Sofőrt, titkárságot és bejárónőt is kap Áder - királyi bánásmód várja



A német média napokban jelentette be, Angela Merkel kancellár nyugdíja 15 ezer euró (5,2 millió forint ) körüli összeg lesz. Áder János államfőnek májusban jár le a mandátuma, így ő lesz az első köztársasági elnök, aki a nyugdíjkorhatár alatt, már 63 évesen élvezheti a pihenést a teljes körű államfői fizetés mellett – írja a Blikk.

A lap szerint sokat nyom a latban, hogy 2019-ben duplájára emelték a mindenkori államfő juttatásait, s hivatalból való távozása után valamennyi köztérsasági elnököt – így Ádert is – ez az összeg illeti meg élete végégig. Ez hozzávetőlegesen bruttó 3,6 millió forint havonta. Jövőre ez nagyjából 4 millióra emelkedhet.


Az államfő 63 éves lesz, amikor mandátuma lejár, vagyis ekkor még nem jogosult nyugdíjra. A hatályos rendelkezések értelmében, ha eléri a nyugdíjkorhatárt és folyósítják számára a nyugdíjat, akkor a fent említett juttatásait ezzel az összeggel csökkentik, vagyis a végén a borítékban ugyanannyi marad.

Áder János korábban négy évig a Fidesz Európa Parlamenti képviselője volt, ami után külön nyugdíj jár. A lap szerint négy év képviseleti szolgálat után a 8900 eurós (3,2 millió forint) EP-képviselői fizetésének 14 százaléka, vagyis, hozzávetőlegesen 430 ezer forint jár havonta. Az államfőnek abból a szempontból is szerencséje van, hogy az EP idevonatkozó rendelkezései szerint éppen 63 éves kortól fizethető a korábbi képviselőknek a nyugdíj. Vagyis így összességében bruttó 4,4 millió jár az államfőnek, ami alig 20 százalékkal marad el Angela Merkel nyugdíjától.

A leköszönő államfőnek az előírások szerint egy rezidenciát is kell biztosítani, és egy maximum három tagú titkárság működtetése is megilleti, ehhez irodát is kaphat, illetve élete végéig szolgálati gépkocsi és sofőr is jár. Ezen túlmenően, az állam egy bejárónőt is alkalmaz. a „lakás üzemeltetési feladatainak ellátásához”.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....