Csatlakozz hozzánk facebookon
Orbán háborúja: vissza kell térnünk a választási csatatérre  


Orbán járvány idején is fűteni igyekszik az ideológiai háborút, hogy éberen tartsa saját táborát.
A vírus elleni védekezésben a kormány számára most már a gazdasági szempontok az elsődlegesek.
A miniszterelnök megbánta, hogy márciusban lezárta az országot.
Megingott a bizalom a virológusokban, a stratégiai döntéseket egyre inkább pénzügyi és politikai érvek határozzák meg.

„A kormányzás nehéz évei után vissza kell térnünk a választási csatatérre. Itt az ideje szedelőzködni, hogy a megfelelő pillanatban kilovagolhassunk. Nagy ütközet vár ránk 2022-ben. Készüljetek.”

Ezekkel a háborús képekkel zárta több oldalas dolgozatát Orbán Viktor a múlt hétfőn megjelent Magyar Nemzetben.

A koronavírus miatt elmaradt a fideszes holdudvar összes nyári-őszi seregszemléje, köztük a tusnádfürdői szabadegyetem és a kötcsei piknik is; és túl sok idő telt el azóta, hogy a miniszterelnök eligazíthatta volna sajátjait. Hiányoznak a személyes összetartások a tábornak is.

Márpedig a Fidesz hagyományosan a választást kettővel megelőző őszi szezonban indítja be hosszú kampányát, ekkortájt szokta megfújni Orbán először a kürtöt, miután a nyáron megkezdi az egyéni választókerületi elnökök kiválasztását.

Most is így történik, csak kicsit más módon. Háborús hangulatú kampányt kedztek futtatni az Alapjogokért Központ nevén, „Készüljetek” címmel, Orbán pedig ugyanezzel a csatakiáltással nyitotta meg a harcot. (A kampány maga pedig Orbán nyár közepi, sátoraljaújhelyi beszédére épült, annak is ugyanez a háborús hangulatú felszólítás volt a vége: „Készüljetek, minden nap készüljetek.”)

A szöveg ennek megfelelően elsősorban a fideszes tábornak szólt, döntő része a konzervatívok és liberálisok ideológiai háborúját sulykolja, és azt a benyomást akarja kelteni, ez az ideológiai küzdelem a magyar kormány igazi történelmi küldetése, sokkalta fontosabb mindennél, még a koronajárvány kezelésénél is.

Orbán vírustól függetlenül ragaszkodik ahhoz a valósághoz, amit tíz éven keresztül építgetett, és minden erejével azon dolgozik, hogy ez a narratíva határozza meg a következő választást is. Legalább saját tábora számára. Az új nyelvi fordulatok is ezt a célt szolgálják. A „libernyákozás”, a „helyes testtartás” emlegetése, a kolbászhoz hasonlított ellenzék témát ad az újabb csatornákkal és hangokkal bővülő kormánypárti sajtónak és persze a kritikusoknak is.

Rogán Antal és az általa vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezésében a fideszes beszélő fejek azóta ezerrel ismételgetik az Orbán által bedobott kulcskifejezéseket, még harciasabbra veszik a hangnemet.

Egy jelenlévő szerint Orbán a szeptember 17-i, szezonnyitó, zárt frakcióülésen is azt hangsúlyozta, hogy a pártmunkát a járványtól függetlenül mindenkinek el kell végeznie – azaz a választásra való felkészülést nem befolyásolhatja a vírus, mert a következő választás szoros lesz.

Az egyik idézett beszélgetésen elhangzott, hogy Orbán „döntetlenközeli”eredményre számít, és a miniszterelnök ugyanezt a kifejezést használta üzleti körökben is, amikor az esélyekről kérdezték. Ami persze lehet a taktika része is, hogy ne lankadjon a figyelem, de elbizakodottságnak mindenesetre nincs jele a rendszerben.

A járványnak van jótékony hatása is ebből a szempontból, legalábbis egy kormányközeli elemző elmondása szerint. A Fidesznek járvány idején nehezebb tematizálni a közbeszédet, de ez az ellenzékre is igaz, és az olyan ügyek, mint az indexes újságírók tömeges felmondása, vagy a színművészeti egyetem elfoglalása nem tudtak országos hatást elérni - legalábbis a kormány részére készült, nem nyilvános kutatások szerint. Egyedül Szijjártó Péter adriai jachtozása és Mészáros Lőrinc válása szolgáltatott beszédtémát nagyobb tömegek számára, de a Fidesz népszerűségének ezek az ügyek sem ártottak érdemben.
„Ha leállunk, elúszhat 22”

Tavasszal írtunk arról, hogy a miniszterelnök elsősorban a vírus gazdasági következményeiben lát politikai kockázatot. Orbán nem az egészségügy megroppanásától, hanem attól tart, hogy egyes szektorok hirtelen gyengülése és a munkanélküliség megszaladása szavazatok súlyos százezreibe kerülhet 2022-ben.

„Nem kellett volna bezárni az iskolákat, és lecsukni az országot. Bánja, hogy engedett a nyomásnak”

– mondta erről a kormányzati politikát testközelből figyelő egyik informátorunk, aki szerint a miniszterelnök részéről szűk körben az is elhangzott: elképzelhetetlennek tartja, hogy a közeljövőben ugyanilyen lépésekre kényszerüljön.

Március 13-án Orbán saját stábja, valamin KDNP-s és fideszes politikusok nyomására döntött az iskolák bezárásáról, és az online oktatás bevezetéséről, felülírva ezzel saját kormánya két nappal korábban hozott rendeletét, és a döntés reggelén adott rádióinterjúját is. Teljesen más volt akkor a percepciója a vírushelyzetnek:

az iskolák bezárásáról szóló döntést megelőző napon Magyarországon összesen 16 (!) regisztrált, aktív fertőzött volt. Jelenleg több mint 15 ezer van. Nyárra gyakorlatilag szinte megszűnt a járvány, az emberek veszélyérzete alábbhagyott: ezt a hangulati változást merevítette ki a nemzeti konzultáció, és követte a kormányzati járványkezelés is.

„Márciusban mindenki lockdownt akart. Most nem ezt akarják. Egyes társadalmi csoportoknál, és főleg a fiatalok között nagyobb a félelem az ország lezárásától, és annak következményeitől, mint a járványtól. És mi ezt követjük” – mondta egy magas beosztású kormánypolitikus.

A konzultáció egyfajta biztosítékként szolgál a kormány számára ebben a helyzetben, és a nyilvánosságban alkalmas arra, hogy levegyen némi felelősséget a kormány válláról. Orbán is úgy emlegette cikkében, mint ami gyakorlatilag megköti az ő és kormánya kezét: „A nemzeti konzultációban mindenki elmondhatta a véleményét. Közel kétmillióan ezt meg is tették, és ezzel eldöntötték, hogyan kell védekeznünk az ősz folyamán. Az akarat egybehangzó: Magyarországnak működnie kell!”

Amíg munka van, minden van – mondta a parlamentben, amikor a konzultációra terelődött a szó Ugyanez az állítás a színfalak mögött, sajátjai körében állítólag úgy hangzott: „Ha leállunk, elúszhat 2022.”
Orbán már nem igazán hisz az orvosoknak

A miniszterelnök ideje nagy részét most az új gazdasági mentőcsomag körüli munkálatokkal tölti, és többet van Varga Mihállyal, mint bárki mással a kormányból.

Az első hullám idején Orbán különös gondot fordított arra, hogy mindig a vírus elleni védekezés elsőszámú vezetőjeként jelenjen meg (mint korábban az árvizeknél), mint aki személyesen irányítja a legfontosabb műveleteket: hajnali Facebook-tudósítások az Operatív Törzs ülése előtt, után, kórházlátogatások, bejelentések, és természetesen az ezekhez igazodó, ezt az imázst támogató anyagok a köz- és kormánymédiában. A kommunikációs stáb most viszont kifejezetten törekszik arra, hogy Orbán hagyományos politikai ügyekben is tematizálja a közvéleményt.

A kormány környékén nem mindenki osztja azt a miniszterelnöki helyzetértékelést, hogy most már elsősorban a gazdaságra kell figyelni. Az egészségügyi szakemberekből, kutatókból álló állandó konzílium – soraiban a SOTE professzorával, Merkely Bélával – már augusztus derekán szigorítást ajánlott a miniszterelnök figyelmébe, de Orbán leintette őket, és nyár vége előtt semmilyen szigorításra nem volt hajlandó. Volt is emiatt feszültség a törzs egyes ülésein.

Az egyik kormányhoz közel álló think-tank munkatársa úgy jellemezte a kormány és a járványügyi szakemberek kapcsolatát, mint ami az elmúlt hónapokban „cinikussá” vált. A tudósokat a törzs ülésein a politikusok olykor már meg is mosolyogják. Orbán már meg is bánta, hogy tavasszal a szakemberekre hallgatva lezárta az országot, elrendelte az iskolák bezárását és a kijárási korlátozást.

Azóta kevésbé hisz a jóslatoknak, még ha tudományosan megalapozottak is. Az idézett parlamenti nyitóbeszédében oda is szúrt egyet a tudósoknak:

„Ízlés kérdése, hogy ki mennyire hisz az orvosoknak és a matematikusoknak...” A kormány intézkedései ennek megfelelően a minimálisra szorítkoztak, és késleltetve is érkeztek. A legszigorúbbnak tetsző döntés a határok szeptember 1-i lezárása volt, de jelentős részben ez is elsősorban kommunikációs célokat szolgált. Orbán dolgozatában is úgy keretezte a második hullámot is, mint amit külföldről szabadítottak ránk:

„Mint az első, ez is külföldről jött. Külföldről hurcolták be Magyarországra.”

Ironikus, hogy a fertőzésszámok növekedése éppen a határzár után váltott igazán meredekre. Egyes számítások szerint Franciaország után Magyarországon terjed legsebesebben a járvány Európában, és az esetszámok már augusztus végével, a szabadságolások idejének lejártával meredeken emelkedni kezdtek; szeptember első hetének végére már százas nagyságrendben regisztráltak új fertőzötteket, alacsony tesztarányok mellett is.

A fertőzés már augusztus második végében intenzíven terjedt Magyarországon, épp úgy ahogy Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában is. Ehhez képest Orbán augusztus 21-én még egy utolsó gyors tengeri kiruccanást ajánlott honfitársai figyelmébe, miközben Szijjártó Péter épp az Adrián jachtozott, a magyar kormány augusztus végén pedig baráti szívességből engedélyezte a csehek magyarországi beutazását.

Azóta a magyar miniszterelnök két közeli szövetségese is elismerte, hogy hibáztak, amikor augusztusban nem hoztak időben intézkedéseket.

„Engem is magával sodort a nyár és a közhangulat. Hiba volt, és ezt soha többé nem fogom elkövetni” – nyilatkozta múlt héten Andrej Babis miniszterelnök, miután Csehországban a napi esetszám 3000 felé emelkedett.

Néhány nappal később, miután múlt csütörtökön 400 új fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában, Igor Matovič kormányfő beismerte, hogy „elrontottuk...győzött a vakmerőség, a könnyelműség és az egoizmus, (...) abban az időben, amikor az enyhébb szabályokért küzdöttem az esküvőket, a sportot és a kultúrát illetően (...) Sajnos csalódnom kellett.”

A V4-országok egyre aggasztóbb számadatai bírták rá Orbánt, hogy szeptember 12-én szokatlan tévéinterjúban szóljon a magyarokhoz. Ekkor belátást és fegyelmezettséget kért – éppúgy, mint cseh és szlovák kollégája néhány hónappal korábban. De arról, hogy hibázott volna a késő intézkedésekkel, szó sem esett.

A magyar kormány intézkedései regionális összevetésben kifejezetten enyhének mondhatók: ellentétben a környező országokkal, a kabinet nem javasolja a munkáltatóknak a távmunka bevezetését, nem korlátozták a magánrendezvények maximális létszámát, mint például Ausztriában, a futballmérkőzések továbbra is látogathatók, aki pedig munkaügyben érkezik az országba, akár felmentést is kaphat a karantén alól. Jelenleg enyhébb szabályok vannak érvényben Magyarországon, mint Svédorszában az első hullám idején.

Egyelőre a választópolgárok kétharmada ellenzi a közoktatás felfüggesztését, és a boltok korhatár szerinti látogatásának újból bevezetésének sincs támogatottsága – tudtuk meg egy kutatótól. Márpedig Orbánék a közvélemény rezdüléseire figyelnek leginkább: még Müller Cecíliát is közkívánatra húzták újra elő.
Ismeretlen ellenfél

A kormány mintha félne olyat lépni, ami kicsit is népszerűtlennek hathat egy-egy nagyobb társadalmi csoportnál. Ez a nagy óvatoskodás azért is furcsa, mert Orbánéknak a népszerűségi mutatók alapján egyébként nincs sok aggódni valójuk.

A Medián adatai szerint a Fidesz január óta megőrizte magas támogatottságát: a teljes népességben 40 százalék körül mozog. A nem éppen kormánypárti Závecz Research csak 36 százalékra méri a kormánypártot, de negatív tendencia az ő számaikon sem látható. Persze lehet, hogy Orbán fejében már inkább az mozog, hogy ha jövőre nagy gazdasági visszaesés lesz (márpedig simán lehet), akkor pillanatok alatt változhat a közhangulat, és semmit sem érnek majd a mostani magas számok.

Az aggodalom másik oka az lehet, hogy a kormány stratégái egyre kevésbé látják elkerülhetőnek a „nagy ellenzéki összefogás” megvalósulását, viszont azt még nem tudják, pontosan hova irányítsák a célkeresztet, egyelőre a gyenge pontok feltérképezése és kipuhatolása zajlik.

A Rogán-stáb instrukciói alapján így a kormánymédiában egyszerre lövik Karácsony Gergelyt, „aki még egy biciklisávot sem képes felfesteni”, és az „ egész ellenzéket maga alá gyűrő” Gyurcsány Ferencet. Az már látszik, hogy a Gyurcsány-Momentum, azaz a „múlt és a jövő” konfliktusának kiélezése lesz az egyik csapásirány.

Egy kormánypárti újságíróknak tartott eligazításon a Rogán-minisztériumban állítólag el is hangzott, hogy

„...rá kell menni értelmezésekben erre, hogy a Gyurcsány irányít, mindenhol ott van, neki kedvez igazából a teljes összefogás, és mennyire nem érdeke ez a Momentumnak.”

A kormánykommunikáció keresi az ellenzéki összefogás gyenge láncszemeit, hol érdemes támadni, hol bontható meg az egység. Orbán a Magyar Nemzetben még azt is elkövette, amit igazán ritkán szokott: leírta a Gyurcsány Ferenc nevét!

„Tavasszal még úgy tűnt, hogy a lengyel baloldal romokban, az örökös vitáik pedig eleve esélytelenné teszik jelöltjüket. Nem így lett, a baloldal jelöltje, mely mögött felsorakozott a Soros-hálózat, a brüsszeli elit és a nemzetközi média is, néhány hét alatt nagy küzdelemre késztette a nemzeti oldalt. (...) Nem érdemes ámítani magunkat: a globális elit ugyanezt a stratégiát fogja alkalmazni Magyarországon a 2022-es választási küzdelemben. Eszközük a már többszörösen bukott baloldal, amelynek vezére Gyurcsány Ferenc, ifjúsági szervezete a Momentum, dollármilliárdos szponzora pedig Soros György. A múlt erői ők, akik egyszer már tönkretették az országot.”

A kommunikációs felálláshoz kapcsolódik, hogy értesüléseink szerint az elmúlt hetekben a miniszterelnök találkozott Giró-Szász Andrással, és felmerült, hogy az egykori kommunikációs államtitkár és kormányszóvivő szerepet kaphat a kormányzati stratégiaalkotásban – a területet évek óta egyeduralkodó Rogán-Habony tengely ellensúlyaként mintegy.

Giró-Szász 2015 őszén távozott a Miniszterelnökségről, azt követően, hogy a Simicska-háború után Rogán kapta meg a kommunikációs területet. 2017-ben tanácsadócégét is eladta, két évig egyáltalán nem vállalt feladatot, aztán tavaly könyvet írt a miniszterelnöknek Gondolat és erő – A cselekvő állam orbáni modellje címmel. Giró-Szász megkeresésünkre tagadta, hogy felmerült volna visszatérése, azt mondta, ténylegesen visszavonult a politikától, és nem egyeztetett a miniszterelnökkel.

444
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Ha Orbánnal történik valami, Semjén Zsolt áll be a helyére
Valami történik - Újabb titkosszolgálati vezetőt cserélt le Orbán Viktor
32 ezer ember vesztette el a munkáját szeptemberben
Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről
A Magyar Lapkiadók Egyesülete szerint a klub listázással sértette meg az újságírók és az olvasók jogait is. Több sajtóorgánum munkáját is korlátozták a Ferencváros – Dinamo Kij...
  
Hadházy hiába kérdezte Müller Cecíliát, választ nem kapott
“A kormány láthatóan propagandával küzd a járvány ellen” – írta Hadházy Ákos a Facebookon. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléssel fordul...
  
Törtek-zúztak Parragh László irodája előtt
A biztonsági őrök ugyan beengedték a civilek képviselőit, hogy átadják a több mint 11 ezer aláírást kapott petíciót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, hogy háromról lega...
  
Piásan mentek boltba a fiatal csajok, visszafelé az autójuk az árokban kötött ki
Ügyészségre került két fiatal nő ügye, akik részegen vezettek még júniusban. A 26 éves nő és 22 éves barátnője otthon iszogattak, de aztán boltba mentek. Odafelé nem volt baj, mert ...
  
Élőben közvetítette, ahogy vezetés közben sörözik - hat perccel később halálos balesetet okozott
A balesetben a részeg sofőrön kívül minden utas meghalt. A felvételen egy autóban utazó társaságot láthatunk: a sofőr, Camilo Morejon mellett barátnője ül és hátul is volt két ut...
  
Orbán Viktor megszólalt a terrortámadással kapcsolatban
Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki nizzai iszlamista terrortámadás kapcsán a magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki a francia nemzetnek, és sok erőt kívánt az áldozato...
  
Nyolc éve történt a Szita Bence ügy
Sok kegyetlen bűntény és családi tragédia rázta meg az országot az elmúlt évtizedekben, de talán egyik sem hagyott mélyebb nyomot az emberekben, mint Szita Bence (†11) nyolc évvel ezelő...
  
Orbán: Egyesítsük erőinket a hagyományos európai értékek megvédése érdekében
Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki nizzai iszlamista terrortámadás kapcsán a magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki a francia nemzetnek, és sok erőt kívánt az áldozato...
  
Már a fideszes politikusok is zúgolódnak
A hvg.hu szerint több fideszes politikus is elégedetlenkedésének adott hangot amiatt, hogy míg a környező országokban hetek óta egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak a járvány tombolása...
  
Szabolcsban olyan rossz a helyzet, hogy a háziorvosokat korra való tekintet nélkül elkezdték berendelni kórházi munkára
A 444 több forrásból megerősített információja szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kormányhivatal elkezdte 24 órás határidővel kórházi munkára rendelni a megfelelő szakvizsgáv...
  
Milliókat kapott az államtól a Bajkai Istvánhoz köthető vállalkozás üdülőfejlesztésre
Kilencmillió forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől az a cég, amelyben a fideszes országgyűlési képviselő irodája is tulajdonos. T...
  
Többen nem értenek egyet Orbán Viktorral a Fideszben
Már nemcsak a Magyar Orvosi Kamara és a kormánynak korábban tanácsot adó virológusok sürgetnek szigorúbb járványügyi intézkedéseket, de a Fidesz–KDNP több képviselője sem elégedett...
  
Valami történik - Müller Cecília ma sem volt ott az operatív törzs tájékoztatón
A kormány hétfőtől a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot - jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív tö...
  
Felfüggesztették Czegédy Csaba kamarai tagságát
Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője levélben tájékoztatta a főváros VII., illetve XI. kerületének a polgármesterét arról, hogy Czeglédy Csaba ügyvéd kamarai tagságát fe...
  
Öt év börtönre ítélték korrupcióért a román képviselőház volt elnökét
Romániában jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön korrupció miatt Bogdan Olteanut, a román képviselőház volt elnökét, aki ezt követően a Román Nemzeti Bank korm...
  
Orbán: Egyesítsük erőinket a hagyományos európai értékek megvédése érdekében
Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki nizzai iszlamista terrortámadás kapcsán a magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki a francia nemzetnek, és sok erőt kívánt az áldozato...
  
Bodó Sándor szerint bizakodásra adnak okot a foglalkoztatási adatok
Bizakodásra ad okot, hogy a foglalkoztatottság a legfrissebb adatok szerint meghaladja a 70 százalékot - mondta az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában az Innovációs és Techno...
  
Varga Mihály szerint Karácsony Gergely magyarázkodik és félrevezet
Kínos magyarázkodást lehet olvasni Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán, aminek a lényege, hogy a csúnya, gonosz kormány elveszi a főváros pénzét, tönkreteszi a fővár...
  
Ismerőseinek és saját cégeinek szórta a közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője
Teljesen kaotikus volt a lassan egy éve körözés alatt álló Balogh Sándor vezette Bp2017 Nonprofit Kft. működése, derül ki a G7 által kiperelt szerződésekből. Ez volt az a cég, amely a ...
  
Mészáros Lőrinc: helyesnek tartom, hogy a magyar állam segíti a határon túli magyarokat
„Helyesnek tartom, hogy a magyar állam segíti a határon túli magyarokat” - mondta Mészáros Lőrinc azok után, hogy 2016-ban megvásárolta az NK Osijek (Eszék) csapatát. Mint ismert...
  
Évi egymilliárd forintnyi állami támogatás megy Mészáros Lőrinc horvát csapatára
„Helyesnek tartom, hogy a magyar állam segíti a határon túli magyarokat” - mondta Mészáros Lőrinc azok után, hogy 2016-ban megvásárolta az NK Osijek (Eszék) csapatát. Mint ismert...
  
Lángokban állt egy kisbusz Balassagyarmaton
Október 27-én közlekedési balesethez és lángoló buszhoz is vonultak a balassagyarmati hivatásos tűzoltók. Két személygépjármű ütközött össze kedd este Dejtár és Ipolyszög köz...
  
Botrány: Alekosz utólag hajtaná be a ValóVilágnak helyszínt biztosító Budafoktól az elmaradt gázsit
Nagy Alekosz a Facebook-oldalán fordult anyagi segítségért rajongói felé. A 10 évvel ezelőtti ValóVilág győztese posztjában hiányolta a hírnévvel járó juttatásokat, mint például a ...
  
Ők azok a migránsok aki, jogellenesen akartak bejutni az országba
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két határsértő Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket. A jár...
  
Ellenőrzést tartott a Nébih, jobb, ha nem tudja az eredményt
Ezerötszáznál is több igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott ...
  
300 millióból forgathat tévéfilmet Bayer Zsolt
Ő lesz a rendező, a producer pedig Kálomista Gábor. A támogatást utóbbi cége kapja a Nemzeti Filmintézettől. A filmben Orbán Balázs erdélyi író életét dolgozzák fel. Háromszáz fo...
  
50 ezret kérnek Győzike gipszbe öntött láblenyomatáért
Győzike országosan ismert talán a Big Brother VIP adásai alatt lett, akkor láblenyomatot is adott, Zalatnay Cinivel együtt. Olyan szereplőkkel töltött pár napot bezárva, mint Détár Enikő...
  
Tóth Gabi: Úgy éreztem, szégyellnem kell a származásom
Olyanok űztek gúnyt az énekesnőből, akikre nem is számított. Tóth Gabi vallásos neveltetést kapott, általános iskolában katolikus iskolába járt, ahol apácák tanították. A főváros...
  
Tehetségkutatót indít a Vona Gábor által alapított Alapítvány
A Vona Gábor által alapított Második Reformkor Alapítvány Vlogitika néven indít tehetségkutató versenyt vloggerek számára. A szervezők azt írják, olyan fiatalok jelentkezését várjá...
  
Szennyezett hústermékeket talált a fogyasztóvédelem
Antibiotikumokkal és szuperbaktériumokkal szennyezett hústermékeket talált a fogyasztóvédelem Az európai szupermarketekben értékesített olcsó csirkehús kockázatot jelent a fogyasztó...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Orbán háborúja: vissza kell térnünk a választási csatatérre

Orbán járvány idején is fűteni igyekszik az ideológiai háborút, hogy éberen tartsa saját táborát.
A vírus elleni védekezésben a kormány számára most már a gazdasági szempontok az elsődlegesek.
A miniszterelnök megbánta, hogy márciusban lezárta az országot.
Megingott a bizalom a virológusokban, a stratégiai döntéseket egyre inkább pénzügyi és politikai érvek határozzák meg.

„A kormányzás nehéz évei után vissza kell térnünk a választási csatatérre. Itt az ideje szedelőzködni, hogy a megfelelő pillanatban kilovagolhassunk. Nagy ütközet vár ránk 2022-ben. Készüljetek.”

Ezekkel a háborús képekkel zárta több oldalas dolgozatát Orbán Viktor a múlt hétfőn megjelent Magyar Nemzetben.

A koronavírus miatt elmaradt a fideszes holdudvar összes nyári-őszi seregszemléje, köztük a tusnádfürdői szabadegyetem és a kötcsei piknik is; és túl sok idő telt el azóta, hogy a miniszterelnök eligazíthatta volna sajátjait. Hiányoznak a személyes összetartások a tábornak is.

Márpedig a Fidesz hagyományosan a választást kettővel megelőző őszi szezonban indítja be hosszú kampányát, ekkortájt szokta megfújni Orbán először a kürtöt, miután a nyáron megkezdi az egyéni választókerületi elnökök kiválasztását.

Most is így történik, csak kicsit más módon. Háborús hangulatú kampányt kedztek futtatni az Alapjogokért Központ nevén, „Készüljetek” címmel, Orbán pedig ugyanezzel a csatakiáltással nyitotta meg a harcot. (A kampány maga pedig Orbán nyár közepi, sátoraljaújhelyi beszédére épült, annak is ugyanez a háborús hangulatú felszólítás volt a vége: „Készüljetek, minden nap készüljetek.”)

A szöveg ennek megfelelően elsősorban a fideszes tábornak szólt, döntő része a konzervatívok és liberálisok ideológiai háborúját sulykolja, és azt a benyomást akarja kelteni, ez az ideológiai küzdelem a magyar kormány igazi történelmi küldetése, sokkalta fontosabb mindennél, még a koronajárvány kezelésénél is.

Orbán vírustól függetlenül ragaszkodik ahhoz a valósághoz, amit tíz éven keresztül építgetett, és minden erejével azon dolgozik, hogy ez a narratíva határozza meg a következő választást is. Legalább saját tábora számára. Az új nyelvi fordulatok is ezt a célt szolgálják. A „libernyákozás”, a „helyes testtartás” emlegetése, a kolbászhoz hasonlított ellenzék témát ad az újabb csatornákkal és hangokkal bővülő kormánypárti sajtónak és persze a kritikusoknak is.

Rogán Antal és az általa vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezésében a fideszes beszélő fejek azóta ezerrel ismételgetik az Orbán által bedobott kulcskifejezéseket, még harciasabbra veszik a hangnemet.

Egy jelenlévő szerint Orbán a szeptember 17-i, szezonnyitó, zárt frakcióülésen is azt hangsúlyozta, hogy a pártmunkát a járványtól függetlenül mindenkinek el kell végeznie – azaz a választásra való felkészülést nem befolyásolhatja a vírus, mert a következő választás szoros lesz.

Az egyik idézett beszélgetésen elhangzott, hogy Orbán „döntetlenközeli”eredményre számít, és a miniszterelnök ugyanezt a kifejezést használta üzleti körökben is, amikor az esélyekről kérdezték. Ami persze lehet a taktika része is, hogy ne lankadjon a figyelem, de elbizakodottságnak mindenesetre nincs jele a rendszerben.

A járványnak van jótékony hatása is ebből a szempontból, legalábbis egy kormányközeli elemző elmondása szerint. A Fidesznek járvány idején nehezebb tematizálni a közbeszédet, de ez az ellenzékre is igaz, és az olyan ügyek, mint az indexes újságírók tömeges felmondása, vagy a színművészeti egyetem elfoglalása nem tudtak országos hatást elérni - legalábbis a kormány részére készült, nem nyilvános kutatások szerint. Egyedül Szijjártó Péter adriai jachtozása és Mészáros Lőrinc válása szolgáltatott beszédtémát nagyobb tömegek számára, de a Fidesz népszerűségének ezek az ügyek sem ártottak érdemben.
„Ha leállunk, elúszhat 22”

Tavasszal írtunk arról, hogy a miniszterelnök elsősorban a vírus gazdasági következményeiben lát politikai kockázatot. Orbán nem az egészségügy megroppanásától, hanem attól tart, hogy egyes szektorok hirtelen gyengülése és a munkanélküliség megszaladása szavazatok súlyos százezreibe kerülhet 2022-ben.

„Nem kellett volna bezárni az iskolákat, és lecsukni az országot. Bánja, hogy engedett a nyomásnak”

– mondta erről a kormányzati politikát testközelből figyelő egyik informátorunk, aki szerint a miniszterelnök részéről szűk körben az is elhangzott: elképzelhetetlennek tartja, hogy a közeljövőben ugyanilyen lépésekre kényszerüljön.

Március 13-án Orbán saját stábja, valamin KDNP-s és fideszes politikusok nyomására döntött az iskolák bezárásáról, és az online oktatás bevezetéséről, felülírva ezzel saját kormánya két nappal korábban hozott rendeletét, és a döntés reggelén adott rádióinterjúját is. Teljesen más volt akkor a percepciója a vírushelyzetnek:

az iskolák bezárásáról szóló döntést megelőző napon Magyarországon összesen 16 (!) regisztrált, aktív fertőzött volt. Jelenleg több mint 15 ezer van. Nyárra gyakorlatilag szinte megszűnt a járvány, az emberek veszélyérzete alábbhagyott: ezt a hangulati változást merevítette ki a nemzeti konzultáció, és követte a kormányzati járványkezelés is.

„Márciusban mindenki lockdownt akart. Most nem ezt akarják. Egyes társadalmi csoportoknál, és főleg a fiatalok között nagyobb a félelem az ország lezárásától, és annak következményeitől, mint a járványtól. És mi ezt követjük” – mondta egy magas beosztású kormánypolitikus.

A konzultáció egyfajta biztosítékként szolgál a kormány számára ebben a helyzetben, és a nyilvánosságban alkalmas arra, hogy levegyen némi felelősséget a kormány válláról. Orbán is úgy emlegette cikkében, mint ami gyakorlatilag megköti az ő és kormánya kezét: „A nemzeti konzultációban mindenki elmondhatta a véleményét. Közel kétmillióan ezt meg is tették, és ezzel eldöntötték, hogyan kell védekeznünk az ősz folyamán. Az akarat egybehangzó: Magyarországnak működnie kell!”

Amíg munka van, minden van – mondta a parlamentben, amikor a konzultációra terelődött a szó Ugyanez az állítás a színfalak mögött, sajátjai körében állítólag úgy hangzott: „Ha leállunk, elúszhat 2022.”
Orbán már nem igazán hisz az orvosoknak

A miniszterelnök ideje nagy részét most az új gazdasági mentőcsomag körüli munkálatokkal tölti, és többet van Varga Mihállyal, mint bárki mással a kormányból.

Az első hullám idején Orbán különös gondot fordított arra, hogy mindig a vírus elleni védekezés elsőszámú vezetőjeként jelenjen meg (mint korábban az árvizeknél), mint aki személyesen irányítja a legfontosabb műveleteket: hajnali Facebook-tudósítások az Operatív Törzs ülése előtt, után, kórházlátogatások, bejelentések, és természetesen az ezekhez igazodó, ezt az imázst támogató anyagok a köz- és kormánymédiában. A kommunikációs stáb most viszont kifejezetten törekszik arra, hogy Orbán hagyományos politikai ügyekben is tematizálja a közvéleményt.

A kormány környékén nem mindenki osztja azt a miniszterelnöki helyzetértékelést, hogy most már elsősorban a gazdaságra kell figyelni. Az egészségügyi szakemberekből, kutatókból álló állandó konzílium – soraiban a SOTE professzorával, Merkely Bélával – már augusztus derekán szigorítást ajánlott a miniszterelnök figyelmébe, de Orbán leintette őket, és nyár vége előtt semmilyen szigorításra nem volt hajlandó. Volt is emiatt feszültség a törzs egyes ülésein.

Az egyik kormányhoz közel álló think-tank munkatársa úgy jellemezte a kormány és a járványügyi szakemberek kapcsolatát, mint ami az elmúlt hónapokban „cinikussá” vált. A tudósokat a törzs ülésein a politikusok olykor már meg is mosolyogják. Orbán már meg is bánta, hogy tavasszal a szakemberekre hallgatva lezárta az országot, elrendelte az iskolák bezárását és a kijárási korlátozást.

Azóta kevésbé hisz a jóslatoknak, még ha tudományosan megalapozottak is. Az idézett parlamenti nyitóbeszédében oda is szúrt egyet a tudósoknak:

„Ízlés kérdése, hogy ki mennyire hisz az orvosoknak és a matematikusoknak...” A kormány intézkedései ennek megfelelően a minimálisra szorítkoztak, és késleltetve is érkeztek. A legszigorúbbnak tetsző döntés a határok szeptember 1-i lezárása volt, de jelentős részben ez is elsősorban kommunikációs célokat szolgált. Orbán dolgozatában is úgy keretezte a második hullámot is, mint amit külföldről szabadítottak ránk:

„Mint az első, ez is külföldről jött. Külföldről hurcolták be Magyarországra.”

Ironikus, hogy a fertőzésszámok növekedése éppen a határzár után váltott igazán meredekre. Egyes számítások szerint Franciaország után Magyarországon terjed legsebesebben a járvány Európában, és az esetszámok már augusztus végével, a szabadságolások idejének lejártával meredeken emelkedni kezdtek; szeptember első hetének végére már százas nagyságrendben regisztráltak új fertőzötteket, alacsony tesztarányok mellett is.

A fertőzés már augusztus második végében intenzíven terjedt Magyarországon, épp úgy ahogy Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában is. Ehhez képest Orbán augusztus 21-én még egy utolsó gyors tengeri kiruccanást ajánlott honfitársai figyelmébe, miközben Szijjártó Péter épp az Adrián jachtozott, a magyar kormány augusztus végén pedig baráti szívességből engedélyezte a csehek magyarországi beutazását.

Azóta a magyar miniszterelnök két közeli szövetségese is elismerte, hogy hibáztak, amikor augusztusban nem hoztak időben intézkedéseket.

„Engem is magával sodort a nyár és a közhangulat. Hiba volt, és ezt soha többé nem fogom elkövetni” – nyilatkozta múlt héten Andrej Babis miniszterelnök, miután Csehországban a napi esetszám 3000 felé emelkedett.

Néhány nappal később, miután múlt csütörtökön 400 új fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában, Igor Matovič kormányfő beismerte, hogy „elrontottuk...győzött a vakmerőség, a könnyelműség és az egoizmus, (...) abban az időben, amikor az enyhébb szabályokért küzdöttem az esküvőket, a sportot és a kultúrát illetően (...) Sajnos csalódnom kellett.”

A V4-országok egyre aggasztóbb számadatai bírták rá Orbánt, hogy szeptember 12-én szokatlan tévéinterjúban szóljon a magyarokhoz. Ekkor belátást és fegyelmezettséget kért – éppúgy, mint cseh és szlovák kollégája néhány hónappal korábban. De arról, hogy hibázott volna a késő intézkedésekkel, szó sem esett.

A magyar kormány intézkedései regionális összevetésben kifejezetten enyhének mondhatók: ellentétben a környező országokkal, a kabinet nem javasolja a munkáltatóknak a távmunka bevezetését, nem korlátozták a magánrendezvények maximális létszámát, mint például Ausztriában, a futballmérkőzések továbbra is látogathatók, aki pedig munkaügyben érkezik az országba, akár felmentést is kaphat a karantén alól. Jelenleg enyhébb szabályok vannak érvényben Magyarországon, mint Svédorszában az első hullám idején.

Egyelőre a választópolgárok kétharmada ellenzi a közoktatás felfüggesztését, és a boltok korhatár szerinti látogatásának újból bevezetésének sincs támogatottsága – tudtuk meg egy kutatótól. Márpedig Orbánék a közvélemény rezdüléseire figyelnek leginkább: még Müller Cecíliát is közkívánatra húzták újra elő.
Ismeretlen ellenfél

A kormány mintha félne olyat lépni, ami kicsit is népszerűtlennek hathat egy-egy nagyobb társadalmi csoportnál. Ez a nagy óvatoskodás azért is furcsa, mert Orbánéknak a népszerűségi mutatók alapján egyébként nincs sok aggódni valójuk.

A Medián adatai szerint a Fidesz január óta megőrizte magas támogatottságát: a teljes népességben 40 százalék körül mozog. A nem éppen kormánypárti Závecz Research csak 36 százalékra méri a kormánypártot, de negatív tendencia az ő számaikon sem látható. Persze lehet, hogy Orbán fejében már inkább az mozog, hogy ha jövőre nagy gazdasági visszaesés lesz (márpedig simán lehet), akkor pillanatok alatt változhat a közhangulat, és semmit sem érnek majd a mostani magas számok.

Az aggodalom másik oka az lehet, hogy a kormány stratégái egyre kevésbé látják elkerülhetőnek a „nagy ellenzéki összefogás” megvalósulását, viszont azt még nem tudják, pontosan hova irányítsák a célkeresztet, egyelőre a gyenge pontok feltérképezése és kipuhatolása zajlik.

A Rogán-stáb instrukciói alapján így a kormánymédiában egyszerre lövik Karácsony Gergelyt, „aki még egy biciklisávot sem képes felfesteni”, és az „ egész ellenzéket maga alá gyűrő” Gyurcsány Ferencet. Az már látszik, hogy a Gyurcsány-Momentum, azaz a „múlt és a jövő” konfliktusának kiélezése lesz az egyik csapásirány.

Egy kormánypárti újságíróknak tartott eligazításon a Rogán-minisztériumban állítólag el is hangzott, hogy

„...rá kell menni értelmezésekben erre, hogy a Gyurcsány irányít, mindenhol ott van, neki kedvez igazából a teljes összefogás, és mennyire nem érdeke ez a Momentumnak.”

A kormánykommunikáció keresi az ellenzéki összefogás gyenge láncszemeit, hol érdemes támadni, hol bontható meg az egység. Orbán a Magyar Nemzetben még azt is elkövette, amit igazán ritkán szokott: leírta a Gyurcsány Ferenc nevét!

„Tavasszal még úgy tűnt, hogy a lengyel baloldal romokban, az örökös vitáik pedig eleve esélytelenné teszik jelöltjüket. Nem így lett, a baloldal jelöltje, mely mögött felsorakozott a Soros-hálózat, a brüsszeli elit és a nemzetközi média is, néhány hét alatt nagy küzdelemre késztette a nemzeti oldalt. (...) Nem érdemes ámítani magunkat: a globális elit ugyanezt a stratégiát fogja alkalmazni Magyarországon a 2022-es választási küzdelemben. Eszközük a már többszörösen bukott baloldal, amelynek vezére Gyurcsány Ferenc, ifjúsági szervezete a Momentum, dollármilliárdos szponzora pedig Soros György. A múlt erői ők, akik egyszer már tönkretették az országot.”

A kommunikációs felálláshoz kapcsolódik, hogy értesüléseink szerint az elmúlt hetekben a miniszterelnök találkozott Giró-Szász Andrással, és felmerült, hogy az egykori kommunikációs államtitkár és kormányszóvivő szerepet kaphat a kormányzati stratégiaalkotásban – a területet évek óta egyeduralkodó Rogán-Habony tengely ellensúlyaként mintegy.

Giró-Szász 2015 őszén távozott a Miniszterelnökségről, azt követően, hogy a Simicska-háború után Rogán kapta meg a kommunikációs területet. 2017-ben tanácsadócégét is eladta, két évig egyáltalán nem vállalt feladatot, aztán tavaly könyvet írt a miniszterelnöknek Gondolat és erő – A cselekvő állam orbáni modellje címmel. Giró-Szász megkeresésünkre tagadta, hogy felmerült volna visszatérése, azt mondta, ténylegesen visszavonult a politikától, és nem egyeztetett a miniszterelnökkel.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Veszélyben van Orbán, de vigyáznak rá
Ha Orbánnal történik valami, Semjén Zsolt áll be a helyére
Úgy néz ki újra rátalált a szerelem Nádai Anikóra - nem akárkivel jött össze
Valami történik - Újabb titkosszolgálati vezetőt cserélt le Orbán Viktor
Óriási bejelentés Novák Katalintól: kibővítik a csokot
32 ezer ember vesztette el a munkáját szeptemberben
Orbán ígéret: az elmúlt években Kárpátalján zajló fejlesztések tovább folytatódhatnak
Müller Cecília: Mindenki nyugodjon meg, aki oltakozni kíván, az megteheti
Saját intézményével ellenőrizné a jogállamiság helyzetét Magyarország és Lengyelország
Mától életbe léptek az új karanténszabályok Magyarországon
Bajban a forint: közel a történelmi mélypont
Gyógyíthatatlan betegségéről vallott Árpa Attila
Többen nem értenek egyet Orbán Viktorral a Fideszben
Évi egymilliárd forintnyi állami támogatás megy Mészáros Lőrinc horvát csapatára
1,2 milliárd forintot költött az Orbán-kormány a vallási könnyűzenére, van, aki autót vásárolt
Fekete-Győr szerint ha nagyot bukik a Fidesz, akkor "Orbán Viktor elutazik örökre keletre"
Kiderült: ezzel vágna vissza a magyar és a lengyel kormány a nyugati liberálisoknak
Az Orbán-család ügyvédjének cége is milliókat kapott a balatoni üdülőjére
Mészáros Lőrinc cégénél köt ki a Pécsi Tudományegyetem 5,7 milliárdos támogatása
Valami történik - Müller Cecília ma sem volt ott az operatív törzs tájékoztatón
Ismerőseinek és saját cégeinek szórta a közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője
DK: Nevetséges indokkal utasította el a rendőrség, hogy nyomozzon a túlárazott lélegeztetőgépek ügyében
Németh Szilárd nyugalomra int: A honvédség képes és kész az emberek biztonságát megvédeni
Szijjártó szerint a magyar gazdaság hatalmas lehetőségek előtt áll
Horváth Csaba: Orbán és bandája végigrabolta az országot
Amerikai professzorok szerint Orbán Viktornak a vallás csak eszköz a hatalomhoz
KDNP frakciószóvivő: a baloldal lenézi a munkásokat, a vidékieket, a nyugdíjasokat
Újabb büntetőfékezgető a magyar autópályán - tanulságos videó
Láng Zsolt szerint Karácsony pártja kitiltaná a nyugdíjasokat a buszokról, villamosokról
Bakondi: idén Magyarországon több mint 29 ezer illegális bevándorlót fogtak el
Emberségből jeles! - Curtis olyat tett, ami bizonyítja...
MSZP: meddig hajlandó elmenni Orbán?
Tóth Gabi: Úgy éreztem, szégyellnem kell a származásom
Ellenőrzést tartott a Nébih, jobb, ha nem tudja az eredményt
Varga Mihály szerint Karácsony Gergely magyarázkodik és félrevezet
Kovács: Magyarország nagyon sikeresen kezelte a járvány első hullámát, a második hullám azonban már más
50 ezret kérnek Győzike gipszbe öntött láblenyomatáért
Ököllel verte az őt ellátó mentőst - most kiderül mi az ítélet
Ujhelyi: a kormány elhallgatja az Európai Bizottság szociális konzultációját
Az elpusztult cirkuszi elefántokat egyszerűen elásták, ami tilos Magyarországon
119 feljelentést tettek a politikusok, érdekel mennyi jutott el a vádemelésig?
A minisztérium szerint az ellenzék és a sajtó bizonytalanították el az orvosokat
Kövér László: Aki nem akar gyereket vállalni, az önfelszámolás útjára lép
A gyógyulásához elengedhetetlen, magas szintű ellátásról beszélt Müller Cecília
Müller Cecília: Kikényszerítjük a járványügyi szabályok betartását
"Mészáros Lőrinc rezidenciájánál valóban parkoltak-e harci járművek??" - tovább gyűrűződik a botrány
Illegális autóverseny áldozata lett Ózdon a vétlen gyalogos
Jó hír a nyugdíjasoknak - Novemberben jön a nyugdíjemelés
Bakondi szerint a határokon feltorlódott migránsok komoly veszélyt jelentenek
Keményen beszóltak Schobert Norbinak
Törtek-zúztak Parragh László irodája előtt
Ők azok a migránsok aki, jogellenesen akartak bejutni az országba
Dúró Dóra újra beindította a darálót, de most kicsit más miatt
Nyolcezer feleslegessé vált lélegeztetőgépet próbál meg elsózni a magyar külügy
Mészáros Lőrinc: helyesnek tartom, hogy a magyar állam segíti a határon túli magyarokat
Sokk: kalapáccsal verte agyon az unokaöccsét egy férfi Kecskeméten
Müller Cecília: Magyarországon semmi ok a pánikra
Botrány: Alekosz utólag hajtaná be a ValóVilágnak helyszínt biztosító Budafoktól az elmaradt gázsit
KDNP frakciószóvivő: "Gyurcsányné" szerint az ország az olcsó, kiszolgáltatott, tanulatlan, kétkezi munkásokra épül
Találgatják ki lesz Áder János utódja - nevek akik szóba jöhetnek
Kövér László: a világ azoké, akik teleszülik
Bodó Sándor szerint bizakodásra adnak okot a foglalkoztatási adatok
300 millióból forgathat tévéfilmet Bayer Zsolt
Rákérdeztek tesztelik-e a Orbánt? - szűkszavú válasz érkezett
Mi történik? -A külügy már szabadulna az eddig megvásárolt lélegeztetőgépek felétől
Lángokban állt egy kisbusz Balassagyarmaton
Felfüggesztették Czegédy Csaba kamarai tagságát
Lázár János nyilatkozata nyomán az LMP hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést
Közel nyolcvanmillió forintra bírságolt politikusokat Kövér László az elmúlt tíz évben
Tehetségkutatót indít a Vona Gábor által alapított Alapítvány
Nem kis bírságot kapott az RTL II
Nem tudják az orvostanhallgatók, hogy mit akar tőlük az Országos Mentőszolgálat
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum