Áder Jánost és családját védi a férfi aki egy pingponglabdát akár kétszáz méterről is meg tud lőni

Bárhol jár, szinte azonnal tudja, honnan és hogyan lehet leadni a tökéletes lövést. Essen az eső vagy fújjon a szél, Roland nem hibázik.

Magyarország egyik legjobb mesterlövésze szerencsére a jó oldalon áll, Áder János köztársasági elnököt és családját védi a Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrségénél.

Roland feltűnő szerénységgel vall hivatásáról, saját érdemeit szinte morzsákban adagolva inkább a csapat erejét hangsúlyozza, de jobb tudni, hogy egy pingponglabdát akár kétszáz méterről is meg tud lőni. 15 évnyi tapasztalat segíti ebben.

– Nem árt, ha híre megy, hogy ilyen ember is van a csapatban, hiszen elveszi a kedvét annak, aki esetleg próbálkozna. Inkább keres magának másik célpontot – mondta Pomozi Sándor ezredes, az egység parancsnoka, aki szerint a legtöbb esetben nem azért van szükség egy mesterlövészre a csapatban, mert a védett személyek félnek egy támadástól, hanem mert egészen más szemmel képesek elemezni egy-egy helyszínt és helyzetet.

– A merénylő dolga, hogy a rést keresse a pajzson, mi pedig azért felelünk, hogy a pajzs mindig jó irányba álljon. Egy nyilvános esemény előtt elsősorban a merényletre alkalmas helyeket vizsgáljuk át. Ezeknek a helyeknek a biztosítására különböző pozíciókba lövészeket helyezünk ki. Részletes helyszínrajzok és fotók készülnek, minden egyes centijét megismerjük annak a területnek, ahol aztán mozogni fog a védett személy. Ezeken az utolsó tereptárgyak, akár egy kuka is fel van tüntetve, aminek a távolságának az ismerete viszonyítási pontként szolgálhat, mielőtt valaki meghúzza az elsütőbillentyűt – magyarázta Roland.

A mesterlövész szerint a merényletek egyre személytelenebbek, egyre távolabbról követik el őket. Emlékezetes pillanatként említi, amikor 2013-ban Angela Merkel drezdai kampányrendezvényén egy drónt reptettek be a német kancellár elé, ami akadálytalanul landolt a politikus lába előtt. Szerencsére semmi egyéb nem történt, a kancellár védelmét ellátóknak viszont nyilván intő jel volt, hogy komoly rés van a pajzson.

Roland minden egyes helyszínt úgy jár be, hogy egy esetleges merényletre készülő honnan tudna támadást indítani, de átgondolja azt is, hogy milyen menekülési útvonalat választhat. Folyamatosan keresi a gyenge pontokat mint előfelderítő. Bár állítja, a köztársasági elnök személye nem provokatív, minden szempontból kifogástalan életet él, ők mégis mindig teljes erőbedobással végzik a munkájukat.

A rutin öl, ezt pedig talán a testőrök tudják a legjobban, így a köztársasági elnök által állandóan, akár naponta látogatott helyeket is ugyanolyan éberséggel őrzik, mint az új helyszíneket. Mint mondják, az útvonalakat lehet változtatni, de a végpont olykor ugyanaz. Mi sem mutatja ezt jobban, mint Áder János munkahelye, a Sándor-palota, ahol az autójából mindig olyan helyen száll ki, ahol rá se lehet látni.

– A jó mesterlövész a legtöbb esetben a „kard hegye”, és ha kell, sebészi pontossággal képes beavatkozni – tette hozzá Roland, akinek egyébként nem kis érdeme volt a Terrorelhárítási Központ mesterlövész-állományának felépítésében.

Putyint és Busht is védte

Roland részt vett a fiatalabb Bush amerikai elnök, Putyin orosz elnök, illetve Merkel német kancellár védelmében a politikusok magyarországi látogatásakor. Az orvlövész-elhárítási részt készítette elő, irányította is, vagy mesterlövészként dolgozott. A látogatásokat több hónapos előkészítő munka előzte meg, amelyekben a vendégek országának saját csapatai is részt vettek, ahogy a titkosszolgálatok is.

Az információszerzés fontos része ennek a feladatnak, ilyenkor például azt is figyelik, beszivárgott-e az országba egy gyanús személy, volt-e szokatlan mozgás a fekete-fegyverpiacon, esetleg felmerült-e feltűnő igény robbanószerre.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....