Fél éve adták át, 140 millió forintból készült út miatt szégyenkezhet Magyarország


Decs — Mintha 100 éve hozzá sem nyúltak volna, úgy fest ez az út az egyik Tolna megyei falu szélén. Nyomokban még aszfaltot is tartalmaz, bár nem mindenhol látszik. Pedig csak tavaly októberben készült el 109 millió forintos európai uniós támogatásból és Decs önkormányzatának önrészéből, összesen közel 140 millió forintból.


Fél évvel az átadása után simán nevezhetnék az ország legrosszabb útja címre, hiszen lényegében használhatatlan. Biciklivel például olyan óvatosan kell szlalomozni a kátyúk között, hogy az egyik helybéli, Ferenc Gyula inkább el is kerüli a papíron elkerülő útnak titulált képződményt.

– Maguk se menjenek arra, ha jót akarnak – javasolta a Blikk munkatársainak.

A környéken élő Katalin szerint még gyalogszerrel se mindig járható az út, pontosabban ami az ünnepélyes átadás óta megmaradt belőle.

– Karácsony előtt jöttek gyalog a gyerekek az úton az iskolából, erre csupa bakancsos sár volt mindenük. Olyan víztengert még senki nem látott, ami eső után van arrafelé – magyarázta az asszony.

Az út eredetileg azért készült, hogy a mezőgazdasági gépek ne a falun keresztül jussanak ki a földekre. Csakhogy olyan keskenyre sikerült, hogy azon nem fér el a kombájn sem. Ennél is nagyobb baj, hogy az út mindössze egy vékony aszfalt rétegből áll, alatta semmi alapozás. Ezt bárki láthatja ott, ahol szinte mozaikká töredezett a felület, ami másutt pedig úgy felgyűrődött a járművek súlya alatt, hogy egy alacsonyabb autó motorkarterét le is szakíthatja. Az út utolsó 150 méterére már aszfalt sem jutott, ott felszórták murvával, a gödröket sittel tömték be.


Megkerestük a kivitelező céget. Vezetőjük azt mondta, ők már a terveket látva jelezték az önkormányzatnak, hogy az út alapozás nélkül nem fogja bírni a terhelést.

– Azt mondták, ez jó terv, építsük meg így. Amíg dolgoztunk rajta, lezárattam a teljes területet, nehogy egy autó is rámenjen az átadásig. Mi a megrendelő igényei szerint jártunk el – magyarázta a neve elhallgatását kérő cégvezető.

Harangozó Tamás, az MSZP Tolna megyei elnöke szerint így semmiképp sem maradhat az út.

– Valakinek helyre kell hoznia, amit elrontottak, és meg kell találni a felelősöket, ezért feljelentést teszek a legfőbb ügyészségen és az Európai Csalás Elleni Hivatalnál – közölte.

– Megörököltem ezt a helyzetet az előző vezetéstől. Már a tervekkel is baj volt, ide így nem szabadott volna utat építeni, mert ez a terület állandóan vizes. Majdnem biztos vagyok benne, hogy a tervek készítője nem is járt a helyszínen, nem ismerte az itteni viszonyokat. Helyre fogjuk hozni, még nem tudom, hogyan – mondta a Blikknek Heberling Tibor, a falu Fidesz-támogatással választott polgármestere, aki 2019-ben a független Antal Zsoltot váltotta. Heberling szerint pénz most nincs a helyreállításra, de ha a következő nagy esőzés miatt víz alá kerül az elátkozott út, kárelhárítási támogatásra pályáznak majd, és újra megépítik. Felelősöket nem keres, szerinte azzal nincs megoldva a probléma.

Kerestük az uniós beruházásokért felelős Miniszterelnökséget az ügyben, de lapzártánkig nem kaptunk választ.









Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....