Kiderült miért kezdett őrületes fegyvervásárlásba az Országgyűlési Őrség


Budapest – Akár egy hirtelen bekövetkező terrortámadásra is fel kell készülniük, ezzel indokolja az országgyűlés, hogy miért vásárolt újabb halálos fegyvereket a parlamenti őrség.


Nemrég röppent fel a hír, hogy tömegoszlatáshoz is ideális gránátvetőt, hangtompítós géppisztolyt és távcsöves mesterlövészpuskát is vásárolhatott a T. Házat védő szervezet.



Hogy milyen komoly fegyverekről van is szó, jól érzékelteti a Magyar Narancs korábban megjelent cikke: a bő kétmillió forintos Accuracy AT 308 mesterlövő puskával 800 méterig lehet nagy pontossággal célba találni, maximális lőtávolsága pedig közel négy kilométer. Vagyis a gyakorlatban a Parlament tetejéről le lehet vele szedni egy, a Margit hídon sétáló célpontot, de a lövedék – ha más irányba céloznak – akár a Puskás Arénáig is elrepülhet.

Épp ezért talán nem merész következtetés az, hogy egy ilyen brutális fegyvernek nemcsak a használata, de pusztán a birtoklása is óriási felelősség. Megkerestük hát az Országgyűlés Hivatalát, hogy megtudjuk, a Kövér László házelnök alá tartozó őrség tagjai az újonnan beszerzett harci eszközök használatához milyen kiképzést kapnak, s várhatóan kik ellen vetik be azokat, illetve egyáltalán mi indokolta az eddig sem túl szerény arzenál további bővítését.

„A szervezet rendvédelmi feladatot lát el, melyet nem csak békeidőben, hanem egy hirtelen bekövetkező jogtalan fegyveres támadás, például terrorcselekmény során, illetve minősített időszakban is végre kell hajtania, amelyet nemzetközi példák is alátámasztanak.

A rendszeresített kényszerítő eszközök listáján a kérdésben említett fegyverhez kizárólag gyakorló, könnygáz és szivacslövedékes lőszerek találhatóak, amelyek kifejezetten az úgynevezett nem halálos lőszerek kategóriájába tartoznak” – fogalmazott lapunknak az Országgyűlés Sajtóirodája. Hangsúlyozták: az őrség tagjai elsődlegesen „emberéletet feleslegesen nem veszélyeztető eszközök alkalmazásával látja el szolgálati feladatait”.

Ezek a feladatok azonban túlmutatnak a Parlament épületének védelmén: ők felelnek Kövér László biztonságáért, de kötelezettségeik közé tartozik bizonyos protokolláris eseményeken és helyszíneken a díszelgés is.

Az őrséget 2012-es megalakulása óta a fokozatos fegyverkezés jellemzi: időről időre újabb és újabb, jellemzően egyre komolyabb eszközöket szereznek be. 2015-ben még sokkolókat és gázspray-t vásároltak, pár évvel később már kézi gránátvetőt és gépkarabélyt is beszerezhettek. Az indok korábban is a terrorveszély, illetve a technológiai fejlődéssel való lépéstartás volt.

Vannak női őrök is

Ritkán látni őket, de nők is szolgálnak az Országgyűlési Őrségben. Két évvel ezelőtt számoltunk be róla, hogy a szebbik nem képviselői nem az Országházban, hanem a Képviselői Irodaházban teljesítenek szolgálatot, ugyanis ott tudtak létrehozni olyan körletet, ahol a nők is át tudnak öltözni, illetve le tudnak zuhanyozni.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen