Csatlakozz hozzánk facebookon
Felcsúti válás: A tévé szinte biztos az asszonyé marad  

Az elmúlt hét nagy gazdasági bulvárhíre, hogy az ország egyik leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc és felesége, Beatrix, elválnak. A hír megjelenése után rögtön lázas spekulációk indultak arról, hogy vajon mi állhat a háttérben, a szétválás viszont az évek alatt óriásira duzzadt Mészáros-cégbirodalomra is lehet valamekkora hatással. Mészárosné Kelemen Beatrix ugyanis eddig tulajdonosként erősen jelen volt a magyar gazdaságtörténet talán leggyorsabban gyarapodó családi vagyonának építgetésében. Ne legyenek illúzióink arról, hogy a válás komolyabb hatással lesz Mészáros Lőrinc vagyonára és gazdasági hatalmára, a kérdés inkább az, hogy mi maradhat az exfeleségnél.

Megkérdeztünk egy jogászt, hogy mi is a folyamata annak, ha egy nagyobb közös vagyonnal rendelkező házaspár inkább külön folytatná, gazdasági és minden más értelemben, és összeszedtük, eddig, illetve jelenleg még milyen cégekhez van köze Mészáros gyermekeinek anyjának.

Bár a sajtóban általában Mészáros Lőrincnek tulajdonítják az építőipartól az agráriumon át a vendéglátásig és még tovább terjedő, már-már követhetetlen cégbirodalmat, a vállalkozó felesége,

Mészárosné Kelemen Beatrix a kezdetek óta jelen van tulajdonosként a cégcsoport legfontosabb vállalkozásaiban. Benne volt a család legfontosabb társaságait összefogó, valamint a családi vagyont építőipari közbeszerzéseken megalapozó Mészáros és Mészáros Kft-ben, majd amikor az Opimus és Konzum cégeken keresztül tőzsdére ment a cégbirodalom, ennek tulajdonosi szerkezetében is szerepet kapott. Mindkét cégben fontos tulajdonos volt a Konzum PE Magántőkealap, amelyről nem lehetett tudni, kinek a pénzét is takarja, egészen addig, amíg 2018-ban Mészáros Lőrinc és felesége be nem jelentették, hogy az alap kizárólag az ő pénzüket kezeli.

A Konzum és az Opimus azóta Opus Global néven egyesült, ennek jelenleg is 25,4 százalékos tulajdonosa a Konzum PE Magántőkealap, de hogy jelenleg ebben mennyi pénze van még Mészárosné Beatrixnak, azt nem tudni addig, amíg a befektetők ezt nem hajlandók közölni. Ennél aktívabb szerepet vállalt a Mészáros-féle médiaportfólióban, a család tulajdonában lévő Echo tv-nek például elnöke volt, így a vállalatirányításban is aktívabban részt vett, olyan fideszes médiamenedzserek mellett, mint például az Index reklámjait értékesítő, Indamédiát is tulajdonló és a TV2 elnöki posztját betöltő Vaszily Milkós. Ezen kívül még pár cégben szerepel tulajdonosként vagy cégjegyzésre jogosult személyként, de a Mészáros-csoport csúcscégein keresztül közvetve rengeteg kisebb-nagyobb, stratégiai szempontból jelentékenyebb vagy jelentéktelenebb cégben tulajdonos. A kérdés az, hogy ezek közül lesz-e, amelyben megtarthatja a részét vagy amit leválasztanak neki a cégcsoportról.
A tévés cég biztos megmarad

A nagy kérdés, amit persze egyelőre nem tudni, hogy Mészáros és Mészárosné melyik utat választja vagy választotta. Pereskedésre nem nagyon lehet számítani, Beatrix pedig már el is kezdett visszahúzódni bizonyos üzletekből, az Opus Globalban lévő részesedését például már átadta a gyerekeinek (hogy a Konzum Magántőkealapban még befektető-e, azt továbbra sem tudni, egészen addig, amíg meg nem mondja ő vagy a hamarosan volt férje, ugyanis ebbe kívülről senkinek nincs rálátása). Az Mfor.hu cikke szerint emellett már kiszállt Keszthelyi Erik biztosítási alkuszpiacot letaroló cégéből, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-ből.

Viszont egyelőre még tulajdonos több fontosabb családi cégben is, az elérhető cégadatok szerint például még 50 százalékos tulajdonosa a család építőipari cégeit (a Mészáros és Mészáros Kft.-t valamint az R-Kord Kft.-t) összefogó Mészáros Építőipari Holdingban, 12 százalékos tulajdonos az agrár és élelmiszeripari üzletágat összetartó Búzakalász 66 Kft-ben, és 50 százalékos tulajdonos a Talentis Agro Zrt.-ben. Ezek mindegyike még több tucat vállalatnak a tulajdonosa, így biztosan ki tudnak majd válogatni a felek egy olyan portfoliót, ami kellő megélhetést termel Mészárosnénak úgy, hogy férje és üzlettársai stratégiai érdekei ne kerüljenek veszélybe. A többi esetben pedig várhatóan, az Opushoz hasonlóan Mészárosék az anyjuknál sokkal aktívabb gazdasági szerepet vállaló gyermekei, az ifjabb Beatrix, Ágnes és/vagy az ifjabbik Lőrinc veheti majd át az anyai üzletrészt. (A cégadatokból egyébként az is kiderült, hogy Mészárosné már elköltözött Felcsútról, a nyilvántartásban legalábbis már egy budai cím szerepel.)

A cégadatok szerint egy cég van csak, amelyben Mészárosné minden családtagjától függetlenül tulajdonos, ez a Life TV-t és az Ozone TV-t üzemeltető Media Vivantis Zrt.

Ezt azután alapították, hogy a korábban Mészárosék tulajdonába tartozó és Mészárosné vezette Echo Tv beolvadt a nagy jobboldali médiaholdingba, a KESMA-ba, majd meg is szűnt. Mészárosné már az ECHO TV vezetésébe is belevetette magát, és az új csatornáknál is elég komoly szerepet vállalt, a két tévé megújulását pedig maga Mészárosné jelentette be egy médiapiaci konferencián. Az életmódcsatornának brandelt Life TV operatív vezetését Hajdú Péter vette át, aki celebek megnyerésével igyekezett növelni a nézettséget, olyan hírességekkel készítettek saját műsorokat, mint Szulák Andrea, Návai Anikó, Várkonyi Andrea, Esztergályos Cecília (igaz előbb Szulák műsora szűnt meg, majd augusztusban Várkonyi Andrea is otthagyta a tévét).

Azért akkor sem kellene félteni Mészárosnét, ha csak a médiás cége maradna meg: a Media Vivantis, amely amúgy a kormánnyal együttműködve is készít például valóságshowt a Life TV-re, első évében 120 millió forint profitot termelt, amelyet Mészárosné az Mfor beszámolója szerint tulajdonosként mind a cégben hagyott. Ez persze semmi azokhoz a milliárdokhoz képest, amelyet férjével együtt osztalékként kivettek a cégeikből, csak a Mészáros és Mészáros Kft. például 12 milliárd forint osztalékot fizetett a 2019-es év után a párnak.

Megéri osztozkodni

De mi is történik a családi vagyonnal, ha egy tehetősebb pár válik? Megkérdeztünk egy ilyen ügyekre szakosodó ügyvédet, aki elmagyarázta, hogy olyan esetben, ha a házaspárnak közös tulajdonában van cég és ingatlanvagyon, akkor alapvetően három lehetőségük van. Az egyik lehetőség az, hogy vagyonmegosztási pert indítanak. Ebben a két fél felállít egy vagyonmérleget, hogy mi is a közös vagyon, illetve hogy a közös ingó és ingatlan vagyonban, beleértve a céges részesedéseket is, mekkora a „szerzés aránya”. Ezután elkezdhetnek egyeztetni arról, hogy ennél több vagy kevesebb illeti-e meg a másikat, valamint vita esetén föl kell értékeltetni a cég vagyonát, hogy valójában mennyi is az abban lévő vagyon.

Gazdasági társaságoknál az az irányadó, hogy a cégbírósági adatok szerint mekkora részesedése van a feleknek. Ingatlanoknál egy kicsit bonyolultabb, mert állíthatják azt, hogy más a valós tulajdoni arány, mint ami a tulajdoni lapon szerepel, mert a férj vagy a feleség valójában többet vagy kevesebbet adott bele a vételárba. Ezt persze ilyenkor bizonyítani kell valahogy.

Fontos, hogy céges tulajdonnál, vagyoni betétnél, részvénynél akkor is megilleti a másik felet a házastárs tulajdonában lévő üzletrész, részvény fele, ha nem tulajdonos a cégben,kivéve ha egy házassági szerződésben máshogy rendelkeztek a felek (erről később bővebben).

A 444-nek nyilatkozó ügyvéd szerint mindkét fél jobban jár, ha megpróbálnak peren kívül megállapodni, még akkor is, ha ez időben esetleg hosszabb időt vesz igénybe. Egyrészt, a vagyonjogi per illetékköteles (első fokon a vagyon 6, de harmadfokon már 10 százaléka után kell illetéket fizetni, igaz, ez maximálva van, vagyis bizonyos összeghatárnál nem lehet nagyobb, de több millió forint lehet), ezáltal a nagyobb vagyonnal rendelkező vagyonjogi megosztás esetén a több millió forintot is elérheti a perköltség, másrészt egy peren kívüli megállapodás általában kedvezőbb, mivel mindkét fél két fél érvényesíteni tudja valamilyen mértékben az akaratát.

A harmadik megoldás pedig a vagyonelkülönítés intézménye, vagyis az, hogy a felek szerződést kötnek arról előre, a házasságuk alatt szerzett jövedelmük csak azt illeti, aki azt szerezte. Ilyenkor a házaspárok előre szerződésben kötik ki, hogy a házasság fennállása alatt nem keletkezik közös vagyonuk, mindenki a „saját szerzése arányában” részesül a „házassági életközösség” megszűnésekor meglévő vagyonból. Ezt hívják házassági vagyonjogi szerződésnek, amit tipikusan a házasság kezdetén szoktak aláírni, de valójában bármikor meg lehet kötni az életközösség megszűnése előtt, vagyis azelőtt, hogy a válófélben lévő pár szétköltözik vagy bármilyen más szempontból megszűnik közösködni egymással.

Van olyan lehetőség is, hogy a férj egyfajta tartásdíjat, ún. asszonytartást fizet a feleségének (ez nyilván visszafelé is elképzelhető, de a begyöpösödött genderszerepek miatt annyira nem jellemző, ahogy azt a neve is mutatja). Ilyet elvileg akkor kérhetne az egyik fél, ha nincs és nem is volt nagyon saját jövedelme, tipikusan azért, mert mondjuk a háztartás menedzselésével és a gyerekneveléssel töltötte a házasság idejét, válás után pedig vagy egészsége, vagy kora miatt nem tud munkát vállalni.

Ilyen szempontból Mészárosné kicsit szerencsétlen, hogy férje pont Magyarországon gazdagodott meg. Ha például Mészáros Lőrinc magyar oligarcha helyett Washington állambeli techmilliárdos lenne, akkor sokkal jobb feltételekkel kezdhette volna meg a válás előtti alkudozást. Ahogy tehette a világ leggazdagabb emberének a felesége, MacKenzie Bezos, amikor elvált Jeff Bezostól. Az amerikai Washington állam ugyanis úgy szabályozza a házastársak vagyonosodását, hogy minden, a házasság ideje alatt megszerzett vagyont és tulajdont egyenlően kell elosztani a válás után, hacsak a felek máshogy nem egyeznek meg. MacKenzie Bezos végül megállapodott multimilliárdos férjével, és végül csak 38 milliárd dollárt kért el férje jelenleg több mint 197 milliárd dolláros vagyonából.

444
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Orbán: az ország működik, teljes fegyverzetben védekezünk a vírus és a járvány ellen
Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában
Óriási botrány: 2,5 millió dollárt adott választási csalás leleplezésére, de most visszakéri a pénzt
KSH: Egy év alatt 38 ezerrel esett vissza a foglalkoztatottak száma
Az augusztus-októberi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 482 ezer volt, 38 ezerrel, 0,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a Köz...
  
Többmilliós jutalmat adott magának Gyál polgármestere
Bruttó 4 millió 188 ezer forint jutalmat ítélt meg magának Gyál polgármestere, élve a veszélyhelyzet lehetőségével, amely alapján a települések vezetői önálló hatáskörben hozhatna...
  
Többmilliós jutalmat adott magának Gyál polgármestere
Bruttó 4 millió 188 ezer forint jutalmat ítélt meg magának Gyál polgármestere, élve a veszélyhelyzet lehetőségével, amely alapján a települések vezetői önálló hatáskörben hozhatna...
  
Újra vagyonőr lett Alekosz - "A kettes portán ülök"
Budapest — Ez a való világ! Anyagi megfontolásból visszatért régi hivatásához Nagy Alekosz (42), a ValóVilág című reality negyedik szériájának nyertese. – Másfél éve visszamente...
  
Nyugdíj utalása 2021 - Mikor utalják a havi nyugdíjakat 2021-ben?
Bár a Magyar Államkincstár még nem publikálta a hivatalos nyugdíj utalási időpontokat 2021 évre vonatkozóan, de a korábbi évek nyugdíj kifizetési logikája alapján az alábbi 2021. évi...
  
Schobert Norbert nem ismer kegyelmet, ha a lányáról van szó
A fitneszguru őszintén mesélt arról, hogyan élte meg, amikor lánya korábbi udvarlója méltatlanul viselkedett a csemetéjével. Schobert Norbert azt is elárulta, mikor jönne el az a pont, am...
  
280 millió: Kommunikációs kampányokra írt ki tendert Áder János alapítványa
A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány 280 millió forint keretösszegű, a fenntarthatóság melletti társadalmi elkötelezettséget ösztönző programokra írt ki közbeszerzést. A nyílt t...
  
Szijjártó Péter: 15 perc után le kellett zárni a beruházásokat támogató program újabb kiírását
Tizenöt perc alatt 350 magyarországi vállalat nyújtotta be pályázatát a beruházásokat támogató újabb kiírásra, a programot le is kellett zárni - közölte Szijjártó Péter külgazdas...
  
Dohányosok, figyelem: erre készül Lázár János
Kiderült, hogy milyen terveket forgat a fejében Lázár János, a nem dohányzók védelme érdekében szükséges teendők összehangolásáért felelős miniszterelnöki biztos a dohányzás vissz...
  
Tizenöt évig küzdöttem azért, hogy a csepeliek visszakaphassák a helyi baloldali politikusok által tönkretett, szétlopott, majd eltékozolt sportklubot - Németh Szilárd
Csepeli tulajdonban alakulhat újjá az ország egyik legeredményesebb klubja, a Csepel Sport Club, miután a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány visszavásárolta a Csepel ...
  
Németh Szilárd: Tizenöt évig küzdöttem azért, hogy a csepeliek visszakaphassák a helyi baloldali politikusok által tönkretett, szétlopott, majd eltékozolt sportklubot
Csepeli tulajdonban alakulhat újjá az ország egyik legeredményesebb klubja, a Csepel Sport Club, miután a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány visszavásárolta a Csepel ...
  
Parragh László ötlete alapján Mészáros Lőrinc több cége is mentesülne az iparűzési adó alól
Árbevételtől függetlenül mentesülnének a kis- és középvállalkozások az iparűzési adó megfizetése alól, így akár a 87 milliárd forintot besöprő Mészáros Lőrincnek sem kellene ...
  
Semjén Zsolt beszámolt a venezuelai magyarok hazamenekítéséről is
A magyarság világnemzet, amely képes arra – érje bármilyen megpróbáltatás -, hogy a kihívásokat lehetőségre változtassa, és ez érvényes a diaszpórára is – mondta Semjén Zsolt ne...
  
Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond
A miniszterelnök kétezerrel mondott nagyobbat egy hivatalos számnál, éppúgy, mint a belügyminiszter egy héttel ezelőtt. A hivatalos járványügyi honlap péntek reggeli tájékoztatása sze...
  
Isten Veled, Barátom! - így gyászolja Orbán Balázs Fecót
A miniszterelnök a Facebook-oldalán emlékezett meg Balázs Fecóról. Az elmúlt napokban az egész ország Balázs Fecóért imádkozott. A Korál ikonja rosszullét miatt ment be a kórházba, ...
  
Falus Ferenc szerint ezt a karácsonyt húsvétkor kéne megtartani
Megugrott a napi koronavírus-fertőzések száma, a tegnapi 3800-as adat után ma már 6360 új beteget regisztráltak. Ezzel 138 ezer főre emelkedett az aktív fertőzöttek száma. Meghalt 115, t...
  
Falus Ferenc szerint ezt a karácsonyt húsvétkor kéne megtartani
Megugrott a napi koronavírus-fertőzések száma, a tegnapi 3800-as adat után ma már 6360 új beteget regisztráltak. Ezzel 138 ezer főre emelkedett az aktív fertőzöttek száma. Meghalt 115, t...
  
Semjén Zsolt: az összes határon túli magyar politikai párt és a magyarországi parlamenti pártok is igent mondtak
Egyhangúlag fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács is a zárónyilatkozatokat a csütörtökön - a koronavírus-járvány miatt online - tartott fórumok...
  
Novák Katalin: Elmondtam, hogy számomra a hazaszeretet a kultúránk, a hagyományaink és a keresztény értékeink mindennapi tiszteletét jelenti
Patrióta, a nemzeti érdekeket és értékeket a középpontba helyező megközelítés nélkül nem lehetünk sikeresek - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a Fa...
  
Számok: 9,6 milliárd forint az egyedi sportlétesítmény-fejlesztések előirányzatra került
Újabb jelentős összeg átcsoportosításáról szóló kormányhatározat jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben. A csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlönyben 170 milliárd forintot ...
  
170 milliárd forintot mozgatott meg a kormány egyetlen határozattal
Újabb jelentős összeg átcsoportosításáról szóló kormányhatározat jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben. A csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlönyben 170 milliárd forintot ...
  
Lázár továbbra is tiltaná a dohányzást az autókban, javaslatai a kormány döntésére várnak.
A törvénybe bekerülne az állammal szembeni kártérítési kötelezettség. Ami vonatkozna a kiskereskedelmi ellátóra is, amely mögött két nagy dohányipari cég áll. Lázár továbbra is ti...
  
Orbán: aki föliratkozik, az elsők között juthat oltáshoz
A Kossuth Rádió reggeli interjújában két téma volt, az uniós vita és a járvány. Ebben a sorrendben, noha még a műsorvezető szerint is fontosabb a második kérdés. Csütörtökön Magy...
  
Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában
A Economist úgy látja, hogy az EU jóvoltából Magyarország és a Lengyelország a fizika alapjaival ismerkedik. Merthogy Newton első, tehetetlenségi törvénye úgy szól: a tárgyak mindaddig ...
  
Valami szivárog a megsérült fukusimai atomerőműnél
A trícium csak nagyon nagy mennyiségben jelent egészségügyi kockázatot, de ez nem áll fenn, így nincs miért aggódni. A szivárgás pontos forrását egyelőre nem tudták beazonosítani a s...
  
Ismeretlen holttestet találtak az M1-esen
Holttestet találtak az M1-es autópályán, Tata térségében; egyelőre nem tudni, ki az elhunyt. November 26-án délután a érkezett bejelentés, miszerint az M1-es autópálya 68-as kilométer...
  
Teljesült Szita Bence nevelőapjának utolsó kívánsága
Két dolgot kért Szita Bence nevelőapja, Gyöngyi Sándor az élettől: az egyik az volt, hogy élje túl a fia gyilkosait, ami sikerült is neki, valamint, hogy Bence mellé temessék el. Szita Be...
  
Botrány: Rendőrt hívtak Szilágyi István özvegyéhez
Ózd — Testvére, Sacika (76) szerint azt hihették a házához kiküldött rendőrök, hogy fogva tartja Humenyánszky Jolánt (78). Végül a kellemetlen helyzet tisztázódott, de az aggodalom ne...
  
Orbán interjú: ha nem engedjük be a migránsokat, elvehetik a költségvetésünk egy részét
Ma reggel ismét megszólalt Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában, ahol többek közt a járványügyi helyzetről, illetve a válságkezelésről beszélt. Ko...
  
Orbán interjú: Én nem akarok kompromisszumot kötni
Ma reggel ismét megszólalt Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában, ahol többek közt a járványügyi helyzetről, illetve a válságkezelésről beszélt. Ko...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Felcsúti válás: A tévé szinte biztos az asszonyé marad
Az elmúlt hét nagy gazdasági bulvárhíre, hogy az ország egyik leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc és felesége, Beatrix, elválnak. A hír megjelenése után rögtön lázas spekulációk indultak arról, hogy vajon mi állhat a háttérben, a szétválás viszont az évek alatt óriásira duzzadt Mészáros-cégbirodalomra is lehet valamekkora hatással. Mészárosné Kelemen Beatrix ugyanis eddig tulajdonosként erősen jelen volt a magyar gazdaságtörténet talán leggyorsabban gyarapodó családi vagyonának építgetésében. Ne legyenek illúzióink arról, hogy a válás komolyabb hatással lesz Mészáros Lőrinc vagyonára és gazdasági hatalmára, a kérdés inkább az, hogy mi maradhat az exfeleségnél.

Megkérdeztünk egy jogászt, hogy mi is a folyamata annak, ha egy nagyobb közös vagyonnal rendelkező házaspár inkább külön folytatná, gazdasági és minden más értelemben, és összeszedtük, eddig, illetve jelenleg még milyen cégekhez van köze Mészáros gyermekeinek anyjának.

Bár a sajtóban általában Mészáros Lőrincnek tulajdonítják az építőipartól az agráriumon át a vendéglátásig és még tovább terjedő, már-már követhetetlen cégbirodalmat, a vállalkozó felesége,

Mészárosné Kelemen Beatrix a kezdetek óta jelen van tulajdonosként a cégcsoport legfontosabb vállalkozásaiban. Benne volt a család legfontosabb társaságait összefogó, valamint a családi vagyont építőipari közbeszerzéseken megalapozó Mészáros és Mészáros Kft-ben, majd amikor az Opimus és Konzum cégeken keresztül tőzsdére ment a cégbirodalom, ennek tulajdonosi szerkezetében is szerepet kapott. Mindkét cégben fontos tulajdonos volt a Konzum PE Magántőkealap, amelyről nem lehetett tudni, kinek a pénzét is takarja, egészen addig, amíg 2018-ban Mészáros Lőrinc és felesége be nem jelentették, hogy az alap kizárólag az ő pénzüket kezeli.

A Konzum és az Opimus azóta Opus Global néven egyesült, ennek jelenleg is 25,4 százalékos tulajdonosa a Konzum PE Magántőkealap, de hogy jelenleg ebben mennyi pénze van még Mészárosné Beatrixnak, azt nem tudni addig, amíg a befektetők ezt nem hajlandók közölni. Ennél aktívabb szerepet vállalt a Mészáros-féle médiaportfólióban, a család tulajdonában lévő Echo tv-nek például elnöke volt, így a vállalatirányításban is aktívabban részt vett, olyan fideszes médiamenedzserek mellett, mint például az Index reklámjait értékesítő, Indamédiát is tulajdonló és a TV2 elnöki posztját betöltő Vaszily Milkós. Ezen kívül még pár cégben szerepel tulajdonosként vagy cégjegyzésre jogosult személyként, de a Mészáros-csoport csúcscégein keresztül közvetve rengeteg kisebb-nagyobb, stratégiai szempontból jelentékenyebb vagy jelentéktelenebb cégben tulajdonos. A kérdés az, hogy ezek közül lesz-e, amelyben megtarthatja a részét vagy amit leválasztanak neki a cégcsoportról.
A tévés cég biztos megmarad

A nagy kérdés, amit persze egyelőre nem tudni, hogy Mészáros és Mészárosné melyik utat választja vagy választotta. Pereskedésre nem nagyon lehet számítani, Beatrix pedig már el is kezdett visszahúzódni bizonyos üzletekből, az Opus Globalban lévő részesedését például már átadta a gyerekeinek (hogy a Konzum Magántőkealapban még befektető-e, azt továbbra sem tudni, egészen addig, amíg meg nem mondja ő vagy a hamarosan volt férje, ugyanis ebbe kívülről senkinek nincs rálátása). Az Mfor.hu cikke szerint emellett már kiszállt Keszthelyi Erik biztosítási alkuszpiacot letaroló cégéből, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-ből.

Viszont egyelőre még tulajdonos több fontosabb családi cégben is, az elérhető cégadatok szerint például még 50 százalékos tulajdonosa a család építőipari cégeit (a Mészáros és Mészáros Kft.-t valamint az R-Kord Kft.-t) összefogó Mészáros Építőipari Holdingban, 12 százalékos tulajdonos az agrár és élelmiszeripari üzletágat összetartó Búzakalász 66 Kft-ben, és 50 százalékos tulajdonos a Talentis Agro Zrt.-ben. Ezek mindegyike még több tucat vállalatnak a tulajdonosa, így biztosan ki tudnak majd válogatni a felek egy olyan portfoliót, ami kellő megélhetést termel Mészárosnénak úgy, hogy férje és üzlettársai stratégiai érdekei ne kerüljenek veszélybe. A többi esetben pedig várhatóan, az Opushoz hasonlóan Mészárosék az anyjuknál sokkal aktívabb gazdasági szerepet vállaló gyermekei, az ifjabb Beatrix, Ágnes és/vagy az ifjabbik Lőrinc veheti majd át az anyai üzletrészt. (A cégadatokból egyébként az is kiderült, hogy Mészárosné már elköltözött Felcsútról, a nyilvántartásban legalábbis már egy budai cím szerepel.)

A cégadatok szerint egy cég van csak, amelyben Mészárosné minden családtagjától függetlenül tulajdonos, ez a Life TV-t és az Ozone TV-t üzemeltető Media Vivantis Zrt.

Ezt azután alapították, hogy a korábban Mészárosék tulajdonába tartozó és Mészárosné vezette Echo Tv beolvadt a nagy jobboldali médiaholdingba, a KESMA-ba, majd meg is szűnt. Mészárosné már az ECHO TV vezetésébe is belevetette magát, és az új csatornáknál is elég komoly szerepet vállalt, a két tévé megújulását pedig maga Mészárosné jelentette be egy médiapiaci konferencián. Az életmódcsatornának brandelt Life TV operatív vezetését Hajdú Péter vette át, aki celebek megnyerésével igyekezett növelni a nézettséget, olyan hírességekkel készítettek saját műsorokat, mint Szulák Andrea, Návai Anikó, Várkonyi Andrea, Esztergályos Cecília (igaz előbb Szulák műsora szűnt meg, majd augusztusban Várkonyi Andrea is otthagyta a tévét).

Azért akkor sem kellene félteni Mészárosnét, ha csak a médiás cége maradna meg: a Media Vivantis, amely amúgy a kormánnyal együttműködve is készít például valóságshowt a Life TV-re, első évében 120 millió forint profitot termelt, amelyet Mészárosné az Mfor beszámolója szerint tulajdonosként mind a cégben hagyott. Ez persze semmi azokhoz a milliárdokhoz képest, amelyet férjével együtt osztalékként kivettek a cégeikből, csak a Mészáros és Mészáros Kft. például 12 milliárd forint osztalékot fizetett a 2019-es év után a párnak.

Megéri osztozkodni

De mi is történik a családi vagyonnal, ha egy tehetősebb pár válik? Megkérdeztünk egy ilyen ügyekre szakosodó ügyvédet, aki elmagyarázta, hogy olyan esetben, ha a házaspárnak közös tulajdonában van cég és ingatlanvagyon, akkor alapvetően három lehetőségük van. Az egyik lehetőség az, hogy vagyonmegosztási pert indítanak. Ebben a két fél felállít egy vagyonmérleget, hogy mi is a közös vagyon, illetve hogy a közös ingó és ingatlan vagyonban, beleértve a céges részesedéseket is, mekkora a „szerzés aránya”. Ezután elkezdhetnek egyeztetni arról, hogy ennél több vagy kevesebb illeti-e meg a másikat, valamint vita esetén föl kell értékeltetni a cég vagyonát, hogy valójában mennyi is az abban lévő vagyon.

Gazdasági társaságoknál az az irányadó, hogy a cégbírósági adatok szerint mekkora részesedése van a feleknek. Ingatlanoknál egy kicsit bonyolultabb, mert állíthatják azt, hogy más a valós tulajdoni arány, mint ami a tulajdoni lapon szerepel, mert a férj vagy a feleség valójában többet vagy kevesebbet adott bele a vételárba. Ezt persze ilyenkor bizonyítani kell valahogy.

Fontos, hogy céges tulajdonnál, vagyoni betétnél, részvénynél akkor is megilleti a másik felet a házastárs tulajdonában lévő üzletrész, részvény fele, ha nem tulajdonos a cégben,kivéve ha egy házassági szerződésben máshogy rendelkeztek a felek (erről később bővebben).

A 444-nek nyilatkozó ügyvéd szerint mindkét fél jobban jár, ha megpróbálnak peren kívül megállapodni, még akkor is, ha ez időben esetleg hosszabb időt vesz igénybe. Egyrészt, a vagyonjogi per illetékköteles (első fokon a vagyon 6, de harmadfokon már 10 százaléka után kell illetéket fizetni, igaz, ez maximálva van, vagyis bizonyos összeghatárnál nem lehet nagyobb, de több millió forint lehet), ezáltal a nagyobb vagyonnal rendelkező vagyonjogi megosztás esetén a több millió forintot is elérheti a perköltség, másrészt egy peren kívüli megállapodás általában kedvezőbb, mivel mindkét fél két fél érvényesíteni tudja valamilyen mértékben az akaratát.

A harmadik megoldás pedig a vagyonelkülönítés intézménye, vagyis az, hogy a felek szerződést kötnek arról előre, a házasságuk alatt szerzett jövedelmük csak azt illeti, aki azt szerezte. Ilyenkor a házaspárok előre szerződésben kötik ki, hogy a házasság fennállása alatt nem keletkezik közös vagyonuk, mindenki a „saját szerzése arányában” részesül a „házassági életközösség” megszűnésekor meglévő vagyonból. Ezt hívják házassági vagyonjogi szerződésnek, amit tipikusan a házasság kezdetén szoktak aláírni, de valójában bármikor meg lehet kötni az életközösség megszűnése előtt, vagyis azelőtt, hogy a válófélben lévő pár szétköltözik vagy bármilyen más szempontból megszűnik közösködni egymással.

Van olyan lehetőség is, hogy a férj egyfajta tartásdíjat, ún. asszonytartást fizet a feleségének (ez nyilván visszafelé is elképzelhető, de a begyöpösödött genderszerepek miatt annyira nem jellemző, ahogy azt a neve is mutatja). Ilyet elvileg akkor kérhetne az egyik fél, ha nincs és nem is volt nagyon saját jövedelme, tipikusan azért, mert mondjuk a háztartás menedzselésével és a gyerekneveléssel töltötte a házasság idejét, válás után pedig vagy egészsége, vagy kora miatt nem tud munkát vállalni.

Ilyen szempontból Mészárosné kicsit szerencsétlen, hogy férje pont Magyarországon gazdagodott meg. Ha például Mészáros Lőrinc magyar oligarcha helyett Washington állambeli techmilliárdos lenne, akkor sokkal jobb feltételekkel kezdhette volna meg a válás előtti alkudozást. Ahogy tehette a világ leggazdagabb emberének a felesége, MacKenzie Bezos, amikor elvált Jeff Bezostól. Az amerikai Washington állam ugyanis úgy szabályozza a házastársak vagyonosodását, hogy minden, a házasság ideje alatt megszerzett vagyont és tulajdont egyenlően kell elosztani a válás után, hacsak a felek máshogy nem egyeznek meg. MacKenzie Bezos végül megállapodott multimilliárdos férjével, és végül csak 38 milliárd dollárt kért el férje jelenleg több mint 197 milliárd dolláros vagyonából.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Nem is Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar?
Váratlan: Budapesten egyeztet az uniós vétóról a lengyel miniszterelnök Orbánnal
Orbán: az ország működik, teljes fegyverzetben védekezünk a vírus és a járvány ellen
Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában
Óriási botrány: 2,5 millió dollárt adott választási csalás leleplezésére, de most visszakéri a pénzt
Szijjártó begurult, bekérette az ukrán nagykövetet
Zacher Gábor: „Zárjuk be a plázákat, felejtsük el az idei karácsonyt!”
Kis Grófo kórházba került, kétoldali tüdőgyulladása van
Ursula von der Leyen üzent Magyarországnak
Szakértő: fontos információk a nyugdíjakkal kapcsolatban
Harcra készül Orbán és Morawiecki Európa többi része ellen
Csak fideszes városnak adományoz játszóteret a Szerencsejáték Zrt.
Orbán Merkelnek: Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő
Holnaptól Pintér Sándor irányítja a kórházakat
„Ennyire igénytelen, mocskos emberek” – durva dolgot fotóztak egy villamoson
Dohányosok, figyelem: fontos bejelentés tett Lázár János
Botrány: kezdeményezték az operatív törzs meghallgatását a Honvédelmi és Rendészeti Bizottságban
Rengeteg celeb neve is felkerült a NAV legnagyobb adósainak listájára
Ez történt a Sarkad közelében elfogott migránsokkal
Meglepő választ adott a spanyol külügyminisztérium Orbán Viktor vétójára
Project Syndicate: Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek
Magyarázat: Orbán azért beszélt kétezerrel több kórházi betegről, mert a gyanús eseteket is hozzáadta
Botrány: egy kínai cég él vissza Baukó Éva arcával
Kijött a rendelet, amire nagyon sokan vártak - lakásfelújítási támogatás
Németh Szilárd: Sosem szolgált magyar érdeket a baloldal
Müller Cecília: Mindig egy adott szituáció határozza meg, ki számít szoros kontaktnak
Orbán Viktor: a német cégek több pénzt visznek ki tőlünk, mint amit az EU-tól kapunk
Meghalt Diego Maradona
Orbán Viktor: A vétó hazafias kötelességem volt
Egy autó hajtott bele Angela Merkel hivatalának fém kapujába
17 évig rejtegette gyermekét Vlagyimir Putyin?
Bukás után talpra állt Schobert Norbi
Szemetelőt fogott a térfigyelő kamera
Íme Orbán Viktor és Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök közös bejelentése
Hazudott: Nem a bokorban találta, hanem saját csecsemőjüket vitte kórházba Szolnokon
Nyugdíj utalása 2021 - Mikor utalják a havi nyugdíjakat 2021-ben?
Orbán Viktor fuvarozta az egyetemistákat és az önkénteseket tesztelni
Meghan Markle elvetélt
Újabb kormánybiztosi címet kapott Kovács Zoltán - díjazásban is részesül
Íme, a nyíregyházi kettős gyilkos döbbenetes vallomása
Elkezdték vizsgálni, melyik járványügyi intézkedésnek mennyi értelme van
Váratlan helyen bukkant fel Orbán Viktor
Új műsorvezetőt jelentett be az RTL Klub
A kormány száz lélegeztetőgépet adományozott a vajdasági magyaroknak
Orbán Viktor a Die Zeit-nak: Mi vagyunk a jogállamiság utcai harcosai
Pár órája született csecsemőt hagytak egy bokorban Szolnokon
Orbán letiltott levele: Az új brüsszeli birodalomért, illetve az ellene folytatott harc még nem dőlt el
Ezért tartanak mostanában a rendőrök kora reggel vagy késő este is kihallgatásokat
Győrfi Pál üzent Zacher Gábornak: Ne felejtsük el a karácsonyt!
Meghalt a meghekkelt Orbán-interjú miatt jogtalanul kirúgott lapszerkesztő
Müller Cecília: a szellőztetés csökkenti a fertőzés kockázatát
Hétpecsétes titokként őrzi a kormány a kórházi járványadatokat
Halálos lakástűz Budapesten
Elsőbbséget kapnak a postán a nyitáskor az idősek
Gulyás Gergely: az eddigi intézkedések elégségesek
Botrány: Rendőrt hívtak Szilágyi István özvegyéhez
Dohányosok, figyelem: erre készül Lázár János
Sorozathibákat találtak a felújított orosz metrókocsikon
Parragh László ötlete alapján Mészáros Lőrinc több cége is mentesülne az iparűzési adó alól
Szijjártó Péter: 15 perc után le kellett zárni a beruházásokat támogató program újabb kiírását
Orbán: Minden élet számít, határon innen és túl
Nagy fogás Szombathelyen: Illegálisan az országban tartózkodókat fogtak el
Orbán Viktor: Minket nem érdekel, hogy Soros György zsidó-e vagy sem
Magyar Posta: csütörtöktől elsőbbséget biztosítanak nyitásnál a 65 év felettieknek
Itt a döntés: egy évre eltiltották Curtist
Orbán: itt harminc évvel ezelőtt diktatúra volt, Magyarország a Szovjetunió érdekszférájába tartozott, bajtársaim és én éveket áldoztunk az életünkből arra, hogy ezt megváltoztassuk
170 milliárd forintot mozgatott meg a kormány egyetlen határozattal
Schobert Norbert nem ismer kegyelmet, ha a lányáról van szó
Meghalt Diego Maradona
25 millió forintot adományozott egy SMA-s kisfiúnak Gulácsi Péter
Deutsch Tamás: több millió migránst akarnak rákényszeríteni a tagállamokra
Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum