239 millió forint közpénzből készül az újabb kávézó és közösségi tér - de nem akárkik jártak már itt

Testvérkávézót kap a kormánykedvenc, konzervatív közösségi térként is hirdetett Scruton – írta meg a 24.hu.

Az Apriori Cultura Nonprofit Kft. új, nettó 430 négyzetméter alapterületű kávézójának és kulturális közöségi térének helyszíne az V. kerületi Veres Pálné utcában található Károlyi-bérház lesz. A fővárosi kormányhivatal június 4-én engedélyezte a pincei padlószint süllyesztését. Az engedély szerint a 185 négyzetméteres pinceszinten kiállítótereket és kiszolgálóhelységeket fognak kialakítani. A 239 négyzetméteres földszinten pedig egy 38 négyzetméteres kávézó és összesen 137 négyzetméternyi kiállítótér kap majd helyet a kiszolgálóegységek mellett.

A kialakítási munkálatokat a Market Építő Zrt. végzi el bruttó 239,1 (nettó 188,2 millió) forintért.

Az ingatlan korábban vegyesboltként működött, azt, hogy közpénzből kerül átalakításra, onnan lehet tudni, hogy a munkára közbeszerzéssel kerestek vállalkozót. A törvénynek megfelelően öt céget kértek fel ajánlattételre, de csak két ajánlat érkezett be végül. A győztes a Garancsi Istvánhoz köthető Market Építő Zrt. lett, mellette az egri Euro Campus Kft. indult még. A beruházás pénzügyi fedezetét a Batthyány Lajos Alapítvány által nyújtott hazai támogatásból biztosítják.

Ahogy arról korábban már a Telex is írt, az Orbán Viktor által kitüntetett, tavaly elhunyt, konzervatív brit író-filozófusról, Sir Roger Scrutonról elnevezett kávézót szintén az Apriori Cultura Nonprofit Kft. üzemelteti. A Scruton tulajdonosa és ügyvezetője az a Szalai Zoltán, aki a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója is. Ez a hely korábban úgy került a hírekbe, hogy a K-monitor korrupcióellenes szervezet a Facebook-oldalán felhívta a figyelmet a Batthyány Lajos Alapítvány éves beszámolójára, amiből kiderült:

nemrég 600 milliós támogatást kapott a Scruton üzemeltetője.

A kávézó emellett arról is híres, hogy rendszeresen szolgál díszletként különböző kormánypárti médiumok műsoraihoz, illetve a kormány arcai be-bejelentkeznek innen saját közösségi médiás felületeiken, ahogy tette ezt Rácz Zsófia helyettes államtitkár is például tavaly decemberben:







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....