Szijjártó emberére akadt: ki kell adnia a titkosított kínai hitelszerződést

Kimondta a bíróság.

15 napon belül ki kell adnia a Külügyminisztériumnak a Budapest-Belgrád vasúrvonal hitelszerződését — a hírt Szél Bernadett közölte Facebook-oldalán csütörtökön.

Szél kénytelen volt pert indítani a hitelszerződés kiadásáért, ezt nyerte meg most másodfokon is, a Külgazdasági- és Külügyminisztériumot pedig arra kötelezték, hogy 15 napon belül adja ki a szerződést, a titkosítási törvény ellenére.

A politikus bejegyzése az alábbiakban olvasható:

“Győztünk! A Külügynek ki kell adnia a Budapest-Belgrád hitelszerződést!

Másodfokon és jogerősen győztünk abban a perben, amit a kínai hitelszerződés kiadásáért indítottam.

Az ítélet szerint hiába a titkosítási törvény: a kormánynak nem elég általánosságban hivatkozni arra, hogy a hitelszerződés nyilvánossága sértené Magyarország külügyi érdekeit, azt bizonyítania is kell. És mivel a külügyminisztérium ezt nem tudta bizonyítani,

15 napon belül ki kell adnia a hitelszerződést.

Tavaly indítottam pert a Budapest-Belgrád vasúti beruházás finanszírozására kötött hitelszerződés kiadásáért. Előzetes adatkérésemre a kormány — a veszélyhelyzetet kihasználva — 90 nap hosszabbítást kért, majd átnyomta a parlamenten a titkosítási törvényt.

Ez alapján a szerződés kiadásáról a külügyminiszter dönt „Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeit mérlegelve, ennek során a Kínai Népköztársaság Kormányának álláspontját beszerezve.”

Adatkérésem elutasítása után pert indítottam, majd az elsőfokú bíróság nyilvánosságkorlátozó döntése ellen fellebbezést nyújtottam be. A bíróság másodfokon annak bizonyítására kötelezte a külügyminisztériumot, hogy a szerződés kiadása sértené Magyarország külügyi érdekeit.

A külügyminisztérium válaszából kiderült, hogy

a titkosítás során kizárólag a kínaiak érdekeit vették figyelembe

és egy általuk megküldött lista alapján döntöttek a szerződés titkosításáról.

A bíróság mai döntésében megállapította, hogy a minisztérium nem csatolt semmi olyan dokumentumot, ami hitelt érdemlően bizonyította volna, hogy a szerződés kiadása sértené Magyarország külügyi érdekeit.

Az ítélet jogerős, a külügyminisztériumnak 15 napon belül ki kell adnia a hitelszerződést.

A döntés jelentőségének megítéléséhez tudni kell: a bíróság döntése rámutat arra, hogy a kormány mondvacsinált okból, a magyar érdekre való üres hivatkozással és a Kínai Kommunista Párt kívánsága előtt meghajolva fosztotta meg a magyar adófizetőket egy olyan hitel részleteinek megismerésétől, amit

nekik kell majd visszafizetniük.

Nagyon köszönöm az ügyvédem, Dr. Nehéz-Posony Kata munkáját és azoknak a szakértőknek a kitartó hozzájárulását, akik nélkül nem tudtunk volna érvényt szerezni az igazságnak.

Hadd tegyem hozzá: a magyar kormány önös érdekből áruba bocsátotta hazánk szuverenitását a Kínai Kommunista Pártnak, de itt és most Magyarország küldött egy kőkemény üzenetet: velük nem lehet bármit megcsinalni. Folytatjuk a küzdelmet.”





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen