Csatlakozz hozzánk facebookon
A hazai lakossági ügyfélkör fele nem élt a hitelmoratóriummal  


A hazai lakossági ügyfélkör fele nem élt a hitelmoratóriummal, ha időközben mégis bajba került valaki, azonnal visszajelentkezett. Azt a jogszabály egyértelműen biztosítja, hogy önmagában a moratórium miatt az adósok havi törlesztési terhe nem növekedhet – mondta el az Indexnek adott interjúban a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente a Covid–19-vírushelyzet miatt bekövetkezett gazdasági és pénzügyi problémákat fájdalmasnak látja, a hatásuk évekre elhúzódóan veszteségként fog jelentkezni, de a magyar bankszektor megőrizte likviditását.

Mennyire érezte meg a magyar bankszektor a Covid–19-világjárványt?

A bankszektor újraszabályozása globálisan, az Európai Unióban és így Magyarországon is a 2008-as gazdasági világválság után következett be. Ez többek között pótlólagos tőkekövetelményt és megfelelő likviditási tartalékot írt elő. Az újraszabályozási cél az volt, hogy bármilyen jövőbeli válság esetén is a bankszektor egészének és egyes tagjainak a stabilitása fennmaradjon azért, hogy a bankszektor a legnehezebb körülmények közepette is aktivitásával a gazdasági működés fenntartását, majd pedig az újraindított, fenntartható gazdasági növekedést tudja szolgálni. Tudjuk, hogy a Covid–19-vírushelyzet miatt bekövetkezett gazdasági és pénzügyi problémák fájdalmasak, és hatásuk évekre elhúzódóan veszteségként fog jelentkezni. Az előbb említett újraszabályozás miatt azonban a bankszektor még ezen körülmények mellett is likvid maradt, elősegíti sok ezer család és vállalkozás sikeres küzdelmét a nehézségekkel, és képes a gazdaság újraindításához szükséges hitelek folyósítására is.
Kapcsolódó
Több mint egymillió emberen segíthet a hitelmoratórium meghosszabbítása
Több mint egymillió emberen segíthet a hitelmoratórium meghosszabbítása

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint az intézkedés 400-450 milliárd forintot hagyhat a családoknál és vállalkozásoknál.

A kormány által bevezetett hiteltörlesztési moratórium sokaknak segítség, de a bankok részéről megkívánt egyfajta rugalmasságot, gyors reagálást. Miként látja a Bankszövetség, jól vizsgáztak a pénzintézetek?

A koronavírus miatt hozott kormányzati intézkedéseket elsősorban az emberi élet feltétlen védelme ösztönözte. Ezt követte a gazdaság működőképességének a biztosítása. A magyar bankszektor a koronavírus-járvány idején a megoldás nélkülözhetetlen pénzügyi letéteményese. Példamutatóan aktív szerepet játszik a válsághelyzet enyhítésében, a gazdasági működőképesség megtartásában és az új típusú gazdaság felépítésében. Mindezeken túl vállalva a moratórium bevezetésének az operációs terheit, tavasszal szinte egyetlen hétvégén megteremtette a megvalósítás technikai feltételeit. És még lehet sorolni, hogy a szektor extra adóterhek viselésével is hozzájárult a válság költségvetési terheihez, bevezette az azonnali átutalást, és tovább dolgozik a digitalizációs váltáson, miközben 95 százalék felett biztosította a bankfiókok nyitvatartását. Mára mindenki számára egyértelmű az is, hogy a lakosság és a vállalkozások felé aktív közvetítőként járunk el a kormányzati és jegybanki programokban. A „JÓTETT Bank” nyitónapjának minden várakozást felülmúló eredményei nyomán pedig büszkén számolhatok be arról is, hogy e héten a megcsappant országos vérkészletek feltöltésére sorakoztak fel a banki dolgozók. Ezrek gyógyulásához, életmentéséhez járulunk hozzá a programmal.

A bankok szigorítottak a feltételeken, mennyire lassult a hitelfelvétel Magyarországon?

A hitelezési aktivitást az ügyféligények mellett a jogszabályok és a gazdasági környezet határozza meg. Lakossági oldalon a babaváró hitel volumene pótolta a többi lakossági hiteltermék visszaesését. Vállalati oldalon pedig a kormányzati, jegybanki és hitelgarancia-programok ellentételezték az elbizonytalanodott gazdasági aktivitást. Mindezek összességükben a hitelállományban növekedést jelentenek, és az új típusú gazdaság alapjainak a lerakásához szükséges minőségi fordulatot vetítik előre. Az sem elhanyagolható pozitív fejlemény, hogy a hitelek átlagos ügyintézési ideje az említett termékkonstrukciók új feltételei és a digitalizáció miatt átlagosan csökkent. Ettől a rövidülési tendenciától eltérés ott fordulhatott elő, ahol a megbetegedések miatt munkaerő-kiesés következett be, és természetesen időbe telt a hiányokat pótló szervezési lépések realizációja.

A felelős pénzügyi magatartás meghatározó a mostani, nehéz időszakban. Vannak tapasztalatok azzal kapcsolatban, hogy valaki nem igényelt halasztást, de időközben bajba került?

A banki ügyfélkör felelősen járt el. Akik továbbra is tudták fizetni a hiteleket, körülbelül az ügyfékkör fele, ők kijelentkeztek a moratóriumból. A moratóriumban tehát azok maradtak benne, akiknek erre szükségük mutatkozott. Amennyiben valaki kijelentkezett a moratóriumból, majd a pénzügyi helyzetében mégis romlás következett be, ő azonnal visszajelentkezhetett. A moratórium ezáltal teljes körű védelmet biztosított a magyarországi ügyfeleknek.

Tegyük még egyszer tisztába, hogy milyen vonzatai is vannak a fizetési halasztásnak. Azt teljeskörűen kizárja a vonatkozó jogszabály, hogy több legyen a tartozás, mint ha nem éltek volna a moratóriummal? Mennyire ismerik az ügyfelek a részleteket?

Az ügyfelek pénzügyi tájékozottsága – többek között pl. a PÉNZ7 programoknak köszönhetően – az elmúlt években folyamatosan nőtt. Az ügyfelek pénzügyi helyzetüket saját maguk ismerik a legjobban. Az ügyféloldali ki-, illetve visszajelentkezések a moratóriumba azt mutatják, hogy az ügyfelek a saját érdekeiket és lehetőségeiket felismerték. A tájékoztatás kormányzati, jegybanki, illetve kereskedelmi banki aktivitások eredményeként megtörtént, és év végéig is folyamatos lesz. Aki most nem tud fizetni, az minden kamatos kamathatás nélkül, egyszerűen csak időben később a fizetési moratóriumot követően fogja megfizetni tartozását. A jogszabály biztosítja, hogy önmagában a moratórium miatt az adósok havi törlesztési terhe nem növekedhet, ami úgy biztosítható, hogy a moratórium időszaka alatt felhalmozott, meg nem fizetett kamatot az ügyfelek a meghosszabbodott futamidő alatt fizetik vissza a bankjuk részére. Most az ügyfelek előnyt és lehetőséget kaptak, így bízom benne, hogy a józan ész hangja az elismerés lesz.

A miniszterelnök bejelentése szerint hat hónappal meghosszabbítja a kormány a moratóriumot. Meddig látja tarthatónak ezt a helyzetet? Egy idő után muszáj lesz valahogy visszakapni kintlévőségeiket a bankoknak. Nem jár ez a hitelportfólióik drasztikus romlásával?

A koronavírus-járvány második hullámába kerültünk, azaz a járvány még tart. A nehéz időszakban összefogásra van szükség. A cél az, hogy a gazdasági károk ne fokozódjanak, majd a járvány után az új típusú gazdaságot gyorsabban építsük fel. Így egy nagy minőségi lépésre készülünk fel. A bankszektorban a Covid miatti veszteségek időben széthúzva fognak megjelenni, ezért természetesen egyáltalán nem átlagos, nehéz időszak elé nézünk. Azonban irányultságunkat az építkezés és a kilábalás segítése jellemzi, hiszen mi is egy erős magyar gazdaság felépítésében vagyunk érdekeltek. Ami egyet jelent a magyar családok jövedelemtermelő és fogyasztói potenciáljának az erősödésével.

Milyen típusú hiteleket vesznek fel ma az emberek?

A lakossági ügyfeleinknek ma is többféle hitelre van szükségük, a mennyiségi arányokat a lehetőségek és a kedvezmények befolyásolják. Nem véletlen, hogy kiemelkedik a babaváró hitel, mely a demográfiai fordulat egyik alapvető háttérterméke lehet.

Ez a személyes konzultációt igénylő hitelesek számának növekedésével is jár?

Igen, de fiókjaink aktivitása azt mutatja, hogy korántsem csak a hiteleseknél folyamatos a személyes ügyintézésre való igény. Azt is látjuk, hogy a tavaszi időszak óta a magyar társadalom sokkal gyorsabban tudott alkalmazkodni a digitális átálláshoz, mint azt korábban vélelmeztük. Általánossá vált a digitális oktatás használata, a szolgáltatások és bevásárlások digitális igénybevétele, a digitális hivatali és közüzemi ügyintézés, közte a banki termékek digitális igénybevétele is. Természetesen a tájékozódásnak és a konzultációnak is megjelentek a változatos offline lehetőségei. Mintha 10 évet ugrottunk volna előre a digitális korba.

Nemzetközi összehasonlításban hol tart most hazánk ezen a téren?

A digitális fejlesztések mostanában jelentős anyagi és munkaerő-ráfordításokat igényelnek. Néhány éves távlatban ma még elképzelhetetlen gyorsaságot, hatékony ügyfélkiszolgálást tesznek majd lehetővé, miközben számos termék és szolgáltatás olcsóbbá is válik. Azaz folytatódni fog a banki termékek évtizedek óta tartó díjcsökkenése, bár ezt a trendet a tranzakciós illeték általános fenntartása ma még lassítja. Ettől eltekintve együtt fejlődünk az Európai Unióval, sőt néhány területen meg is előzzük. Erre fontos, jelentős példa, hogy az azonnali átutalás Magyarországon alapszolgáltatás, míg tőlünk nyugatra egy korántsem általános, és drága, prémium pénzforgalmi szolgáltatás.

index
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Orbán: az ország működik, teljes fegyverzetben védekezünk a vírus és a járvány ellen
Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában
Óriási botrány: 2,5 millió dollárt adott választási csalás leleplezésére, de most visszakéri a pénzt
Nyugdíj utalása 2021 - Mikor utalják a havi nyugdíjakat 2021-ben?
Bár a Magyar Államkincstár még nem publikálta a hivatalos nyugdíj utalási időpontokat 2021 évre vonatkozóan, de a korábbi évek nyugdíj kifizetési logikája alapján az alábbi 2021. évi...
  
Schobert Norbert nem ismer kegyelmet, ha a lányáról van szó
A fitneszguru őszintén mesélt arról, hogyan élte meg, amikor lánya korábbi udvarlója méltatlanul viselkedett a csemetéjével. Schobert Norbert azt is elárulta, mikor jönne el az a pont, am...
  
280 millió: Kommunikációs kampányokra írt ki tendert Áder János alapítványa
A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány 280 millió forint keretösszegű, a fenntarthatóság melletti társadalmi elkötelezettséget ösztönző programokra írt ki közbeszerzést. A nyílt t...
  
Szijjártó Péter: 15 perc után le kellett zárni a beruházásokat támogató program újabb kiírását
Tizenöt perc alatt 350 magyarországi vállalat nyújtotta be pályázatát a beruházásokat támogató újabb kiírásra, a programot le is kellett zárni - közölte Szijjártó Péter külgazdas...
  
Dohányosok, figyelem: erre készül Lázár János
Kiderült, hogy milyen terveket forgat a fejében Lázár János, a nem dohányzók védelme érdekében szükséges teendők összehangolásáért felelős miniszterelnöki biztos a dohányzás vissz...
  
Tizenöt évig küzdöttem azért, hogy a csepeliek visszakaphassák a helyi baloldali politikusok által tönkretett, szétlopott, majd eltékozolt sportklubot - Németh Szilárd
Csepeli tulajdonban alakulhat újjá az ország egyik legeredményesebb klubja, a Csepel Sport Club, miután a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány visszavásárolta a Csepel ...
  
Németh Szilárd: Tizenöt évig küzdöttem azért, hogy a csepeliek visszakaphassák a helyi baloldali politikusok által tönkretett, szétlopott, majd eltékozolt sportklubot
Csepeli tulajdonban alakulhat újjá az ország egyik legeredményesebb klubja, a Csepel Sport Club, miután a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány visszavásárolta a Csepel ...
  
Parragh László ötlete alapján Mészáros Lőrinc több cége is mentesülne az iparűzési adó alól
Árbevételtől függetlenül mentesülnének a kis- és középvállalkozások az iparűzési adó megfizetése alól, így akár a 87 milliárd forintot besöprő Mészáros Lőrincnek sem kellene ...
  
Semjén Zsolt beszámolt a venezuelai magyarok hazamenekítéséről is
A magyarság világnemzet, amely képes arra – érje bármilyen megpróbáltatás -, hogy a kihívásokat lehetőségre változtassa, és ez érvényes a diaszpórára is – mondta Semjén Zsolt ne...
  
Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond
A miniszterelnök kétezerrel mondott nagyobbat egy hivatalos számnál, éppúgy, mint a belügyminiszter egy héttel ezelőtt. A hivatalos járványügyi honlap péntek reggeli tájékoztatása sze...
  
Isten Veled, Barátom! - így gyászolja Orbán Balázs Fecót
A miniszterelnök a Facebook-oldalán emlékezett meg Balázs Fecóról. Az elmúlt napokban az egész ország Balázs Fecóért imádkozott. A Korál ikonja rosszullét miatt ment be a kórházba, ...
  
Falus Ferenc szerint ezt a karácsonyt húsvétkor kéne megtartani
Megugrott a napi koronavírus-fertőzések száma, a tegnapi 3800-as adat után ma már 6360 új beteget regisztráltak. Ezzel 138 ezer főre emelkedett az aktív fertőzöttek száma. Meghalt 115, t...
  
Falus Ferenc szerint ezt a karácsonyt húsvétkor kéne megtartani
Megugrott a napi koronavírus-fertőzések száma, a tegnapi 3800-as adat után ma már 6360 új beteget regisztráltak. Ezzel 138 ezer főre emelkedett az aktív fertőzöttek száma. Meghalt 115, t...
  
Semjén Zsolt: az összes határon túli magyar politikai párt és a magyarországi parlamenti pártok is igent mondtak
Egyhangúlag fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács is a zárónyilatkozatokat a csütörtökön - a koronavírus-járvány miatt online - tartott fórumok...
  
Novák Katalin: Elmondtam, hogy számomra a hazaszeretet a kultúránk, a hagyományaink és a keresztény értékeink mindennapi tiszteletét jelenti
Patrióta, a nemzeti érdekeket és értékeket a középpontba helyező megközelítés nélkül nem lehetünk sikeresek - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a Fa...
  
Számok: 9,6 milliárd forint az egyedi sportlétesítmény-fejlesztések előirányzatra került
Újabb jelentős összeg átcsoportosításáról szóló kormányhatározat jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben. A csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlönyben 170 milliárd forintot ...
  
170 milliárd forintot mozgatott meg a kormány egyetlen határozattal
Újabb jelentős összeg átcsoportosításáról szóló kormányhatározat jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben. A csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlönyben 170 milliárd forintot ...
  
Lázár továbbra is tiltaná a dohányzást az autókban, javaslatai a kormány döntésére várnak.
A törvénybe bekerülne az állammal szembeni kártérítési kötelezettség. Ami vonatkozna a kiskereskedelmi ellátóra is, amely mögött két nagy dohányipari cég áll. Lázár továbbra is ti...
  
Orbán: aki föliratkozik, az elsők között juthat oltáshoz
A Kossuth Rádió reggeli interjújában két téma volt, az uniós vita és a járvány. Ebben a sorrendben, noha még a műsorvezető szerint is fontosabb a második kérdés. Csütörtökön Magy...
  
Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában
A Economist úgy látja, hogy az EU jóvoltából Magyarország és a Lengyelország a fizika alapjaival ismerkedik. Merthogy Newton első, tehetetlenségi törvénye úgy szól: a tárgyak mindaddig ...
  
Valami szivárog a megsérült fukusimai atomerőműnél
A trícium csak nagyon nagy mennyiségben jelent egészségügyi kockázatot, de ez nem áll fenn, így nincs miért aggódni. A szivárgás pontos forrását egyelőre nem tudták beazonosítani a s...
  
Ismeretlen holttestet találtak az M1-esen
Holttestet találtak az M1-es autópályán, Tata térségében; egyelőre nem tudni, ki az elhunyt. November 26-án délután a érkezett bejelentés, miszerint az M1-es autópálya 68-as kilométer...
  
Teljesült Szita Bence nevelőapjának utolsó kívánsága
Két dolgot kért Szita Bence nevelőapja, Gyöngyi Sándor az élettől: az egyik az volt, hogy élje túl a fia gyilkosait, ami sikerült is neki, valamint, hogy Bence mellé temessék el. Szita Be...
  
Botrány: Rendőrt hívtak Szilágyi István özvegyéhez
Ózd — Testvére, Sacika (76) szerint azt hihették a házához kiküldött rendőrök, hogy fogva tartja Humenyánszky Jolánt (78). Végül a kellemetlen helyzet tisztázódott, de az aggodalom ne...
  
Orbán interjú: ha nem engedjük be a migránsokat, elvehetik a költségvetésünk egy részét
Ma reggel ismét megszólalt Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában, ahol többek közt a járványügyi helyzetről, illetve a válságkezelésről beszélt. Ko...
  
Orbán interjú: Én nem akarok kompromisszumot kötni
Ma reggel ismét megszólalt Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában, ahol többek közt a járványügyi helyzetről, illetve a válságkezelésről beszélt. Ko...
  
Orbán a járványról: nem látni biztató jeleket
Ma reggel ismét megszólalt Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában, ahol többek közt a járványügyi helyzetről, illetve a válságkezelésről beszélt. Ko...
  
Vége: meghalt Balázs Fecó
69 évesen elhunyt Balázs Fecó a Korál legendája, miután súlyos állapotban kórházba került koronavírus fertőzés miatt - tudta meg a szomorú hírt a Blikk. „Mély fájdalommal tudatjuk...
  
Újabb fejlemények a kiszivárgott köztévés felvételről
A közmédiát felügyelő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma elé vitte három, a parlamenti ellenzék által delegált kurátor Bende Balázs, az M1 hírcsatorna külpolitikai főnökéne...
  
Harcra készül Orbán és Morawiecki Európa többi része ellen
A magyar és a lengyel miniszterelnök csütörtökön megüzente az EU többi országának, hogy nem engednek, és addig nem lesz költségvetése az EU-nak, amíg a jogállamisági mechanizmust ...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
A hazai lakossági ügyfélkör fele nem élt a hitelmoratóriummal

A hazai lakossági ügyfélkör fele nem élt a hitelmoratóriummal, ha időközben mégis bajba került valaki, azonnal visszajelentkezett. Azt a jogszabály egyértelműen biztosítja, hogy önmagában a moratórium miatt az adósok havi törlesztési terhe nem növekedhet – mondta el az Indexnek adott interjúban a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente a Covid–19-vírushelyzet miatt bekövetkezett gazdasági és pénzügyi problémákat fájdalmasnak látja, a hatásuk évekre elhúzódóan veszteségként fog jelentkezni, de a magyar bankszektor megőrizte likviditását.

Mennyire érezte meg a magyar bankszektor a Covid–19-világjárványt?

A bankszektor újraszabályozása globálisan, az Európai Unióban és így Magyarországon is a 2008-as gazdasági világválság után következett be. Ez többek között pótlólagos tőkekövetelményt és megfelelő likviditási tartalékot írt elő. Az újraszabályozási cél az volt, hogy bármilyen jövőbeli válság esetén is a bankszektor egészének és egyes tagjainak a stabilitása fennmaradjon azért, hogy a bankszektor a legnehezebb körülmények közepette is aktivitásával a gazdasági működés fenntartását, majd pedig az újraindított, fenntartható gazdasági növekedést tudja szolgálni. Tudjuk, hogy a Covid–19-vírushelyzet miatt bekövetkezett gazdasági és pénzügyi problémák fájdalmasak, és hatásuk évekre elhúzódóan veszteségként fog jelentkezni. Az előbb említett újraszabályozás miatt azonban a bankszektor még ezen körülmények mellett is likvid maradt, elősegíti sok ezer család és vállalkozás sikeres küzdelmét a nehézségekkel, és képes a gazdaság újraindításához szükséges hitelek folyósítására is.
Kapcsolódó
Több mint egymillió emberen segíthet a hitelmoratórium meghosszabbítása
Több mint egymillió emberen segíthet a hitelmoratórium meghosszabbítása

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint az intézkedés 400-450 milliárd forintot hagyhat a családoknál és vállalkozásoknál.

A kormány által bevezetett hiteltörlesztési moratórium sokaknak segítség, de a bankok részéről megkívánt egyfajta rugalmasságot, gyors reagálást. Miként látja a Bankszövetség, jól vizsgáztak a pénzintézetek?

A koronavírus miatt hozott kormányzati intézkedéseket elsősorban az emberi élet feltétlen védelme ösztönözte. Ezt követte a gazdaság működőképességének a biztosítása. A magyar bankszektor a koronavírus-járvány idején a megoldás nélkülözhetetlen pénzügyi letéteményese. Példamutatóan aktív szerepet játszik a válsághelyzet enyhítésében, a gazdasági működőképesség megtartásában és az új típusú gazdaság felépítésében. Mindezeken túl vállalva a moratórium bevezetésének az operációs terheit, tavasszal szinte egyetlen hétvégén megteremtette a megvalósítás technikai feltételeit. És még lehet sorolni, hogy a szektor extra adóterhek viselésével is hozzájárult a válság költségvetési terheihez, bevezette az azonnali átutalást, és tovább dolgozik a digitalizációs váltáson, miközben 95 százalék felett biztosította a bankfiókok nyitvatartását. Mára mindenki számára egyértelmű az is, hogy a lakosság és a vállalkozások felé aktív közvetítőként járunk el a kormányzati és jegybanki programokban. A „JÓTETT Bank” nyitónapjának minden várakozást felülmúló eredményei nyomán pedig büszkén számolhatok be arról is, hogy e héten a megcsappant országos vérkészletek feltöltésére sorakoztak fel a banki dolgozók. Ezrek gyógyulásához, életmentéséhez járulunk hozzá a programmal.

A bankok szigorítottak a feltételeken, mennyire lassult a hitelfelvétel Magyarországon?

A hitelezési aktivitást az ügyféligények mellett a jogszabályok és a gazdasági környezet határozza meg. Lakossági oldalon a babaváró hitel volumene pótolta a többi lakossági hiteltermék visszaesését. Vállalati oldalon pedig a kormányzati, jegybanki és hitelgarancia-programok ellentételezték az elbizonytalanodott gazdasági aktivitást. Mindezek összességükben a hitelállományban növekedést jelentenek, és az új típusú gazdaság alapjainak a lerakásához szükséges minőségi fordulatot vetítik előre. Az sem elhanyagolható pozitív fejlemény, hogy a hitelek átlagos ügyintézési ideje az említett termékkonstrukciók új feltételei és a digitalizáció miatt átlagosan csökkent. Ettől a rövidülési tendenciától eltérés ott fordulhatott elő, ahol a megbetegedések miatt munkaerő-kiesés következett be, és természetesen időbe telt a hiányokat pótló szervezési lépések realizációja.

A felelős pénzügyi magatartás meghatározó a mostani, nehéz időszakban. Vannak tapasztalatok azzal kapcsolatban, hogy valaki nem igényelt halasztást, de időközben bajba került?

A banki ügyfélkör felelősen járt el. Akik továbbra is tudták fizetni a hiteleket, körülbelül az ügyfékkör fele, ők kijelentkeztek a moratóriumból. A moratóriumban tehát azok maradtak benne, akiknek erre szükségük mutatkozott. Amennyiben valaki kijelentkezett a moratóriumból, majd a pénzügyi helyzetében mégis romlás következett be, ő azonnal visszajelentkezhetett. A moratórium ezáltal teljes körű védelmet biztosított a magyarországi ügyfeleknek.

Tegyük még egyszer tisztába, hogy milyen vonzatai is vannak a fizetési halasztásnak. Azt teljeskörűen kizárja a vonatkozó jogszabály, hogy több legyen a tartozás, mint ha nem éltek volna a moratóriummal? Mennyire ismerik az ügyfelek a részleteket?

Az ügyfelek pénzügyi tájékozottsága – többek között pl. a PÉNZ7 programoknak köszönhetően – az elmúlt években folyamatosan nőtt. Az ügyfelek pénzügyi helyzetüket saját maguk ismerik a legjobban. Az ügyféloldali ki-, illetve visszajelentkezések a moratóriumba azt mutatják, hogy az ügyfelek a saját érdekeiket és lehetőségeiket felismerték. A tájékoztatás kormányzati, jegybanki, illetve kereskedelmi banki aktivitások eredményeként megtörtént, és év végéig is folyamatos lesz. Aki most nem tud fizetni, az minden kamatos kamathatás nélkül, egyszerűen csak időben később a fizetési moratóriumot követően fogja megfizetni tartozását. A jogszabály biztosítja, hogy önmagában a moratórium miatt az adósok havi törlesztési terhe nem növekedhet, ami úgy biztosítható, hogy a moratórium időszaka alatt felhalmozott, meg nem fizetett kamatot az ügyfelek a meghosszabbodott futamidő alatt fizetik vissza a bankjuk részére. Most az ügyfelek előnyt és lehetőséget kaptak, így bízom benne, hogy a józan ész hangja az elismerés lesz.

A miniszterelnök bejelentése szerint hat hónappal meghosszabbítja a kormány a moratóriumot. Meddig látja tarthatónak ezt a helyzetet? Egy idő után muszáj lesz valahogy visszakapni kintlévőségeiket a bankoknak. Nem jár ez a hitelportfólióik drasztikus romlásával?

A koronavírus-járvány második hullámába kerültünk, azaz a járvány még tart. A nehéz időszakban összefogásra van szükség. A cél az, hogy a gazdasági károk ne fokozódjanak, majd a járvány után az új típusú gazdaságot gyorsabban építsük fel. Így egy nagy minőségi lépésre készülünk fel. A bankszektorban a Covid miatti veszteségek időben széthúzva fognak megjelenni, ezért természetesen egyáltalán nem átlagos, nehéz időszak elé nézünk. Azonban irányultságunkat az építkezés és a kilábalás segítése jellemzi, hiszen mi is egy erős magyar gazdaság felépítésében vagyunk érdekeltek. Ami egyet jelent a magyar családok jövedelemtermelő és fogyasztói potenciáljának az erősödésével.

Milyen típusú hiteleket vesznek fel ma az emberek?

A lakossági ügyfeleinknek ma is többféle hitelre van szükségük, a mennyiségi arányokat a lehetőségek és a kedvezmények befolyásolják. Nem véletlen, hogy kiemelkedik a babaváró hitel, mely a demográfiai fordulat egyik alapvető háttérterméke lehet.

Ez a személyes konzultációt igénylő hitelesek számának növekedésével is jár?

Igen, de fiókjaink aktivitása azt mutatja, hogy korántsem csak a hiteleseknél folyamatos a személyes ügyintézésre való igény. Azt is látjuk, hogy a tavaszi időszak óta a magyar társadalom sokkal gyorsabban tudott alkalmazkodni a digitális átálláshoz, mint azt korábban vélelmeztük. Általánossá vált a digitális oktatás használata, a szolgáltatások és bevásárlások digitális igénybevétele, a digitális hivatali és közüzemi ügyintézés, közte a banki termékek digitális igénybevétele is. Természetesen a tájékozódásnak és a konzultációnak is megjelentek a változatos offline lehetőségei. Mintha 10 évet ugrottunk volna előre a digitális korba.

Nemzetközi összehasonlításban hol tart most hazánk ezen a téren?

A digitális fejlesztések mostanában jelentős anyagi és munkaerő-ráfordításokat igényelnek. Néhány éves távlatban ma még elképzelhetetlen gyorsaságot, hatékony ügyfélkiszolgálást tesznek majd lehetővé, miközben számos termék és szolgáltatás olcsóbbá is válik. Azaz folytatódni fog a banki termékek évtizedek óta tartó díjcsökkenése, bár ezt a trendet a tranzakciós illeték általános fenntartása ma még lassítja. Ettől eltekintve együtt fejlődünk az Európai Unióval, sőt néhány területen meg is előzzük. Erre fontos, jelentős példa, hogy az azonnali átutalás Magyarországon alapszolgáltatás, míg tőlünk nyugatra egy korántsem általános, és drága, prémium pénzforgalmi szolgáltatás.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Nem is Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar?
Váratlan: Budapesten egyeztet az uniós vétóról a lengyel miniszterelnök Orbánnal
Orbán: az ország működik, teljes fegyverzetben védekezünk a vírus és a járvány ellen
Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában
Óriási botrány: 2,5 millió dollárt adott választási csalás leleplezésére, de most visszakéri a pénzt
Szijjártó begurult, bekérette az ukrán nagykövetet
Zacher Gábor: „Zárjuk be a plázákat, felejtsük el az idei karácsonyt!”
Kis Grófo kórházba került, kétoldali tüdőgyulladása van
Ursula von der Leyen üzent Magyarországnak
Schmidt Mária: Fontos évek állnak előttünk! - Használjuk ki
Szakértő: fontos információk a nyugdíjakkal kapcsolatban
Mészáros Lőrinc exneje leadta volt férje nevét és elköltözött
Csak fideszes városnak adományoz játszóteret a Szerencsejáték Zrt.
Harcra készül Orbán és Morawiecki Európa többi része ellen
Orbán Merkelnek: Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő
Holnaptól Pintér Sándor irányítja a kórházakat
„Ennyire igénytelen, mocskos emberek” – durva dolgot fotóztak egy villamoson
Dohányosok, figyelem: fontos bejelentés tett Lázár János
Botrány: kezdeményezték az operatív törzs meghallgatását a Honvédelmi és Rendészeti Bizottságban
Rengeteg celeb neve is felkerült a NAV legnagyobb adósainak listájára
Ez történt a Sarkad közelében elfogott migránsokkal
Meglepő választ adott a spanyol külügyminisztérium Orbán Viktor vétójára
Project Syndicate: Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek
Az Orbán-kormány ellen fognak tüntetni Brüsszelben
Semjén: A nemzetpolitikai eredmények önmagukért beszélnek
Botrány: egy kínai cég él vissza Baukó Éva arcával
Kijött a rendelet, amire nagyon sokan vártak - lakásfelújítási támogatás
Magyarázat: Orbán azért beszélt kétezerrel több kórházi betegről, mert a gyanús eseteket is hozzáadta
Németh Szilárd: Sosem szolgált magyar érdeket a baloldal
Müller Cecília: Mindig egy adott szituáció határozza meg, ki számít szoros kontaktnak
Orbán Viktor: a német cégek több pénzt visznek ki tőlünk, mint amit az EU-tól kapunk
Meghalt Diego Maradona
Orbán Viktor: A vétó hazafias kötelességem volt
Egy autó hajtott bele Angela Merkel hivatalának fém kapujába
17 évig rejtegette gyermekét Vlagyimir Putyin?
Bukás után talpra állt Schobert Norbi
Szemetelőt fogott a térfigyelő kamera
Íme Orbán Viktor és Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök közös bejelentése
Hazudott: Nem a bokorban találta, hanem saját csecsemőjüket vitte kórházba Szolnokon
Orbán Viktor fuvarozta az egyetemistákat és az önkénteseket tesztelni
Meghan Markle elvetélt
Íme, a nyíregyházi kettős gyilkos döbbenetes vallomása
Elkezdték vizsgálni, melyik járványügyi intézkedésnek mennyi értelme van
Újabb kormánybiztosi címet kapott Kovács Zoltán - díjazásban is részesül
Váratlan helyen bukkant fel Orbán Viktor
Új műsorvezetőt jelentett be az RTL Klub
A kormány száz lélegeztetőgépet adományozott a vajdasági magyaroknak
Orbán Viktor a Die Zeit-nak: Mi vagyunk a jogállamiság utcai harcosai
Nyugdíj utalása 2021 - Mikor utalják a havi nyugdíjakat 2021-ben?
Pár órája született csecsemőt hagytak egy bokorban Szolnokon
Orbán letiltott levele: Az új brüsszeli birodalomért, illetve az ellene folytatott harc még nem dőlt el
Ezért tartanak mostanában a rendőrök kora reggel vagy késő este is kihallgatásokat
Győrfi Pál üzent Zacher Gábornak: Ne felejtsük el a karácsonyt!
Meghalt a meghekkelt Orbán-interjú miatt jogtalanul kirúgott lapszerkesztő
Müller Cecília: a szellőztetés csökkenti a fertőzés kockázatát
Hétpecsétes titokként őrzi a kormány a kórházi járványadatokat
Halálos lakástűz Budapesten
Elsőbbséget kapnak a postán a nyitáskor az idősek
Gulyás Gergely: az eddigi intézkedések elégségesek
Botrány: Rendőrt hívtak Szilágyi István özvegyéhez
Sorozathibákat találtak a felújított orosz metrókocsikon
Orbán: Minden élet számít, határon innen és túl
Nagy fogás Szombathelyen: Illegálisan az országban tartózkodókat fogtak el
Orbán Viktor: Minket nem érdekel, hogy Soros György zsidó-e vagy sem
Dohányosok, figyelem: erre készül Lázár János
Magyar Posta: csütörtöktől elsőbbséget biztosítanak nyitásnál a 65 év felettieknek
Itt a döntés: egy évre eltiltották Curtist
Orbán: itt harminc évvel ezelőtt diktatúra volt, Magyarország a Szovjetunió érdekszférájába tartozott, bajtársaim és én éveket áldoztunk az életünkből arra, hogy ezt megváltoztassuk
170 milliárd forintot mozgatott meg a kormány egyetlen határozattal
Szijjártó Péter: 15 perc után le kellett zárni a beruházásokat támogató program újabb kiírását
Parragh László ötlete alapján Mészáros Lőrinc több cége is mentesülne az iparűzési adó alól
Meghalt Diego Maradona
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum