazságügyi Szakértői Kamaránál, illetve tegyen ellene büntetőfeljelentést amiatt, hogy hivatalos személyként a bíróság előtti kötelezettségeit megszegte, azzal, hogy eltitkolta, hogy a Quaestor-ügyben károsult.

Szeretnék azt, ha a szakértőt haladéktalanul kizárnák az eljárásból és mást rendelnének ki helyette. A jelenlegi pénz- és tőkepiaci szakértő egyébként már a nyolcadik az ügyben, amely már hat éve tart.

A szakértő elfelejtett szólni?

A vádlottak sérelmezték azt is, hogy a szakértő a Quaestor-ügy vádlottjait érintő polgári perben már eljárt szakértőként, ahol nem nyilatkozott arról, hogy fenn áll-e kizárási ok vele szemben, azért ott is megszegte a törvényt – állítják a vádlottak. Emiatt nem tudják elképzelni, hogy a büntetőeljárásban elfogulatlan véleményt nyújtana be.

Ráadásul a korábbi szakvéleményben a szakértő olyan pénz- és tőkepiaci szakértők megállapításait vette át, akiket a büntetőeljárásból már kizártak. A védők és a vádlottak szerint elfogadhatatlan egy olyan igazságügyi szakértő kirendelése, aki anyagi károsultként, elfogulatlannak tartja magát, mert az nem felel meg a valóságnak.

A vádlottak kifogásolták azt is, hogy a polgári perben eljáró bíró nem hallgatta meg a szakértő, ami miatt kérdezni nem lehetett tőle, pedig azzal talán időt, energiát és – mint állítják – egy szakértői törvénytelenséget takaríthattak volna meg.

A Fővárosi Törvényszék részéről megkeresésünkre azt közölték, hogy a bíró döntéséről addig nem adhatnak tájékoztatást, amíg minden érintett kézhez nem vette a határozatot.

Így indult az eljárás

Emlékezetes, a Magyar Nemzeti Bank 2015. március 10-én részlegesen felfüggesztette Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki. A hatóságok szerint a Quaestor-csoport által kibocsátott, illetve a brókercége által forgalmazott kötvények egy része fiktív volt: a 210 milliárd forintnyi kötvényállományból 150 milliárdot engedély nélkül bocsátottak ki.

T. Csabával és társaival szemben a vád az, hogy a Quaestor-csoport semmilyen vagyonnal nem rendelkezett, aminek „ékes cáfolata”, hogy a Fudannak ingyenesen juttatott ingatlant, ugyan mélyen áron alul, de 18 milliárd forintért vette meg az állam a társaságtól. A Fővárosi Főügyészség szerint a vádlottak összesen 77 milliárd forintot sikkasztottak vagy csaltak el 5 458 eset során. A Quaestor ügyfelei között a magánszemélyek mellett állami szervek és önkormányzatok is voltak. Az eljárás során a 11 vádlott közül egy terhelt elhunyt.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....