Csatlakozz hozzánk facebookon
Új frontot nyitott Orbán az EU-val vívott háborújában  

Kedd reggel hozta nyilvánosságra a magyar kormány Orbán Viktor levelét, amiben Ursula Von Der Leyen bizottsági elnöknek arról írt, hogy Vera Jourová biztosnak távoznia kell hivatalából. A miniszterelnök világossá tette azt is, hogy amíg a biztos a helyén marad, "addig a magyar kormány Vera Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat".

Orbán szerint az értékekért és átláthatóságért felelős biztos megsértette a magyar népet egy Spiegelnek adott interjújában, és nem tartotta magát az EU alapszerződésében rögzített szerepéhez sem, ami alapján politikailag semlegesnek kellett volna maradnia.

Jourová az interjúban azt mondta, hogy Magyarországon beteg demokráciát épít Orbán Viktor (egy szójátékot engedett meg magának, amiben az illiberal democracy-t ill democracy-ra rövidítette), illetve azt is mondta, hogy a magyarok nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkothassanak - ezzel a sajtószabadság magyarországi problémáira utalt. Orbán szerint mindkét kijelentés elfogadhatatlan, és "kizárja az értelmes párbeszéd lehetőségét Vera Jourová bizottsági alelnök és Magyarország között". (Jourová nem csupán biztos, hanem Von Der Leyen egyik helyettese, azaz a Bizottság alelnöke is.)

Jogállamisági nagyüzem van éppen Brüsszelben.

Orbán levele egy olyan időszakban érkezett Brüsszelbe, amikor a jogállamiság ügye éppen megint napirenden van. Jelenleg két biztos is felelőse a területnek, az egyik a cseh Jourová, a másik a belga Didier Reynders.

Egyrészt ezen a héten tárgyalja az Európai Tanács, hogyan kössék össze az EU-s pénzek kifizetését a jogállamisági feltételekkel, másrészt hamarosan megjelennek a Bizottság országjelentései, amelyekben első alkalommal értékelik, hogy az EU-országok mennyire demokratikusak.

A Bizottság azt szerette volna, ha jelentésekből kiindulva lehetne 2021-től pénzt elvonni a jogállamiságot megsértő tagállamoktól, míg a magyar és a lengyel kormány azzal fenyegetnek, hogy az egész költségvetést - és a beleépített gigantikus mentőcsomagot - megvétózzák, ha ezek a feltételek túl szigorúak lennének. A vita elég keménynek ígérkezik, mert a költségvetés tekintetében szintén vétójoggal rendelkező Európai Parlament minél szigorúbb feltételeket akar.

Az EU soros elnökségét betöltő német kormány hétfőre írt egy kompromisszumos tervezetet a jogállamisági feltételek ügyében, ami alapján nagyon sok panaszra nem lenne oka a magyar és a lengyel kormánynak: a feltételrendszert kifejezetten az EU-s pénzeket érintő csalásokhoz kötné a javaslat, és elég bonyolult eljárásrendet, egyeztetési mechanizmusokat írna elő. Azaz nagyon nehéz lenne egy tagállamot megbüntetni a javaslat alapján a gyakorlatban. Hogy a Bizottság jogállamisági jelentése mennyire kemény Magyarországgal szemben, azt Orbán már tudhatja, mert egyeztetésre már megküldték a kormányoknak, de az anyag még nem nyilvános - a bemutatását elhalasztották, hogy ne árnyékolja be a hétvégi EU-csúcsot.

Miniszterelnökök nem szoktak kirúgatni a biztosokat.

Ebben a helyzetben ment neki Orbán a jogállamisági ügyekért felelős cseh biztosnak. Orbán gesztusa merőben szokatlan az EU-ban: emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy egy tagállam vezetője egy biztos leváltását követelje, ahogy az sem, hogy egy tagállam kormánya felfüggessze a kommunikációt egy biztossal. A biztosokat még az a kormány sem hívhatja vissza, amelyik jelölte őt a pozícióra: attól kezdve, hogy biztosok lesznek, csak a bizottsági elnöknek és az Európai Parlamentnek tartoznak elszámolással, a kormányoknak nem.

Az Orbán-kormány az előző bizottsággal szemben is nagyon kemény volt, Juncker bizottsági elnököt egyenesen az embercsempészek és Soros György ügynökének nevezte. Mégis, a kommunikációt sohasem függesztette fel Budapest Brüsszellel. Még azzal a Frans Timmermans bizottsági alelnökkel is megmaradt a munkakapcsolat, aki egyébként támogatta a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását az Európai Parlamentben Magyarországgal szemben. Ehhez képest a Jourovával való kommunikáció felfüggesztése egy teljesen új szintje a politikai háborúnak Brüsszel és Budapest között.

Jourová is szokatlanul durva volt.

Az is igaz, hogy Jourová gúnyos szavai szokatlanul erősek voltak, és a biztosok munkaköri leírásában világosan benne van, hogy semlegesnek kell maradniuk - ahogy mondani szokták, "a Bizottság színvak politikai ügyekben". Ehhez még akkor is illik tartaniuk magukat, ha egyébként a magyar kormány irányából sokkal durvább véleményeket és gúnyolódásokat kell elszenvedniük, mint amilyeneket Jourová a német lapnak mondott.

Hosszú távon ebből nehéz helyzet következhet.

Jourová leváltásának követelése arra rövid távon jó lehet a magyar kormánynak, hogy előre hiteltelenítse a hamarosan megjelenő jogállamisági jelentést, mondván a bizottság egyik legfontosabb illetékes tisztviselője teljesen elfogult Magyarországgal szemben.

Hosszabb távon viszont elhúzódó konfliktusokat okozhat: egyrészt lehetetlen helyzetbe hozta Orbán Ursula Von Der Leyen bizottsági elnököt, aki nem teremthet precedenst arra, hogy egy tagállami vezető nyomására leváltsa az egyik biztosát, miközben kezelnie kellene azt a tarthatatlan helyzetet is, hogy az egyik kormány nem áll szóba az egyik alelnökével. Amennyiben a magyar kormány Jourová megkereséseire ezentúl nem reagál, akár kötelezettségszegési eljárás is indulhat Budapest ellen.

Brüsszeli forrásaink szerint meglepő, hogy Orbán sarokba szorította a bizottsági elnököt. Ha valóban Jourová leváltása lenne a cél, akkor sokkal hatékonyabb eljárás lett volna, ha nem a miniszterelnök, hanem valamilyen civil szervezet, vagy EP-képviselők nevében indul a kampány a cseh biztos ellen, például etikai eljárás megindítását követelve. így viszont azt az érzékeny vitát nyitotta ki Orbán, ami arról szól, hogy a tagállami vezetők főnökeik-e a Bizottság elnökének, vagy pedig a Bizottság egy teljesen önálló intézmény. Ez a vita végső soron az egész EU-s integrációról szól, így Orbán levele azt is üzeni, hogy kijelöli a német elnök helyét az európai hierarchiában, mégpedig a saját szintje alatt. Ez ellentmond annak az értelmezésnek, amit az EU legtöbb vezetője vall.

Érdekes kérdés az is, hogy Orbán egyeztette-e levelét előre Andrej Babis cseh miniszterelnökkel. Babis nagyon fontos szövetségese Orbánnak, a múlt héten éppen ők ketten utasították vissza a legkeményebben Ursula von Der Leyen migrációt szabályozó tervét. Jourovát Babis jelölte biztosnak tavaly, az ő pártjának politikusa, és a cseh kormányfő eddig nem utalt arra, hogy elégedetlen lenne Jourovával. Ha Jourová lemondana, akkor Babisnak kellene kijelölnie az utódját, és bizonyos értelemben az ő kudarca lenne, hogy "rossz embert" küldött Brüsszelbe.

Orbán szokatlanul konfrontatív gesztusának fő értelme az lehet, hogy az egész jogállamisági mechanizmust még kellemetlenebbé tegye, és még inkább politikai síkra terelje a vitát.

Lépése egyben fenyegetés is, hiszen a kormánya és a biztos közötti kommunikáció felmondásával formálisan az EU működőképességét veszélyezteti. A levele így arról is szólhat, hogy ha Brüsszel tovább rugózik a magyar demokrácia helyzetén, akkor neki megvannak az eszközei az egész európai intézményrendszer rombolásához.

444
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Ha Orbánnal történik valami, Semjén Zsolt áll be a helyére
Valami történik - Újabb titkosszolgálati vezetőt cserélt le Orbán Viktor
32 ezer ember vesztette el a munkáját szeptemberben
Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről
A Magyar Lapkiadók Egyesülete szerint a klub listázással sértette meg az újságírók és az olvasók jogait is. Több sajtóorgánum munkáját is korlátozták a Ferencváros – Dinamo Kij...
  
Hadházy hiába kérdezte Müller Cecíliát, választ nem kapott
“A kormány láthatóan propagandával küzd a járvány ellen” – írta Hadházy Ákos a Facebookon. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléssel fordul...
  
Törtek-zúztak Parragh László irodája előtt
A biztonsági őrök ugyan beengedték a civilek képviselőit, hogy átadják a több mint 11 ezer aláírást kapott petíciót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, hogy háromról lega...
  
Piásan mentek boltba a fiatal csajok, visszafelé az autójuk az árokban kötött ki
Ügyészségre került két fiatal nő ügye, akik részegen vezettek még júniusban. A 26 éves nő és 22 éves barátnője otthon iszogattak, de aztán boltba mentek. Odafelé nem volt baj, mert ...
  
Élőben közvetítette, ahogy vezetés közben sörözik - hat perccel később halálos balesetet okozott
A balesetben a részeg sofőrön kívül minden utas meghalt. A felvételen egy autóban utazó társaságot láthatunk: a sofőr, Camilo Morejon mellett barátnője ül és hátul is volt két ut...
  
Orbán Viktor megszólalt a terrortámadással kapcsolatban
Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki nizzai iszlamista terrortámadás kapcsán a magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki a francia nemzetnek, és sok erőt kívánt az áldozato...
  
Nyolc éve történt a Szita Bence ügy
Sok kegyetlen bűntény és családi tragédia rázta meg az országot az elmúlt évtizedekben, de talán egyik sem hagyott mélyebb nyomot az emberekben, mint Szita Bence (†11) nyolc évvel ezelő...
  
Orbán: Egyesítsük erőinket a hagyományos európai értékek megvédése érdekében
Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki nizzai iszlamista terrortámadás kapcsán a magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki a francia nemzetnek, és sok erőt kívánt az áldozato...
  
Már a fideszes politikusok is zúgolódnak
A hvg.hu szerint több fideszes politikus is elégedetlenkedésének adott hangot amiatt, hogy míg a környező országokban hetek óta egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak a járvány tombolása...
  
Szabolcsban olyan rossz a helyzet, hogy a háziorvosokat korra való tekintet nélkül elkezdték berendelni kórházi munkára
A 444 több forrásból megerősített információja szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kormányhivatal elkezdte 24 órás határidővel kórházi munkára rendelni a megfelelő szakvizsgáv...
  
Milliókat kapott az államtól a Bajkai Istvánhoz köthető vállalkozás üdülőfejlesztésre
Kilencmillió forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől az a cég, amelyben a fideszes országgyűlési képviselő irodája is tulajdonos. T...
  
Többen nem értenek egyet Orbán Viktorral a Fideszben
Már nemcsak a Magyar Orvosi Kamara és a kormánynak korábban tanácsot adó virológusok sürgetnek szigorúbb járványügyi intézkedéseket, de a Fidesz–KDNP több képviselője sem elégedett...
  
Valami történik - Müller Cecília ma sem volt ott az operatív törzs tájékoztatón
A kormány hétfőtől a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot - jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív tö...
  
Felfüggesztették Czegédy Csaba kamarai tagságát
Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője levélben tájékoztatta a főváros VII., illetve XI. kerületének a polgármesterét arról, hogy Czeglédy Csaba ügyvéd kamarai tagságát fe...
  
Öt év börtönre ítélték korrupcióért a román képviselőház volt elnökét
Romániában jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön korrupció miatt Bogdan Olteanut, a román képviselőház volt elnökét, aki ezt követően a Román Nemzeti Bank korm...
  
Orbán: Egyesítsük erőinket a hagyományos európai értékek megvédése érdekében
Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki nizzai iszlamista terrortámadás kapcsán a magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki a francia nemzetnek, és sok erőt kívánt az áldozato...
  
Bodó Sándor szerint bizakodásra adnak okot a foglalkoztatási adatok
Bizakodásra ad okot, hogy a foglalkoztatottság a legfrissebb adatok szerint meghaladja a 70 százalékot - mondta az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában az Innovációs és Techno...
  
Varga Mihály szerint Karácsony Gergely magyarázkodik és félrevezet
Kínos magyarázkodást lehet olvasni Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán, aminek a lényege, hogy a csúnya, gonosz kormány elveszi a főváros pénzét, tönkreteszi a fővár...
  
Ismerőseinek és saját cégeinek szórta a közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője
Teljesen kaotikus volt a lassan egy éve körözés alatt álló Balogh Sándor vezette Bp2017 Nonprofit Kft. működése, derül ki a G7 által kiperelt szerződésekből. Ez volt az a cég, amely a ...
  
Mészáros Lőrinc: helyesnek tartom, hogy a magyar állam segíti a határon túli magyarokat
„Helyesnek tartom, hogy a magyar állam segíti a határon túli magyarokat” - mondta Mészáros Lőrinc azok után, hogy 2016-ban megvásárolta az NK Osijek (Eszék) csapatát. Mint ismert...
  
Évi egymilliárd forintnyi állami támogatás megy Mészáros Lőrinc horvát csapatára
„Helyesnek tartom, hogy a magyar állam segíti a határon túli magyarokat” - mondta Mészáros Lőrinc azok után, hogy 2016-ban megvásárolta az NK Osijek (Eszék) csapatát. Mint ismert...
  
Lángokban állt egy kisbusz Balassagyarmaton
Október 27-én közlekedési balesethez és lángoló buszhoz is vonultak a balassagyarmati hivatásos tűzoltók. Két személygépjármű ütközött össze kedd este Dejtár és Ipolyszög köz...
  
Botrány: Alekosz utólag hajtaná be a ValóVilágnak helyszínt biztosító Budafoktól az elmaradt gázsit
Nagy Alekosz a Facebook-oldalán fordult anyagi segítségért rajongói felé. A 10 évvel ezelőtti ValóVilág győztese posztjában hiányolta a hírnévvel járó juttatásokat, mint például a ...
  
Ők azok a migránsok aki, jogellenesen akartak bejutni az országba
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két határsértő Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket. A jár...
  
Ellenőrzést tartott a Nébih, jobb, ha nem tudja az eredményt
Ezerötszáznál is több igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott ...
  
300 millióból forgathat tévéfilmet Bayer Zsolt
Ő lesz a rendező, a producer pedig Kálomista Gábor. A támogatást utóbbi cége kapja a Nemzeti Filmintézettől. A filmben Orbán Balázs erdélyi író életét dolgozzák fel. Háromszáz fo...
  
50 ezret kérnek Győzike gipszbe öntött láblenyomatáért
Győzike országosan ismert talán a Big Brother VIP adásai alatt lett, akkor láblenyomatot is adott, Zalatnay Cinivel együtt. Olyan szereplőkkel töltött pár napot bezárva, mint Détár Enikő...
  
Tóth Gabi: Úgy éreztem, szégyellnem kell a származásom
Olyanok űztek gúnyt az énekesnőből, akikre nem is számított. Tóth Gabi vallásos neveltetést kapott, általános iskolában katolikus iskolába járt, ahol apácák tanították. A főváros...
  
Tehetségkutatót indít a Vona Gábor által alapított Alapítvány
A Vona Gábor által alapított Második Reformkor Alapítvány Vlogitika néven indít tehetségkutató versenyt vloggerek számára. A szervezők azt írják, olyan fiatalok jelentkezését várjá...
  
Szennyezett hústermékeket talált a fogyasztóvédelem
Antibiotikumokkal és szuperbaktériumokkal szennyezett hústermékeket talált a fogyasztóvédelem Az európai szupermarketekben értékesített olcsó csirkehús kockázatot jelent a fogyasztó...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Új frontot nyitott Orbán az EU-val vívott háborújában
Kedd reggel hozta nyilvánosságra a magyar kormány Orbán Viktor levelét, amiben Ursula Von Der Leyen bizottsági elnöknek arról írt, hogy Vera Jourová biztosnak távoznia kell hivatalából. A miniszterelnök világossá tette azt is, hogy amíg a biztos a helyén marad, "addig a magyar kormány Vera Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat".

Orbán szerint az értékekért és átláthatóságért felelős biztos megsértette a magyar népet egy Spiegelnek adott interjújában, és nem tartotta magát az EU alapszerződésében rögzített szerepéhez sem, ami alapján politikailag semlegesnek kellett volna maradnia.

Jourová az interjúban azt mondta, hogy Magyarországon beteg demokráciát épít Orbán Viktor (egy szójátékot engedett meg magának, amiben az illiberal democracy-t ill democracy-ra rövidítette), illetve azt is mondta, hogy a magyarok nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkothassanak - ezzel a sajtószabadság magyarországi problémáira utalt. Orbán szerint mindkét kijelentés elfogadhatatlan, és "kizárja az értelmes párbeszéd lehetőségét Vera Jourová bizottsági alelnök és Magyarország között". (Jourová nem csupán biztos, hanem Von Der Leyen egyik helyettese, azaz a Bizottság alelnöke is.)

Jogállamisági nagyüzem van éppen Brüsszelben.

Orbán levele egy olyan időszakban érkezett Brüsszelbe, amikor a jogállamiság ügye éppen megint napirenden van. Jelenleg két biztos is felelőse a területnek, az egyik a cseh Jourová, a másik a belga Didier Reynders.

Egyrészt ezen a héten tárgyalja az Európai Tanács, hogyan kössék össze az EU-s pénzek kifizetését a jogállamisági feltételekkel, másrészt hamarosan megjelennek a Bizottság országjelentései, amelyekben első alkalommal értékelik, hogy az EU-országok mennyire demokratikusak.

A Bizottság azt szerette volna, ha jelentésekből kiindulva lehetne 2021-től pénzt elvonni a jogállamiságot megsértő tagállamoktól, míg a magyar és a lengyel kormány azzal fenyegetnek, hogy az egész költségvetést - és a beleépített gigantikus mentőcsomagot - megvétózzák, ha ezek a feltételek túl szigorúak lennének. A vita elég keménynek ígérkezik, mert a költségvetés tekintetében szintén vétójoggal rendelkező Európai Parlament minél szigorúbb feltételeket akar.

Az EU soros elnökségét betöltő német kormány hétfőre írt egy kompromisszumos tervezetet a jogállamisági feltételek ügyében, ami alapján nagyon sok panaszra nem lenne oka a magyar és a lengyel kormánynak: a feltételrendszert kifejezetten az EU-s pénzeket érintő csalásokhoz kötné a javaslat, és elég bonyolult eljárásrendet, egyeztetési mechanizmusokat írna elő. Azaz nagyon nehéz lenne egy tagállamot megbüntetni a javaslat alapján a gyakorlatban. Hogy a Bizottság jogállamisági jelentése mennyire kemény Magyarországgal szemben, azt Orbán már tudhatja, mert egyeztetésre már megküldték a kormányoknak, de az anyag még nem nyilvános - a bemutatását elhalasztották, hogy ne árnyékolja be a hétvégi EU-csúcsot.

Miniszterelnökök nem szoktak kirúgatni a biztosokat.

Ebben a helyzetben ment neki Orbán a jogállamisági ügyekért felelős cseh biztosnak. Orbán gesztusa merőben szokatlan az EU-ban: emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy egy tagállam vezetője egy biztos leváltását követelje, ahogy az sem, hogy egy tagállam kormánya felfüggessze a kommunikációt egy biztossal. A biztosokat még az a kormány sem hívhatja vissza, amelyik jelölte őt a pozícióra: attól kezdve, hogy biztosok lesznek, csak a bizottsági elnöknek és az Európai Parlamentnek tartoznak elszámolással, a kormányoknak nem.

Az Orbán-kormány az előző bizottsággal szemben is nagyon kemény volt, Juncker bizottsági elnököt egyenesen az embercsempészek és Soros György ügynökének nevezte. Mégis, a kommunikációt sohasem függesztette fel Budapest Brüsszellel. Még azzal a Frans Timmermans bizottsági alelnökkel is megmaradt a munkakapcsolat, aki egyébként támogatta a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását az Európai Parlamentben Magyarországgal szemben. Ehhez képest a Jourovával való kommunikáció felfüggesztése egy teljesen új szintje a politikai háborúnak Brüsszel és Budapest között.

Jourová is szokatlanul durva volt.

Az is igaz, hogy Jourová gúnyos szavai szokatlanul erősek voltak, és a biztosok munkaköri leírásában világosan benne van, hogy semlegesnek kell maradniuk - ahogy mondani szokták, "a Bizottság színvak politikai ügyekben". Ehhez még akkor is illik tartaniuk magukat, ha egyébként a magyar kormány irányából sokkal durvább véleményeket és gúnyolódásokat kell elszenvedniük, mint amilyeneket Jourová a német lapnak mondott.

Hosszú távon ebből nehéz helyzet következhet.

Jourová leváltásának követelése arra rövid távon jó lehet a magyar kormánynak, hogy előre hiteltelenítse a hamarosan megjelenő jogállamisági jelentést, mondván a bizottság egyik legfontosabb illetékes tisztviselője teljesen elfogult Magyarországgal szemben.

Hosszabb távon viszont elhúzódó konfliktusokat okozhat: egyrészt lehetetlen helyzetbe hozta Orbán Ursula Von Der Leyen bizottsági elnököt, aki nem teremthet precedenst arra, hogy egy tagállami vezető nyomására leváltsa az egyik biztosát, miközben kezelnie kellene azt a tarthatatlan helyzetet is, hogy az egyik kormány nem áll szóba az egyik alelnökével. Amennyiben a magyar kormány Jourová megkereséseire ezentúl nem reagál, akár kötelezettségszegési eljárás is indulhat Budapest ellen.

Brüsszeli forrásaink szerint meglepő, hogy Orbán sarokba szorította a bizottsági elnököt. Ha valóban Jourová leváltása lenne a cél, akkor sokkal hatékonyabb eljárás lett volna, ha nem a miniszterelnök, hanem valamilyen civil szervezet, vagy EP-képviselők nevében indul a kampány a cseh biztos ellen, például etikai eljárás megindítását követelve. így viszont azt az érzékeny vitát nyitotta ki Orbán, ami arról szól, hogy a tagállami vezetők főnökeik-e a Bizottság elnökének, vagy pedig a Bizottság egy teljesen önálló intézmény. Ez a vita végső soron az egész EU-s integrációról szól, így Orbán levele azt is üzeni, hogy kijelöli a német elnök helyét az európai hierarchiában, mégpedig a saját szintje alatt. Ez ellentmond annak az értelmezésnek, amit az EU legtöbb vezetője vall.

Érdekes kérdés az is, hogy Orbán egyeztette-e levelét előre Andrej Babis cseh miniszterelnökkel. Babis nagyon fontos szövetségese Orbánnak, a múlt héten éppen ők ketten utasították vissza a legkeményebben Ursula von Der Leyen migrációt szabályozó tervét. Jourovát Babis jelölte biztosnak tavaly, az ő pártjának politikusa, és a cseh kormányfő eddig nem utalt arra, hogy elégedetlen lenne Jourovával. Ha Jourová lemondana, akkor Babisnak kellene kijelölnie az utódját, és bizonyos értelemben az ő kudarca lenne, hogy "rossz embert" küldött Brüsszelbe.

Orbán szokatlanul konfrontatív gesztusának fő értelme az lehet, hogy az egész jogállamisági mechanizmust még kellemetlenebbé tegye, és még inkább politikai síkra terelje a vitát.

Lépése egyben fenyegetés is, hiszen a kormánya és a biztos közötti kommunikáció felmondásával formálisan az EU működőképességét veszélyezteti. A levele így arról is szólhat, hogy ha Brüsszel tovább rugózik a magyar demokrácia helyzetén, akkor neki megvannak az eszközei az egész európai intézményrendszer rombolásához.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Veszélyben van Orbán, de vigyáznak rá
Ha Orbánnal történik valami, Semjén Zsolt áll be a helyére
Úgy néz ki újra rátalált a szerelem Nádai Anikóra - nem akárkivel jött össze
Valami történik - Újabb titkosszolgálati vezetőt cserélt le Orbán Viktor
Óriási bejelentés Novák Katalintól: kibővítik a csokot
32 ezer ember vesztette el a munkáját szeptemberben
Orbán ígéret: az elmúlt években Kárpátalján zajló fejlesztések tovább folytatódhatnak
Müller Cecília: Mindenki nyugodjon meg, aki oltakozni kíván, az megteheti
Saját intézményével ellenőrizné a jogállamiság helyzetét Magyarország és Lengyelország
Mától életbe léptek az új karanténszabályok Magyarországon
Gyógyíthatatlan betegségéről vallott Árpa Attila
Bajban a forint: közel a történelmi mélypont
Többen nem értenek egyet Orbán Viktorral a Fideszben
Évi egymilliárd forintnyi állami támogatás megy Mészáros Lőrinc horvát csapatára
Kiderült: ezzel vágna vissza a magyar és a lengyel kormány a nyugati liberálisoknak
Az Orbán-család ügyvédjének cége is milliókat kapott a balatoni üdülőjére
1,2 milliárd forintot költött az Orbán-kormány a vallási könnyűzenére, van, aki autót vásárolt
Valami történik - Müller Cecília ma sem volt ott az operatív törzs tájékoztatón
Fekete-Győr szerint ha nagyot bukik a Fidesz, akkor "Orbán Viktor elutazik örökre keletre"
Mészáros Lőrinc cégénél köt ki a Pécsi Tudományegyetem 5,7 milliárdos támogatása
Ismerőseinek és saját cégeinek szórta a közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője
Németh Szilárd nyugalomra int: A honvédség képes és kész az emberek biztonságát megvédeni
DK: Nevetséges indokkal utasította el a rendőrség, hogy nyomozzon a túlárazott lélegeztetőgépek ügyében
Szijjártó szerint a magyar gazdaság hatalmas lehetőségek előtt áll
Horváth Csaba: Orbán és bandája végigrabolta az országot
Amerikai professzorok szerint Orbán Viktornak a vallás csak eszköz a hatalomhoz
KDNP frakciószóvivő: a baloldal lenézi a munkásokat, a vidékieket, a nyugdíjasokat
Újabb büntetőfékezgető a magyar autópályán - tanulságos videó
Láng Zsolt szerint Karácsony pártja kitiltaná a nyugdíjasokat a buszokról, villamosokról
Bakondi: idén Magyarországon több mint 29 ezer illegális bevándorlót fogtak el
Emberségből jeles! - Curtis olyat tett, ami bizonyítja...
Tóth Gabi: Úgy éreztem, szégyellnem kell a származásom
MSZP: meddig hajlandó elmenni Orbán?
Ellenőrzést tartott a Nébih, jobb, ha nem tudja az eredményt
Varga Mihály szerint Karácsony Gergely magyarázkodik és félrevezet
50 ezret kérnek Győzike gipszbe öntött láblenyomatáért
Kovács: Magyarország nagyon sikeresen kezelte a járvány első hullámát, a második hullám azonban már más
Ököllel verte az őt ellátó mentőst - most kiderül mi az ítélet
Ujhelyi: a kormány elhallgatja az Európai Bizottság szociális konzultációját
Az elpusztult cirkuszi elefántokat egyszerűen elásták, ami tilos Magyarországon
Törtek-zúztak Parragh László irodája előtt
119 feljelentést tettek a politikusok, érdekel mennyi jutott el a vádemelésig?
A minisztérium szerint az ellenzék és a sajtó bizonytalanították el az orvosokat
Kövér László: Aki nem akar gyereket vállalni, az önfelszámolás útjára lép
A gyógyulásához elengedhetetlen, magas szintű ellátásról beszélt Müller Cecília
Müller Cecília: Kikényszerítjük a járványügyi szabályok betartását
Illegális autóverseny áldozata lett Ózdon a vétlen gyalogos
Keményen beszóltak Schobert Norbinak
"Mészáros Lőrinc rezidenciájánál valóban parkoltak-e harci járművek??" - tovább gyűrűződik a botrány
Jó hír a nyugdíjasoknak - Novemberben jön a nyugdíjemelés
Ők azok a migránsok aki, jogellenesen akartak bejutni az országba
Bakondi szerint a határokon feltorlódott migránsok komoly veszélyt jelentenek
Nyolcezer feleslegessé vált lélegeztetőgépet próbál meg elsózni a magyar külügy
Dúró Dóra újra beindította a darálót, de most kicsit más miatt
Mészáros Lőrinc: helyesnek tartom, hogy a magyar állam segíti a határon túli magyarokat
Sokk: kalapáccsal verte agyon az unokaöccsét egy férfi Kecskeméten
Müller Cecília: Magyarországon semmi ok a pánikra
Botrány: Alekosz utólag hajtaná be a ValóVilágnak helyszínt biztosító Budafoktól az elmaradt gázsit
KDNP frakciószóvivő: "Gyurcsányné" szerint az ország az olcsó, kiszolgáltatott, tanulatlan, kétkezi munkásokra épül
Hadházy hiába kérdezte Müller Cecíliát, választ nem kapott
Találgatják ki lesz Áder János utódja - nevek akik szóba jöhetnek
Kövér László: a világ azoké, akik teleszülik
300 millióból forgathat tévéfilmet Bayer Zsolt
Bodó Sándor szerint bizakodásra adnak okot a foglalkoztatási adatok
Rákérdeztek tesztelik-e a Orbánt? - szűkszavú válasz érkezett
Mi történik? -A külügy már szabadulna az eddig megvásárolt lélegeztetőgépek felétől
Szabolcsban olyan rossz a helyzet, hogy a háziorvosokat korra való tekintet nélkül elkezdték berendelni kórházi munkára
Közel nyolcvanmillió forintra bírságolt politikusokat Kövér László az elmúlt tíz évben
Lángokban állt egy kisbusz Balassagyarmaton
Felfüggesztették Czegédy Csaba kamarai tagságát
Lázár János nyilatkozata nyomán az LMP hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést
Tehetségkutatót indít a Vona Gábor által alapított Alapítvány
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum