Top bűnöző után nyomoz a rendőrség - gyalogátkelőhely típusú útburkolati jelet festett engedély nélkül

„Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezetének feljelentése alapján indult eljárás ismeretlen személy(ek) ellen, aki(k) feltehetően 2021. szeptember 20-án, az esti-éjjeli órákban Győr belterületén, az Arató utca és a Kismegyeri út kereszteződésébe gyalogátkelőhely típusú útburkolati jelet festett(ek) fel engedély nélkül.”

Az idézett rendőrségi felhívásban – amelyet minap a sajtónak küldtek el – arra kérik a lehetséges szemtanúkat, hogy „az elkövető felkutatása és az eset körülményeinek tisztázása miatt” jelentkezzenek a közlekedésrendészei osztályon.

A felhívás még él, tehát nincs(enek) meg a tettes(ek).

A „zebra típusú” felfestés az Arató u. 5. szám elé került, a cím azért érdekes, mert ide költözött át a nyár elején – a helyi híradások szerint május 31-től – a József Attila lakótelepi gyermek- és háziorvosi rendelő, illetve védőnői szolgálat. A praxisoknak eddig otthont adó épületet felújítják, várhatóan egy évig tartanak a munkák.

A Győrön belüli, kismegyeri útszakasz – mondják a helyiek – addig is forgalmas volt, hisz aki Nyúlról, a szomszédos községből az Audiba vagy az ipari park gyárainak egyikébe jár dolgozni, itt vágja le az utat. A három-három orvosi praxishoz, illetve az öt védőnőhöz tartozó betegkör ezt a forgalmat most nagyon megdobta.

Az álzebra viszont már nincs meg. Felmarták.

Egy anyuka a beteg gyermekét hozza ki a rendelőből, s bár már csak a nyomai látszanak az illegális zebrának, ő is óhatatlanul ugyanazon a vonalon megy át a túloldalra. „Az biztos, hogy kellene ide egy zebra, s az is tény, hogy bárki is festette fel, a helyét jól lőtte be.” A háziorvosi rendelőből szintén kifelé tartó Pápai Ibolya egy korábbi balesetet említ, amely szintén ezen a szakaszon történt: „Egy gyereket ütöttek el, az borzalmas volt. Ezen az úton több száz méteren keresztül nincs zebra, ellenben ott a két buszmegálló. A gyerek is a busz mögül lépett ki, elgázolta egy autó. A koponyája sérült meg, kórházba vitték. Most sokkal több a gyalogos, sok a gyerek, akiket hoznak-visznek a szülők az orvoshoz vagy a védőnőhöz. Kellene a zebra, de nyilván szabályosan.” Ez utóbbi félmondatot minden érintett elmondja, nem partizánakciót akarnak, rendes és biztonságos megoldást.


„Korábban nem, csak az illegális zebra akció előtt kaptunk lakossági jelzést, hogy szükség lenne az Arató út – Kismegyeri utca sarkán egy új zebrára. A közelben kezdte el működését az ideiglenesen áthelyezett szabadhegyi orvosi rendelő, ami megnövekedett autósforgalommal jár” – erősítette meg a helyiek által elmondottakat a Telexnek Máthé-Tóth Péter, a győri útkezelő szervezet megbízott intézményvezetője. Majd folytatta: „A jelzést követően kivizsgáltuk a helyszínt és alkalmasnak találtuk új átkelőhely kialakítására, ezért kiválasztottunk egy tervezőirodát a tervek elkészítésére, a szükséges hatósági engedély beszerzésére. Eközben ért minket az illegális zebra akció.”

A szakember részletesen felsorolta, mi kell egy szabályos zebrához, „nem abból áll, hogy felfest valaki tíz liter festéket az aszfaltra”. Lássuk a szabályokat:

Szükséges, hogy a gyalogos átkelőhely könnyen észlelhető legyen, útkanyarulatban, bukkanónál épp ezért nem is lehet zebra.
Autóbusz megállóhely környezetében biztonsági távolságot kell számítani.
Villamostervező bevonásával kell igazolni a megvilágítottságot, ha szükséges, a közvilágítást át kell alakítani.
A burkolati jelek fényvisszaverőnek kell lennie.
Az átkelőhelyet lakott területen belül 600x600 mm-es jelzőtáblával kell jelölni, emelt szintű fényvisszavető képességű fóliával ellátva.
Kiépített járdakapcsolat szükséges a zebrákhoz, hogy a gyalogos megfelelő felületről induljon el és érkezzen.


Máthé-Tóth Péter húsz éve dolgozik az útkezelőnél, azt mondja, ez idő alatt ez a második zebrafestési akció Győrben. Az első sem volt semmi: „Nagyjából egy éve, a Déryné úton, egy kocsmával szemben festettek fel illegális zebrát. A „mesterek” egy buszmegálló szélébe és egy kapubejáróba vezették a zebrát. Nem messze a helyszíntől van egyébként gyalogátkelőhely. Úgy tudjuk, egy kocsmai társalgás eredményét láthattuk viszont az aszfalton. Eltávolítottuk, feljelentést tettünk akkor is.”

A btk szerint „aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Aztán jönnek a szigorítások, ha nem csak egy sima festegetés van, hanem balul sül el az akció: a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést; két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált; öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

A büntetés korlátlanul enyhíthető – különös méltánylást érdemlő esetben mellőzhető – azzal szemben, aki a veszélyt, mielőtt abból káros következmény származott volna, önként megszünteti. Ez a kitétel azonban most nem alkalmazható, a zebrát ugyanis – ezt is megtudtuk – ezúttal is az útkezelő tüntette el.

Az akciónak azonban mégiscsak lett hozadéka, az útkezelő megbízott vezetője ugyanis megüzente: „A hatósági engedélyek birtokában megvalósítjuk az új gyalogátkelőhelyet az Arató úton a Kismegyeri úti kereszteződésnél”. Nagyjából ugyanott, ahová az ismeretlen(ek) felfestett(ék).





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....