Óriási a találgatás: elképesztő méretű titokzatos objektum épül Balatonhenyén

Mint a kis gömböc, egyre csak hízik az a hatalmas balatonhenyei birtok, amiről először egy éve mutattunk drónfelvételeket. A mostanra Orbán Győző hatvanpusztai majorságát megközelítő méretű beruházást a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán kezdte el 2019-ben, majd nem sokkal később tovább is adta rokonainak és kormány-közeli ismeretségi körének. A terület most egy olyan tőkealap tulajdonában van, aminek kezelője Tiborcz István egy barátjának a cége. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő segítségével pilótával ellátott kisrepülőgépről fotóztuk a tájvédelmi körzetben fekvő, mostanra közel 20 ezer négyzetméteres birtokot.

A közelmúltban Varga Judit igazságügyminiszter és családjának CSOK-támogatásból is épült nyaralója kapcsán is ismertté vált településen, Balatonhenyén a helyi házakhoz, nyaralókhoz képest kiugróan nagyméretű ingatlanprojektet nem nehéz megtalálni. Tavaly ilyenkor számoltunk be arról, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint „ez a történet a NER-es feudalizmusról szól, kastéllyal, tiszttartó házzal, külön fürdővel, mulatóházzal”.

A korábbi cikkünkben bemutatott birtok azóta az eredeti, több telekből összevont, 8992 ezer négyzetméteres területből szomszédos telkek odacsatolásával majdnem kétszeresére bővült. Az építéshatósági online adatbázis szerint a területen főépület (739,06 m2), nyári-lak (107,38 m2) és fürdőépület (170,48 m2) is készül, és idén az épületek további bővítésére kért engedélyt a tulajdonos a Veszprém Megyei Kormányhivataltól.



A balatonhenyei ingatlan jelenlegi tulajdonosa, a Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft. egy évvel ezelőtt még csak mint a beruházás eredeti tulajdonosát, Guller Zoltánt a sógorán keresztül a birtok következő tulajdonosához, Ruff Zoltánhoz kapcsoló szálként tűnt fel. A kft egy budai, XII. kerületi címre (Apor Vilmos tér 11-12.) van bejegyezve, de amikor telefonon kerestük a céget az irodaház központi számán, ott nem tudtak róluk. Tavalyi cikkünkben részletesen írtunk a telek és a beruházás – akkori – tulajdoni viszonyairól. A cég ügyvezetője Guller sógora, Dippold Miklós.

Tavalyi cikkünkben így ismertettük az akkori tulajdoni viszonyokat a birtok kapcsán:

A tulajdonosa ősz óta már nem Guller, hanem a Mészáros Beatrix médiacégét (Media Vivantis Műsorszolgáltató Zrt.) vezető Ruff Zoltán. Ő korábban az Erzsébet utalványokról ismert, állami tulajdonú Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) által tulajdonolt, 2017-ben felszámolt Erzsébet Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője is volt, de megfordult a Hír TV-nél és az ECHO TV vezetőségében is.

Ruff Zoltánról azt is tudni lehet, hogy 2002–2004 között a NEO MET Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Kft. egyik vezetője volt. Ez a cég akkoriban Simicska Lajosé volt, később Nyerges Zsolthoz, s végül Mészáros Lőrinc kezébe került. Ruff és Guller több szálon is köthető egymáshoz: például Guller feleségének testvére, Dippold Miklós szerepelt a Guller, majd Ruff által tulajdonolt balatonhenyei telek közelmúltbeli tulajdonosai között.

Dippold az ügyvezetője egy Ruff Zoltán tulajdonában lévő cégnek, a Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft-nek, illetve az ügyvezetője még egy olyan cégnek is, melynek tulajdonosa az állami tulajdonú Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezetője, Horváth Péter. Dippold és Horváth társtulajdonosok a Dunazug Vagyonkezelő Zrt.-ben.



Azóta Ruff Zoltán az akkor még általa tulajdonolt Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft.-be apportálta a birtokot, majd a kft – és így a balatonhenyei beruházás is – a Közép-Európai V. Magántőkealap tulajdona lett. Ennek tulajdonosi háttere nem nyilvános adat, csak annyit lehet tudni a cégbírósági adatokból, hogy az alap kezelőjének (Közép-Európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt.) vezetője és felerészben tulajdonosa a Tiborcz István barátjaként ismert Szécsényi Bálint.

Az alapkezelő ugyanarra a címre (Budapest, Pasaréti út 122-124.) van bejegyezve, mint az ismert Tiborcz-érdekeltség, a BDPST Zrt. Ez a pasaréti úti irodaház a székhelye a Közép-Európai V. Magántőkealap másik, decemberben létrehozott cégének, a PSRT 122 Holding Zrt.-nek is. Ennek a cégnek is Szécsényi Bálint az ügyvezetője. Ez a címe továbbá az Equilor Zrt.-nek és több hozzájuk kapcsolódó cégnek, valamint több Tiborcz-érdekeltségnek is. A hvg többek között azt írta erről az irodaházról, hogy annak „nagy részét ma Tiborcz István és barátai, üzlettársai bérlik”. Tiborcz és Szécsényi üzleti kapcsolatait a Válaszonline cikke részletezte.



Hogy ebből a baráti és rokoni körből kié a balatonhenyei ingatlan, egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy a faluban nemcsak az építkezés közvetlen szomszédságában fekvő telkekkel bővült, hanem ez a projekt szinte „zsebre teszi” az egész, száz főnél alig több lakosú települést.

Januári látogatásunkkor láttuk, hogy a birtokhoz vezető utat és az azon közlekedőket, mint egy magánúton, egy ott parkoló autóból felügyelték, az út melletti területeken pedig a hatalmas építkezéshez használt építőanyagot tárolják. Az ingatlan bővítése kapcsán érdekes részlet még, hogy a birtokon belül egyes telkek tulajdoni lapján más, de a beruházáshoz kapcsolódó tulajdonosok szerepelnek. Köztük a kivitelező cég, a budajenői Maros 35′ Építőipari Bt. tulajdonosa és a birtokot jelenleg tulajdonló cég (Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft.) alapítását ellenjegyző ügyvéd is.




A száz főnél alig több lakosú település a Káli-medence Tájvédelmi Körzet és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, a beruházás Natura 2000-es védettségű területekkel van körülvéve, egy szakaszon az építkezéshez használt út a védett területbe bele is lóg

Ottjártunkkor éppen nem folyt munka az építkezésen, amire egyik forrásunktól kaptunk egy lehetséges magyarázatot: szerinte az építkezésen Romániából érkező munkások dolgoznak, akik a vírushelyzet miatt nem tudtak átjönni a határon. E forrásunk szerint a vendégmunkásokat az önkormányzat épületének emeletén korábban turisták számára kialakított helyiségekben szállásolták el. A helyi önkormányzatot most is hiába kerestük a szálláshely bérletére vonatkozó kérdéseinkkel, de a szálláshely kiadásáért felelős ügyintéző végül telefonon megerősítette, hogy valóban építőmunkásoknak adták ki az ingatlant.

Erre az önkormányzati tulajdonú szálláshelyre kapott a település 2020 nyarán 6 millió forintos önkormányzati szálláshely fejlesztési támogatást a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében. Ezt a programot a cikkünkben tárgyalt birtok első tulajdonosa és a beruházás elindítója, Guller Zoltán által vezetett Magyar Turisztikai Ügynökség felügyeli.

Az építkezés kivitelezője, a budajenői székhelyű Maros 35′ Építőipari Bt. vezetője telefonos megkeresésünkkor annyit mondott, hogy év végére tervezik befejezni az építkezést. Rajtuk keresztül szerettük volna feltenni a kérdéseinket a beruházás tulajdonosának is, de erre nem kaptunk lehetőséget. Az e-mailben feltett kérdéseinkre a Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője sem válaszolt.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen