Egy lakáshiteles nőnek csaknem 140 százalékos kamatnak megfelelő összeget számítottak fel tíz hónap moratóriumra


Budapest — Hitelesek sokasága szembesül azzal, milyen pénzügyi következményei vannak, hogy a járvány alatt nem kell fizetni a hiteltartozásokat. Tegnap írtunk arról, hogy egy budapesti lakáshiteles nőnek csaknem 140 százalékos kamatnak megfelelő összeget számítottak fel tíz hónap moratóriumra.



Egy másik lakáshitelesnek, Ludmerszki Editnek a lakástakarék-pénztári megtakarítása bánta a moratórium hónapjait. A gyűjtögetett pénzből csökkentették volna a hitel összegét, ám az a beforgatással huss, eltűnt, a hitel viszont maradt.



– Azért választottuk a moratóriumot, mert gyeden vagyok itthon, és így csak a fizetésem töredékét kapom. A férjem továbbra is dolgozik. Könnyítésként éltünk a fizetési moratóriummal. Nem bántuk meg, viszont a lakástakarékban spórolt pénzünkkel másképp gazdálkodtunk volna – avatta be a Blikket Edit.



A család 2018-ban 22 millió forint hitelt vett fel 25 évre, babaváró hitelből és állami támogatásból előtörlesztettek. Meglepetés akkor érte őket, amikor egy, a moratórium ideje alatt lejárt lakástakarékkal akarták csökkenti a hátralévő kölcsönt.



– 1,2 millió forint gyűlt össze az állami támogatással együtt. Ebből a bank 480 ezret levont ügyleti kamatként, a maradék ment csak a hitelünkre, a futamidőnk mégis ugyanolyan hosszú maradt. Rögtön felhívtam a bankot, és azt a tájékoztatást kaptam, hogy előtörlesztésnél először a tartozást vonják le. A moratóriummal a felgyülemlett ügyleti kamat tartozásnak minősül, így vitte el a spórolt pénzünket. Ha tudtuk volna, most biztosan nem nyúlunk a lakástakarékhoz – dőlt a panasz Editből.



– Nem bukták el azt az összeget, a kamatot így is, úgy is meg kellett volna fizetni, és emiatt később tovább nőtt volna a futamidő – hívta fel a figyelmet Fülöp Norbert, a Bankmonitor elemzője. A szakértő azt elismerte, hogy érdemes lett volna előtte számításokat végezni, hogy a család helyzetében épp mi a legelőnyösebb megoldás.



– A bankok azonban az előtörlesztést mindig az ügyleti kamat rendezésére fordítják, és csak a fennmaradó pénzből csökkentik a tőketartozást. Ez akkor különösen fontos, ha nemrég kötötték a hitelszerződést, ilyenkor ugyanis a törlesztőrészlet nagyobb része még a kamat. Aki ilyenkor akarja csökkenteni a hitelét például lakástakarékkal, akkor először a kamatot fizeti meg belőle.



Tisztázzuk a félreértéseket!



A tegnapi írásunkhoz a különböző felületeinken érkező kommentek és a szerkesztőségünknek írt üzenetek alapján sokan értették félre a cikk lényegét. Nem arról van szó, hogy a történetünkben szereplő hölgy nem tudja, hogy a hitelmoratórium igénybevételével meghosszabbodik a futamideje, vagy hogy a moratórium idejére kamatot kell fizetnie. A lényeg az ő esetében ugyanis az, hogy 10 hónapra függesztette fel a havi (kerekítve) 95 ezer forint befizetését, ennek ellenére most 24 hónapnyi díjat, azaz 24x95 000 forintot követel rajta bank. Szóval 950 ezer forint helyett kell 2 280 000 forintot visszafizetnie.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....